KESKUSTELUT > RISTIKOT > HARMITTAVAT VIHJEET

457. Harmittavat vihjeet

iso S3.11.2003 klo 10:24
Ratkoin vanhaa "tumma pussinokkalintu" -lehteä. Pääkuvana oli valokuva mustavalkoisesta kissasta, jolla oli kieli puolittain ulkona suusta. Sukupuolta ei maallikon silmin kuvasta erottanut (kasvot olivat hieman kirveellä veistetyt, joten olisin arvellut kolliksi, jos olisi ollut pakko veikata). Ratkaisusanaksi tuli TYTTÖKISSA. Mielestäni on väärin, etenkin helpossa ristikossa, että joutuu tekemään tuollaisia arvauksia, mille ei ole mitään perusteita. Ratkaisu oli sentään uskottava (UROSKOIRA ei tässä tapauksessa olisi ollut), mutta ei pääteltävissä.

Yhtä hyvin (ei kun huonosti) kuvassa voisi olla sileäihoiset kasvot vasemmalta puolelta kuvattuna ja ratkaisuksi tulisi KAUHEA ARPI OIKEASSA POSKESSA.

Joskus näkee pääkuvassa toisen tyyppistä keljuilua: kuvassa on joku selkeä pääsisältö, vaikkapa arkkiherttua Ferdinandin murha eli kuuluisa Sarajevon laukaus. Sieltä sitten yllättäen poimitaankin joku epäoleellinen yksityiskohta ratkaisuksi: VIIKSET tai HIENOT VAUNUT tai KAUNIS ILMA.

Siis: kuvavihje saa olla harhaute, mutta viekkaudella, ei vääryydellä. Kuvassa pitää olla ratkaisuun tarvittavat ainekset, mutta ei asiaan liittymättömiä hallitsevia elementtejä.

Ratkaisu voi perustua siihen, mitä kuvasta puuttuu, mutta mitä siinä voisi olettaa normaalisti olevan: ilman varusteita olevasta pikkuvauvan kuvasta voi tulla TUTITON.
2. Jouni5.11.2003 klo 23:06
Aivan ilmeisesti laatijalla TYTTÖKISSA oli ensin ja sitten piti keksiä vihje ja vielä kuvallinen.

Enpä tosiaan tiedä miten olisin laatijana tämän ongelman ratkaissut.
3. jupejus5.11.2003 klo 23:14
Tuntuisi, että täytyisihän siinä kielessä olla jokin ajatus, sanonta tai vertaus, eihän sitä muuten olisi noin piirretty.
4. iso S6.11.2003 klo 08:31
Ei ollut piirretty, oli valokuva. Epäilemättä laatijalla oli omat syynsä, mutta ne eivät ratkojalle kirkastuneet.

Itse olen toisessa säikeessä maininnut, että olen tehnyt meidän kissallemme "muistoristikon", missä oli vihjeenä valokuva. En kuitenkaan laittanut siitä lähtemään kissan nimeä NINJA, mikä ei ole ratkojien tiedossa eikä kuvasta pääteltävissä. Sen sijaan laitoin ratkaisusanan PUOLIPERSIALAINEN, mikä oli jonkinlaisella kohtuudella havaittavissa. Turkin pituus ja pään muoto eivät olleet puhtaasti persialaiset eivätkä maatiaiset. (maatiainen = lentokyvytön tintti?)
5. jupejus6.11.2003 klo 11:25
Valokuva, niinpä sanottiinkin.

Jos se oli Katin kieli poskella?

(kaukaa kyllä haettu ristikkoon, mutta miettikääpäs muut likemmäksi.)
6. jupejus6.11.2003 klo 12:49
Tai yksinkertaisemmin; Katin kuva.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *