KESKUSTELUT > RISTIKOT > VIHJE ~ RATKAISU

4930. VIHJE ~ RATKAISU

RA28.6.2009 klo 13:07
Ratkoin helpoksi tarkoitetun ristikon väärin, kun en uskonut, että ratkaisusana on melkein sama kuin vihje ja yritin väkisin keksiä 7-kirjaimisen sanan lopuksi jotain muuta. Vihje oli LUUTUMISEN TULOS ja oikea ratkaisu oli LUUTUMA. (Lopussa oleva U oli piilo ja loppuosan kanssa risteävät sanat sallivat monia kirjainmahdollisuuksia.)

Tällaisia on ristikoissa silloin tällöin ja ainakin itseäni ne lähes aina onnistuvat hämäämään:
- antoisa > antava
- maalarilla > maali
- tasoittaa kitillä > kitata
- naksua > naksaa
- puskat > pusikot
- kivulias > kipu

Suosituksissa sanotaan: Vihjeen ei pitäisi olla samasta kantasanasta kuin ratkaisusana. Erityishelpossa ristikossa tämä voidaan pienessä määrin hyväksyä, jos ratkaisusana on vieraan tuntuinen, esimerkiksi teilauslaite > teili.

Muita esimerkkejä?

Mitä ajatuksia tästä? Onko tällainen vihjeitys tarkoitettu helpottamaan vai vaikeuttamaan? Missä rajat?
2. iso S28.6.2009 klo 16:32
Tarkoitustahan ei tiedä kuin laatija itse. Minulle tuo ilmiö on tutuin Hesarin ristikoista joissa sitä ajoittain esiintyy. Jopa niin että vihjeenä on jokin kuva (esim. pullo etiketteineen) jossa on yksi ainoa sana, selvästi tai epäselvästi luettavissa, ja tämä osoittautuu ratkaisusanaksi. Joskus ero on yksi kirjain (käki => käkö), joskus vihje ja ratkaisu ovat samaa kantaa: naksahdus => naks. Mikään näistä ei minussa herätä ihastuksen tunteita, jotka täytyy löytää ristikon muista kohdista.

Arvailla voi ja luulen että harva laatija on niin syntymäkiero että tekisi tuollaista harhautusmielessä. Ennemminkin on kysymys siitä että ratkaisusana on syystä tai toisesta vaikea vihjata toisin niin että vihjeen vaikeusaste istuu ristikon muuhun linjaan. Silloin laatija voi tyytyä tuollaiseen plääh-vihjeeseen vaikkapa sillä perusteella että ratkaisun jälkeen ratkojalle ei ainakaan jää epävarmuutta siitä voiko ratkaisu vastata vihjettä.
3. Libero28.6.2009 klo 21:15
Kirjoitin seuraavan esimerkin äsken ja olin juuri lähettämäisilläni sen, mutta jäin lukemaan iso S:n kommenttia. Taitaa olla tismalleen samasta asiasta kyse.

Hiljattain eräässä ristikossa oli kuvavihje, joka esitti käsittääkseni kaljapulloa. Sekä pullon kyljessä että kaulassa luki CORAL. Viisikirjaiminen vastaussana vaikutti helpolta: se olisi kalja. Ratkaisua tuki pystysanasta tullut K-alkukirjain.

Sovittelin kaljaan neljää muuta pystysanaa, kunnes huomasin, että kalja pyrki korja-muotoon. Muutin diskon discoksi ja sain kaljapullon ratkaisuksi sanan CORAL.

Tuli hiukan höhlä olo.

Kerran vihjeitin pikkuristikon ratkaisusanan CHIPS piirtämällä kuvan pussista, jonka kylkeen kirjoitin CHIPS. Ajattelin, ettei niin voi toimia ja että toimin niin ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Ajattelin, että aliarvioin ristikon kohdehenkilöä, joka oli nelivuotias ja osasi kirjoittaa kirjaimia mallista.
4. RA28.6.2009 klo 21:21
Näinpähän - kuin iso S kirjoitti- se kai sitten on. On vain ratkojana muistettava, että tällainenkin vihjeittämismahdollisuus on olemassa. Helpoissa helpottamismielessä. Vaikeissa harhauttamismielessä. Ja sitten joskus muuten vaan huvin vuoksi ja urheilun kannalta. ;-D

Ja niin... tylsäähän se ratkonta olisikin, jos vihjeityksistä voisi jo ennalta jotain tarkempia periaatteita aavistella.
5. Eki28.6.2009 klo 22:05
Jos pari omaa mielipidettä sallitaan. Lastenristikoissa joskus tämä toimii. Joskus vaikean sanan yhteydessä. Rajanveto on tosin hankalaa. Laatijalla on oikeus määrittää oma linjansa, jos julkaisija sen sallii.
6. Libero28.6.2009 klo 22:07
Minusta helpottaminen on eri asia kuin höynäyttäminen. Harhauttaminen ei liioin ole höynäyttämistä. Vaikken ratkojana olisi yhtään perillä vihjeittämisen periaatteista, niin reagoin vaistomaisesti eri tavoin helpottamiseen, höynäyttämiseen ja harhauttamiseen.
7. Lauri Kultti28.6.2009 klo 23:18
Olen tätä samaa esimerkkiä muistaakseni käyttänyt jossain aiemmassakin yhteydessä, mutta sopinee tähänkin säikeeseen.

Kun Pitkälän Toni oli joku vuosi sitten saanut jo mainetta melkoisen vaikeiden ristikoiden laatijana, oli yhdessä hänen (kolmipalloisessa tai -tähtisessä?) ristikossaan kalan kuva, ja hämmästys oli suuri, kun vastaussanaksi tuli KALA!!
8. kp28.6.2009 klo 23:47
yleensä kun on talon kuva siihen tulee talo.
9. Eki28.6.2009 klo 23:52
Kuten kp terävästi huomasi, Lauri ei ollut ihan otsikon aiheessa, mutta sehän ei ole synti, vain hidaste.
10. RA30.6.2009 klo 13:19
Kerätään tähän säikeeseen lisää esimerkkejä sanallisen vihjeen ja ratkaisusanan "melkein samuudesta". Tai "ihan samuudestakin" silloin, kun kyseessä ei selvästikään ole vahinko.

Mistä ristikosta ja kenen vihjeitys ei ole oleellista - jätetään se mainitsematta.

Tarkoitus on saada ratkojana samuussumakylpy niin, että varmasti muistaa tämänkin vihje/ratkaisumahdollisuuden.
- Olisi myös mukava saada tästä teemasta juttua Sanaseppoon.

***

iso S jo mainitsi vihjetyypin, jossa kuvassa lukee sana ja se sama sana on myös ratkaisu. Äsken luin jostakin esimerkin:

kuvassa ELOVENA-pakkaus > ELOVENA
11. RA30.6.2009 klo 13:27
kuvassa auto, jonka katolla kyltti TAXI > TAXI
12. putko1.7.2009 klo 13:59
Minusta tämä on hayska juttu harvoin käytettynä. (ja jos sillä saa isomman kokonaisuuden kuntoon, niin ei huono asia).
Itselläni ei vieläkään oikein oonistu ratkaisun löytymine heti. Otetaan vaikka viime perjantain Auliksen knorr. Heti en uskonut, vaikka olis pitänyt
13. iso S1.7.2009 klo 19:39
Harvoin käytettynä ehkä huvittaa, mutta kun tämä on ollut lonkalta heitettynä noin vuoden verran pikemminkin tavaramerkki kuin poikkeus. Hyvin harvoissa tapauksissa tällaisella vihjeellä edes "saa isomman kokonaisuuden kuntoon". Yleensä tuollainen laajemman edun huomioiminen liittyy siihen että laatija hyväksyy ristijkkoon jonkin heikkolaatuisen ratkaisusanan. Harvoin mikään pakottaa tuollaiseen vihjeittämiseen. Poikkeuksia toki on, kuten 28.6.2009 klo 16:32 aanailin, mutta tässä puheena olevassa tapauksessa kyse ei uskoakseni ole siitä vaan jostakin muusta.
14. putko2.7.2009 klo 05:21
iso S
Samaa mieltä
15. RA4.7.2009 klo 16:28
Yhden ristikon samuussuma:

kivestä tehty > kiviastia
kaivaa ojaa > ojata
nukittaa > nukata
papin asunto > pappila
16. pösilö5.7.2009 klo 10:04
Vajavainen otos ristikkoliitteestä:
ennakolta - ennalta
sulattamot - sulatot
laisin - lain
harata - haroa
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *