KESKUSTELUT > RISTIKOT > NÖYRYYTTÄ, EI NÖYRISTELYÄ

4639. Nöyryyttä, ei nöyristelyä

Eki3.3.2009 klo 14:03
Kuinka tarkkaan ristikon vihjeiden tulisi kuvata ratkaisusanoja? Kuinka paljon laatijan kannattaa kuunnella tarkastajan/ratkojan kommentteja?

Kun ristikko on sinä vaiheessa, että sitä ei ole toimitettu eteenpäin, muutoksia on helppo tehdä. Esimerkiksi tänään sain yhden ristikon tarkastuksen. Yksi vihje puuttui ja sen tietenkin lisäsin. Kahdessa muussa vihjeessä oli pientä häilyvyyttä ja kuten tarkastajani sanoi toisesta, sanojen ”yhteys tuntuu kaukaiselta”. Muutin tietenkin molemmat vihjeet. Miksei laatija yrittäisi tehdä ristikkoa mahdollisimman virheettömäksi. Miksi hän pitäisi kiinni keksimästään vihjeestä, jos se voi aiheuttaa ratkojille ongelmia tai sen tunteen, että vihje ei ole täysin korrekti?

En ole kaikkitietävä (ei kai kukaan väitä olevansa?). Kun minulla on hyvä tarkastaja, en halua lähettää ristikkoa lehteen ennen kuin hän on sen tsekannut. Usein löytyy yllättäviä virheitä. Toki keskustelemme myös vihjeistä, joita ei sitten lopulta muuteta. Se avartaa näkemystäni koko ajan. Samalla kalibroimme systeemiä niin, että meillä on mahdollisimman samanlainen käsitys siitä, millaisia virheitä kannattaa metsästää. Joskus huomataan jälkijunassa, että ”tuossahan on muuten vähän virheellinen vihje” ja yritän muistaa kertoa sen tarkastajalle, jotta hän seuraavalla kerralla asian esiin tullessa siitä huomauttaa. Tällainen on ARAL-sanan vihje ”pienenee”. Aral on lopettanut pienenemisensä ja on toipumaan päin muutenkin. Tätä joudumme jatkuvasti korjailemaan laatijoiden ristikoista.

Silti ristikoihin jää virheitä ja ne joutuu usein nöyrästi tunnustamaan. Silloin tulee mieleen, että ”voisinpa vielä korjata tuon”. Printtimediassa se on yleensä myöhäistä, korkeintaan huomautus myöhemmässä lehdessä on mahdollinen. Tietysti se, että monet ratkojat eivät asiaa edes huomaa. voi lohduttaa, mutta pääsääntöisesti ristikon pitäisi olla sellainen, että siitä saa virheitä irti vain saivartelemalla.
2. jpq3.3.2009 klo 17:15
Sanoisin mahdollisimman tarkkaan vaikkakin niin että aivotyötä saa vaatia paljonkin jos vaikea tehtävä. Jolloin saa minusta jopa olla niin että jos yhden vihjettä ei keksi toinen vaikea vihje paljastaakin mikä oli vaihtoehdoista oikea koska se kertoo vaikka alkukirjaimen. ps. ensimäistäkään ristikkoani en ole tehnyt nyt en lakse niitä johon tulee keskelle sana muista sanoista mitä nähty koulukirjoissakin tyyppisiä.
3. Taata3.3.2009 klo 19:29
Entraaminen kannattaa aina. Sain tässä juuri parannelluksi
erästä kohtaa mielestäni melkoisesti. Täällä ei mennä aidan yli aina matalimmasta kohdasta, mutta ei toisaalta uskota kaikkia höpötyksiä mitä näistäkin säikeistä on saanut vuosien varrella lukea. Ei saisi sortua siihen pilkun...
4. jpq3.3.2009 klo 19:39
Taata: joo kannattaa pyrin jaksoni mukaan välttämään sitä että usein olisi samoja sanoja kryptoissa.
ps. millä nimellä Taatan ristikot tulee ulos?
5. LAAR4.3.2009 klo 23:30
"Tällainen on ARAL-sanan vihje ”pienenee”. Aral on lopettanut pienenemisensä ja on toipumaan päin muutenkin. Tätä joudumme jatkuvasti korjailemaan laatijoiden ristikoista."

Toipumaan päin on yksi pieni pohjoinen osa Aralia. Suurin osa pienenee edelleen ja on kohta kuivunut olemattomiin.

Tässä tuore satelliittikuva:
-http://en.wikipedia.org/wiki/File:Aral_Sea_05_Oct ober_2008.jpg

Tässä kehitys viime vuoteen asti. Aina vain pienenee:
-http://en.wikipedia.org/wiki/File:Aral_Sea.gif
6. Matti4.3.2009 klo 23:39
LAAR, hieno kuva, ja hyvä täsmennys.
7. Eki4.3.2009 klo 23:40
Nöyräksi vetää. Lukemani artikkeli kertoi mielestäni vähän muuta.
8. jpq5.3.2009 klo 00:03
Sanotaan jostain asioista montaa tietoa liikkeellä. Vaikea tietää mikä totta ja mikä ei.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *