KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASUMA

4857. Sanasuma

Eki2.6.2009 klo 11:13
Jotta tämä ei katoaisi muiden julistusten sekaan, aloitetaan oma säie. Kyse on siis sanasta, jonka sijoitin ensimmäisenä Pirkan uuteen avoristikkoon. Vasemmassa yläkulmassa on paljon tekstiä ja siitä tulee toiseen suuntaan SANASUMA.

Soitin kielitoimistoon ja sieltä Taru Kolehmainen vastasi. Keskusteltuamme sanasta pari minuuttia hän totesi sen luontevaksi yhdyssanaksi, jossa suma tarkoittaa kertymää tai kasaumaa. Hän pyysi saada huomauttaa, että jo Nykäsessä kerrotaan esipuheessa, että kaikkia yhdyssanoja ei ole edes yritetty mahduttaa mukaan.

Tästä saattoi aiheutua myös uuden artikkelin aihe. Suman kehitys kiinnosti Tarua kovasti, kun kerroin sen hänelle, Nykäsessä tukkisuma on erikoistermi kuljetettavista tukeista. Ruuhkan merkitys mainitaan vain pienenä lisäyksenä. Pesosessa suman varsinainen merkitys on jo hälventynyt ja ruuhka on vallannut alaa. Erikoistermi tukkisuma, jossa ei ollut alun perin mitään ruuhkaan viittaavaa, on jätetty mainitsematta. Sama jatkuu Kielosessa. Kansa on ottanut suman omakseen uudessa merkityksessä, johon sanasuma sopii erinomaisesti. Totesin vielä Tarulle, ettei se ole pelkästään oma keksintöni, koska sille saa netissäkin osumia.

Lähettäjä: [Arskis] 12.3.2008 klo 18:38

[Sanasuma, sekosin, mistä jatkaa?]

hyi
Kirjoittanut: puuhapanda / 2.10.07 / klo 18:17

Kauhea sanasuma!
2. Eki2.6.2009 klo 11:23
Lähden tästä useammaksi tunniksi pois. Pyydän tähän säikeeseen mietittyjä mielipiteitä eikä mielellään kauheasti vanhan toistoa. Jos ei ole mitään uutta, ei ole pakko sitä enää sanoa. Omalta osaltani tämä on muutenkin ollut selvä asia alusta lähtien. Hain vain vahvistuksen alan auktoriteetilta.
3. eak2.6.2009 klo 11:30
Eki, tarkoitatko, että tässä säikeessä voisi käsitellä uudehkoja, mutta vakiintuneita sanoja ja yhdyssanoja ylipäätään, vaiko vain tuota sanasuma-juttua?

Nyt itseäni ainakin odottaa rästihommien suma.
4. Jaska2.6.2009 klo 11:30
Jos kommentteja ei kuulu, niin "sanasuma seisoo, sanasepot makaa."
5. mor2.6.2009 klo 11:37
Eihän tästä asiasta niin hirveästi voi mitään uutta keksiä. Yhdyssanoja voi ja pitää kehitellä aina uusia. Sehän on kielemme rikkaus.

Varsinaisesti ainoa asiaa vastustanut on tietysti kp, joka virkansa puolesta vastustaa kaikkea oman käsityskykynsä ylittävää. Se kertoo varmasti vain enemmän hänestä, kuin mistään muusta.
6. kp2.6.2009 klo 11:57
olen minäkin soittanut sinne kielitoimistoon. on ihan miten asia heille esitetään. jos kysyjän ääni paljastaa että hän haluaisi kysytyn sanan kielitoimiston hyväksyvän niin ei tulekaan mitään vakavaa keskustelua. ja tuo on lyhyt aika sanasta käydä mitään keskustelua. tuskinpa Eki ääni on ollut neutraali kysyessään tuota sanaa? tässä teille sanasumaa. mutta jos olette lukeneet tähän saakka huomaatte ettei sanat voi sumaksi muuttua mitenkään. -sumahan on epäjärjestyksen kasauma. niinkuin tukit joessa kun ne tekee suman.
7. jeps2.6.2009 klo 12:02
Olennaisena pitäisin suma-sanan kohdalla sitä, että suma syntyy jatkuvan virtauksen myötä syntyvän liikkeen pysähtymisestä ja sen seurauksena syntyvästä kasautumisesta tai ruuhkaantumisesta.

Jos meillä on uittoaika ja tukkisuma. Tukkikasasta, joka odottaa lanssipaikalla virtaan pääsyä, ei sanota tukkisumaksi, vaikka se onkin yksi välilaskupaikka puun jatkuvasta kulkuketjusta metsästä satamaan.

Mutta tukit jotka virtaavat joessa, ja jos ne virtaan juuttumisen vuoksi kasautuvat, niin se on tyypillinen suma. Myös virtauksen loppuessa tukit jäävät suuriksi lautoiksi ja niitä on sanottu sumiksi myös.

Kun hinaajalla vedetään tukkeja lauttoina, niin en tiedä sanotaanko niitä sumiksi, voi olla. Tuosta olisi mukava saada lisätietoakin, jos noin sanotaan.

(Sanasuma, jos sanat virtaavat jatkuvana kulkuna ja sitten kasautuvat, kuten voisi ajatella vaikka laatijaa, joka mietii sanoja ristikkoon ja niitä kasautuu mieleen yllin kyllin, ettei tiedä minkä ottaa, voisi sanoa että on syntynyt ajatuskulkuun sanasuma.
Joka tapuksessa mihin on kertynyt sanoja paljon, voisi sanoa hyvin, että on sanasuma eli sanakertymä.)
8. kp2.6.2009 klo 12:02
tiellä voi olla kolarisuma. mutta siinähän ei enää ole autot järjestyksessä tiellä.
9. Pirkka2.6.2009 klo 12:20
Koko "sanasuma" eli Pirkan avoristikko on sellainen pohjanoteeraus, ettei olisi uskonut kokeneen laatijan aikaansaannokseksi. Sanasto on ikävää keksittyine sumineen ja vain ristikoissa esiintyvine profeettoineen. Kuvavihjeet olisi aivan yhtä hyvin voinut korvata tyhjillä ruuduilla, jos ei selvempiä löydy, tai ei osaa piirtää. Jonkun lohensukuisen kalan päästä tulee ratkaisuksi "hauki", hohhoh. Mustanharmaa suttu alaosassa > "jäät".

"tatu,nata,make,elia", huh

Tästä on ainakin hyvä petrata.
10. Matti2.6.2009 klo 13:08
Ajattelen jepsin kanssa samalla tavalla: suma on tukkien jokiuitossa se epätoivottava tapahtuma, että tukit ruuhkautuvat esim. joen kapenemassa ja pysähtyvät. ylävirrasta tulee ruuhkaan tukkeja lisää ja lisää. Silloin tuli siis suma, ja silloin tukkimiehet juoksevat hakoineen ja kekseineeen, hyppivät suman tukeilta toisille, ja yrittävät selvittää suman. Tämä laittoi aina uittomiesten taidon ja rohkeuden tiukalle. Oli vaarana esim. pudota ja jäädä tukkien puristukseen. "Suma seisoo ja miehet makaavat." Järviuitossa ei koko suma-käsitettä ole olemassakaan.

Nykänen oli kuitenkin vahvasti eri mieltä. Esim. "suma soluu virtaa alas." Kakkosmerkityksenä oli myös tämä ruuhkautuminen. "Suma selväksi!"

Pääsisipä kysymään uittomiehiltä, että onko suma hyvä vai huono asia. Olen satavarma, että he kiroaisivat suman alimpaan kadotukseen.
11. Taata2.6.2009 klo 13:25
Ajattelin kyllä minäkin jo aiemmin, että Ekin ristikossa sanat ovat liian hyvässä järjestyksessä, koska sanasumassa on kolme täyttä lausetta hyvässä järjestyksessä eli ehkä yksittäisten sanojen olisi pitänyt olla sekaisin pitkin ja poikin.
Silloin ei olisi syntynyt asiasta ehkä näin suurta haloota ja
sanasumakin olisi ollut helpompi hyväksyä viitaten vaikka sitten tähän uittovertaukseen.
12. jeps2.6.2009 klo 14:24
Suma periaatteessa voi solua virtaa alas, mutta silloin se tarkoittaa hajonnutta sumaa, joka purkautuu virtaa alas.

Ruuhka ja sumakin on hieman eri tyyppisiä sanoja. Sumassa yksi pysähtyy ja niskaan kasaantuu yhä enemmän tavaraa, mutta ruuhka voi hiljaa edetä koko ajan pysähtymättäkin. Ruuhkassa on paljon väkeä tai liikennettä, joka yrittää liikkua, edetä.

En mie ole kuullut sanottavan esim. satamassa olevasta suuresta tukkilautasta, että ne on suma, mutta niin se ilmeisesti kuitenkin on. Satamakaupungin asukkaathan sen tietäisivät, jonne joki syöksi enen aikaan uittotukkeja. Periaatteessa se voisi olla suma, koska siinä tukit kasaantuvat yhdeksi lautaksi.
13. RA2.6.2009 klo 14:40
Pirkan SANASUMAsta vielä kerran. Siis pääkuva, jossa kolme lausetta, mistä ratkaisusanat SANASUMA ja OHJETEKSTI.

Ensimmäinen lause: Tämä on helppo versio avoristikosta.
- Ymmärsin, että SANASUMA viittasi tähän. Avoristikkohan on sanojen suma. Paljon sanoja ristiin rastiin.

- Kaikista kolmesta lauseesta tuli sitten OHJETEKSTI.
14. kp2.6.2009 klo 15:02
ei tuo pidä paikkaansa. vaikka ne on ristikkäin keskenään ei ne ole sumassa. vaakaan ja pystyyn muodostaa ihan selviä sanoja. sumassa kuten tukeista pitää tulla kasa joka tukkii joen.
15. ö2.6.2009 klo 15:08
Kernaasti hyväksyn ristikkoon sanasuman, mutta en voi väittää tietäväni tarkalleen, mitä se tarkoittaa.

Ensiksi tuli mieleen, että se on kirjallinen sanatulva, tiradi.

Aika paljon kertoo sekin, että olemme 02.10.07 asti tulleet toimeen ilman sanasuma-sanaa.
16. Maikki2.6.2009 klo 15:17
Löytyykö sitä Pirkan ristikkoa netistä?
17. JTak2.6.2009 klo 15:31
Kielitoimiston sanakirja: 2. yl. kasauma, kertymä, ruuhka. Kiireellisten asioiden suma. Työpöydälle kertynyt asiapapereiden suma. Autosuma.

Noista esimerkeistä esimerkiksi autosumassa autot ovat jonoissa tiellä. Eivät sikin sokin kuten kp näyttää asian tulkitsevan.
18. kp2.6.2009 klo 15:34
JTak 2.6.2009 klo 15:31
puhuin kolarisumasta
19. Jukkis2.6.2009 klo 15:41
Minusta tuo kp:n kirjoitus 2.6.2009 klo 11:57 on aika tökerö. Mies, joka ei pysty laittamaan viittä suomen kielen sanaa peräkkäin niin että tuloksena olisi jotain täysjärkistä (paitsi vahingossa) vihjailee, että kielitoimistossa työskentelevät kielenkäytön ammattilaiset ovat johdateltavissa olevia ääliöitä, joilta saa nyhdettyä minkä vaan kannanoton suomen kieleen liittyvissä asioissa.
20. ö2.6.2009 klo 16:03
Minä taas ymmärsin kp:n kirjoituksen ihan päinvastoin. Kielitoimisto on aina vastustanut kp:n ehdottamia sanoja.
21. JTak2.6.2009 klo 16:12
Kolarisumassa useita kolareita sattuu samoihin aikoihin. Esimerkiksi voisi olla uutisotsikkona "Juhannusaattona kolarisuma kolmostiellä". Tällöin kolmostiellä olisi sattunut neljä erillistä kolaria ajallisesti samoihin aikoihin.

Ja kp voisi vielä kerrata sen mieslaulaja vs. laulajamies -teoriansa ihan muistin virkistämiseksi. Kumpi noista sanoista taas olikaan hyväksyttävä ja kumpi ei?
22. Taata2.6.2009 klo 16:22
Kyllä kai tässä nyt ollaan yleisesti sitä mieltä, että sanasuma on hyväksyttävä ristikkosana, mutta vihje olisi voinut olla toisenlainen ja nuo lauseet olisivat voineet olla ristikon ulkopuolella. Vai vieläkö tästä saadaan jotain uutta irti?

Vanhoista Suomi- filmeistä voi katsella uittohommia ja tukkilaisjuttuja niihin liittyvine sumineen. Itse puhuin jo aikaisemmin Nykäsen mainitsemista toisista sumista, joita meillä edusti yhtiön varastona toimiva puomeilla ympäröity suma, johon hinaajat toivat lauttoina tukkeja Merikosken alapuolella olevalta Hartaanselän erottelutyömaalta.

Myös kuten ylhäältä havaitaan on olemassa nykyään myös muitakin kuin tukki- ja sanasumia aivan jokapäiväisessä käytössä.
23. Eki2.6.2009 klo 16:42
Monella tuntuu olevan oma käsityksensä sumasta. Mikäpäs siinä, saahan sitä olla. Pesonen ja Kielonen antavat sille kyllä paljon väljemmän luonteen.

Tukkisuma ei siis alun perin ollut mikään ruuhka. Tämä täytyy muistaa, kun tukeista ja sumasta puhutaan. Tuntuvat menevän merkitykset välillä sekaisin. Ei pidä olla liian ahdaskatseinen, jos sanassa on potentiaalia.
24. Jatkuu kohta2.6.2009 klo 16:58
Suma seisoo ja miehet makaa. Herätteli pomo jo ennen armeijaa, kun olin meijerissä töissä ja oli iso jono maitoautoja odottamassa lastin purkamista.
25. jeps2.6.2009 klo 17:25
Voihan joka sanalla olla väljempää merkitystä, mutta kyllä suma kasaantuneista tukeista on se yleisin käsitys. Kolarisuma on baanalla tapahtuva tapahtumaketju, jossa yksi törmää johonkin saaden aikaan uusien kolareiden myötä samanlaisen kaaoksen kuin tukitkin.

Jos suma on paljon pelkästään jotakin, niin onko "summa" samaa sanan alkuperää. Siinäkin on yksi johon lisätään ja saadaan aikaan suurempi kertymä.

Jos summa on merkityksessä summissa (esim. kulkemista) - summamutikassa - niin onko tuo hyvin kaaosmaisessa tilassa kuten autot kolarisumassa, ettei tiedetä missä ollaan - vähän kuin sumussa. Sumussa on paljon kertyneitä vesipisaroita.

Onko kaikilla sanoilla noilla sama lähtösana, vai onko aivoni jo sumeat, vai olenko jo ajatusteni kanssa sumpussa. Taidan ottaa pannusta kahvinsakkojen kertymää, eli sumpit ja pistää sumppiin ; )
26. Eki2.6.2009 klo 17:29
Ymmärsitkö jeps, että alun perin tukkisuma oli "virtaavassa vedessä kerrallaan uitettava erä irrallista puuta". Mitään ruuhkaa siitä ei tarvinnut syntyä. Ihmettelisin, jos tukkisuman myöhempi merkitys ja suma-sanan synty ei olisi lähtenyt tietyistä väärinkäsityksistä ja uuden merkityksen leviämisestä kansan suussa.
27. Jatketaan2.6.2009 klo 17:47
Suma on pysähtynyt ruuhka. Tavallista tyhmemmältä vaikuttaa nim. Eki tänään. Analogiaa löytyy nykypäivän liikenteestä. Jankkauskausi alkaa taas miehellä orastaa.
28. Eki2.6.2009 klo 17:53
Luulisi täällä olevia kiinnostavan myös sanan historia.

Tässä Kielosen selitystä siitä tukkeihin liittyvästä sumasta. Ei ole vain pysähtynyt. Ja alkuperäinen merkitys on jätetty pois.

"tukeista tm. uittotavarasta väylään muodostunut (eteenpäin liikkuva t. paikalleen juuttunut) kasauma, ruuhka. Tukkisuma. Aukaista, räjäyttää suma (auki)."
29. Matti2.6.2009 klo 17:57
Kun tuota suma-sanaa aikansa mutustelee, niin kyllähän sumalla on tarkoitettu myös esim. Taatan mainitsemaa puomin rajoittamaa tukkivarastoa. Tukit uitetaan lautassa sumaan. Joten en ryhdy kinaamaan Nykäsen kanssa.

Ja uittomieskin voisi olla sitä mieltä, että hyvähän se suma on, kun tuolla rauhassa kelluu.
30. Ikikinaus2.6.2009 klo 18:16
Eki ja muutkin.
Kannattaisi lukea Iijoki-sarjaa, tai vain katsoa Päätalon kässäriin perustuvia elokuvia. Niissä sanojen merkitys muuttuu konkreettisemmaksi.
31. kp2.6.2009 klo 19:03
helavetkutin kuulostaa hyvältä sanalta. panen sen seuraavaan ristikkoon. eräs laatija sanoi hyvin. sanoja tulee päähän mutta niitä ei kaikkia passaa tuoda ilmi.
32. iso S2.6.2009 klo 19:03
"x on y ja on aina ollut", voi väittää kirkkain silmin jos sanan merkityksen muuttumisesta on kulunut niin kauan ettei ole koskaan kuullut alkuperäisestä merkityksestä. Otetaan esimerkiksi vaikka raha, tuo vanha foinikialainen keksintö jota ei vieläkään ole kaikilla tarpeeksi. Wikipediaa virallisemmistakin lähteistä löytynee vahvistus tälle: "Suomen sana raha tarkoitti alun perin oravannahkaa, joka aikoinaan toimitti vaihdon välineen virkaa. Raha on tarkoittanut nimenomaan kuivunutta eläimen nahkaa." Siitä on jo aikaa kun Sammatin osuuskaupan seinästä poistettiin oravannahkojen tukkima pajatso (ystävällinen herja entiselle työkaverille, mainiolle tietotekniikka-alan sammattilaiselle), joten nykyään lienee paljon suomalaisia joiden mielestä raha voi olla vain paperia tai metallia, mieluummin paperia.

Savottasanastossa
personal.inet.fi/koti/kauko.huotari/savotta.htm
kerrotaan sumasta näin:

suma - lautoissa oleva suuri määrä uittopuita esim. järvessä, meressä tai joessa.

sumapuomi - näre- tai rautalenkeillä yhteen liitetyistä puomeista/tukeista tehty tukkilauttaa koossa pitävä kehä.

Molemmat vahvistavat sen käsityksen että suma ei alunperin ja/tai välttämättä ollut epätoivottu juuttumisilmiö. Muualla tuossa sanastossa viitataan sumaan myös siinä merkityksessä mikä nykyään tulee ensimmäisenä mieleen.

Muuten olen sitä mieltä että sanasuma sopii kuvaamaan avoristikkoa oikein hyvin, paremmin kuin tavallista kuvaristikkoa. Mielestäni kuvaristikossa sanat ovat selkeästi erotettavissa, toisin kuin avoristikossa, jossa sanarajat voivat olla vaikeastikin hahmotettavissa ellei niitä ole lällärimäisesti merkitty.
33. Jondalar2.6.2009 klo 19:03
Ruuhka on pysähtynyt suma. Sanasuma on ristikkosanana hyvä sana siinä missä utami, aami taikka raari. Puhutussa kielessä näitä sanoja ei käytetä muuta kuin vitsintapaisesti. Kaikilla on gramofonin neulalla rokotettuja tuttavia, joiden loputonta sanasumaa on mahdoton katkaista. Pitäisi kysyä, paljonko kello on niin saa vastaukseksi puolen tunnin analyysin kaikesta maan ja taivaan väliltä.
34. JTak2.6.2009 klo 19:10
Sanasuma vs. utami, aami ja raari. Näissä on se ero, että jokainen ymmärtää mitä sanasumalla tarkoitetaan. Utami, aami ja raari taas ovat merkitykseltään tuntemattomia suurimmalle osalle ihmisistä. Tämä asia ja sen ymmärtäminen on samalla myös yksi ristikonlaadinnan peruskivistä.
35. kp2.6.2009 klo 19:16
kakka sanon nyt suoraan. sanasumalla ei tarkoiteta mitään. se ei ole yhtikäs mikään. kaikki muut voi olla sumassa mutta sana ei milloinkaan.
36. si-tee-raaja2.6.2009 klo 19:20
Taata: "Kyllä kai tässä nyt ollaan yleisesti sitä mieltä, että sanasuma on hyväksyttävä ristikkosana."
37. MM2.6.2009 klo 19:24
Joo, eiköhän anneta asian olla, kp vastaan muut sivuston kirjoittajat päättyi kp:n voittoon äänin 1-94
38. Jukkis2.6.2009 klo 19:56
2.6.2009 klo 19:16 perusteella on odotettavissa kiinnostavia ristikoita. Niistä saattaa löytyä mm. ATTASUMA, STOASUMA, INIASUMA tai ETUISUMA.
39. Satunnainen Vierailija2.6.2009 klo 20:13
Nimimerkki "kp", onko sinulla jokin erityinen syy tai perustelu siihen, ettet käytä lauseen alussa isoa alkukirjainta?
40. ö2.6.2009 klo 20:17
RUUHKASUMA saa monta osumaa, mutta SUMARUUHKA vain yhden, nyt kaksi.
41. HT2.6.2009 klo 21:36
jeps 2.6.2009 klo 17:25: "Jos suma on paljon pelkästään jotakin, niin onko 'summa' samaa sanan alkuperää."

Etymologinen sanakirja tuntuu kallistuvan sille kannalle, että ei ole.

Merkityksestä kirja sanoo: "tukkiruuhka; (puomien ympäröimä) tukkilautta; (nyk. myös) kasauma, kertymä, ruuhka. - - - yhd. tukki-, autosuma".
42. kp3.6.2009 klo 08:41
siinä onkin ekillä selittämistä kun pirkan lukijat ihmettelee josko laatijalla virhe.
43. kp3.6.2009 klo 08:43
sumaisemisiin
44. Eki3.6.2009 klo 10:10
Huomaathan, kp, että siinä sanassa on kaikki piilokirjaimet annettu. Sehän(kin) pelastaa kaiken.

No mutta. Otetaanpa ajatusleikki, vaikka se onkin turhaa Pirkan ratkojien kannalta. Mitä siihen kahdeksan kirjaimen tilalle olisi pitänyt panna? Siis sellaiset kirjaimet, joista muodostuisi hyvä sana, joka kuvaa "pääkuvaa" eli sitä sanasumaa.

Nyt päästetään sananiekat valloilleen.
45. ++juh3.6.2009 klo 14:57
sanasepot.fi/esim/sanasuma.png
46. RA3.6.2009 klo 15:08
ai ai ai
47. Maikki3.6.2009 klo 15:10
MOT
48. jukkis3.6.2009 klo 15:45
varmaan iisakin lukijat ihmetteli josko laatijalla virhe.
49. Eki5.6.2009 klo 00:00
Beats and Stylesin kappaleessa Dynamite lauletaan ihan selvästi: "... sama simasuma..."
50. Jaska12.6.2009 klo 17:10
VAROITUS! Herkkähermoiset älkää missään tapauksessa avatko tämän päivän Ilta-Sanomia keskiaukeaman (s. 27-28) kohdalta.
51. Eki13.6.2009 klo 11:10
Minä paljastan: FESTARISUMA!
52. Jaska13.6.2009 klo 11:14
Minä paljastan lisäksi virheeni: po. s. 26-27.
53. Eki13.6.2009 klo 11:23
Aika moni taisi sanoa, että sumassa eivät asiat voi olla järjestyksessä. Iltiksessä festarit on kyllä järjestetty hyvin. Festareilla ihmiset ovat kyllä epäjärjestyksessä ja monet ihan sekaisin.
54. -13.6.2009 klo 11:41
kp oli oikeassa: "kaikki muut voi olla sumassa mutta sanat ei milloinkaan"
55. Sumaa pukkaa21.6.2009 klo 21:53
Sikaflunssasuma

.http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen .asp?id=1702106
56. -21.6.2009 klo 22:39
kp oli oikeassa: "kaikki muut voi olla sumassa mutta sanat ei milloinkaan"
57. Pukkaa pukkaa21.6.2009 klo 22:56
HS:n Kesäristikkoon tuli anomussuma. Auliskin tuntee sumasanan ja taitaa sanasuman.
58. Eki22.6.2009 klo 11:20
Muistetaan nyt edelleen, että Erja Gullstén on tiettävästi ensimmäinen, joka on sanasuma-sanaa käyttänyt ja peräti otsikoinut tehtävän sillä nimellä. Jos sanat eivät voi olla sumassa, miten tehtävän nimi voi olla Sanasuma?
59. Eki22.6.2009 klo 11:21
Piti vielä kertoa mielenkiintoisesta sumasta, jonka bongasin juhannuksen lehdestä: greeniosuma.
60. PP22.6.2009 klo 11:36
Kohtasin minäkin mielenkiintoisen sanasuman Saotome Mitsugun romaanissa. "Peasant girl Okei falls desperately in love with the fierce warrior Sanasuma Kingo, only to learn that the world she inhabits has no place for love."
61. iso S22.6.2009 klo 18:58
Viimeksi ajetun rallin uutisoinnissa mainittiin että Hirvosen ja Fordin mahdollisuudet kamppailla mestaruudesta paranivat kun Citroeneille tuli keskeytyssuma.
62. Matti22.6.2009 klo 21:12
Mikä tämä on:

{aaaaaaaa}

No a-suma-alue.
63. tonimikael22.6.2009 klo 22:09
Hei, otak sä?
Entä otak sä?
No sä, otak sä?
Entä otak sä?

Hih, tuli tohon keskelle otaksuma.
64. RA22.6.2009 klo 22:21
óo
OooO
oOOOÒO
ooOÒooO o Ó

(satsumakasa) o
65. iso S23.6.2009 klo 21:08
lau
lau lau
lau lau lau
lau lau
lau

Oho, minulta tuli julki lausuma.
66. matts24.6.2009 klo 15:45
piirakkax100, lienee paisuma?
67. RA24.6.2009 klo 18:00
kutkutkutkutkutkutkutkutkutkutkutulla on kutsumanimi
68. Jondalar24.6.2009 klo 19:52
Saarisuma: Sumatra, Borneo, Java.
69. pelaaja24.6.2009 klo 20:05
Ah, laiturilla lip lip lip lip lipsuma
70. -24.6.2009 klo 20:09
Su(o)malaisittain kirjoitettuna Java on Jaava.
71. PP24.6.2009 klo 20:29
Juhannusviikon lehdistä poimittuja:

sikaflunssasuma (Savon Sanomat, otsikossa 21.6.)
hirvikolarisuma
pentusuma (neljän kissan omistajalla)
öljyvahinkosuma
konserttisuma
sukukokoussuma (mies valitti, kun vaimon suvulla on sukukokous samana päivänä kuin hänenkin suvullaan)
automurtosuma (Kempeleessä)
näyttelysuma
vastalausesuma (parkkisakoista)

Urheiluosastot kunnostautuivat:

ottelusuma
tappiosuma
virhearviosuma
kulmalyöntisuma
loukkaantumissuma
vastalausesuma

Lisäksi Ruotsin hovissa on odotettavissa hääsuma, kunhan Victoria saadaan naimisiin.

Aikamoinen suma-sanasuma, enkä varmaan kaikkia edes bongannut. Suma on nyt in.
72. Jondalar24.6.2009 klo 21:25
Arvasin että kirjoitusvirheen korjaaja on hereillä.
73. Eki24.6.2009 klo 21:56
Ehkä kesän suma-sanasuma on Pirkassa olleen sanasuma-sanan ansiota. Moni huomasi, että sumaa voi käyttää kaikkien sanojen paitsi sanan.. eikun siis myös sana-sanan kanssa.
74. kp25.6.2009 klo 09:12
tässäsanasumajospystyttelukemaanmiksikpeipääserist ikoitakattoojaeichattiinoikeestioonvieläsitämieltä ettetisanatsumaannu
75. Eki25.6.2009 klo 09:19
Kuten sanottua, valita sanasumasta sanasuman keksijälle Erjalle.

En tiedä, miksi et pääse chatiin tai katsomaan ristikoita.
76. kp25.6.2009 klo 09:42
jos tuo pitää paikkansa. ei ole kuin tehtävän nimi. kuin erään pyörän nimi on jopo.
77. Eki25.6.2009 klo 10:16
Kannattaisikohan kp tulla pois sieltä suolta ennen kuin uppoat kokonaan.
78. PP25.6.2009 klo 10:19
Nimi Jopo on yleisökilpailun tulos ja se on lyhenne sanoista JOkaisen POlkupyörä.
79. kp25.6.2009 klo 10:23
minä olen ihan kovalla kamaralla.
80. kp25.6.2009 klo 10:24
minä olen ihan kovalla kamaralla.
81. kp25.6.2009 klo 10:24
minä olen ihan kovalla kamaralla.
82. kp25.6.2009 klo 10:24
minä olen ihan kovalla kamaralla.
83. RA25.6.2009 klo 10:30
kp-suma.
84. kp25.6.2009 klo 10:33
tuo oli koneen syy.
85. kp27.6.2009 klo 21:25
lihasula näytti olleen tampereelta pohjoiseen
86. kp27.6.2009 klo 21:28
kylä näyttää olevan.
87. kp27.6.2009 klo 21:28
siinä ekille sana :)
88. kp:lle27.6.2009 klo 21:37
Kumpi on parempi sana ristikkoon: Lihasula vai Asaa?
89. RA27.6.2009 klo 21:49
KP, mitäpä tuumaat sanoista LUUTILA tai mahd. LUUTOLA?
90. RA27.6.2009 klo 22:10
Nuo sanat ovat toki kunnon sanasuman tapaan kaikille maisteltavaksi. Kysymys on kp:n omasta ristikosta, niin siksi lipsahti kysymys pelkästään kp:lle. Vihje on: LUUTUMISEN TULOS.
91. kp27.6.2009 klo 22:19
RA ratkonta on mennyt hieman pieleen :)
92. RA27.6.2009 klo 22:25
Juu. Huomasin juuri, kun veivasin kymmenennen kerran nurkkaustasi uuteen uskoon. Yksittäisiä kirjaimia vaihtelemalla. Anteeksi epäily oudohkosta sanavalinnasta.

Se vähän lohduttaa, että nuo IS Kovikset sentään ratkevat kerralla oikein.
93. Jondalar27.6.2009 klo 22:39
Luutuma, luusuma. Skiathoksella on Kanapitsa ja Kalamaki -nimisiä kyliä. Kuulosti hauskalta kun bussin kreikkalainen rahastaja nimiä kuulutti.
94. RA27.6.2009 klo 22:47
Jos vielä saan väärinratkontaani vähän selitellä, niin en kyllä millään uskonut, että vihjeestä LUUTUMISEN TULOS tulee LUUTUMA.
95. si-tee-raaja27.6.2009 klo 22:51
"kp:n ristikot ovat vaikeita ellei tunne laatijan tyyliä"

Taata taata...
96. kp:lle27.6.2009 klo 22:53
Kumpi on parempi sana ristikkoon: Lihasula vai Asaa?
97. Eki27.6.2009 klo 23:00
En tiedä, miksi kp ehdottaa minulle sanaa lihasula, mutta sanan historian omalta osaltani muistan. Jossakin Sanaris-ristikossa oli sana lihasula. Siitä on kyllä jo kuukausia, kun se oli käsittelyssä. Ihmettelin sanaa ja pohdin, mitä se voisi tarkoittaa. Sitten googlasin ja selvisi, että se on paikan nimi. Tätä laatijakin lienee tarkoittanut. Kylänpahanen se kai on, mutta parempi Kangasalan kylä kuin Helsingin lähiö, sanoisin, ja onhan sitä Unaria, Askaa ja muuta p... ei kun kivaa ristikoissa useinkin.

Tästä nyt taas nousi sanailu, josta varmaan voisi päätellä, että "kaverit sallii mulle mitä vaan mutta muut tuomitaan aina"?
98. Henry28.6.2009 klo 02:06
Voisiko tyyliä vähän muuttaa. Tänne löytyisi uusia kirjoittajia, jos lopetettaisiin laatijoitten väliset kyräilyt ja omakehut. On paljon ristikoihin liittyviä aiheita, joista uudet sivuston löytävät ratkojat voisivat kiinnostua. Nyt keskustelijoitten piiri on aika suppea.
99. Ylläpito28.6.2009 klo 10:30
Kunhan rekisteröinti joskus saadaan toteutettua, kyräilijät jätetään mielellään ulkopuolelle. Sitä ennen pitäisi yrittää pärjätä niin, että jokainen pohtii tarkkaan, mitä sanoo. Jos keskustelijoiden piiri kasvaisi rekisteröinnistä huolimatta, se olisikin mukava yllätys.
100. si-tee-raaja28.6.2009 klo 11:34
Lähettäjä: Henry 20.6.2009 klo 01:41:

Kun kirjoittaa pitäisi olla jotain harkittua sanottavaa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *