KESKUSTELUT > RISTIKOT > VOIKO RISTIKKOT JA MENSAN TESTIT YHDISTÄÄ?

4290. Voiko ristikkot ja mensan testit yhdistää?

Juri Virtanen, Rauma15.10.2008 klo 00:33
Monet joskus kertoo kuinka hyvä ÄO (älykkyysosamäärä) on. Ristikon ratkojalla tai krypton (kuvaton/vihjeetön) ratkojalla saattaa olla parempi ÄO kuin shakin/tammen/britgen/pokerin -pelaaja käyttäen ratsua, nappulaa tai pelikorttia. Joskus ristikot voisi olla myös valmiina ja pitää keksiä vihje sanalle.
2. JPQ15.10.2008 klo 19:32
Hyvä idea sulla toi "päinvastoin" tai jopa erinomainen. Tervetta sanaseppo henkistä asennetta mietin just itse sellaista kryptoa jossa annetaan kirjaimille numerot tosin huumori mielessä.
3. Ritu15.10.2008 klo 19:56
Minkähänlaisia vihjeittäjiä sitä esim. Sanaseppojen tilaajakuntaan kuuluisi, jos lehdessä olisikin ristikko, jossa ratkaisusanat olisivat ilman vihjeitä.
Joskus yrittänyt itse jo olemassa olevaan ristikkoon keksiäkin ratkaisusanalle vihjettä, mutta häiriötekijänä oli se, että oli nähnyt siinä jo olevan vihjeen ja ajatus alkaa pyöriä sen ympärillä.
Ja löytyisikö sitten tahoa, jolla riittäisi inspiraatiota tutkia näitä amatöörien ja mikseipä ammattilaistenkin luomuksia ja koota vaikkapa parhaita paloja muidenkin nähtäväksi. Ainakin kaikkein humoristisimmista ja hauskimmista vihjeistä voisi sitten koota johonkin tulevaan numeroon ristikon, ilman että siitä kerrottaisiin etukäteen.
Jäisi se ratkomisen ilo, kun ei ratkaisusanat assosioituisi liikaa mieleen jo nähdystä ristikkopohjasta.
Se olisi sellainen yhteisluomus a la Sanasepot. Mahdollisesti yhden ristikon laatijamääräennätys. Tiedä vaikka päästäisiin Guinnessin ennätysten kirjaan ;).
4. Coffee shoppailija15.10.2008 klo 20:20
Neuvostoliittoa ei ole, eikä alkuperäistä sanseppoa.
5. RA15.10.2008 klo 20:30
Tuota vihjeiden keksimistä on täällä harrastettu suurella innolla mm. Kunta-, Eläin-, Ammatti- ja Epäammatti-säikeissä (en muista virallisia nimiä). Tosi oivaltavasti, hauskasti. Nerokkaastikin.

Lähettäkää vain VIHJE + RATKAISUSANA -pareja Sanasepon toimitukseen. Voihan niitä julkaista sellaisenaankin. Ainakin itse tykkäisin lueskella.
6. RA15.10.2008 klo 20:51
Otsikko kysyy: Voiko ristikot ja Mensan testit yhdistää?
- Eli kysytään ilmeisesti yhteyttä älykkyystesteistä suoriutumisen ja ristikon ratkonnan yhteyksistä?

Älykkyys on monella tavalla määritelty ("päätetty") asia. Siis se, että mitä se älykkyys oikein on. Ja riippuen sitten määritelmästä, on luotu erilaisia testejä mittaamaan älykkyyttä. Mensan testien taustalla on omat älykkyyden määritelmät ja Mensan testit / tehtävätyypit ovat sitten sen mukaiset. Muiden älykkyystestien taustalla on toisenlaiset määritelmät ja sen myötä erilaiset tehtävät.

Älykkyys on - siis - mitä suuremmassa määrin "suhteellinen" asia. Älykkyyteen on liitetty mm. kyky avaruudelliseen hahmottamiseen, matemaattinen kyky, sanavaraston laajuus, luovuus / kyky tuottaa uusia ratkaisuja, yleistieto, visuaalinen hahmottaminen ja visuaalinen muisti, kuulomuisti, lyhytaikainen muisti, pitkäaikainen muisti, yleinen ymmärryskyky (tilannetaju), kokonaisuuksien hahmottaminen osista ja päinvastoin... ...

Varmasti on niin, että ristikoiden ratkonta kysyy "jotain" älykkyyttä. Millaista älykkyyttä, se vaihtelee ristikosta ristikkoon.
7. [RA]15.10.2008 klo 21:19
[Kirjoitin yllä:
"... kysytään ... ... yhteyttä... ... ... yhteyksistä?"

Jotain vikaa vissiin ainakin lyhytaikaisessa muistissa! :-D]
8. JPQ15.10.2008 klo 21:58
Mulla muutama piilosana vihje keksittynä kerään niitä aikani jos saisin tehtävän tehtyä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *