KESKUSTELUT > RISTIKOT > JOTTA KAUAN ELÄISIMME JA TUSSEISTA LOPULLISESTI PÄÄSISIMME

4838. Jotta kauan eläisimme ja tusseista lopullisesti pääsisimme

Juha N23.5.2009 klo 17:34
Öh, tämä hetki koitti nyt. Oi joi joi.

Tuottelias laatijanurani (1 kuvaristikko, 1 tavuristikko, 1 tuplapiilosana) lopahti vuoden -96 paikkeilla, mutta eikös noilla meriiteillä kuulu jo kunniallisesti eläkkeelle päästäkin.

No jaa. Asiat mutkistuvat. Laatijaeläkeläisen ratkontamestaruus noteerattiin lääkärikollegoiden joukossa, ja soittoja on tullut. Niiden mukana yksi harmillisen houkutteleva pyyntökin: erään julkaisun toimituskunta puuhaa loppukesälle Charles Darwin -teemanumeroa, ja medisiinissanastoinen ristikko olisi mukava saada. Että josko joku semmoisen pykäisi...? Kuvituksessa auttaisi tarvittaessa lehti.

En voinut vastustaa kiusausta. Fakkisanoja oikein luvan kanssa! Muutamana virkuimpana päivänäni tähän aiheeseen keskityin - tuli huomatuksi, että töiden jälkeen EI jaksa - ja jonkinlainen laatimus näki sitten päivänvalon.

Kyseessä on loppujen lopuksi normiristikko, pohjaltaan 21 x 16 ruutua, jossa Darwin-pääkuva ja kaksi laidasta laitaan kulkevaa keskenään kahdesti risteävää lausetta. Mausteena lääkäriterminologiaa muutama eksemplaari: nimistöä ja latinaa. Ammattikunnalle nuo sanat ovat varmaan läpikirjoitettavia, mutta muille ratkojille googlauksen takana.

Toteutuksen kanssa minulla on nyt vain tenkkapoo. 90-luvun kuvaristikkoainokaiseni oli kamalan ähräyksen takana: tein sen kapeakärkisellä tussilla ja siirtokirjaimilla. Siihen viivojen vetelyyn en enää halua ryhtyä. Valitettavasti olen graafisten ohjelmien - ja melkeinpä muunkin tietotekniikan - kanssa täysi tumpelo.

Tarvitsen nyt tutorointia. Mitä ohjelmia kannattaa hankkia, mistä, millä hinnalla, ja miten niitä oppii käyttämään. Edes perusjuttuja en hallitse. Toki kävin 90-luvulla Word- ja Excel-alkeiskurssit, mutta kun en kumpaakaan työssä tai harrastuksissa tarvitse, olen todennäköisesti kaiken unohtanut. Eikä minulla sitä paitsi ole nykyisellä omalla koneellani noista kumpaakaan. Office-paketin saan kyllä, käsittääkseni, kunnalliselta työnantajaltani alennetulla ostohinnalla.

Ajattelin sellaisen ohjelmiston hankkimista, jonka kanssa on mahdollisimman vähävaivaista operoida, maksoi mitä maksoi. Olisi tulevaisuudessa matalampi kynnys laatia. Tuplapiilosanan kanssa käytin vähine taitoineni silloista Wordia, joka ei sallinut määrittää ruudukkopohjaa siten että ruutujen pysty- ja vaakamitat olisivat olleet millilleen samat. Lopputuloksena oli neliöruutujen sijasta suorakaiteita.

Any suggestions? :)
2. Ari23.5.2009 klo 18:23
Itselläni ei ole kokemusta mutta olisko coreldraw etsimäsi?

Keskustelua ohjelmasta:
_http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?p1=vast.php&id=3954

Muita vinkkejä (?):
_http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=4807&alku=15 &t=k1
3. Juha N23.5.2009 klo 19:08
Kiitos. Coreldrawista kannattanee ruveta etsimään lisätietoa.
4. kp23.5.2009 klo 19:30
kyllä corel tekee millilleen niin kuin on tarkoitus laatijan tehdä
5. kp23.5.2009 klo 19:31
maksaa tosin hieman
6. Jukkis23.5.2009 klo 19:58
Tämä nyt innoitti minua vihdoin tekemään sen kokeilun, joka välillä on ollut mielessä, eli miten onnistuu elämän ekan ristikkopohjan tekeminen. Työkaluksi otin Excelin ja vohkin mallin Iisakin kannesta, ja puolen tunnin säätämisellä sain aikaan tämmöisen:
drzf55.googlepages.com/ristikko1.pdf

Tuli siitä kai jotain, tarkkaan katsoen on kyllä pikku kauneusvirheitä. Ja tietysti oikeiden vihjeiden laittaminen vaatisi ihmettelyä. Luultavasti ainakin tekstivihjeet tekstaisin paperille ja skannaisin.
7. Jukkis23.5.2009 klo 20:06
... ja yksi vihjeen paikka jäi merkkaamatta.
8. ++juh23.5.2009 klo 20:58
inkscape.org

Inkscape on ilmainen ja vapaa ohjelma, joka ei hävinne kovin paljon olennaisilta ominaisuuksiltaan CorelDraw'lle.
9. -23.5.2009 klo 22:43
3-kirjaimiset sanat ovat "kiellettyjä".
10. jpq24.5.2009 klo 10:58
-: ja lyhenteet niitä kun löytyy lääketieteestä joka kait ala oli vaikka kuinka.
Jukkis: tuon innotamalla rupean miettimään josko openofficen taulukkolaskenta osuuden kuvanlaatua vois säätää. siis sen mitä pdfään tulee.
11. jpq24.5.2009 klo 11:05
Jukkis:
12. jpq24.5.2009 klo 11:06
näemmä open officessa saan ainakin aika laadukasta kuvaakin talletettua taulukon osana pdfäksi...
ps. kävi moka siksi lähti tuo jossa vain se jolle osoittu. ja taj
13. iso S24.5.2009 klo 12:48
'3-kirjaimiset sanat ovat "kiellettyjä".'

Tuosta ei heti tajua mihin viitata, mutta ilmeisesti Jukkiksen ristikkoon. Reilut 2 tuntia aiemmin Jukkis jo totesi, että "yksi vihjeen paikka jäi merkkaamatta."

Koska kolmekirjaimiset ovat kiellettyjä, on helposti nähtävissä mistä ruudusta vihje puuttuu.

Jukkiksen mainitsemat kauneusvirheet ovat melko vähäisiä. Lauseiden suuntanuolet ovat vähän eri paria, ristikon reunaviiva on jäänyt pääkuvan vasemman reunan ja yläreunan alle, pääkuvan oikean reunan ja ristikon reunaviivan välissä on pieni rako. Ruutujen vaakaviivat eivät näytä aivan tasapaksuilta mutta se on ilmeisesti näytön vika, koska ilmiö esiintyy joillakin suurennussuhteilla (esim. 125 %) ja joillakin ei (150%). Viivan paksuus voisi olla pykälän verran hilltympi, mutta tämä on makuasia eikä virhe.

Ei huono - se on sitten eri haaste miten pohjaan saa sijoitetuksi todelliset vihjeet jotka tuppaavat olemaan pitempiä kuin "vihje".

Itse käytän myös Exceliä pohjan luomiseen, mutta vihjeet tekee kuvittaja käsipelillä.
14. Juha N24.5.2009 klo 13:51
Osaisiko joku coreldraw-käyttäjä vastata kysymykseeni joka on coreldraw-ketjussa tuolla toisella puolella?
15. Harrastelija24.5.2009 klo 13:58
Openofficen taulukkolaskentaohjelma on aika kätevä.

Valitse sopivan ristikon koko (montako ruutua pystyyn ja vaakaan), "mustaa" ko alue ja määritä ruudun korkeus ja leveys (Muotoilu - Rivi/Sarake).

Sijoittele sanat ristiin, vihjeruudun voi laittaa eriväriseksi (Muotoile/Solu/Tausta) Vihjeen asettelun jälkeen ruudun värin voi tietenkin muuttaa samalla tavalla.

Sanalliset vihjeet kirjoitat tekstikehykseen (fontttia ja sen kokoa voi tietenkin muuttaa, tekstikehys: Työkalurivin iso T) ja sijoitat oikelle paikalleen. Mikäli vihjeeseen tulee useampi rivi, kannattaa rivit kirjoittaa erikseen ja sijoittaa alekkain (normaali riviväli on liian iso).

Kuvat liität normaalisti (kopio/Liitä), säädä kuvan koko oikeaksi (rajaa tarvittaessa) ja sijoita ruutuun. Kokoa kannattaa säätää mielummin Sijainti/Koko avulla kuin vetämällä - kuvan suhteet pysyvät parempina) Riippuu tietenkin kuvasta, mutta ainakin piirroskuvat näkyvät selkeästi myös pdf.nä. Ei kannata säikähtää sijoittelun yhteydessä tulevista vihreistä länteistä ja viivoista; ne eivät näy itse taulukossa. Poistuvat, kun esim. tallentaa työn. Viivoitusta poistat tarvittaessa Reunat-työkalun avulla.

Kun ristikko muuten valmis valitse koko alue ja määritä reunat Muotoile Solut/Reunat/ Ulompi reuna, muuttamatta sisempiä ja Viiva Tyyli:stä sopiva viiva ristikon kehykseksi. Taulukon voi tallenetaa suoraan pdf:ksi Tiedosto/Vie pdf.nä tai suoraan ylhäällä olevasta pdf:n kuvakkeesta.

OpenOfficenhan voi ladata ilmaiseksi netistä. Olen kokeillut myös Excelillä, mutta jotenkin se on kömpelömpi tekstikehysten ja viivoituksen poistamisen kanssa (versio oli kyllä aika vanha, en tiedä, miten nykyään toimii).
16. Harrastelija24.5.2009 klo 14:17
Tällainen unohtui:

Ruudukon viivoituksen voi tehdä samalla kun määrittää alueen ja ruutujen koon Reunat työkalusta sellainen jossa kaikki ruudut viivoitettu. Viivoituksen paksuutta voi tarvittaessa muuttaa valitsemalla alueen ja Muotoile solut-Viivan tyyli.

Opettelua ja kokeiluahan tuo aluksi vaatii, mutta ainakin minulle OpenOfficen taulukkolaskentaohjelma on tuntunut sopivan kätevältä.
17. Jukkis24.5.2009 klo 14:36
Kirjoitin tähän sepustuksen, mutta se meni vahingossa tuonne hömppäpuolen "coreldraw4"-säikeeseen. Olkoon siellä.
18. Juha N24.5.2009 klo 17:07
Harrastelijalle:

Joudun heti pyytämään lisäapuja. OpenOfficen alkusivulta valitaan mitä? "Piirros" ko/kö? Sen oven takaa löytyy "Lisää"-klikkauksen alta "Taulukko", josta klikkaamalla pääsee valitsemaan sarakkeiden ja rivien määrän. Ilmestyy siniruutuinen taulukko, mutta en keksi, miten sen ruutujen korkeuksia ja leveyksiä pääsisi määrittelemään.
19. Ari24.5.2009 klo 17:17
Kokeilin Open Officea ja määrittelin korkeudet seuraavasti:

Mene hiirellä kahden rivin väliin sivun reunassa jolloin kohdistin muuttuu kaksoisnuoleksi ylös ja alas. Paina hiiren oik. nappia ja valitse "Valitse korkeus". Märittele korkeus ja paina OK. Vastaavasti muuttuu myös sarakkeet.
20. Ari24.5.2009 klo 17:18
Edellä oleva onnistuu siis Open Officen Laskentataulukolla.
21. Ari24.5.2009 klo 17:22
Siis sittenkin tuolla oli että "Rivin korkeus..." ja "Sarakkeen leveys..." joista määritellään.
22. Juha N24.5.2009 klo 17:40
Miten siinä laskentataulukossa voi määritellä rivien ja sarakkeiden lukumäärän? Rivejä on 65536 (!) ja sarakkeitakin kai satoja, en jaksanut laskea. Kun esim maalaa muutaman sarakkeen ja klikkaa "poista sarakkeet" niin eivät ne poistu.
23. Jukkis24.5.2009 klo 17:55
Käytät vaan ne rivit ja sarakkeet, joita tarvitset etkä välitä muista. Jos teet 21 x 16 -ristikon, niin valitset sarakkeet A-P ja määrität niiden leveyden. Sitten valitset rivit 1-21 ja määrität niiden korkeuden. Sitten valitset koko tuon 21 x 16 -alueen ja määrität reunaviivat. Työkaluvalikossa pitäis olla semmoin neliön muotoinen ikoni, josta voi kokeilla reunaviivojen määrittelyä.
24. Ari24.5.2009 klo 18:28
J.N, Luulenpa että rivit poistuu mutta sarakkeet nimetään uudelleen ja nämä valitut sarakkeet poistuvat sisältöineen ja reunalla olevat yhdistyvät. Tapahtumaa ei tietenkään huomaa jos taulukko on tyhjä...
25. Harrastelija24.5.2009 klo 18:47
Mustaat vaan sarakkeet P:hen asti ja edelleen hiiri pohjassa riville 21.
Samalla mustauksella voit myös määrittää rivin korkeuden ja leveyden Muotoilu Sarake/Widith avautuvaan valikkoon vain merkkaat 1, jos haluat sentin korkuisen, sen jälkeen Rivi/Lenght ja iihenkin 1 - näin aat senttixsentti ruudukon.

Yhä alue mustattuna Jukkiksen ohjeen mukaan neliön muotoisesta ikonista reunaviivaksi sellainen jossa kaikki reunat viivattu - sellainen ristikko.
26. Harrastelija24.5.2009 klo 18:49
Rivi/Hight siis se korkeus - sori! S-kirjainkin näyttää temppuilevan... :-)
27. Ari24.5.2009 klo 18:55
Helpoiten tuo käy näin:

Klikkaa taulukon vas.yläkulman harmaata neliötä hiiren vas. napilla jolloin ylle tulee teksti A1:IV65536

Muuta tuo A1:P21 ja paina rivinvaihtoa. Näin olet valinnut tuon alueen. Nyt klikkaat edellä neuvomallani tavalla rivin ja sarakkeen korkeuden muuttamiseksi.
28. Harrastelija24.5.2009 klo 19:08
Juha N on kohta ihan pyörällä päästään :-) Konsteja on tosiaankin monia!
29. Ari24.5.2009 klo 19:09
Itse käytän tuota Open Office-ohjelmaa ensimmäistä päivää.
Huomasin kuitenkin tuon yhdistä solut-kuvakkeen jolla saa helposti suuremman vihjealueen tai alueen kuvalle.

Valitset vain alueen raahaamalla ja painat tuota yhdistä solut-kuvaketta. Samalla tavalla sen voi myöskin purkaa.
30. Harrastelija24.5.2009 klo 19:19
Jos vihje/kuva tarvitsee useamman ruudun, mustaamalla alueen ja valitsemalla em. työkalun Reunat ja sieltä sellainen, joissa ei viivoja ollenkaan, se poistaa vain väliviivat - ei kaikkia viivoja. (Excelissä se poistaa tietääkseni kaikki viivat). Yhdistäminenkin on ihan hyvä konsti, muttei sillä ole juurikaan merkitystä, koska tekstivihjeet tehdään Tekstikehyksellä. Muuta konstia ei kannata vihjetekstien tekemiseen edes harkita. Nimim. Kantapään kautta!
31. Ari24.5.2009 klo 19:24
Heipådei! Tällähän tuo taitaakin onnistua helposti! Kuvan voi lisätä: Lisää->Kuva->Tiedostosta.

Nuo yhdistettyjen solujen reunatkin saa vahvistetuksi tuolla Jukkiksen mainitsemalla reinavahvistuksella kun on ensin valinnut solun/alueen.

Vielä tuo pohjan väritys:
Valitse alue ja klikkaa maalipurkin kuvaketta (Taustaväri).
Helpostihan tuon oppii!

Vielä kun osaisi laatia...
32. Harrastelija24.5.2009 klo 19:30
Näytä - Työkalurivit tuolta kannattaa olla väkänen Piirros kohdalla, niin saat alareunaan valikon, josta löytyy mm. paljon mainostamani Tekstikehys (sininen iso T-kirjain).
33. Ari24.5.2009 klo 20:15
Nyt puolestani minä kysyisin seuraavaa:

Kun valitsin tuon PIIRROS niin miten noita kuvioita saa tuonne ruudukkoon poimittua alavalikosta, kun siin olisi jo valmiina esim. nuolimerkit? Piirtäminen onnistuu mutta kuvioiden poimiminen ei.
34. Ari24.5.2009 klo 20:30
Nyt hoksasinkin tuon. Siis valitaan kuvio ja painetaan pohjan päällä ja vedetään eri suuntiin ja haetaan oikea kuvion koko.
35. Harrastelija24.5.2009 klo 20:39
Aivan niin. Samoin toimitaan tekstikehyksen kanssa; napsautat T-kirjainta valikossa hiirellä vedät jonkun kokoisen alueen ja kirjoitat tekstin. Mustaamalla tekstin voit muokata fonttia ja kirjainkokoa. vihreistä neliöistä voit pienentää kehyksen lähemmäs tekstin kokoa tai tarvittaessa isontamaan kehystä. Jo tehtyä tekstikehyksen tekstiä voi muokata kaksoisnapauttamalla tekstin päällä - kehyksen reunat muuttuvat vinoviivaisiksi -> teet muutokset. Hiirellähän sen voi siirtää haluttuun paikkaan.
36. Ari24.5.2009 klo 20:43
Mutta onnistuuko kuvion teko ilman täyttöä?
37. Harrastelija24.5.2009 klo 20:48
Onnistuu toki: kun kuvio valittuna - oikea näpsy - Alue- Ei mitään. Minä valitsen väriksi valkoisen kuitenkin, koska kuvioon on helpompi tarttua myöhemmin. Kun täyttönä ei ole mitään, kuva aktivoituu vain just viivan päällä - hankala kohdistaa.
38. Juha N24.5.2009 klo 20:55
Oh, täällähän on nyt neuvoja vaikka kuinka. Olen tässä välillä ährännyt sen coreldraw free trial -ohjelman kanssa. Sillä oli loppujen lopuksi aika näpsä luoda 18x23 asetuksilla taulukko, joka asettui suoraan virtuaaliselle A4-arkille ilman että ruutukokoa tarvitsi määritellä. Reunojen vihjekentät maalaamalla sai niiden ruudut sulautumaan toisiinsa jolloin väliviivat lähtivät. Ainoana ongelmana on nyt se, että ohjelma ei salli sulauttaa reunavihjekenttiä niiden vieressä oleviin sisemmäksi jääviin vihjeruutuihin. Samoin kahden keskellä ristikkoa olevan L-muotoisen vihjekentän ruutuja ei saa sulautumaan toisiinsa "kulman yli", vaan niihin jää epäesteettinen väliviiva. Pitääköhän tässä ruveta viimeistelemään homma jonkin kuvankäsittelyohjelman maalisudilla...
39. kp24.5.2009 klo 20:59
jos sulla on corel auki ja siinä näkyy paperi. niin kirjoita sana siihen ja napsauta hiirellä kiinni ja nosta ruutuun.
40. Juha N24.5.2009 klo 21:09
Ei ole onneksi kiire noiden vihjeiden kirjoittamisen kanssa. Ristikkopohjan luominen oli tässä se iso haaste.
41. kp24.5.2009 klo 21:14
viivan paksuuden saat haluamaasi paksuuteen kun klikkaan mustekynän terää. avautuu paksuudet siitä sitten reunaviiva paksuksi
42. jpq24.5.2009 klo 22:58
Kyllä ne valokuvatkin näkyy hyvin pdfänä kuhan ei sorki tarkkuutta liikaa sitä pdf viennin asetusta ainoa vaan vaikea eräitä juttuja saada eli vaatii harjoittelua.
iso S: kyllä se viiva juttu on openoffice taulukoista tuttu näyttää ruudulla eri levyisiltä mutta tuossa painotuote (ei vielä myynnissä) jossa tuolla tehtyjä kryptoja (tiedän ettå ne on tehty open officella paitsi kuvan sijoitus sattuneista syistä...) joka kait 1200dpi (näin jostain käsitin) niin näyttää minun näkökykyni rajoissa tasaleveältä.
43. Henry25.5.2009 klo 01:52
Ratkoin Kirppua vuodelta 1994. En saanut monista kuvista selvää ilman suurennuslasia. Ja nämä ongelmat tulivat esiin myös ratkojien palautteissa.

Mutta se vaikea vaihe oli pakko käydä läpi. Nykyiset Kirput eivät muuten voisi olla kuvitukseltaan niin selkeitä kuin ovat. Oli pakko satsata uusimpaan tekniikkaan ja pysyä ajan tasalla.
44. jpq25.5.2009 klo 09:17
Henry: ja joskus tekee arvio virheitä ekat krypton ratkaisutkin
tehneenä seuravissa muutan tekstin kokoa.
45. jpq25.5.2009 klo 09:17
Henry: ja joskus tekee arvio virheitä ekat krypton ratkaisutkin
tehneenä seuravissa muutan tekstin kokoa.
46. make moi25.5.2009 klo 15:20
voisko toi jpq pelle lähetää vaiks ylläpidolle ne vistit ni ylläpiro pistäs selkokilellä ne esiin ni ihmiset sais sevää mitä se haluu niinq sanoo???
47. tonimikael25.5.2009 klo 17:27
make moi.

Voit olla varma, että jpq tekee parhaansa noiden kommenttien kirjoituksissa. Meillä ihmisillä kun sattuu olemaan joitain ominaisuuksia, joille ei yksinkertaisesti voi mitään. Lisäksi jpq:lla on rehtiyttä, suoruutta ja ystävällisyyttä meille muille opiksi.
48. iso S25.5.2009 klo 18:55
Jos sielunvaelluksessa on perää niin tonimikael on ollut edellisessä elämässään ritari kiiltävässä haarniskassa. Nyt siitä ei ole ulkoisesti jäljellä kuin kiiltävä päänuppi, mutta asenne on edelleen kohdallaan.
49. Ari25.5.2009 klo 18:56
Voisi siis sanoa kuten täällä klo 11:03-11:08:
_http://areena.yle.fi/toista?id=2175647
50. Ari25.5.2009 klo 18:57
Tuo edellinen siis tuohon tonimikaelin ja jpq:n teksteihin.
51. jpq25.5.2009 klo 20:23
Todellakin olen sen tuntien ystävällinen että miten minua kohdeltu. Ärsyttää nytkin kun tästä taas muistan sen että jos kysyn jotain kauhean vaikea saada vastausta tai sitten se menee asiattomuuksiin aika pian.
52. RA25.5.2009 klo 21:05
jpq, ei noista keljuilijoista tosiaankaan kannata välittää. Anna mennä samantien unohduksiin. Näin on tietysti helppo neuvoa, mutta ei taida olla muuta parempaa suhtautumistapaa.

Jos asialliseen kysymykseen ei saa vastausta, kannattaa muotoilla kysymys uudelleen tai tarkentaa, mitä on kysymässä. Joskus se, että kukaan ei vastaa, voi johtua tietysti siitäkin, ettei kukaan tiedä tai tietävät eivät ole vielä nähneet kysymystä.
53. jpq25.5.2009 klo 21:48
RA: ei ole. ja kysymyksen muotoilussa ei ole ollut vikaa muistelen ja sanoisin johtuu siitä että minä olen minä eli ihan samanlaisiin ja minusta käytännössä samoin muotoiltuihin tulee vuolaat vastaukset. Tai jos laitan valokuvaus sivulle kuvani juuri kukaan ei koskaan komentoi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *