KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 8.8.

5007. IS viikonloppu 8.8.

pirjo8.8.2009 klo 22:14
No nyt meitä oikein hemmotellaan: jo toinen peräkkäinen kovis, joka on aivan upea! Vaikeuttakin on varmaan tuon 2½ pallon verran, mutta todella tuore sanasto ja toisaalta ovelat vihjeet antoivat harmaille aivosoluille ja sumeille muistilohkoille mieluista haastetta. Vähän joka sana meni uusiksi, kun ratkonta eteni.
2. Pena9.8.2009 klo 05:02
Jo vain mukava Kovis! Eniten mietitytti ruutu, jossa on numero 5. Sanoista taas sen vasemmalla puolella pystysana, 8 kirjainta.
3. lp9.8.2009 klo 12:35
Oikein mukava kokonaisuus, ei liian haastava. "ei kaljamerkki" mainio ja "mokasta" mietitytti. Hyvä Eki!!
4. OP9.8.2009 klo 21:03
Ei voi muuta, kuin peesata edellisiä, lähes kaikessa!
5. the11.8.2009 klo 13:52
Edellisiä komppaan: erittäin miellyttävä ruudukko, letkee kakspuokki ratkottavaks.

Muutamat tietopuoliset vihjeet haras eniten vastaan:
Kohtaa TUTKIMUKSIIN ihmettelin kauimmin, lopulta siihen tul mitä tul, ja Google osotti sen oikeeks. GENEen tarjosin pitkään just sitä toista vaihtoehtoo, ja niinpä oikee sivusta pysy hämäränä. RATKAISEVA ei ollu mulle tän ristikon osalta se ratkaiseva osviitta, ei tosiaankaan, en ollu siihen aiemmin törmänny.

Juonesta pääsin kiinni suht nopsaan vihjeitten ALUS ILMAN Q:ta, KALLEN KERA, TUOTA TUOTA... (kuplassa), HULLUUTTA, LUMIMIES ja rotan kuva järjestyslukujen kera kautta.

Metkoja kohtia ol monia:
Erityisesti pidin vihjeistä TIPPUI PALLILTA (vasen yläkulma ol kokonaisuuessaan oikein oiva), EI KALJAMERKKI!, VIHREÄ (kiva kaksulotteinen), KIELTO TAI VÄITE ja KATTAVA. Projektor ja hepan kuva ol virkistävä viritelmä, HOW IS YOUR HAUIS? toimi myös. MOKASTA pääs kivasti yllättämään.

Oikeella ylhäällä (ja muuallakin ylhäällä) Lavoniuksen perin-teinen (!) aiheutti hieman häslinkiä: ei tienny heti, mikä vastaussana pannaan mihinkin. Koviksiin ko. kikka on mielestäni ihan käypänen.

Suurta moitittavaa en tehtävästä löyä: no...yhdeksän ärrää ja huutomerkki ei niinkään iskeny, pääkuva ja siitä lähtevä sana ja lause vain varsin tavallisia.

Näinnikkään tämä Kovis.
6. Eki11.8.2009 klo 13:59
Lavoniusta ei pidä arvostella sijoittelusta. Se on usein etukäteissijoittelun syytä (hän saa puolivalmiin pohjan).

Kiitos the tarkasta erittelystä. Tällaiset auttavat laatijaa ja paljon.
7. Jaska11.8.2009 klo 18:59
Tekisi mieli viisastella, että paremminkin ne ratkaisulauseet olivat epätavallisia IS-koviksista puheen ollen. Useimmitenhan ne ovat paljon vaikeampia jännine jujuineen. Mutta 2½:een nämäkin olivat tällä kertaa ihan kelvolliset. Oma ratkaisukunto oli näet - ei tavallisen, vaan epätavallisen huono!

Vähän uumoiluttaa, että kolmaskin ratkaisulause oli laatijalla alunperin mielessä, mutta olisi johtanut tinkimiseen muusta sanastosta. Siinäpä sitten ei ollutkaan moitteen sijaa.
8. kari kämäräinen11.8.2009 klo 19:01
Hyvä oli. Ensimmäiset kaksi sanaa sain naisen päästä (siitä valokuvasta). Vasen ylänurkka oli tyhjänä kolme päivää ennenkuin loksahti harmaat aivosolut kohdalleen. TIPPUI PALLILTA aukaisi nurkan. Silti jäi vihjeen EROTTAVA ratkaisusana itselleni oudoksi. Voephan tuo olla mulla viärinkin....
9. Jaska11.8.2009 klo 19:07
Nykäsestä (1970) löytyy kk:n empimä sana. Oikein siis on.
10. kari kämäräinen11.8.2009 klo 21:35
Jaska oli jälleen kerran oikeassa. Sieltähän se sana löytyi ihan kovakantisesta kirjasta! (Mulla myös se pehmytkantinen versiokin kyseisestä opuksesta.) Tehtävä siis suoritettu!
11. iso S12.8.2009 klo 11:14
Mitäpä muuta tuolle ristikolle voisi jakaa kuin kiitosta ellei sitten ylistystä.

Yläreunan keskellä olevasta naisenpäästä lähtevää pitempää ratkaisusanaa olisin kylmiltään kritisoinut mutta onneksi päivitin tietoni ennen urputtamista. Virallinen muutos tai ainakin sen vaatimus olikin jo 1930-luvulla.

Vasen yläkulma harasi tiukahkosti vastaan. "Tippui pallilta" (6) toi minulle mieleen vain kaksi vaihtoehtoa: Pierre ja Kusela ("putosin pepulleni, Puppe", totesi Loirin roolihahmo nauravaa kulkuria esittäessään). Tämän vihjeen hyväksyminen ratkaisusanaan sopivaksi vaatii jonkin verran hyvää poliittista tahtoa. Vertailun vuoksi: onko lottoaja menettänyt miljoonan jos ei saakaan päävoittoa? Voiko menettää sellaista mitä ei ole koskaan saanut tai omistanut? Minusta tässä hauskuus, nokkeluus, yllättävyys, hoksauttavuus tai muu vastaava positiivinen asia on ajanut tarkkuuden yli. Mahdollinen harmistuksenpoikanen syntyy silloin töpön päähän kun ei tule oikeaa vaihtoehtoa ajatelleeksi.

Muuten, etten paljastaisi vielä enemmän liikaa, eräissä olosuhteissa tipahtaminen saattaaisi olla erityisen osuva kuvaus mutta silloin se ei koskisi ratkaisusanan suhteen pallia. Itse asiassa ratkaisusana olisi tuossa tilanteessa määrittelemätön.
12. RA12.8.2009 klo 11:36
Niin, että eräs iso S (nimi muutettu) ei TIPPUNUT kuusikosta eräissä ratkonnan SM-kisoissa (laji muutettu)?
13. Jaska12.8.2009 klo 11:54
Kyseinen allegorinen vihje oli ristikon paras. Kakkoseksi nousee EI KALJAMERKKI! Nämä olivat taattua koviskamaa, niitä ei voi(ne) heti keksiä. Loput jujuvihjeet olivat helppoja tai helpohkoja.
14. OP12.8.2009 klo 18:56
Hassua toisaalta, kyseinen "TIPPUI PALLILTA" oli ensimmäinen sana, jonka Vaimoni ristikkoon laittoi, itse en olisi sitä keksinyt, mutta hänhän on .....hullu, (kaikella kunnioituksella).
Minunkin mielestäni (nyt kun sen tiedän), se on "normisanonta" ja löytyy Nykäseltä.

"Tuota "EI KALJAMERKKI" tulen tarjoamaan seuraavissa pikkujouluissa." :-)
15. Libero12.8.2009 klo 21:46
Oli symppis ristikko.

Pääkuvan yläpuoli selvisi minullekin viimeisenä. Jouduin vaihtamaan nälvijälle toisen näytettävän. Jälkeenpäin ihmetytti, miten jaksoinkin niin kauan taivutella kymmenkuntaa sanaa tuon väärän näyttösanan ehdoilla.

Kiva vihje TIPPUI PALLILTA johdatti lopulta oikealle tielle. Vastaussanan keksiminen ilostutti aivan erityisesti. Olin nimittäin varma siitä, että joku tunnettu pallilta tippunut esiintyy Kreikan mytologiassa, siellä kun mikään inhimillinen eikä jumalallinen ole vierasta.

Kaljamerkkivihje olisi uponnut minuun ilman kieltosanaakin. En olisi mitään vikaa vastaussanassa huomannut. Oli kyllä hyvä.

Pääkuvan elegantti tutkija sopi hyvin kovikseen, paremmin kuin esimerkiksi mersu tai trukki, jotka ovat tylsiä ristikkoaiheita. Suoralta kädeltä oli vaikea arvata, mistä ylemmässä ratkaisulauseessa oli perimmältään kysymys. Pieni yksityiskohta jätti sen verran tulkinnan varaa, että muutama pystysana piti ensin kyhätä.

Parhaita paloja oli tosi monta. Pääkuvan koko oikeanpuoleinen osasto miellytti. Siihen oli kertynyt elämyksellistä aineistoa runsaasti.
16. iso S14.8.2009 klo 16:50
Eräs iso S (nimi muutettu) oli vähällä tippua (kohtalo muutettu) kuusikosta eräissä ratkonnan SM-kisoissa (laji muutettu), kun paremmin sijoittunut (myöhemmin mestariksi muutettu) oli poistunut kilpailupaikalta (edellisestä tai sitä edellisestä kerrasta muutettu). iso S (nimi uudelleen muutettu) sai pyynnön varautua kuusikkoon joutumiseen, mutta joutuminen muutettiin kun kadonnut (tila muutettu nokkelien tuomarien ansiosta) löytyi.

Iso S ei silloin ollut missään vaiheessa kuusikossa, pikemminkin kapsahtaneena katajikossa, joten ei voinut tipahtaa kun ei ollut tipahtamisen edellyttämässä tilassa. Tarkistuslaskennan perusteella (pisteet muutettu) koko kuusikkoon joutumisen riski oli väärin kohdistettu ja olisi pitänyt muuttaa. Myöhemmin (muutama vuosi muutettu) tilanne muuttui kun iso S lipsahti oikeasti kuusikkoon (muutettualkuvuosien kolmikosta) eikä sieltä kukaan tipahtanut vaikka puolet kuusikosta tekikin virheitä (ratkaisu oikeaan verrattuna muutettu).

Olen tietoinen että tipahtamista ja sen synonyymia käytetään vihjettä vastaavassa tarkoituksessa mutta edelleen olen sitä mieltä että esimerkiksi vesi ei voi tippua hanasta jos ei ole hanassa ollut eikä löysäkään ruuvi voi tippua iso S:n päästä kun siellä ei ole mitään ollutkaan!

Mainitussa oletetussa tippumistilanteessa olisin voinut kokea tippuneeni jos tuomaristo olisi ensin nimennyt minut kuusikkoon, sitten löytänyt siihen oikeutetun ja heittänyt minut männikköön. Toisin kuitenkin kävi ja minut jätettiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti ja oikeudenmukaisesti nuolemaan näppejäni, mikä oli silloin turvallisempaa kuin nyt kun tuoreimman kisan suojelijallakin on sikainfluenssa.
17. RA14.8.2009 klo 17:25
[Mitäh? Onko Marjatallakin? Iltiksessä luki, että Simolla. Sanaseppousko on jokin erityinen altistava tekijä moiselle sikataudille?]

Eräs iso S (nimi edelleen muutettu) kursailee. Kyllä etukäteen spekuloidut ja veikatut finalistit, voittajasuosikit, mitalistit tms. ovat iän kaiken nimenomaan "TIPPUNEET" sieltä jostakin, missä eivät konkreetisti ole ehtineet vielä olla.
18. qwertsu (nimi muutettu)14.8.2009 klo 17:52
Taisi "TIPPUI PALLILTA" vihje olla iso S:lle vasiten räätälöity.
Tämän päivän Auliksessakin hra mainitaan. Ratkaisusanaa en ole vielä keksinyt. Ilmeisesti kalikka loysi maalinsa näillä säikeillä.
19. Jaska14.8.2009 klo 17:59
Ei nuo urheilutoimittajatkaan jää Erkkiä pahemmaksi. Ne kirjoitti, että Ari Mannio tippui Berliinin keihäsjoukkueesta, vaikka jätkää ei edes valittu sinne!!
20. sanaseppo14.8.2009 klo 23:31
Onko koviksen ystävissä joitakuita, jotka saavat Iltiksen koviksen joka kerta täytettyä? Miten moiseen olotilaan pääsisi? Tekeekö pelkästään harjoitus (ratkominen) mestarin?
21. RA15.8.2009 klo 11:08
Tunnen monia, joille ei mikään jää auki ja usein ratkonta-aikakin on alta tunnin. - Seurasin 1.8. Houtskarissa Sanaseppojen kesäpäivillä, miten sujuu Pitkälän Tonin tuore kovis: Siinä kaiken muun jutustelun lomassa monet ratkoivat sen noin ½ tunnissa.

Itse en ole nopea, mutta saan kyllä yleensä kaiken ratkottua. Ihan harvoin jää jotain auki ja silloin se on (yleensä) Simbergin Alfin ristikko.

Joopa. Ratkominen kehittyy ratkomalla. Milläpä muulla! Tokihan kovikset edellyttävät myös kykyä samantasoiseen ajatteluun ja kielelliseen kyvykkyyteen kuin laatijalla.
22. Marco Poloinen15.8.2009 klo 12:21
Aivan! Minäkin tunnen joitakin noista RA:n tuntemista monista, joilla ei mikään jää auki. Ja itselläni jää heti ainakin haavi auki, kun sivusta seuraan.

Huomattavasti vielä RA:takin (!) hitaampana värkkään yleensä eteen tulevat IS-kovikset täyteen, ihan samalla Simberg-varauksella kylläkin. Olen nähnyt savon murteella pärjättävän pitkin Eurooppaa, mutta kyseisen herran laatimuksiin savolainen mielenlaatu näyttää purevan heikohkosti.

Ja jutustelun lomassa meikäläisen on parasta vaan jutustella...
23. RA15.8.2009 klo 12:32
Heh, tämä on nyt vitsi - laatijat älkööt loukkaantuko:

Tuli mieleen tuosta kirjoittamastani "Tokihan kovikset edellyttävät myös kykyä samantasoiseen ajatteluun ja kielelliseen kyvykkyyteen kuin laatijalla", että onko pystyttävä nousemaan samalle tasolle vai laskeutumaan samalle tasolle... :-D
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *