KESKUSTELUT > RISTIKOT > URANI SANASEPPONA

45. Urani sanaseppona

Jouni25.4.2003 klo 10:01
Muutama vuosi sitten, työttömänä ja avioeron jälkeen, epätoivoisena yrittelin laatia ristikoita. Tarjosin niitä paikallislehteen. Päätoimittaja sanoi, ettei hän ymmärrä mistä noissa ristikoissa on kysymys. Oli siis harvinaisen tyhmä mies.
Suostui kuitenkin ottamaan, jos niihin saan paikallista väritystä. Maksoi 150 mk/ristikko.
Sanasommitteluun meni päivä ja puhtaaksipiirtämiseen toinen. Kaikkiaan julkaistiin kymmenkunta ristikkoa.

On selvää, että ristikon laatija samoinkuin ratkaisijakin pärjää samoilla keinoilla kuin Janne Holmen: harjoittelemalla ja pelkästään harjoittelemalla.

Kuitenkin ne määrät, joita Vuokila laatii ristikoita, ovat minulle täysin käsittämättömiä. Ja laatukin on aina erinomainen.
2. Antti Viitamäki25.4.2003 klo 10:13
Ovat käsittämättömiä minullekin... En ole itse havainnut laadinnan suhteen vuosien mittaan mitään erityisempää rutinoitumista - lähinnä se on edelleenkin noitumista. :-)

Vaan eipä ole tullutkaan yhtä määrätietoisesti pyrittyä siihen, että elättäisi itsensä ristikoilla.
3. Eki25.4.2003 klo 11:32
Kiitos kiitos, Jouni! Suhtaudun edelleen jokaiseen laatimaani ristikkoon yksilöllisesti. Joidenkin kanssa joudun tekemään enemmän työtä kuin kukaan tuohon määrään katsova uskoisikaan. Laadinta on sinällään helppoa, mutta mahdollisimman hyvän laadinnan teko on edelleen aloittaessa x tunnin työ (x = 0,5 h - 15 h).

Otanpa vertailuun musiikin. Monet lauluntekijät sanovat, että se äkkiä keksitty renkutus on usein paras - ja suosituin! Ei laadinnassakaan nopeasti syntyvä ole välttämättä huonompi, päinvastoin.
Kassu Halosen olen lukenut joskus säveltävän 10 kappaletta päivässä (ja Vexi Salmi faksaa hänelle sanoituksia samaan tahtiin). Itse harrastelevana laulujen tekijänä en edes välittäisi tehdä tuollaisia määriä. Olisi mukava saada edes yksi mielestäni hyvä laulu oikein hienon artistin esittämäksi. Samoin moni minulle laatimuksiaan lähettävä varmaan ajattelee. Uusia laatijoita yritänkin ottaa, mutta jokaisesta on sitten tavalla tai toisella vastuussa. Laatijalla pitäisi olla jotain erityistä, jotta häntä kannattaisi alkaa kouluttaa. Toisaalta tulee Heikki Luukkalan tapaisia tekijöitä, joita ei tarvitse opastaa juuri lainkaan. Jahkasin pitkään hänen ottamistaan ja arvatkaa, jahkaanko seuraavaa vielä enemmän. Meitä on kuitenkin jo kaksi (Teemu Pallonen itseni lisäksi) laatimassa Sanaris-ristikoita täysipäiväisesti.
Musiikista vielä. Topi Kärki lähti sanoittajan kanssa (aluksi Helismaa, myöhemmin Salmi) kanssa viikonlopuksi maalle tekemään lauluja. Niitä olikin palatessa 20-30, muistelen. Kävin aikanaan etelässä viikon laatimassa ristikoita 18 tuntia päivässä ja syntyihän sitä jälkeä ja välillä suorastaan hurmoksessa tuli huippulaadintoja. Mutta oli se kuluttavaakin.
Yksi hyvä puoli: Kun laadin tai muut Sanaris-laatijat laativat, tiedämme aina, mihin ristikko menee. Kun Kassu säveltää 10 päivässä, suuri osa mennee pöytälaatikkoon ja aika moni jäänee sinne ikiajoiksi.
Muistan kyllä jutun tunnetusta laatijasta, joka kotonaan teki ristikoita viikkoja, osti sitten junaliput Helsinkiin, majoittautui matkustajakotiin ja kiersi salkun kanssa toimituksissa tyyliin "Montakos ristikkoa teille pannaan?". Se siitä yksilöllisyydestä.
4. Jouni25.4.2003 klo 12:09
Heikki Luukkala on erinomainen Sanaris-teamin täydentäjä. En kuitenkaan näe paljonkaan mieltä ristikoiden symmetrisyydessä. Mihin hän pystyisikään, jos annettaisiin vapaat kädet?
5. Eki25.4.2003 klo 12:39
Eivät tunnu ratkojat siitä välittävän. Mutta mutta, veikkaan että se antaa Hessulle niin paljon lisäpontta, että se näkyy symmetrisisissä positiivisena. Olihan niitä pari ilman symmetriaa ja ehkä joskus jatkossakin...
6. Jouni25.4.2003 klo 12:58
Mihin muuten on kadonnut Juha Hyvönen?
7. Eki25.4.2003 klo 13:07
Juha voi tietysti vastata omasta puolestaankin. Juhahan oli/on osa Team Katalinia. Viime aikoina hän on tehnyt Sanaseppo-lehteä. Ristikoita löytyy Annasta ja Iisakin julkaisuista ja silloin tällöin mm. Suomen Kuvalehdestä ja Ilta-Sanomista. Juha on keskittynyt aika paljon puzzle-harrastukseen (katso linkit!). Tosi vaikeita Juhan täysin omia ristikoita ei hirveästi löydy nykyisellään.

Muuten, Teemu Pallonen sanoutuu kokonaan irti Sanasepon keskiaukeaman ristikosta. Se tehtiin Ähtärissä, mutta Teemu ei ole syypää mihinkään siinä olevaan hulluuteen.
8. Jouni25.4.2003 klo 13:14
Onpa tiukka kanta Teemulta. Huh huh, nyt liityn Sanaseppoihin ja päästän harrastukseni valloilleen. Suku pitääkin jo ihan friikkinä.
9. Eki25.4.2003 klo 13:24
Ei mekään tietenkään anneta Teemulle kredittiä siitä ristikosta, loistavaa sanastoa, keskipituus 6,4 ja silleen. Ja Joutsin Pekka sanoi, että parhaita alakulmia, mitä hän tietää. Ja hänhän niitä on tehnyt satoja ja taas satoja.
Satoja korjataan...
10. Minna25.4.2003 klo 13:47
Tervehdys!
Olen tämmöinen Sanaseppo-seuran rivijäsen, ikäni ristikoita ratkonut. Viime vuosina on alkanut tuntua, että laatiminen voisi tarjota vähintäänkin yhtä suuria ilonhetkiä, ongelmana on vain taidon puute. Täytyy kyllä myöntää, etten ole kovin tosissani edes yrittänytkään...

Hienoja vihjeen aihioita pulppuaa kyllä päästä, samoin ideoita kokonaisten ristikkojen teemaksi. Kysynkin tässä nyt tilaisuuden yllättäen tultua sinulta, hyvä Eki, olisiko vaikkapa seuran kautta mahdollista järjestää jonkinlaista laatimisopetusta? En nyt niinkään puhu kurssituksesta -sellaiseen osallistuminen vaatii aikaa ja ehkä matkustusmahdollisuutta. Mutta jos edes joitain alkeisneuvoja saisi, joko lehden tai vaikka tämän nettipalstan kautta. Toisaalta Sanaseppo-lehtikin voisi harkita teemanumeroa aiheesta, mutta tämä ei taida olla oikea paikka sellaista ehdottaa!

Kiitokset vielä Sepolle ja Markolle, kun vihjaisivat Sanaseppo-lehden kautta tällaisen nettisivun olemassaolosta, ja oikein leppeää kevättä kaikille!
11. Teemu Pallonen25.4.2003 klo 16:15
Seurasin Sanasepon keskiaukeaman tehtävän laadintaa aika läheltä tai siis lähinnä kuuloetäisyydeltä ja jossain vaiheessa pojilta karkasi mopo... Se ristikko on aika kapinallinen, hauskoja hetkiä vaan ratkojille :) !

Keskipituuden laskeminen (ja sen korkeaksi saaminen) tuosta ristikosta on sama kuin Kimi ajaisi formuloissa aika-ajoissa vain puolikkaan kierroksen ja aika mitattaisiin siitä...
12. Ratkoja27.8.2003 klo 20:27
Löysin selatessani tällaisen keskusteluaiheen.
13. Zebraze29.8.2003 klo 12:22
Noita Luukkalan symmetrisiä on äärimmäisen helppo
tuottaa tietokoneella, kun on kunnon ohjelma..
14. Martti29.8.2003 klo 18:52
Minne on lisäksi kadonnut Juha Kukkonen? Jäin kaipaamaan hänen katalia ristikoitaan, mutta ei tunnu missään enää olevan.
15. J Takala29.8.2003 klo 21:48
En ymmärrä, miksi symmetrisiä ristikoita olisi helpompi laatia. Ohjelmalla tai ilman. Mielestäni se on jopa huomattavasti vaikeampaa kuin tavanomaisten laadinta. En tosin ole symmetristen laatimista kokeillut.
16. iso S30.8.2003 klo 10:18
Neljä vaihtoehtoa:

1. Zebraze tarkoittaa pohjan piirtämistä, ja sanat sovitetaan tavanomaisella tuskalla.

2. Zebraze nimittää kunnon ohjelmaksi sellaista, millä homma on helppoa. Käytännön ongelma on se, ettei sellaista ohjelmaa ole. Vastaavasti kuuhun on helppo hypätä, jos on kunnon jalkalihakset.

3. Zebraze puhuu tietämättömyyden suomalla varmuudella.

4. Muut eivät tunne tuota mainiota ohjelmaa, ja Zebraze ei viitsi pelkkää vaatimattomuuttaan vallata markkinoita tuottamalla halvalla ristikoita. Hinnalla pystyy kilpailemaan, kun homma käy niin helposti.
17. J Takala30.8.2003 klo 10:25
Joskus muutama vuosi sitten Sanasepossa esiteltiin ristikonlaadintaohjelma. Olipa lehdessä jopa ohjelmalla laaditu muistaakseni 5x7-kokoinen ristikkokin. Sen jälkeen ei ole enää kuulunut mitään. Ovatko ihmiset koneita parempia tällä alalla?
18. Eki30.8.2003 klo 11:53
Eiköhän jokainen halua oikeaksi laatijaksi, ts. jos joku laatii ristikkonsa ohjelmalla, tottakai hän panee alle nimensä. Lehdissä ainakin näkee sellaisia laatimuksia, joiden ei uskoisi olevan ihmisen valitsemin sanoin. Konehan ei ilman ihmisen antamaa laatujakoa valitse sanoja.

Mukavampaa olisi, jos ihmiset tekisivät laadinnat. Laadintaohjelma huonon laatijan käsissä voi olla aika tuhoisa, ellei häneltä puutu vain se laatimisen taito. Onhan toki niin, että esim. levy-yhtiössä usein muutetaan säveltäjän ja sanoittajan työt tunnistamattomiksi, kun he kuitenkin tietävät paremmin, millaisia laulujen pitää olla ja mitä sanoja käyttää, eivät vain osaa tehdä sitä pohjatyötä, kappaleen runkoa. On vaikea uskoa, että joku osaisi editoida ristikon ja tehdä hyvät vihjeet, kun kone tekee alustavan työn.
19. Hui hai30.8.2003 klo 12:44
Siltä varalta, että joku epäilee ylläolevaa Ekin kommenttia niin voi käydä lataamassa oheisesta osoitteesta ilmaisen demon Crossword Weaver ohjelmasta, joka paitsi sanoittaa myös vihjeyttää ristikon! Tulos ei mairittele koneälyä liiemmin. Sivu ja ohjelma ovat englanninkielisiä, joten sillä ei voi kokeilla kuinka se sopii ristikoiden laadintaan suomen kielelle.
Muistelen lisäksi, että joku olisi kehittänyt vastaavankaltaisen ohjelman suomen kielellekin. Orastava nuorisodementiani (esiintyy vain alle 35 vuotiailla) kuitenkin haittaa kyseisen ohjelman nimen muistamista.


http://www.varietygames.com/prod02.htm
20. Zebraze3.9.2003 klo 09:53
Nykyisillä tehoilla koneet voivat olla erittäin merkittävä
apuväline laadinnassa. Laatija voi asettaa valmiiksi
temaattiset sanat ja antaa koneen hoitaa loput.
Todennäköisesti ristikoiden laatukin paranee merkittävästi,
koska kone voi löytää hienojakin sanaryppäitä - varmaan
yhtä laadukkaita kuin Pallosen ristikoissa viime aikoina.

Siis: laatija voi keskittyä ideoihin ja laatuun, kun kone hoitaa
mekaanisen täyttötyön. Nykyään ristikoissa tematiikka on
melko alkeellisella tasolla!

Kokeilin Crossword Weaveria ja onhan tuokin jo valtavan
tehokas, enkä ymmärrä Hui Hain koneälykommenttia.
CW:ia ei tietenkään ole optimoitu suomen kielen kannalta.
21. jupejus3.9.2003 klo 11:05
Kysyä voi, mitä mieltä on, jos kone tekee laadintatyön. Ketä se huvittaa muuta kuin laadintaohjelman keksijää.

Samahan se olisi kun lapselle ostettaisiin automaattinen leikkiauto, joka menee aamulla hiekkalaatikolle itsestään leikkimään ja lapsi saisi tumput suorina vierestä katsella, kun kallis lelu leikkii itselleen.

Pitää muistaa, että ristikon laadintatyökin on kuin tekijänsä taideteos, jonka tekemisestä myös laatija itse nauttii. Ilmeisesti muuten on laatija "väärällä" alalla.
22. Matti3.9.2003 klo 17:22
Vanhassa vitsissähän potilaan magnetofoni puhui psykiatrin magnetofonille.

Siispä pian ratkojan kone ratkaisee laatijan koneen laatimia ristikoita. Laatija ja ratkoja voivat vaikka mennä sillä aikaa oluelle.
23. jupejus3.9.2003 klo 17:27
Tuo oli Matti päivän paras havainto!!
Varmasti tulevaisuuden kuva.
24. Pena3.9.2003 klo 17:41
Hyvä Matti!
Meikä on "aina valmis" oluelle menoon! :)

Mutta kun sielläkin tuopin ääressä on mukavaa ratkoa ristikoita... :(
25. Eki3.9.2003 klo 17:45
Jos laatija ja ratkoja ostavat saman tietokoneohjelman, jolla on tietysti samat sanat ja vihjeet, sehän on siinä, koneet voivat hoitaa kummankin homman.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *