KESKUSTELUT > RISTIKOT > PELIKAANIT

4954. PELIKAANIT

Marco Poloinen7.7.2009 klo 19:20
Tarkastuskertomus ja lausunto:

Olen tämän alkuvuoden aikana perehtynyt syvällisesti Punainen Pelikaani -ristikkolehtiin ja hyvän tarkkailutavan mukaisessa laajuudessa Passeli Pelikaani - ja Musta Pelikaani -lehtiin. Lisäksi olen tutustunut em. lehtiin liittyvään monipuoliseen keskusteluun sekä tällä sivustolla että laajemmin.

Tarkastuksen perusteella totean, että lehdet on toimitettu tasokkaasti ja hyvän lehtimiestavan mukaisesti. Joitakin poikkeuksia lukuunottamatta ristikot on laadittu alan korkeimpia kriteereitä ja ristikkosääntöjä noudattaen. Myös sääntöjen 21§:n mahdollistamaa kurkotusta on harrastettu varsinkin vaikeimmissa ristikoissa kiitettävästi.

Edelläsanotun lisäksi esitän jatkokeskustelun ja mahdollisten toimenpiteiden pohjaksi seuraavaa: Tarkastuskertomuksessa mainittujen lehtien keskinäistä profilointia tulisi edelleen selkeyttää. Käytännössä tämä voitaisiin toteuttaa pitämällä Mustan Pelikaanin vaikeustaso ennallaan ja nostamalla sekä Passelin Pelikaanin että Punaisen Pelikaanin keskimääräistä vaikeustasoa.
Kunkin lehden keskeisen ratkojakunnan itsensäkehittämisen kannalta olisi tärkeää, että jokaisen lehden loppupäässä on muutamia lehden keskimääräisen vaikeustason selvästi ylittäviä tehtäviä. Eri lehtiin sovellettuna esitykseni on seuraava:

Musta Pelikaani; alussa muutama tosi helppo (1/2 *), valtaosa 1*-11/2*, ja lopussa pari kolme n. 2*:n ristikkoa.

Passeli Pelikaani; alussa muutama 1*- 11/2*, valtaosa n. 2*, ja lopussa pari-kolme 21/2*(ehkä yksi 3-*).

Punainen Pelikaani; alussa muutama 2*, pääosa liukuvasti 21/2*- 3+*.

Näillä pienillä muutoksilla uskon lehdillä olevan mahdollista saavuttaa ratkojakunnan lisääntyvä suosio.

En esitä lehtien tekoon osallistuneille henkilöille vastuuvapautta, vaan katson heidän olevan edelleen osaltaan vastuussa niin menneistä kuin tulevistakin.

Heinäkuussa, Kesäpäivien odotustunnelmissa

Marco Poloinen
In. tarkastaja, ADH
2. Miimu7.7.2009 klo 20:12
Olen monesti tuuminut, että eikö kovien kovisten ystävät voisi tilata ristikoita netin kautta omalle koneelleen tulostettavaksi, maksua vastaan tietenkin. Valikoima vaihtuisi esimerkiksi kuukausittain.

Meinaan, että ristiden julkaiseminen paperiversiona on varmaankin kalliimpaa. Loppujen lopuksi ihan koviksia kovisten ratkojia on aika vähän suhteessa muuhun ratkojakuntaan. Täällä se ei siltä tunnu, mutta the thruth is out there...

Tämmönen idea...
3. Miimu7.7.2009 klo 20:14
(koi oli näemmä lentänyt edellisestä tekstistä yhdestä sanasta pois :)
4. Marco Poloinen7.7.2009 klo 20:55
Tottahan se on, että kovimpien kovisten - PuPen puolenkymmenen viimeisen tasoisten - ratkojia on vähän muuhun ratkojaporukkaan verrattuna, mutta niin on lehtiäkin. Vaativia lehtiä taitaa olla jotakuinkin kolme (3) kappaletta, ja niitä muita pitkälti toistasataa.

Tuon ylläolevan "esitykseni" pohjimmainen lähtökohta on jonkinlaisen loogisen jatkumon kaipaus. Jos Passelilla on tarkoituskin tehdä jonkinlaista irtiottoa semmoisesta "jäykästä" järjestelmästä, niin sittenhän aatokseni ovat vanhanaikaisia.
5. Miimu7.7.2009 klo 21:06
Ovatko ne 3 lehteä kannattavia? Ristikkolehdetkin ovat bisnestä. Kyllä kovisten ratkojia on, mutta niitä kolmetähtisiä voisi halutessaan saada erikseen. Toki niitäkin voisi julkaista lehdissäkin - ruokahalu kun kasvaa ratkoessa, mutta ei puolta Pupea ehkä kannata niille "uhrata". Ainakin yksi tilaaja menettettäisiin niin.
6. Marco Poloinen7.7.2009 klo 21:16
Ei kannata, enkä tarkoittanutkaan . Niitä kovimpia voisi olla ihan entinen määrä. Alusta vain niitä helpoimpia vähemmäksi, jolloin jäisi enemmän tilaa siihen kahden puolen tähden kahden puolen.

Jos Passelin haastavuus lisääntyisi, se voisi olla sopiva jollekin sellaiselle, jota nykyisenkin PuPen vaikeus ärsyttää.
7. Miimu7.7.2009 klo 21:25
Minua ei ainakaan ärsytä nykyisen pupen valikoima vaikeustasojen suhteen. So what, jos pari-kolme viimeistä jää ratkomatta, mutta jos puhutaan puolesta lehdestä se voisi jo ottaa päähän. Ja nykyisen pupen helpot alussa on ihan kivoja - aina ei jaksa miettiä päätään puhki, ja kumittaa lehteä puhki. Mutta silloin kun haluaa, lehdestä löytyy vaativimpiakin. Niin, kai se Passeli Poloisen vaikeustasoehdotuksella voisi sitten olla passeli. Njääh, en tiiä - menen nukkumaan :-)
8. Eki7.7.2009 klo 21:49
Visaisten tehtävien lehdestä, kerhosta tms. on keskusteltu täälläkin. Ideana sitä kannatettiin ja se voisi olla toteutuskelpoinen. Laatijat yli julkaisijarajojen (ne joilta visaisia syntyy) tekisivät ja kun menisi pienelle piirille, maksaisikin siten enemmän kappaleelta.

En löydä sitä keskustelua, kun en muista, mikä hauska nimi sille lehdelle keksittiin.
9. Ari7.7.2009 klo 21:56
Oliko se "Kyllin Visaiset"?

_http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=899&alku=780 &t=k1
10. Eki7.7.2009 klo 22:02
Ari näkyy löytäneen saman säikeen jota tuolla toisaalla mainostin.

Lisäksi on tämä: (http://sanaristikot.net/keskustelut/index.php?alk u=1530&id=1869&p1=vast.php&p2=info_2.php&ryhma=0&t =k2)
11. Marco Poloinen7.7.2009 klo 23:37
Tiukasti on pohdittu viisi vuotta sitten. Ilmeisesti kokeilukappaleen(kaan) tasolle ei asia edennyt.

Ettei nyt jäisi väärää käsitystä, niin en minä ole mitään pelkästään pahiksista koostuvaa lehteä vaineksimassa. Nykyinen PuPen vaikeimpien taso riittää hyvin. (Simbergin ristikoissa on jo kaksitähtisinä tekemistä kun en ole niitä treenannut). Mutta enemmän niillä rajoilla pyöriviä.

Enkä oikeastaan muutenkaan ole pelkästään "omalla asiallani". En revi nykytilanteenkaan takia hiuksiani. Tavallaan käy vain sääliksi esim. PuPen alkupään ristikoiden laatijoita, kun hyvin tehdyt laatimukset saavat helppoutensa takia meikäläiseltäkin niin yliolkaista kohtelua. Eikä juuri koskaan kukaan niistä(kään), jotka sanovat niitä tarpeellisiksi ja mielellään niitä ratkovat, vaivaudu niistä mitään palautetta antamaan (edes yllytettynä).

Niinkuin tuolla aiemmin sanoin, jonkinlainen selvempi jatkumo - porras portaalta eteneminen - näiden kolmen lehden kesken kai on se punainen lanka, jota yritän jahdata. Ja Passelilla olisi siinä kuviossa molemmin päin yhdet portaat limittäin toisten kanssa.

Ja Eki, en epäile ettetkö näitä ole miettinyt, yksin ja porukassa. Kirjoittelenpahan vain, koska välillä mielessä pyörii. Eikä tuo Passelin kritiikki erityisen kivalle tunnu, vaikka se henkilökohtaisesti ratkojana ei kosketakaan.
(Itseasiassa kirjoitin tuon säikeen alun ensin Passeli Pelikaani -säikeeseen, mutta otin sen sitten erilleen).

Muuten olen sitä mieltä, että koviksille on lähiaikoina koittamassa kulta-ajat. Sen verran paljon on fiksuja suur-ikäluokkalaisia siirtymässä siihen rauhaan, jota koviksien (runsas ja säännöllinen) ratkominen edellyttää. Dementia on ruma sana, ja tietoa ratkomisen hyödyllisyydestä on runsaasti näkyvillä.
12. Eki8.7.2009 klo 00:05
Kiitos pitkistä kirjoituksista Marcolle. Luen ne uudelleen rauhassa paremmalla ajalla ja kunhan Passelin kohtalolle aletaan saada lisävalaistusta, uudet ideat ovat kaikki mahdollisia. Ei ole huono ajatuskulku Marcolla.

Säikeen otsikko on PELIKAANIT. En ole ristikkolehtimaailmassa itsekkäästi ja ahnaasti, joten tätä aihetta voisi kenties jakaa niinkin, miten ratkojille saataisiin oikeanlaisia ristikoita Pelikaanien lisäksi.
13. kp8.7.2009 klo 12:06
ei pelikaanit täällä kylmässä pohjolassa tarkene :)
14. Kipsikäsi13.10.2009 klo 05:41
Vihje Toni Pitkälän ristikossa s. 28 5/2009 "Jordanin sivuama" ei sovi yhteen ratkaisusanan kanssa.
15. Marco Poloinen28.3.2010 klo 15:47
Tässäkin säikeessä "Pulaa haastavista ristikoista" -säikeeseen liittyvää asiaa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *