KESKUSTELUT > RISTIKOT > KRYPTOT

4797. kryptot

Idahh957.5.2009 klo 15:55
nykyään ei ole niin paljon kryptoja eli niitä pitäisi olla enemmän ja sitten vähän vaikeempia ristikoita aikuisille ja vähän helpompia lapsille. minulla on pikkusisko ja hän ei voi tehdä lasten ristikoita koska hän ei tajua niitä eikä hän ole tarpeeksi vanha niihin. eli haluaisin pienille lapsille vähän helpompia. jos te muut tykkäätte samoin, niin vastatkaa kiitos! :)
2. iso S7.5.2009 klo 19:00
Onhan pelkkiä kryptoja sisältäviä lehtiä jos ei ole rahasta kiinni. Jos ne (rahat tai lehdet) eivät riitä niin kaksi kaverusta voisi tehdä toisilleen tee-se-itse-kryptoja niin että ottaa malliksi jonkin lehdessä julkaistun ristikon ratkaisun, arpoo hattuun laitetuilla irtokirjaimilla kirjaimia vastaavat numerot ja koodaa ristikon kryptoksi ruutupaperille. Eihän tavallinen ristikko tietenkään noudata krypton "pyhiä" sääntöjä esimerkiksi siinä mielessä että jokaista esiintyvää kirjainta olisi aina vähintään kaksi mutta parempi melkein krypto kuin ei lainkaan kryptoa, jos niistä tykkää?

Useimmille aikuisille riittävän vaikeita ristikoita on kyllä saatavana. Pieni mutta äänekäs joukko vaatii enemmän ja vaikeampaa mutta todellisuudessa tämä huippujen joukko on niin pieni että heidän mielihalujensa tyydyttäminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Liian vaikeat ristikot karkottavat "normaalit" ostajat.

Pienille lapsille on äärimmäisen vaikea laatia riittävän helppoja oikeita ristikoita kun lapsen sanavarasto ja yleissivistys ovat väkisinkin kovin rajalliset. Esimerkiksi Iltiksen lastenristikkoa tekevät maan parhaisiin kuuluvat laatijat joista osalla on itsellään pieniä lapsia. Heidän siis luulisi osaavan ja lisäksi tietävän millaisia ristikoita lapsille voi tarjota. Tulos on kuitenkin sellainen ettei ratkontaa aloitteleva aikuinenkaan kirjoita ratkaisua kynä savuten. Se nyt vaan on niin että esimerkiksi alle kymmenvuotiaista hyvin harvalla on valmiutta itsenäiseen ratkontaan. Yleensä kai lastenristikoiden laatijoilla onkin mielessään 12 vuotta täyttäneet.

Lisäksi tässä pätee vastaava ilmiö kuin aikuisten tosivisaisiin: jos olisikin mahdollista laatia kovalla työllä riittävän helppoja, ratkomaan halukkaita lapsia on niin vähän että heille laatimalla ei elä.

Tätä ongelmaa voi mielestäni yrittää kiertää kahdella tavalla. Ensiksikin voi etsiä sellaisia puuhalehtiä joissa on "leikkiristikoita" eli sellaisia joissa on vihjeet vaakasanoille ja yhteen kohtaan syntyy jokin pystysana. Tällaisia voi laatia helpoiksikin ja sellaisella sanastolla joka on lapsille tuttua. Tämä on hyvää harjoitusta ennen oikeisiin ristikoihin siirtymistä. Toiseksi voi ratkoa jonkun vanhemman ja kokeneemman avustuksella niin että lapsen annetaan keksiä mahdollisimman paljon itse ja ensisijaisesti yritetään auttaa lisävihjeillä ja muuten johdattelemalla eikä suoraan ratkaisusanoja kertomalla. Näin taito kasvaa kunnes omat kyvyt alkavat vähitellen riittää.
3. qwer8.5.2009 klo 19:13
iso S:
"Yleensä kai lastenristikoiden laatijoilla onkin mielessään 12 vuotta täyttäneet".

Eihän kaikki lastenristikoiden laatijat ole pedfiilejä. Eihän?

On iso S:n kirjoituksessa muutakin, kun sen tarkkaan lukee.

Tästä se sitten keskustelu käynnistyy, taikka ei
4. Aksu17.5.2009 klo 13:55
Eikö YLLÄPITO enää järjestä Taloustaito-lehden ristikoita sivustolleen? Haluasin ratkoa viime numeron krypton täällä.
5. Ylläpito17.5.2009 klo 14:09
Ei ole saatu lehteä eikä toimitukselta vedosta. Ei ole mistä rakentaa sitä sivua.
6. Ylläpito17.5.2009 klo 14:09
Mutta tulossa on.
7. Aksu17.5.2009 klo 14:32
Kiitos tiedosta, Ylläpito!
Jään odottamaan.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *