KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-PLUSKOVIS 14.2.

4603. IS-Pluskovis 14.2.

Pekka Harne15.2.2009 klo 13:51
Loistavaa, Alf! Ensin kyllä ihmettelin, mitä tekemistä koivukuvalla on helmikuun kanssa, mutta vähitellen sen merkitys paljastui. Olisiko tämä alku Alfin uudenlaiselle pääkuvasarjalle (vrt. Tonin numerosarja)?
2. ihmettelijä15.2.2009 klo 14:29
kysyn samaa
3. Jaska15.2.2009 klo 16:40
Parasta ristikossa olikin kliseisesti ilmaistuna nerokas pääkuvaidea, josta myös sikisi pitkään jännitystä ylläpitänyt ratkaisulauseisto. Osasyynä keskivertoalfista vaikeampi muukin isa ristikkoa. Suurin syy tietenkin korvien välissä. Ehkä myös vireeni ehti hiipua edeltävään PuPen tonikseen. PP sutaisi tämän täyteen omaan vauhtiini verrattuna läkes valon nopeudella...

Kun se on tuttua, niin ei se sentään sanattomaksi vetänyt, vaan: Pakko huomauttaa taas kerran vihjeitten sijoittelusta. Kun tila sallii ratkaisusanan kohdalle osuvan vihjeen, niin miksei Lavonius niin tee? Tämä ei näet ollut ensimmäinen eikä valitettavasti viimeinen kerta. Nyt tuhraantui aikaa kahdessa "suurenmoisen mehukkaassa" vihjeessä. Mehusta jäikin karvaahko jälkimaku väärän asemoinnin johdosta.

Parin vihjeen yhteydestä ratkaisusanaan syntyi vain sumeahko aavistus. Riittäköön siitä kuitenkin vain huomautus, jotta ei tarvitse vetää miinusta ysin perään.
4. TAM16.2.2009 klo 06:58
Sain vihdoin punnerrettua täyteen. Vihjeen "ei paina" ratkaisusana ei ole auennut, mutta palaan sen tiimoilta lauantaina. Josko Jaska tai PP vihjaisi silloin yhteyden, niin ei jää vaivaamaan.
5. Lauri Kultti16.2.2009 klo 07:09
Huh-huh! Olipas vaikea urakka. Melko epäuskoisena eilen illalla katselin täytettyä ristikkoa: en meinannut uskoa, että se oli oikeasti ratkennut. No, siitä keskeltä olevasta sarvipään kuvasta tulevan sanan piilokirjain piti kyllä nyt aamulla googlettaa. (Olisi kiva tietää, oliko ratkaisusana tuttu jo ratkoneille Pekalle, Jaskalle ja PP:lle(?)!!)

Erityisesti jäi mieleen mainiot vihjeet MALLIKELPOISTA MATERIAALIA ja JOSKUS AIVAN SANATON?. Vaikka ensimmäisessä uumoilinkiin jonkinlaista juonta, oli ratkaisusana valjettuaan todella pysäyttävä. Toisen valjettua oli jo pakko itsekseen (kyynisesti) naurahdettava - oli se niin osuva!!

Mitkähän vihjeen ja ratkaisun yhteydet Jaskalla on jäänyt sumeahkoksi? Yritin nyt vielä tiirailla ristikkoa enkä itse onnistu tuollaisia sumeuksia löytämään.
6. Lauri Kultti16.2.2009 klo 07:10
Kas, tässä kirjoitellessani TAM onnistuikin kyselemään juuri siitä, joka aiheutti kuin aiheuttikin itsellenikin tuollaisen penäämäni sumeuden tunteen. Eli juuri tuo EI PAINA.
7. PP16.2.2009 klo 08:11
Sen EI PAINA käsitin niin, että esim. vaate on tarpeeksi iso eikä siis paina l. purista mistään.

Sarvipääotus oli parin viikon vanha tuttavuus, sillä Aulis Lehto ehti ensin. Jaskalle ovat nuo sarvipäät entuudestaan tuttuja, taisi muuten mainita sen olleen ensimmäisiä sanoja, jotka hän pani ristikkoon.
8. PP16.2.2009 klo 08:31
ESITETTY EROSTA? Outo sanamuoto jäi hippusen kaikertamaan. Olisikohan se se Jaskan sumea aavistus.
LASKUTOIMITUS!, JUOKSUTTAA ja YHDELLÄ KAISTALLA VASTAAN olivat hyviä vihjeitä, jotka antoivat 'ei heti ensimmäiseksi eikä vielä toiseksikaan mieleen tulevan' ratkaisun.
9. Pekka Harne16.2.2009 klo 10:35
Lauri, ei ollut mullekaan tämä sarvipään nimi tuttu, mutta Vuokilan Ristisanakirja varmisti puuttuneen piilokirjaimen.
10. Jaska16.2.2009 klo 12:36
ESITETTY EROSTA on tosiaan sumea vihje. Kieliopillisesti korrekti vihje olisi tosin helpottanut liikaa? AIVOPESTY? vielä hämärämpi, etten sanoisi täysin pimeä. Sarvipää on ollut myös Simbergillä ennen, vai oliko se sittenkin Skyttä. Ehkä kumpikin.
11. matts16.2.2009 klo 13:40
Sarvipää minultakin puuttuu, voisiko olla Tiileri-tehdaspaikkakunnnan alkuosa?
12. TAM17.2.2009 klo 06:58
PP:n selvitys EI PAINA on ihan kelpo. Itse en vaan sitä älynnyt.
13. matts17.2.2009 klo 08:10
Eipä ollutkaan sarvipää ......pää eikä -joki!
14. MP18.2.2009 klo 22:39
Jesh! Ensi kerran kolmipalloinen kovis täynnä. Muutaman sanan päivävauhdilla. Tuijottelua, kumittelua ja hunteerausta. Oivaltamisen iloja.
Hattua nostan niille, jotka sutaisevat tämmöisen ristikon valon nopeudella!
15. iso S18.2.2009 klo 23:11
Kolmipalloiset ja minä emme asu samalla planeetalla ja sitten on vielä Simberg ja Skyttä erikseen jotka asuvat kolmannella, sen vastakkaisilla puolilla. Tarkoitan että molemmat tuppaavat olemaan minulle erityisvaikeita, mutta sen verran olen jäljillä että ymmärrän näiden välillä olevan selvästi tunnistettavan eron.

Näinä ankeina aikoina pitää kuitenkin harjoittaa henkistä kovuutta ja yrittää mahdottomia. Alkuponnistus tuotti kahteen paikkaa kaksi sanaa ristiin ja viidennen yksinäisen. Siitä sitten päivien ja kyynelten vieriessä tuli sana sieltä, toinen täältä. Jossain vaiheessa tuli yllättäen pieni valaistumisen hetki. Ei sentään valon eikä äänen nopeutta hätyytelty mutta yhdellä kynsien pureskelulla tuli toistakymmentä sanaa.

Nyt se on täynnä ja odotan että ymmärrys laahaa perässä. Joiltakin osin jonkinlainen ymmärrys häämöttää mutta sellaiseen suuntaan että ei tiedä olenko menossa hyväksymisen vai paheksumisen suuntaan. Viittaan kintaalla erityisesti vihjeeseen ESITETTY EROSTA jota on jo edellä arvosteltu.

Laatijan osaamista en kiistä, vika on ratkojassa. Ei tällaisia jaksa kuin joka toinen vuosi muutaman kriittisen viikon ajan. Masokistit ja koneaivot ovat asia erikseen, heille tämmöiset ovat ihan oikein.

Ai niin, kun kerran nimiä mainitsin, niin tonimikael ei ole planeetalla ollenkaan vaan vapaalla kiertoradalla siellä jossain missä ei edes tohtori Livingstone ole käynyt, oletan. Näiden kolmen erilaisuuteen verrattuna Vuokila ja Pallonen tuntuvat lähes veljeksiltä tai ainakin serkuksilta.

Kiitos kaikille näille ja monille muille siitä että viitsivät tehdä ihmisraukoille positiivista vaivaa. Nyt hyvää yötä, huomenna täytyy taas jaksaa tehdä työtä, muuten tulee kenkää YT:n myötä ja sitten pitää kiristää nälkävyötä kun ei kukaan ilmaiseksi syötä.
16. tonimikael19.2.2009 klo 01:23
Höh. Iso S. Minulta tulee nykyään (juuri seuraava tässä työn alla) aitoja kolmemiinuksisia iltiksen viikonloppunumeroihin. Että äkkiä mullekin oma planeetta, leijuminen alkaa jo kyllästyttää!
17. Eki19.2.2009 klo 01:26
Sitä seuraavaa tonikovista täällä odotellaankin.
18. matts19.2.2009 klo 08:18
Täyteen tuli!, yhdyn Iso S:n mielipiteeseen.
tonimikaelille sopii joku asteroidivyöhykkeen pikkuplaneetoista, jonkin Kirkwoodin aukion reunalta. Ehkä jollekin uudelle kaukaiselle asteroidille voidaan antaa jopa nimi Pitkällä!
19. tonimikael19.2.2009 klo 10:11
Eki, ei sit tarvi ihmetellä noiden kommenttien jälkeen, miksei sitä kovista kuulu. :P
20. RA19.2.2009 klo 10:28
"Kuusipalloinen" syntyy Tonilta kädenkäänteessä,
mutta OOO- vie vähän enemmän aikaa?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *