KESKUSTELUT > RISTIKOT > TÄRKEIN ASIA RISTIKOSSA, KERRO OMA MIELIPITEESI!

4944. Tärkein asia ristikossa, kerro oma mielipiteesi!

Eki4.7.2009 klo 22:33
Täällä on yli kuuden vuoden aikana puhuttu paljon ristikoista. Välillä on korostettu tiettyä yksityiskohtaa ja seuraavassa lauseessa on jo puhuttu enemmän kokonaisuudesta. Toivoisin jokaisen sivuilla vierailevan yrittävän pohtia mielestään tärkeintä asiaa ratkontaharratuksessaan ja kirjoittavankin siitä.

Jotenkin luulisin, että tärkeintä on, että ratkojalla jää ristikosta hyvä mieli. Jos on, onko hyvää mieltä se, että on saanut vaivata paljon aivojaan vai se, että ristikko on ratkennut mahdollisimman vaivattomasti? Tässä ollaan jälleen isossa vaihtoehtotilanteessa.

Laatijaa ilahduttaa varmastikin ratkojan vilpitön tyytyväisyys ja ristikon kruunaa, jos sen laatimisesta on tullut tekijällekin mielihyvää.
2. tapsa4.7.2009 klo 23:22
Pyydät ajatuksia ratkontamaailmasta, no tässä joitakin ajatuksia: Ratkon paljon työmatkoilla Hml-Tpe -välillä. Silloin on ihan mukavaratkoa helppojakin ristikoita, voi kisata itsensä kanssa, montako ristikkoa saa täyteen sen 40 minuutin aikana. Aamuisin aivot heräävät. kun saa Iltiksen käteensä, lukee sen läpi, ja ratkoo ristikot ennen Tamperetta, lehden voi sitteen antaa työmaalla kavereille luettavaksi, koska senhän olen jo "käsitellyt"
Ristikkolehtien vaikeimpia on taas kiva alkaa pureskella, kun on hiljainen aika, vaikka töissä. Joku ihmettelee, että miten töissä voi ristikoita ratkoa, mutta sanon, että se on helpompaa kuin kirjan lukeminen. Työni on valvintatyötä, eli seuraan näyttöpäätteitä. Jos kaikki on ok, ei tarvitse tehdä mitään, mutta jos jossain tulee vikailmaisu, on ristikko helpompi heittää kädestä pois paljon nopeampaa kuin kirja.Silloin töissäkin vaikeatkin ristikot avautuvat sujuvasti.
3. Eki5.7.2009 klo 09:37
Jos tulkitsen tapsan kirjoituksen oikein, hänelle tärkein asia on oikea ristikko oikeassa paikassa.
4. BI5.7.2009 klo 09:45
Tässä joitakin minun mietteitäni.
Arvostan selkeitä kieliasultaan hyviä ristikoita, sekä helppoja että vaikeampia.
En pidä ristikoista jossa viljellään paljon nimiä.
En myöskään halua täytellä ristikoita jossa tarvitaan googlea koska sitä ei ole useimmiten käytössä silloin kun ristikkoja ratkon.
Hyvä ristikko mielestäni ei tarvitse hakukoneita vaan hyviä hoksottimia!
Hyvä laatija käyttää "jippoja" ja sana leikkejä.
Ristikkolehden on oltava myös vaihteleva sisällöltään. Tällä tarkoitan tavallisia kuvaristikoita.
En täyttele anagrammi, piilosanoja ja muita tällaisia ristikoita. Joskus saatan täyttää krypton mutta kuvaristikkoja ne olla pitää!
Ristikon paperinlaatu on myös eräs osatekijä joka vaikuttaa ristikon mielekkyyteen.
Samassa lehdessä saisi olla sekä helppoja että vaikeita.
Joskus otan aikaa kuinka monta minuuttia menee jonkun ristikon täyttämiseen ja kisailen tällä tavalla helpoilla ristikoilla.
Visaisempia ristikoita ratkon "nautiskellen" kun fiilis on päällä (ja se on aika usein näin kesäisin). Silloin kun on työkiireitä täyttelen enemmäkseen helppoja ristikoita kun en jaksa mietiskellä sen pitempään.
Oma suosikkini on Iisakin ristikot.
5. kari5.7.2009 klo 10:05
minä ratkon hyviä ristikoita, en suurennuslasilla katsottavia vihjeitä. sanalla sanoen maailman parhaita ristikoita.
6. kp5.7.2009 klo 10:06
tosin oli kolme sanaa :)
7. kari5.7.2009 klo 10:07
kp tästä säikeestä pois.
8. Eki5.7.2009 klo 10:13
Uskokaa tai älkää, mutta Kari Päivärinta riitelee tuossa keskenään. Se on vähän sama kuin nuo qwertsun lukuisat viimeaikaisetkin nimimerkit, joissa tölvitään kirjoituksani ym. Haluavatko tosiaan monet antaa tahallaan outoa kuvaa tämän sivuston luonteesta?

Juu, idea oli, että ratkojat kertovat.
9. kari5.7.2009 klo 11:09
niin oli
10. kari5.7.2009 klo 11:25
silloin aikoinaan kun vuosia sitten ratkoin aina Kämäräisen ristikkoja. nythän niitä ei ole tullut silmien eteen.
11. kari5.7.2009 klo 11:31
sorry tuli hieman kompelö muoto piti olla: silloin aikoinaan kun vuosia sitten ratkoin. ratkoin aina Kämäräisen ristikkoja. nythän niitä ei ole tullut silmien eteen.
12. Miimu5.7.2009 klo 13:37
Tärkeintä ristikossa on se että, vihjeen ratkettua reagoi aijooahaa! (ja mielellään hymyn kanssa), eikä silleen pläähnojoo!
13. pösilö5.7.2009 klo 13:59
Olen täydellisesti yhtä mieltä edellisen lausahtajan kanssa: oivalluksen ilo antaa parhaan ratkontanautinnon. Vihjeytys on kaiken A JA O. Esimerkki Pihlajamäeltä: PARIAAN PITEMPI - LYLY
14. qwertsu5.7.2009 klo 17:30
"Lähettäjä: Eki 5.7.2009 klo 10:13


Uskokaa tai älkää, mutta Kari Päivärinta riitelee tuossa keskenään. Se on vähän sama kuin nuo qwertsun lukuisat viimeaikaisetkin nimimerkit, joissa tölvitään kirjoituksani ym. Haluavatko tosiaan monet antaa tahallaan outoa kuvaa tämän sivuston luonteesta?"

Näillä sivustoilla on tärkeää, että silloin tällöin muistetaan kehua Erkkiä. Jos sitä ei tehdä, tulee tällaisia omituisia säikeen aloituksia ja kommentteja. (Olenhan hyvä. Olenhan?)

qwertsu on sitten ylläpidon minulle antama nimimerkki. Yritän käyttää sitä jatkossa.
15. Eki5.7.2009 klo 17:36
Hyvä qwertsu. Olet hyvä jätkä. Kyllä se siitä!
16. qwertsu5.7.2009 klo 17:47
Kuin myös sinä :)
17. Eki5.7.2009 klo 17:50
Mitäs me hyvä(kkää)t!
18. Auroran pappa5.7.2009 klo 18:09
Juu Eki tuossa totesi, että ristikko tilanteen mukaan. Niin on minullakin.Olen ottanut sellaisen tavan, että ratkon illalla jo vuoteessa silloin kun menen yksin nukkumaan. Koska siinä on huono kirjoittaa ratkaisen silloin vaikeita, joissa ei tarvitse paljon kirjoittaa.Voi joskus mennä ettei saa montakaan sanaa, mutta ajatella voi, ja se vie sitten uneen.
Ristikoissa esiintyvät sukunimi, etunimivihjeet ovat myös jotenkin harmittavaisia, mutta nyt on jo paljon hakuteoksia ja netti mistä ne selviävät. Mutta kyllä ennen oli sellainen vihje etunimistä että oli vain päivämäärä ja siitä tuli etunimi.Joku laatija taas piirsi miehen jolla oli viikset ja sitten taas naisen pään ja t perään et oli monikossa.
19. Jyrs Kuur5.7.2009 klo 19:38
Yhtä tärkeintä asiaa ei olekaan, paitsi tietysti se että ristikon ratkottuaan on hyvällä mielellä. Hyvän ristikon ominaisuuksia ovat mielestäni:

Hyvä ulkoasu ja tekninen toteutus: vihjeyttäjän siisti käsiala ja hyvät piirrokset, valkoinen paperi, musta muste.

Johdonmukaisuus. Johdonmukaisuuden puutteesta olkoon esimerkkinä Auliksen ristikoissa toisinaan esiintyvä epätasaisuus: muuten kohtuullisessa ristikossa voi jokin alue olla mielettömän vaikea.

Persoonallisuus: puhkikuluneet atat ja istatkin maistuvat, jos vain "kattaus" on kohdallaan. Huumori on iso plussa. Ristikon ei tarvitse välttämättä olla vain TEHTÄVÄ, se voi olla myös taidetta! Tästäkin esimerkiksi kelpaa Aulis, parhaimmillaan.

Myös jo aikaisemmin mainittu "oikea ristikko oikeaan tilanteeseen" saa minulta kannatusta. Yhteen aikaan ratkoin mielelläni Ilta-Sanomien höyryristikoita yötöissä ollessani. Ei haitannut yhtän, että ne olivat yhdellä tai kahdella kierroksella täyteenkirjoitettavia. Ei sitä aamuyön tunteina sen vaikeampia kaivannutkaan, vaikka yleensä olen visaisiten ystävä.

Muuten olen sitä mieltä, että rekisteröitymispakko pitäisi ottaa käyttöön.
20. uusi5.7.2009 klo 20:11
Tärkeintä on ahaa-elämys, riittävän ovela vihje. Minä olen vasta pari vuotta ratkonut. En suinkaan aloittanut saadakseni ajankulua, tekemistä on muutenkin liikaa. Huomasin, että minulle on tulossa jonkinlainen dementia tai sanasokeus: kirjoittamissani sanoissa oli kaikki oikeat kirjaimet, mutta väärässä järjestyksessä. Sitä tapahtui useammin ja useammin. Ajattelin, että ristikoiden ratkominen voisi auttaa. Ja se auttoi. Aloitin helpoista, mutta sitten se alkoi mennä pikakirjoitukseksi. Ei sellaisesta saa oikein mitään oivaltamisen iloa. Siksi en enää osta ristikkolehtiä jossa on ristikoita kovin laidasta laitaan, niissä on liikaa niin helppoja, ettei tunne saavansa rahalleen vastinetta, kun on vain pari-kolme ristikkoa, joita viitsii ratkoa. Iisakista tykkään eniten, ja noista perjantai-Auliksista. Tosin vielä vuosi sitten en tajunnut niistä mitään. Heikki Lavoniuksen kuuden pinnan Iisakit menevät edelleen useimmiten yli hilseen.Haluaisin enemmän avaruusristikoita (vai onko se avo?), niitä on kovin harvassa.
21. Maikki5.7.2009 klo 22:54
Ristikot ovat tavallaan kuuluneet elämääni aina. Molemmat vanhempani olivat innokkaita ratkojia, joten 'taudin' tartunnalta ei voinut välttyä. Eipä silti, tämä tautihan ei tapa.

Aloitin kryptoilla. Ne opettivat ristikoissa käytetyn sanaston. Tosin silloin en vielä ratkonut, vaan täytin ristikoita. Sittemmin kryptot ovat jääneet taka-alalle ja kuvaristikot ja piilosanat tulleet tilalle. Se historiasta.

Ottamatta sen tarkempaa kantaa ristikkolehden ulkonäköön tai paperiin, jotka molemmat ovat tärkeitä,(ei suurennuslasia, eikä liian kiiltävää paperia) arvostan sanaston monipuolisuutta, ajankohtaisia vihjeitä ja huumoria. Yhtään esimerkkiä ei tule mieleen, enkä halua ketään ristikonlaatijaa nostaa esille. Hyviä on useita. Ja hyvän mielen tuojia vielä useampi. Itseasiassa, näiden sivujen lukeminen on opettanut ristikoista enemmän kuin mikään muu saamani oppi!

Ratkon eniten työssäni. Ristikko on helpompi laittaa syrjään asiakkaan saapuessa kuin kirja tai muu lukeminen. Toki kotonakin on aina keittiönpöydällä avoin ristikko. Mieluiten ratkon keskiksiä tai vaikeita. Piilosanoista on välillä pulaa.
22. Ritu7.7.2009 klo 18:01
Oivaltamisen iloa antava ristikko on paras. Siinä ei
ei tarvita googlettamisen vaivaa eikä tietosanakirjoja ylen määrin.
Yöpöytäni alatasolla on seissyt useita päiviä ristikko, johon oli jäänyt yksi sana vajaaksi piilokirjaimen kohdalta. Eilen miehelläni oli tietokone auki ja kun hän oli sitä sulkemassa, pyysinkin googlettamaan ko. sanaa eri piilokirjainvaihtoehdoilla. Ja siinä melkein kaikki kirjaimet läpikäytyinä se sitten kolahti! Ei siinä mitään Googlea tarvittu. Hauskasti tehty vihje oli vain kirjainten sekoittamista vailla. Ja voi jee sitä naurua kun SEKTIO sanan kanssa tuli kahlattua melkein pornosivut ja kaikki :). T-kirjain oli siis piilokirjain ja vihjeeksi oli annettu HÄMMENNETTY KEITOS.
Mutta parhaimmillaan ratkonta on juuri tätä, ettei kaikki aukea heti, tässä ja nyt. Ja sitten kun se valo syttyy, on ristikko tehnyt juuri sen tehtävänsä, mitä minä siltä odotan. Siitä jää hyvä mieli ja tekee mieli tarttua uuteen ristikkoon.
23. Auroran pappa7.7.2009 klo 19:49
Juu kyllä se nokkela vihje on ratkonnan kohokohta, ja sitten kun sen oivaltaa.
Mainitakseni yksitoikkoisuudesta on esimerkki ristikko Heinäkuun ET-ristikot lehdessä, sivu 2. Tässä on juuri erittäin paljon näitä etunimi sukunimi yhdistelmiä. Sivun ristikossa 16 kpl.
24. ö7.7.2009 klo 23:28
Hyvä juttu ristikossa on, jos se herättää mielenkiinnon ratkaisemiseen.

Tarkoitan sellaista juttua, kun kirjailija herättää kirjan alussa mielenkiinnon, jonka takia kirja on pakko lukea.
25. matts8.7.2009 klo 15:27
Ristikon ratkontaan en löydä itseni kohdalla minkäänlaista rationaalista syytä. "Mä vaan vedän" niitä kuten K.Tapio iskelmiään. Piilosanojen osalta on helpompi löytää syitä. Suomen kielen kummallinen ominaisuuus on se että sanojen merkityksillä voi niin upeasti harhauttaa ja naurattaa. Piilosanoissa tuo on jalostunut jos ei nyt huippuunsa niin pitkälle kuitenkin (S. Ahtia on nimittäin niin vaikea ohittaa). No kai sitä ajattelee takaraivossa jotain että... joo dementian torjuntaa... yleissivistyksen laajentamista tms. mutta luultavasti kyseessä on lvain aiskuus otta hyvä kirja käteensä ja viettää laatuaikaa. Simmottis mää se asian ajattele.
26. matts8.7.2009 klo 15:28
(.. vain laiskuus..)
27. kp8.7.2009 klo 15:54
kirjasta luen aina lopun pääsee nopeasti eroon.
28. MM8.7.2009 klo 16:35
Eikös siihen "..sen pituinen se" ala jo kyllästyä, että tekisi mieli jo vaihtaa kirjaa?
29. ö8.7.2009 klo 16:42
Miten sinä kp sänkykamarihommat hoitelet?
30. Seppo8.7.2009 klo 22:07
Kysäisenpä kp:lta viitaten hänen viestiinsä klo 15:54 : Miten sinä sitten tiedät, mitä sanoja niissä kovakantisissa kirjoissa on, jos luet vain kirjan lopun?
31. Joey L8.7.2009 klo 22:52
Ristikoissa on eroja kuin viineissä, tai vaikka viskeissä. Minulle tärkeää on jälkimaku, eli /"laatu" siinä kohdassa, joka ratkesi viimeisenä"/ (näin vanhana en kuitenkaan muista kuin ratkonnan loppuvaiheen). Toki kokonaisuuden yhtenäisyys aina ilahduttaa siinä matkan ja makustelun aikana.

Eri käyttötarkoitukseen eri viini, niin myös ristikko. Ajanvietteeksi valitsen erilaisen ristikon kun aivojumpaksi - vaikka aivojumpparistikoiden kimpussa vietänkin enemmän aikaa!

Vaikkei tämä lisäarvoa tuokaan, niin vedän tässä paralleelin kirjoihin ja musiikkiin. Kyllä, taiteenlajeihin!
32. pirjo8.7.2009 klo 23:38
Kun olen tällainen negatiivinen luonne, osaan paremmin kertoa, millainen on minusta vähemmän hyvä ristikko.

Esim sellainen, jossa suurin vaikeus löytyy suttuisten kuvien hahmottamisesta on kai vain jonkinlainen optikoiden piilomainos? Mikä muuten siinä onkin, että IS-ristikoissa on erittäin selvälukuinen vihjeistö, mutta saman Sanoma Oy:n toisessa ristikkosuosikissani HS:ssa on ihan turhua?

Joskus tein tosi helpoista vähän kiinnostavampia sillä, että koetin ratkaista niitä nopeasti, ilman yhtään virhettä, joka olisi pitänyt oikaista (yllättävän vaikeaa, mutta tylsää). Ja sitten, jos ATTE on TAAS UTAHISSA, tulee väkisin APEA olo.

Vaikeinta pahimmassa tapauksessa voi olla niinkin banaali juttu, kuin tekstiviestivastaukseen vaadittavién numeroitujen ruutujen löytäminen, eli eipä paljon kehumista.

Mutta sitten kun eteen tulee vihje, jota työstää alitajunnassaan yön yli, ja aamukahvilla yhtäkkiä sytyttää, silloin kun tule sellainen tunne, että tätä ei kyllä kukaan muu keksi... WAU! No, pieni vitsi kai sallitaan?

Olen kyllä nykyisin ihan tyytyväinen tarjontaan, jokaiselle löytyy jotain. Se toisaalta on kyllä huonokin juttu, että usein eritasoiset ovat sitten samassa lehdessä, jolloin osa jää ratkomatta ihan kiinnostuksen puutteesta.
33. Joey L9.7.2009 klo 00:19
Olin äsken käymässä appelassa, josta vasta juuri ennen poislähtöä löysin maanantain Ilta-Sanomat. Kiireen puuttumattomuudessa tyydyin Keskikseen ja Histikseen (vai mikä se oli) sekä pariin numero- ja pokeritehtävään. Nuo viimeiset ratkoin hilpeän seurustelun ohella, kun en tohtinut säröttää mainion seuramiehen mainettani ratkomalla ristikoita seuranpidon aikana.

Eritasoisten ratkottavien tunkeminen samaan julkaisuun on mielestäni täysin ok, periaatteellisesti ja kaupallisesti. Ehkä monipuolisuus ja valinnan mahdollisuus on juuri se tärkein asia ristikoissa!
34. Joey L9.7.2009 klo 00:26
Olin äsken käymässä appelassa, josta vasta juuri ennen poislähtöä löysin maanantain Ilta-Sanomat. Kiireen puuttumattomuudessa tyydyin Keskikseen ja Histikseen (vai mikä se oli) sekä pariin numero- ja pokeritehtävään. Nuo viimeiset ratkoin hilpeän seurustelun ohella, kun en tohtinut säröttää mainion seuramiehen mainettani ratkomalla ristikoita seuranpidon aikana.

Eritasoisten ratkottavien tunkeminen samaan julkaisuun on mielestäni täysin ok, periaatteellisesti ja kaupallisesti. Ehkä monipuolisuus ja valinnan mahdollisuus on juuri se tärkein asia ristikoissa!
35. pelaaja9.7.2009 klo 18:02
Jaa-a. Olen pohdiskellut aika tovin laittaakseni oman kommenttini. Samalla tuli pohdittua, miksi yleensäkään ratkon ristikoita. Vaan en löytänyt kunnon vastausta. Ajanviete no joo, aivojumppa no joo, sanaleikki no joo.
Miimu taisi kyllä 5.7. sanoa ytimekkäästi sen, mikä ratkonnassa on tärkeintä: aijooahaa! Paitsi että koska ratkoskelen vain 'itsekseen' kotiin tulevia ristikoita, niin ne pitää joka tapauksessa tehdä, tulipa ahaa-hauskuuksia tai ei. Tästä pakkomielteestä ei kenenkään laatijan kuitenkaan kannattaisi riemastua..siis sillä lailla, että mitä väliä sillä on, minkälaisen ristikon laatii, koska ne kuitenkin halutaan ratkoa. Minä ainakin kuvittelen haistavani laatijan motiivin. Se, että joku laatija käyttää tylsiä piilokirjainruutuja vaikeuttaakseen ratkontaa, on varmasti se 'toinen' tärkeä asia ristikoissa. Ei niin saa tehdä..
36. kari9.7.2009 klo 19:08
nimi.
37. Ylläpito9.7.2009 klo 19:13
Jep, pannaan nimi mieleen.
38. kari9.7.2009 klo 22:09
siis laatijan nimi
39. Ylläpito9.7.2009 klo 22:17
Jep, pannaan laatijan nimi mieleen.
40. Jukkis9.7.2009 klo 22:21
Hyvä että tuo kari ilmoittautui vapaaehtoisesti, ettei tarvi muiden pelaajalta kärttää, kenestä laatijasta hän puhui.
41. Jarmo22.4.2011 klo 11:39
PuPe on aika ok. Mutta koska tarkoituksena lienee ollut, (vai lieneekö?), tehdä visaisempi aviisi, saisi mielestäni yhden tähden ristikot laittaa helppoihin lehtiin. Noinko lie myynti putoaisi? Mielestäni puolitoistasetkin joutaisivat pois. Tulisi visaisemmille tilaa. Niitä lehtiä kun ei ole yhtään liikaa. Helppoja ovat kauppojen hyllyt notkollaan. Kun ei vaan oikein ole haluja pelkkiä päivänselvyyksiä kirjoitella. Ja helpoista pitäville saattaa taas jo PuPen keskivaikeissa mennä sormi suuhun.
Ainakin itselläni jää yksi- sekä puolitoistatähtiset aina täyttämäti. Kakkosetkin joskus läpihuutojuttu ja joskus kahtapuolta. Eivätkä piilosanat useinkaan ole rutinoituneille täyttäjille ihan niin visaisia kun on merkitty. Aloittelijoille saattavat olla silkkaa kolmosta. Tietty hankalahan tuo on silloin luokitella. Virheistä en sano muuta kuin että niitä sattuu kaikille. Hyvä kuitenkin että täällä tulevat esille. Yleisesti ottaen hyvä ja monipuolinen lehti, mutta kakkosilla saisivat tehtävät alkaa. Eikös se Musta ole helpommille? Voisit, Eki, seuraavan gallupin laittaa aiheesta "kuinka moni PuPen vakkaridiggareista jättää iisit täyttämättä". Leimataankohan minut rasistiksi jos ehdotan Violettipunakirjavankukertavaa Pelikaania vain vaikeammista tehtävistä pitäville.
Kevätterveisin JS
42. heh22.4.2011 klo 19:16
Laatupaskaa Jarmolta
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *