KESKUSTELUT > RISTIKOT > PUNAINEN PELIKAANI 6/2008

4358. Punainen Pelikaani 6/2008

PuPe8.11.2008 klo 16:18
Lähettäjä: VeiLeh 8.11.2008 klo 15:20:
Lehti alkaa muuten olla valmis, mutta käärmeessä olevaan vihjeeseen TÄRKEÄ PAIKKAKUNTA tulee outo vastaussana. Saisikohan siihen vähän lisävihjettä.

Lähettäjä: Kasperi 8.11.2008 klo 15:54:
Punainen Pelikaani numero 6.... ja käärme..Minulla ei ole vihjesanaa TÄRKEÄ PAIKKAKUNTA siinä kärmeksessä...

Lähettäjä: ässä 8.11.2008 klo 15:56:
VeiLeh, luepa uudelleen, käärmeen vihje kuuluu TÄRKEÄ PITÄJÄ etkä tarvitse karttaa sen etsimiseen.
2. ,-viilari9.11.2008 klo 09:15
Kahta viimeistä pähkinää vaille täysi. Taattua laatua,varsinkin Toni loistaa kakstähtisillään. Vaikka joku SK:n lukija kuulemma toivottelikin häntä muille areenoille, niin ainakin Pelikaanissa hänestä toivon pääseväni nauttimaan..
Salokangas s. 16 pomppasi muiden yläpuolelle nautittavuudessaan, onko hänen kohdallan ura nousussa, vai enkö ole aiemmin vain huomannut hänen lahjakkuuttaan?
Hakosen kolmitähtinen tietokilpaluristikko täyttyi lähes välipalana - onko vahvuuteni siis turhanpäiväisen nippelitiedon hallinta sanaseppouden sijasta?
Viitamäen odotin palanneen kehiin entistäkin terhakkaampana, ja olihan siellä muutama loistava oivallus,
mm. JOPAS,NAINEN RATSAILLA, EKA VIKANA TUOTTEENSA
ja LAULUN PUUSTA TUTTU.
Pari kohtaa jäi ihmetyttämään: Miten vihjeestä LANGAN PÄÄSSÄ tulee eurooppalainen kantoraketti, liittyykö jotenkin antiikin mytologiaan?
SOTILAS LÄHETTI taas antaa ratkaisusanaksi käskyvaltasuhteita kuvaavan sanan. Logiikkani mukaan ei ole johdettavissa shakkilaudalta, armeijaympyröitä ajatellessa ei oikein voi rinnastaa myöskään ammattia ja tehtävää. Laatija varmaan on ajatellut sananlaskua "herra se on herrallakin". Pelkkä SOTILAAT olisi selvempi.
Täytyy myöntää, etä Viitamäen kohdalla jouduin lunttaamaan
(kuukkeli, ristikkorenki), mutta jäi vaikutelma, että laatijakin on hyödyntänyt samoja lähteitä.
3. ihmettelijä9.11.2008 klo 10:09
ai ai
4. Lauri Kultti9.11.2008 klo 10:44
,-viilari:

Kylllä se langan pää sinne antiikkiin viittaa.
5. iso S9.11.2008 klo 12:06
Tämä "kantoraketti" avusti Minotauruksen tappamisessa tai pikemminkin tapporeissulta palaamisessa. Theseus purki "kantoraketin" antamaa lankaa kerältä kun liikkui labyrintissa ja tuota lankaa seuraamalla löysi takaisin.

"kantoraketin" lanka on säilynyt käsitteenä. Googlella löytää lisätietoa kunkan on oikea nimi tiedossa.
6. ,-viilari9.11.2008 klo 13:52
Kiitokset tiedosta. Jotain tuollaista ounastelinkin, jäi vain tarkistamatta.
Myöskin vihjeen O....N looginen yhteys ratkaisusanaansa jäi avoimeksi, syy on tietenkin minun ymmärtämättömyydessäni, Viitamäki ei vielä tähän menessä ole lipsunut näissä sananpätkimisvihjeissään.
7. ratkoJA9.11.2008 klo 15:24
Lehti muuten täynnä Ekin vasenta yläkulmaa, Viitamäen oikeaa alakulmaa, käärmettä ja TL/RA:n kauan odotettua loppuaukeamaa, joka on vielä aivan kesken, lukuun ottamatta.

Olenko kehittynyt ratkojana vai oliko Tonin kolmitähtinen tällä kertaa tavallista helpompi? Se täyttyi loppupäästä ensimmäisenä. Mukavasti oli oivalluksia (mm. OSA SIITÄ M... .....IAN YLÄPUOLELLA ON ja), mutta Viitamäki palasi vahvana ja tällä kertaa vei kyllä voiton.

Tähän mennessä Viitamäen vihjeistä mieleen ovat jääneet mm. "TUNNEN NIMENOMAAN WALLININ, EN MANNESTA", EKA VIKANA TUOTTEENSA, KULUTTAA TAULUA.

Vihjeet ENGLANTIIN PAENNUT, LANGAN PÄÄSSÄ, LAULUN PUUSTA TUTTU ja ISTUVAN HÄRÄN YSTÄVÄ ovat ilmeisesti tietovihjeitä, joiden ratkaisusanat eivät sano minulle paljon mitään. Karsastan vähän näitä LAULUN - -vihjeitä. Googlella tuli muutenkin tarkisteltua paljon, mutta se ei haittaa. Oikea alakulma on tosiaan vielä vähän jumissa, mutta kyllä se siitä ratkeaa.

Pitkästä aikaa taas Ekiltä kolmitähtinen. Siinä onkin minulle haastetta, koska en ole ratkonut Ekin vaikeita kovin paljon ja niissä on enemmän "suoria" kovisvihjeitä, eikä niin paljon helposti tunnistettavia kikkailuja kuin Antilla ja Tonilla.

Hakosesta en tiennyt kuin muutaman sanojan sitaateille, tuli siis googlattua taas runsaasti.
8. VeiLeh9.11.2008 klo 17:36
Kiitos vastauksista! Asia selvisi. Ratkaisuni JUOMALLE-vihjeeseen oli lisäksi väärin. Kun korjasin sen, TÄRKEÄ PITÄJÄ on myös järkevä sana ja ilman karttaa.
9. Kasperi10.11.2008 klo 16:56
Minäpä nostan tämän ketjun, kun on painunut jo kolmannelle sivulle....
10. Antti Viitamäki10.11.2008 klo 21:28
Kiitoksia palautteesta! Tässä kommenttia ihmettelyosastoon:

Pyrin pitämään tietovihjeet tietyllä yleistiedon tasolla, mutta niinhän se on että melkein mistä tahansa erisnimestä voidaan sanoa: ei tätä kaikki tiedä.

ENGLANTIIN PAENNUT ei mielestäni vaadi kovin kummoista yleistietoa. Se ei ole mikään mielettömän hyvä sana, mutta varmasti useimpien tuntema. Sanan voisi vihjeittää paljon helpomminkin, mutta kyseessähän on visainen ristikko.

LANGAN PÄÄSSÄ viittaa antiikin tarinaan, jonka ainakin minä olen lukenut ensimmäisen kerran ala-asteen historiankirjasta. Tarinaan liittyvä symboliikka ja idiomi on taajaan käytetty ja melko yleisesti tunnettu. Lisäksi on olemassa tarinasta nimensä saanut, ympäri maailman tunnettu leikki, jonka pohjalta Suomessa tehtiin jopa televisio-ohjelma.

LAULUN PUUSTA TUTTU taas viittaa valssiin, joka on käsittääkseni yksi suosituimmista ja pitkäikäisimmistä "tuontibiiseistä" ja monen huippusuositun artistin levyttämä. Tämäkin asia on ollut minun tietoisuudessani ala-asteelta lähtien. Laulua hoilotettiin musiikin tunnilla varmasti kymmeniä kertoja.

ISTUVAN HÄRÄN YSTÄVÄ on neljästä ratkoJAn mainitsemasta vihjeestä pahin tietovihje, ja tästäkin henkilöstä on kirjoitettu kirjoja, elokuvia ja musikaali. Vaikka kyse on vain henkilön etunimestä, tuota etunimeä on käytetty musikaalin nimessä.

,-viilarin mainitseman vihjeen O....N ratkaisusana on suomenkielinen kielitieteellinen termi. Hieman harvemmin kuultu kyllä, mutta ihan virallinen.

Mieluiten minäkin laadin ristikoita, joissa ei tarvita tietovihjeitä - mutta toisaalta lähes joka ainoa sana tarvitsee jonkinlaista tietoa. Vähintäänkin tietoa kielestä ja sen käytöstä.

Otan nämäkin korvan taakse. Välillä vain täytyy vähän ravistella, etteivät kasva hörölleen. Korvat siis. :-)
11. Maailma se muuttuupi17.11.2008 klo 22:37
Useampi viittaa Googleen.
Ettekö kunnioita/ajattele netittömiä - vaikkapa e-rakkoja?

Ja aiemmin samat henkilöt kritisoivat Hesarin
laatijaa hakukoneen käytöstä.
12. iso S17.11.2008 klo 23:16
Maailma muuttuu, siinäpä se.

"Tampereelle takaisin" -kappaletta erittäin vapaasti siteeraten: minkä toiset oppi kirjoista, sen Googlella mä hain...

On tietoja jotka suuri enemmistö tietää, tietoja jotka suunnilleen joka toinen tietää, tietoja jotka kohtalainen vähemmistö tietää ja tietoja jotka erittäin harva tietää. Siis ulkomuistista, turvautumatta mihinkään apuvälineeseen. Useimmat ristikoissa esiintyvät tiedot voisi hakea jostakin painetusta lähteestäkin, kunhan vain osaa hahmottaa mistä kirjasta (tai juorulehdestä) etsii. Google ei ole sen kummempi, paitsi että se on ah niin paljon nopeampi.

En näe erityisen pätevää syytä miksei erakko voisi lukea kirjoja tai jopa hankkia nettiyhteyden ja käyttää Googlea. Erakoitumisen pääasiallinen ilmenemismuoto lienee (fyysisten) ihmiskontaktien välttäminen. Usein siihen liittyy mietiskely ja pelkkä mietiskely ilman tietoa on suht turhanaikaista. Kyllä sitä tietoa voi netistäkin hakea ajatusten pohjaksi. Miksi muuten se erakko ei mieti syntyjä syviä vaan hankkii ristikoita pähkittäväksi?

Netittömiä voi kunnioittaa niin maan perusteellisesti, mutta ei välttämättä kaikkien tarvitse olla samanlaisia. Miksi muuten täällä netissä kirjoittelemme? Eikö se aika pitäisi käyttää kunnioittamiseen? Netittömäthän joutuvat ponnistelemaan monin verroin meihin Google-pinnareihin verrattuna.

Sitä paitsi, monille netittömyys on vain toinen nimi pelolle tai laiskuudelle opetella uutta. Jos on halua mutta ei varaa, voi käydä kirjastossa. Tämä ei tietysti koske syrjäseudulla eläviä mutta enemmistö asuu taajamissa. Juuri kuulin 92-vuotiaasta joka opiskeli netin käytön ja koodasi itse ohjelman jolla voi laskea tähtien sijainteja. No, hän on eläkkeellä oleva matikanopettaja ja kaikkien ei tarvitse uppoutua niin syvälle.

Amishien elämäntapaa voi kunnioittaa. Onhan se tietyssä mielessä hienoa että pysäytetään kehitys johonkin mielivaltaiseen vuoteen 1872 tai jotain, mutta kyllä minun umpisuoltani saa mieluummin hoitaa veitsellä sähkövalossa kuin yrteillä kynttilänvalossa jos se sattuu tulehtumaan.

Asiaan: ratkoja käyttää Googlea laskuuttaan tai tietämyksensä aukkoja paikatakseen. Aukko voi johtua siitä että meillä on erilaiset kiinnostuksen kohteet (joku ei tunne näyttelijöitä, joku urheilijoita) tai siitä että laatija on piruuttaan tai laiskuuttaan värkännyt ristikkoonsa vihjeen + ratkaisun joka on uppo-outo 999 ihmiselle tuhannesta. Tämä voi johtua siitä että laatija sattumalta tuntee tuon yhdistelmän eikä tajua kuinka pieneen vähemmistöön kuuluu, tai siitä että pelastaa itsensä umpikujasta mieluummin googlaamalla kuin hikoilemalla. Molemmat ikäviä juttuja, mutta eivät ratkojan vika.
13. Muuttuupa taas17.11.2008 klo 23:29
Hieno kommentti, mutta melkoisen kiihkeä kommentti Googlen
puolesta. Paistaapi läpi asian todellisuus:

Koska laatija antaa koneen tehtäväksi laatia ristikon, tulee ristikkoon
sellaisia sanoja, joita laatija ei ymmärrä. Tällöin hän sitten kirjoittaa
tuntemattoman sanan kuukkelin lootaan ja kirkkaus tuli! Olen vihjeyttänyt
ristikon! Ristikko on MM:n kynää vaille valmis!
14. HT18.11.2008 klo 00:18
Ainakin HS-ristikkojen ratkoja joutuu käyttämään Googlea siksi, että ne on laadittukin paljolti Googleen turvautuen.
15. Jyrki1.12.2008 klo 18:55
Onkos käärmeen Ylle kietaistava -vihjeen ja sen vastaussanan välillä lukukongruenssivirhe, vai onko minulla sittenkin ratkaisussa virhe?
16. lp1.12.2008 klo 19:55
Sama havainnointi täälläkin. Mikähän se raidallinen "vinkura" on viimeisen aukeaman vasemmassa yläosassa?
17. tapsa1.12.2008 klo 21:03
En pidä itseäni erakkona, mutta en käytä Googlea ratkoessani, olen sen verran vanhanaikainen. Haluan selvittää muuten mahdollisen ongelman.
18. RA1.12.2008 klo 21:22
lp, se (s. 30-31) raidallinen "vinkura" liittyy imuun. Kuten itse asiassa sen ekatavusta pystyyn tuleva OLI KLUBI -vihjekin.
19. Jaska1.12.2008 klo 21:27
Vihjeen "Ylle kietaistava" ratkaisusana on siis monikossa. Se on laatijan lapsus, jos vihjeessä on tarkoitus olla objektin lukua noudattava nominaalipartisiippi. Tosin tarvetta t. pakkoa (mikä seuraavassa esimerkissä jää usein toteutumatta!) ilmaisevassa rakenteessa - on + passiivin I partisiippi - luvun kongruenssisääntö ei päde : ristikot on ratkottava. Täten tulkittuna "Ylle kietaistava" ei olisi virhe, koska se voidaan tulkita lyhennetyksi lauseesta "on ylle kietaistava" (jos tehdään sitä tai tätä). Luontevampi sanajärjestys olisi kylläkin "Kietaistava ylle." Mutta laatija tuskin ajatteli asiaa näin mutkikkaasti.
20. Jyrki1.12.2008 klo 21:40
Toinen kummastuttava on s. 23 ratkaisusana (olettamani) vihjeeseen VAAPUL. En varmaankaan osaa mieltää vihjeen ja ratkaisun yhteyttä oikein, mutta jos laatijan ajatus on ollut se mitä luulen, niin näyttää tapahtuneen virhe kikkailussa. Oletteko muut samaa mieltä, vai minä hakoteillä?
21. RA1.12.2008 klo 22:11
Jyrki, hakusessa on minullakin, että millä kikalla se VAAPUL (6) vastaussana tulee. Montakin ideaa, mutta mikään ei ihan täsmää vihjeen kanssa.
22. Jaska1.12.2008 klo 23:04
Ellei vihje ole laatijan lukihäiriö, se on ylimaallisen vaikea.
23. lp2.12.2008 klo 11:30
Kiitti RA. Minulla oli siinä klubivihjeen alussa se "paksumpi" versio, mutta sehän olikin eri juttu.
24. ratkoJA2.12.2008 klo 17:29
Heh, satuinpa katsomaan uudelleen tuosta Viitamäen viestistä selityksen vihjeelle ENGLANTIIN PAENNUT, ja välähti. Nyt voisin saman tien nostaa sen ristikon parhaimpien vihjeiden joukkoon. Ei ollutkaan ihan niin vaikea tietovihje mitä oletin sen olevan.

Luulisi, että VAAPUL on laatijan virhe, koska "virheellinen" ratkaisu on ainoa ratkaisu, joka ei ole mitenkään kaukaa haetun oloinen. (Ja ainoa jonka olen keksinyt :))

Googleen turvautuminen sillon tällöin ei minua haittaa - yleensä koen ahaa-elämykseen, kun osun googlella oikeaan ja löydän ratkaisun. (Tietysti vain silloin, jos kyseessä ei ole yksiselitteinen vihje, esim. henkilön nimi Tea - Ista, vaan pitää tajuta, mitä ja mistä etsiä.)

Tietovihjeet johon tarvin googlea, ovat yleensä ihan yleistietoa, joka luultavasti pitäisi tietää. Mutta kaikkea ei vain voi tietää, varsinkin jos ei ole vielä niin kypsään ikään ehtinyt.
Juuri siksihän on olemassa tietolähteitä.

Sitä paitsi tiedon etsiminen ja sen, mitä pitää etsiä, tajuaminen voi myös olla älyllinen haaste.
25. Jussi5.12.2008 klo 12:19
En mielestäni ole nähnyt mitään kommentointia Viitamäen vihjeeseen PERHEEN 2. PIENIMMÄLLE KIRJOITETTU. Minulla siihen muodostuu sana joka on muodollisesti OK mutta mitään yhteyttä vihjeeseen en kyllä keksi eikä Kuukkelikaan anna yhtään osumaa. Olenko ainut tätä ihmettelevä?
26. Jaska5.12.2008 klo 12:40
Kyse on jousisoitinryhmästä, jota myös perheeksi on tavattu sanoa. Yhdyssanan jälkiosa tarkoittaa sarjasävellyksen osaa.
27. ratkoJA20.12.2008 klo 20:44
TL/RA-tavuristikossa jumittaa pahasti muutama paikka, ja katsoisinkin tarpeelliseksi pyytää niihin pientä hienovaraista vihjailua.

Vihjeen "DENATUROIDUT" ratkaisusanan piilotavu kummastuttaa. Keksin siihen vain yhden vähänkin järjellisen ratkaisun, mutta se ei tarkoita denaturoituja vaan niiden nauttijoita.

Toinen ongelmakohta on vihjeen ELÄKELÄISILTÄ! ratkaisusanan loppuosa. Tiedän kyllä keihin eläkeläisiin tässä viitataan, mutta sopivaa loppuosaa sanalle ei tahdo löytyä alkuosan sijamuodon takia. En uskoisi Tapion tehneen yhdyssanavirhettäkään.

Apua arvostettaisiin.
28. Marco Poloinen20.12.2008 klo 20:56
ratkoJA,
ekasanan kohdalla sinun täytynee vain ottaa lainausmerkit todesta.
Toisen sanan loppu on ehkä vähän onomatopoeettinen, mutta ehdottomasti virheetön.
29. ratkoJA21.12.2008 klo 00:26
Marco,
kiitos juuri sopivan hienovaraisesta vihjailusta.

Niinpä tietenkin, jos kaadan maahan kemikaalein saastutettua vettä niin maastakin tulee silloin saastutettu.

Heh, pitipä ensin kuuklata tuo onomatopoeettinen. Löysin ratkaisun, joka onkin varsin hauska sana.

Hmm, vielä vasemman sivun oikea alanurkka kesken, tosin sen yritän kylläkin saada ilman lisävihjeitä täyteen.

Jokatapauksessa täytyy sanoa, että olipa kyllä eri mukava loppuaukeama. TL:n sanasto on rikasta; (tavu)ristikoissa vähemmän nähtyjä sanoja sekä puhekielenomaisempiakin ei-niin-virallisia sanoja.

RA:lla taas on paljon omaperäisiä vihjeytysratkaisuja, joita ei muilla näe.
Tämän ristikon vihjeiden kermaan kuuluvat "MARKO POLO!", "ETPÄ KYLLÄ OLE KEHUTTAVA HUIPUTTAJA", AJAKSI OLETAT JATKUVUUTTA, SEURAN TEKEMÄ, tyhjä ruutu alavasemmalla, TÄYSI ANSA, "-IITA ja RAINER/JOHANN ja NANA -EI, VAAN..."
30. Maikku28.12.2008 klo 10:57
Mistä postileima 28.12?
31. Eki28.12.2008 klo 11:05
Ei ole niin tarkkaa.
32. tyntty28.12.2008 klo 11:17
Hyvä.Vein laatikkoon ratkaisun lauantaina,mutta laatikko tyhjennetään vasta maanantaina,ilman että voin vaikuttaa asiaan!Olen siis postittanut ohjeiden mukaan 27.12.
33. Kasperi28.12.2008 klo 12:29
Sama vika Rahikaisella, kuori on postissa, mutta lähtee vasta ma-iltapäivällä, toivottavasti... Meillä ei ole täällä niin justiinsa tuo postin kulku.
34. ratkoJA29.12.2008 klo 16:46
Nyt kun palautusaika on ohi... (niin, no voihan joku luntata minulta vastaukset ja kiiruhtaa vielä viime hetkellä maanantain postinkuljetukselle, mutta en jaksa uskoa...) ;)

Haluaisin selityksen seuraaviin epäselviksi jääneisiin kohtiin TLn ja RAn loppuaukeamalla.

1. Ruudusta, jossa oli vihjeet KOVA ja RASSI minulle tuli ratkaisuiksi PAJU ja TORA. En ymmärrä kumpi oli vihje kummalle vai oliko se vihje molemmille. No paju on kai kovaa, mutta tuntuu, että juuri sitä tässä ei haeta.

2. ON mm. SIVUSSA tai PÄÄLLÄ => KATSOVA - sivustakatsojan tiedän, mutta entä päällä?
35. RA29.12.2008 klo 17:58
ratkoJA

1. KOVA ja RASSI -sanojen oikeat sanat ovat RAJU ja KAARA

2. ON mm. SIVUSSA tai PÄÄLLÄ => KATSOVA: Samalla logiikalla siinä pelataan - jos sivuSTAkatsoja on SIVUSSA, niin pääLTÄkatsoja on PÄÄLLÄ (yläpuolella konkreetisti tai kuvaannollisesti)
36. RA29.12.2008 klo 18:13
ON mm. SIVUSSA tai PÄÄLLÄ => KATSOJA (tuskinpa tuota KATSOVA-sanaakaan hylätään)
37. ratkoJA29.12.2008 klo 18:16
Aa, kiitos selonteosta. Ilmaus päältäkatsoja ei ollut minulle tuttu.

Hmm, nyt tämä käy jo mielenkiintoiseksi, jos minulla on kerta molemmat sanat väärin. Tällainen oli oma ratkaisuni. Näköjään SAKSILLA ja USKOVAN PITÄMÄkin menivät väärin.

HUO PA HAT TU
MEN RAN TA
TO RA
PA LA
RO JU
38. ratkoJA29.12.2008 klo 18:18
siis:

----HUO PA HAT TU
--- MEN RAN TA
----------TO RA
---- PA LA
RO JU
39. RA29.12.2008 klo 18:31
Meneeköhän sekaisin - kokeillaan:

------HUO-PA- HAT- TU
LAM-MEN-PIN-TA-----
MAS-------KAA-RA-----
-------RA---PU-----
--RO-JU---

SAKSILLA > RAPU
USKOVAN PITÄMÄ > PAPINKAAPU
40. Jukkis29.12.2008 klo 20:09
Mutta mikä juju on oikean alanurkan vihjeestä "PUTKI" tulevassa sanassa PAKARI? Vai tuliko siihen jotain muuta?

Entä oikella ylhäällä HUILU VIULU ---> SIAT?
41. iso S29.12.2008 klo 20:25
Disneyn possuja: Veli Huilu ja Veli Viulu, Veli Pontevan velisiat.
42. RA29.12.2008 klo 20:27
... ja "PUTKI" ~ "pakoputki" => PAKARI
43. Jaska29.12.2008 klo 20:42
RA, miksei ko. ruudun toiseksi vihjeeksi riittänyt pelkkä KREIKKAA? Oliko Patmoksen kartaksi tarkoitetun, lähinnä istuvaa koiraa muistuttavan läntin tarkoitus helpottaa vai vaikeuttaa ratkontaa?
44. RA29.12.2008 klo 20:45
Jaska, tarkoitus oli helpottaa ratkaisua.
45. Jukkis29.12.2008 klo 22:58
Olisi ehkä helpottanutkin, jos se läntti olisi ollut Patmos-saaren muotoinen.
46. RA29.12.2008 klo 23:29
OK. Se vasen reuna taisi sitten mennä tahattoman harhautuksen puolelle. En enää muista, mistä karttakuvasta sitä mallia otin. Mutta että vihreä istuva koira... :-(

-http://www.kreikka.net/kohteet/patmos/index.html

Idea nyt kuitenkin oli se, että ajattelin pelkän KREIKKAA -vihjeen olevan tylsä YLIyleisyydessään. Ja siksi sitä saarta siihen yritin piirustella.
47. Kasperi30.12.2008 klo 11:42
Vai että pakari.. No nyt ei jää harmittamaan että tuo kohta jäi tyhjäksi lehdestä, en nimittäin olisi keksinyt oikeaa vastausta ikinä. En ole koskaan kuullut pakoputkea lyhennettävän tuolla tapaa.

Mikä muuten tuli pakarinn kanssa risteävään sanaan, oliko vihje -SI tai -ISI tai jotain sinne päin, neljä tavua siihen olisi pitänyt saada?
48. RA30.12.2008 klo 12:44
PAKARIN tutumpia merkityksiä lienevät leivintupa, leipomo ja leipuri. Ja pakoputkeakin harvinaisempana takapuoli.

-ISI > EHTOTAPA eli konditionaali, jonka tunnus siis tuo -isi; OlISIko ollut parempi laittaa vihjeeksi suoraan konditionaali, en tiedä.
49. Kasperi30.12.2008 klo 13:18
OK. Enpä olisi noita leipomoalaan liittyviä vihjeitä ymmärtänyt, meillä puhutaan paakarista, joka tekee paakelseja. Eli ei jää edelleenkään harmittamaan tuo pakari, sitä kun en olisi voinut millään ilvellä tietää. No, ehkä googlettamalla leivinhuone, mutta en muuten.
50. Jukkis3.1.2009 klo 11:01
Mutta mitähän Viitamäen ristikossa (s. 28) vihjeestä ENGLANTIIN PAENNUT sitten tuli? Epäilen että FREE, jolloin 2. kirjain R on yhteinen vihjeestä EKA VIKANA TOISTA SUKUPUOLTA tulevan sanan ARIT kanssa.

Paitsi että jos tuohon EKA VIKANA... laittaa ALIT, niin ENGLANTIIN PAENNUT on FLEE, joka on englannin verbi "paeta". Mutta kun FLEE ei taida kovin hyvä ristikkosana olla niin varmaan sitten siihen oli tarkoitus tulla FREE, joka sentään on mm. bändin nimi.

Olikohan tuollaista spekulointia laatijallakin mielessä?
51. ratkoJA3.1.2009 klo 16:08
Mielestäni FLEE ei olisi looginen, koska sen pitäisi olla imperfekti FLED, paennut/pakeni.
52. Jukkis3.1.2009 klo 16:37
Mutta jospa joku James Flee joskus pakeni vaikka Skotlannista Englantiin?
53. ratkoJA3.1.2009 klo 21:17
Heh. Niin, eihän sitä tiedä..
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *