KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-KOVIS 13.12.

4463. IS-kovis 13.12.

Jaska15.12.2008 klo 17:56
Outoa, että koviskansa vielä taistelee Pallosen kakspuolen kanssa. Täyttymättömyydenhän täytyy olla syynä hiljaisuuteen, vai mitä! Minä pidin tätä jopa helpohkona, olen siis nyt kehittynytkö äkillisesti... Ratkonta-aika olisi jopa lähennellyt henk. koht. rekkaa ilman vihjeisiin RAHALLISIA ja RAPORTISSA aluksi vääntämiäni vääriä ratkaisusanoja. Ne sotkivat pitkään myös periaatteessa selvää ja kommervenkitöntä pääkuvalausetta.

Kristallinkirkas oli myös vihjeen KIRKASÄÄNISIÄ yhteys ratkaisusanaan. Mutta se ei ensimmäiseksi juolahtanut sinunkaan mieleesi! KOVAPINTAINEN puolestaan kesti sellaisena suht. pitkään. Useamman risteävän tarvitsit toki sinäkin!

Kikkavihjeet olivat aika vähissä, ja ne vähätkin helppoja. OURUT erreytti hetkeksi miettimään synonyymia. Tämä on mahdollisesti uutuuskin. Ei paha. Kirjaa tarvittiin kuitenkin enemmän kuin kynttilää, pallotussuhteella 1½ - 1. Isommat ahaat jäivät siis kokematta. Lisäksi ristikko on ikävä kyllä kooltaan vaatimaton kovis. Ratkaisuruutujen määrä on yli kymmenen prossaa pienempi kuin ennen lehden formaatin uudistusta. Sehän ei ole Sanarisin syy, mutta aiheuttaa osaltaan arvosanan jäämisen magnaan totutun ällän sijasta.

Yksi ratkaisusana oli varmuuden vuoksi googlattava, vaikka se varmuudella olikin oikea. Oudoksuin vihjeen C- TAI -C jälkiosaa. Mutta toki se googlesta löytyi. Kiintoisinta asiassa on, että peräti 50 prosenttia osumista johti tänne sanaristikkokeskusteluun! Emme siis ole mitään turhaa porukkaa. Olemme vaikuttajia!
2. Pena15.12.2008 klo 18:05
Sopivan vaikeita laatii T. Mupallonen! d=)

(Myös tämän päivän IS-Historistikko on mukava-aiheinen ratkottava, kokeilkaapa!)
3. RA15.12.2008 klo 19:47
Jaska se on aina niin hassu...

Kivaa pientä kikkailua ristiin rastiin tarjosi Tmu OO½. Jaskan mainitsemien hyvien vihjeiden listaan voisi kirjoittaa melkein kaikki vihjeet.

On se vaan jotenkin mukavampi tunne, kun jo ratkoessaan tajuaa vihjeen ja ratkaisusanan yhteyden (eikä toistepäin, että ensin tulee sana ja vasta joskus jälkikäteen oivallus - missä siinäkään ei toki mitään vikaa :-).

Teemun vihjeitys (ja sanasto?) on sillä lailla "tavallista", tarkkaa ja konstailematonta, että ainakin itselläni järjestys on lähes aina tuo. Tässä ristikossa ainoa, mitä en hoksannut oli oik. alakulman AITOA VAATIVA (4). - Selvähän se ja samanlainen vihje kuin monet muut tässäkin ristikossa. Jotenkin se vastaussana vaan onnistui harhauttamaan ja hakemaan (turhaan) jotain muuta selitystä.

Huonoin vihje: MIES MYÖS 1. <-> 2. Näistä en näköjään opi tykkäämään edes sen vertaa, että miettisin niitä ennen kuin sana alkaa jo olla muiden sanojen ansiosta liki valmis.

Muuten: Tuo pääkuvan herrasmies muistuttaa kovasti erästä sanaseppoa... ja pääkuvan vieressä kuin sattumalta on vihje Juha (8). No, vähemmän tai enemmän tunnettuja Juhiahan (8) riittää.
4. Lauri Kultti15.12.2008 klo 21:35
Kommentoinpa joutessani Jaskan aloitukseen (taidanpa laskea itseni "koviskansaan"?!?) Minä olen niin olevani, että ostan lehden vain joka toinen viikko; silloin kun palloja on täysi kolme. Kommentoimattomuuteni syy on siis selvä - en ole ko. ristikkoa nähnytkään. Kommentoinenpa kuitenkin, että säästökuurini kyllä hiukan itseänikin harmittaa, sillä Teemun ristikot tuppaavat olemaan näitä alle kolmosia ja tykkään Teemun sanastosta (syyt yllä RA:lta). Olisi useammin hauska törmätä Teemun kolmipalloisiin!!
5. Marco Poloinen15.12.2008 klo 22:06
Eipä meikäläiselläkään ole just nyt kiireitä ketruuksia, joten voin kommentoida kommentoimattomuuttani. Missään tapauksessa ei ole kyse mielenilmauksesta jotain/ketään laatijaa vastaan. Paikallinen Tarmo- kauppias hommaa kyllä kesäaikaan huvila-asukkaille viikonvaihde-Iltiksen, muttei näin talvella varsinaiselle kannattajakunnalleen. Eli, jos ei satu muuta "pakollista" asiaa olemaan niin ei viitsi 60 -80km:n bensoja tärvätä, vaikka ristikkoa mieli tekisikin..
Nimim. "Satunnainen kovisratkoja"
6. lp16.12.2008 klo 14:37
Teemun ristikko oli leppoisan mukava, ihan sopivan helppo näin välipalana. Eilen tuli uusi PuPe ja sanakehikko piristi iltaa mukavasti. Mietin aina laatijaa, miten kauan tuollaiseen sanojen pyörittelyyn menee aikaa. Ratkominen on tosi mukavaa. Vilkaisin viimeistä aukeamaa ja siellä näytti olevan "aakeeta laakeeta". Sen kimppuun sitten myöhemmin.
7. ihmettelijä16.12.2008 klo 15:18
Liian helppo
8. putko17.12.2008 klo 16:47
ourut oli tosiaan hyvä.
mutta häntävieras?
tyttö allakin menettee, vaikka ei ihan suomea-
Milestäni vaikeahko 2,5
Kovapintainen hauska
9. RA17.12.2008 klo 16:52
HÄNTÄ VIERAS LÄHIALUE! (5):

putko, taivuttele sitä vastaussanaa - siis "häntä".
10. Libero17.12.2008 klo 23:50
Oli kivaa eilen ratkoa ristikoita. Kaikki kelpasi, mitä tarjolla oli. Koviksen pääkuvan ratkaisulauseista en suuresti innostunut, mutta olihan ristikko tuntuvasti vaikeampi kuin saman aukeaman pehmis. Pehmiksen pääkuvista tulleet neljä pystyä ja pitkänpuoleista ratkaisulauseaihiota kutsuivat katsastamaan, millaista tarinaa laatija oli niihin iskenyt. Pehmis oli oikeasti neljän pallon ja plussan ristikko!

Teemu Pallosen vihjeistä tykkäsin eniten näistä: OURUT (7), HÄNTÄ VIERAS LÄHIALUE! (5) ja PÄIVÄLLÄ (7). Koko oikea alakulma oli mukava. Tavallisesta vihjeestä POIKA TAI AKIOP (5) tuli tavallista tyylikkäämpi vastaussana.

Mikä Jaskan mielestä vihjeessä C- TAI -C mahtoi olla outoa? Merkillistä. Minulla on vastaussanana sana, joka ei alkuunkaan johdata ajatuksia tälle palstalle.

Ruutukokoa oli nyt suurennettu ja ristikon vaakarivimäärää pienennetty, eikös? Mikäli tämä ruutukoko on välttämätön, niin silti kovikseen saataisiin helposti yksi kaivattu vaakarivi lisää, mahdollisesti kaksikin. Koviksen ja sarjakuvan välissä on onneksi vielä leveä kaistale, jota kyllä voitaisiin hyödyntää ristikon ja ratkojien eduksi.

Isokirjaimiset sanat VOITTAJAT JA RATKAISUT omalla rivillään vievät suotta tilaa koko sivun leveydeltä. Voittajien nimilistan lopusta yksi nimi ja kotipaikka syövät samoin kokonaisen rivin. Sivun yläreunasta joutaisivat omalta riviltään pois turhat tekstit "Toimi näin:" ja "Ratkojan tiedot:" Ja sivun alareunassa oleva linjakin näyttää kovissivulla olevan ylempänä kuin pehmissivulla... :(
11. Eki17.12.2008 klo 23:57
Tämä kovis oli kaksi ruutua matalampi kuin muut. Kun uusi Plus oli suunnitteilla, oli mahdotonta saada ajoissa kunnon infoa, mitä minnekin mahtuu. Teemu ehti käyttää vanhaa informaatiota vielä tähän.
12. putko18.12.2008 klo 08:12
RA
Minusta se häntävieras tarkoittaa, että sanasta loppu pois. Ainakin ratkaisuni perustuu siihen ja ratkaisu on tsekkiläisen kirjailijan etunimi.
Mutta voipi olla, että muukin selitys (tai ratkaisu) löytyy. Ovathan ne häntä ja vieras tosiaan erillään.

Mielestäni hyvä ristikko
13. PP18.12.2008 klo 09:12
putko:
HÄNTÄ VIERAS LÄHIALUE! (5). Sinulla on aivan oikein tsekkiläinen (kirjailija, laulaja ym.) nimi. Häntä on partitiivi, joten nimikin on partitiivissa. Tuntuu varmaan tutummalta lähialueelta.
14. putko18.12.2008 klo 09:26
pp
Kyllä minä sen naapurialueen aika alussa löysin. Koko suku kotoisin sieltä, kunnes 40-luvulla joutuivayt muuttamaan. Mutta en keksinyt vihjeelle muuta merkitystä kuin, että alueen nimestä häntä (=loppu) pois. Ilmeisesti laatija ajatteli erilailla. (Alkaa siis selvitä seekin)
15. amatööri18.12.2008 klo 10:02
Täyttelin töissä kahvitunnilla yhden is-ristikon ja lähetin vastauksen ja jostain hetkellisestä universaalisesta häiriöstä johtuen voitin 5 lipuketta, jolla saa IS:n ärrältä ilmatteeks... No mut asiaan. Taidan olla sit melko amatööri, kun olen tässä koviksessa kyllä pihalla ku tamppoonin naru. En saa tähän mitään...
16. PP18.12.2008 klo 10:24
putkolle vielä:
Tiesin, että alue oli jo sinulla. Pähkäilit vain, miten se on ajateltava. Laatija on varmaan ajatellut samoin kuin minä. Mistään ei oteta mitään pois, vaan lisätään. Etunimi + partitiivin pääte eikä alue – häntä.
17. putko18.12.2008 klo 10:39
Amatööri
Aloitin aikanaan iiseillä ja jatkoin keskisten kautta 2,5 koviksiin, joihin menee päivä. Kolmoset ei ratkea
Tässä nimenomaisessa aloin kohdasta hessellä, jota piti lukea jo koulussa. Sen viimeisen kanssa sopii ruisleivästä pöllähtävät sienten lisääntymiselimet.
Punakone on tuttu kaikille 80-90 luvulla TV:stä jääurheiluja katselleelle. Kolmesta tunnetuimmasta yksi tulee tähän.
tikiip ilmeiseti ei ole sana, joten se on väärinpäin se tutuin vastaus

sanarisin ristikkorenki on hyvä. Koska kirjoitit tänne pääset siihenkin (ja vielä ilmainen)
18. Jaska18.12.2008 klo 12:08
Libero, sinulleko ei juolahtanut mielenkään, että meillä voisi olla sama ratkaisusana, mutta minä en älynnyt sitä luonnollista yksikirjaimista jatkoa? Olen imarreltu. Googlasin siis tyhmyyksissäni yhdyssanan, joka antoi huikeat kaksi osumaa. Toinen niistä johti tänne.
19. Libero18.12.2008 klo 21:45
Jaska: Eihän sinusta koskaan tiedä... :) Koko kommenttisi vain oli niin hauskasti kirjoitettu.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *