KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 11.10.2008

4282. IS KOVIS 11.10.2008

ansu11.10.2008 klo 17:53
Piin selitys mennyt yli hilseen, auttakee!!
2. ansu11.10.2008 klo 18:08
pii selvisi jo.
3. Lauri Kultti11.10.2008 klo 21:38
Täällä on jäänyt kummastuttamaan ATE ESI ja ylhäällä oleva linnun kuva. Kai tämä täynnä on, mutta em. kohdat odotuttavat oivallusta. Ja onhan tuo vasemman laidan VAKOOJA, JOK OLI FEMINIINI jotenkin vielä hakusessa, vaikka ei kai se piilokirjainkaan voi olla kuin yksi ja ainoa.

Yläoikea takkusi pisimpään, mutta siellähän ovatkin nuo mainitsemani ongelmakohtani.
4. RA11.10.2008 klo 22:52
ÄNKYTTÄJÄN TÄYTESANA (6)

:-D :-D :-D
5. iso S12.10.2008 klo 12:08
Setä jaksoi heilua sen verran että ristikko täyttyi järjellisillä sanoilla, mutta joiltakin osin ymmärrys jäi saavuttamatta ja sen myötä usko siihen että ratkaisu on laatijan tarkoittama. Sen totesin että vihjeissä on runsaasti teknistä kikkailua, jossa tietyt temput olivat turhankin runsaasti käytössä.

ATE ESI tuo mieleen mummon puuron. Se piti syödä viivyttelemättä. Käsitimme niin että muuten tulee elukka ja tekee puurosta selvää jälkeä. Myöhemmin ymmärsin että kyseessä oli jäähtyvälle puurolle tyypillinen ilmiä josta mummon murteessa käytettiin hieman avoimempaa muotoa kuin Skytän kolmepalloisessa.

Minua kummastutti enemmän sen yläpuolella oleva MKAKKO ON AFRIKAN MAA ja poikittainen VEDIN. Molempiin tuli käypä sana mutta en tiedä millä perusteella. Muisti ei palvellut ja laiskuus esti lisätutkimukset.

Ylhäällä oleva lintu ei mielestäni osallistu ratkaisuun muuten kuin päältäkatsojana eli seisoo syyttä suotta ratkaisun päällä.

VAKOOJA, JOK OLI FEMINIINI vaikutti tyypilliseltä pudotusvihjeeltä mutta ratkaisusana oli liian lyhyt, ei muutenkaan olisi tuottanut järjellistä sanaa eikä ollut puhdasoppinen. Sovittelin piilokirjaimeksi kahta vaihtoehtoa. Toiseen hain sisältöä Vantaalta, toiseen torilta. Päädyin jälkimmäiseen, jolloin vihje toimii piilosanamaisesti eli vihjaa tuplasti. Vakooja jää kuitenkin hieman vaillinaiseksi. Toisessa vaihtoehdossa pitäisi selitystä hakea jollain ihmelogiikalla hehtaarisihdillä.

Ensin tuntui ettei tähän saa kuin muutaman epävarman haja-arvauksen. Sitten oikea alaneljännes ratkesi siedettävästi (vasemman alakulman ja alunen-vihjeen välille vedetyn suoran alapuolinen alue). Loppu oli työtä ja tuskaa.

Ymmärrysvaje uhkasi kasautua vasemman laidan aukioon jonka vaakavihjeet ovat VAKALLA OMANSA, LOUKUTTAVIA, LUST, VAKKOOJA JOK OLI FEMINIINI ja TOIMIIN LIITETTYJÄ. Kolme vaakavihjettä ja kaksi pystyvihjettä tuntuivat käsittämättömiltä mutta lopulta epävarmaksi jäi vain vakooja. Eikä sekän oikeastaan epävarmaksi mutta minusta hieman sellaiseksi että siinä idea on noussut sisältöä tärkeämmäksi vai miten tuon muotoilisi.
6. Lauri Kultti12.10.2008 klo 12:27
iso S:

Tuo MKAKKO ON AFRIKAN MAA on sellainen vihje, joita täällä on joskus kutsuttu skytismeiksi. Ja maistelepa tuota VEDIN vihjettä monikossa, niin saattaa tulla maistuva ahaa-elämys!
7. PP12.10.2008 klo 12:49
Se VAKOOJA... jäi minulla viimeiseksi. Lykkäsin siihen ensin toista tunnettua naisvakoojaa, mutta TUO TULVAN muodostui aivan omituiseksi sanaksi. Kun jujun kekkasin, jäi vain yksi mahdollisuus enkä IsoS:n lailla kovasti pitänyt siitä.

Paljon skytismejä löytyi: mm. MKAKKO ON AFRIKAN
MAA, -DLAN, OSAA ROKATA. Hämääviä olivat VEDIN, sillä yleensä olen kuullut sen vain monikossa ja yläkerran lintuvihje, lintuhan oli kuvan pääosassa. VÄHÄN TAI PALJON on ilmeisesti ollut ennenkin, mutta itsepintaisesti yritin siihen ensiksi toista sanaa. Ja tietysti en pannut EPULLA -ratkaisuksi sitä todennäköisintä, vaan yritin r-epulla, h-epulla, k-epulla. luulin sitäkin kikkailuvihjeeksi.

Lauseet keksin niin alkuvaiheessa, että koko ristikko ei tuntunutkaan niin vaikealta kuin miksi se oli rankattu.
8. Jaska12.10.2008 klo 13:25
Iso S:n muotoiluongelman voisi ratkaista esim. näin: Vakoojassa Skyttä horjahtaa näppäryyden polun äärilaitaa talsiessaan väkinäisyyden ojaan. Parissa muussa vihjeessä pysyy on sillä hilkulla. Parempi olisi ollut pysyä näissä kohdin turvallisesti polun keskiviivalla, vaikkapa suoria vihjeitä käyttämällä.

No, eihän mestarikaan voi aina parhaaseensa yltää. Lähelle sitä nousevat vihjeet NIITÄ LUOTUJA, HENRYTÄ, VEDIN, VAKALLA OMANSA. "Essiiviskytismi" MKAKKO ON AFRIKAN MAA on hauska, mutta epäsanaisuutensa johdosta varmaan jonkun mielestä helpohkokin? Samoin -DLANin pitäisi aueta alta aikayksikön. Minulla se oli kyllä häpeällisen pitkä...

Hyviä plain-vihjeitäkin riittää, kuten TORNITTI, LUOJALLA?, PÄÄSYLIPPUJA, JAANAKIN, UKEIN.

Ristikko oli selvästi helpompi kuin Skytän pari kesällistä pahista, selättyi jopa hieman alle keskimääräiskovisajan. Ratkaisevana vauhdittajina (toisin kuin tavallisesti) toimivat pääkuvalauseet. Valokuvan substanssista kun ei oikein voi erehtyä! Omasta vinkkelistä kolme miikkakin puolustaisi siis paikkaansa. Yleisarvosanan kiitettävän perään jääköön se kuitenkin vetämättä.
9. MP12.10.2008 klo 19:57
Vihjeityksen raja on selvästi tulossa vastaan tällaisille ei
sanaseppotason ratkaisijoille. Esim. vakalla omansa vaati
Kalevalan ja tähtitieteen tuntemusta (Google apuna). Meneekö liian pitkälle?. (kunhan urputan, hieno ristikko).
10. iso S12.10.2008 klo 21:53
Jassoo, että sellainen tapaus. Kohtahan minä olen Suomen viisain mies (tosin siinä on sellainen vaara että luulee Väyrys-vitsin mukaisesti partiolaisen reppua laskuvarjoksi) kun ymmärrän jo melkein kaiken.

Vedinasiassa ei tullut mieleenkään kulkea monikon kautta. Olisi pitänyt. Äärest harvoin olen kuullut yksikköä tässä merkityksessä mutta en voi väittää etten koskaan. Selvähän tämä kaikessa epäselvyydessään.

MKAKKO ei siis viitannut kehenkään Kakko-nimiseen. Etsin ratkaisua ihan väärillä keinoilla. Nerokkaan järjetön vihje, etten sanoisi. Tulee mieleen Matin kanssa Hesarisäikeessä käyty keskustelu: onko oikeammin vihjata Severi Esana vai Esa Severinä. Siinä ajattelin ensin toisin kuin laatija, mutta harkinnan jälkeen samoin; tässä en ensin ajatellut ollenkaan samaa kuin laatija ja nyt olen taipuvainen ajattelemaan juuri päinvastoin. Tosin juuri tähän tapaukseen sovitettuna päinvastainen ajattelu tuottaisi epäsanan ratkaisuksi ja vihjeen joka olisi periaatteessa tosi ja selkeä mutta olisi mahdoton ymmärtää ratkaisusanaan (joka olisi melkein naisen ja kaupungin nimi) viittaavaksi. Kuulostaa vaikeasti ymmärrettävältä mutta älkää hätäilkö, niin tämä onkin. Hädintuskin ymmärrän itse itseäni ja minähän olen sentään lähes Suomen viisain, kuten jo alussa totesin ;-)

Vakalle kansi oli liian lyhyt, joten sovittelin siihen ensin eläimen leukaluusta tehtyä värkkiä enkä tarkoita aasia. Aasi olinkin mie ite. Totuus oli kyllä tiedossa ilman Googlea ja sen suurempaa K&t:n tuntemusta mutta ei tullut esiin ennen illan hämärtymistä.
11. marjuko12.10.2008 klo 23:21
Luettuani ylläolevan dialektiikan ja retoriikan huippusanailun yritin ratkaista, uskallanko lähteä leikkiin mukaan; ensi katsannolla ristikko näyttää pahaenteisen hylkivältä. Toisaalta, iso S:n pettämättömän logiikan mukaan pitäisi käydä tuulta päin. Houkuttelevaa.
12. iso S12.10.2008 klo 23:45
Juu, rohkea Rotan syö sanoi ihmissyöjä Kummisetä-säveltäjän kuvaa katsoessaan. Tarkoitus ei ollut pelotella lapsenmielisiä eikä -mielettömiä. Maaliin pääsin minäkin ja jonkun muun ajattelutapa voi olla paremmin sopusoinnussa Skytän kanssa kuin minun tikapuuhermostoni.

Minun epäsäännöllinen taivutukseni kinkkisyyysasteikolle on: vaikea, mahdoton, Skyttä, Simberg, älä kokeile kotona. Ei tässä vielä kolkutella mielenterveydelle vaarallisia rajoja.
13. marjuko12.10.2008 klo 23:58
Kiitos rohkaisusta ja Rota-lohkaisusta (lähellä sekin). Mielenkiintoinen viritelmä tuo mollivoittoinen skaala. Tunnistan siinä historiani: ne rajat on ehkä joskus tullut ylitettyä, siitä tämä niuhotus. Mutta ihan totta, aikuisten oikeesti, Skytät ovat rankkoja, mutta yrittänyt ei kauas puusta putoa.
14. marjuko13.10.2008 klo 20:36
Onkohan tuo yläreunan ilmeisesti rantalintu tunnistettavissa siiven kuvion perusteella lintukirjojen kuvista? Tämä yksilö ei kuulu niihin kymmeneen, jotka ehkä tunnistan.
15. RA13.10.2008 klo 20:49
Ei siihen tarvitse lintukirjoja. Kuten iso S tuolla ylempänä totesi, se lintu siinä "vain" päältä katselee.
16. marjuko13.10.2008 klo 21:08
Kiitos. Ahaa.
17. marjuko13.10.2008 klo 23:38
Vai että kolme miikka, sanoo Jaska. Piruuttani lähdin mukaan ja sisulla etenen, vaikka tänään jokainen vapaa hetki on tälle uhrattu. 4/5 alueesta on täynnä. Pelkäsin pahempaa, mutta kas, onhan täällä joukossa muutama ihan humaani vihje. Skyttä on niin nuuka ja kohtauksittain lähes raaka. Taidan selvitä hengissä huomiseen. Ehkä näin rehellistä itsenäistä yrittäjää ei heti laitosteta.
18. RA14.10.2008 klo 00:51
marjuko, jestas sentään :-D :-D :-D
19. marjuko15.10.2008 klo 17:50
Haa, taisin selättää tämän. Yhtä kirjainta vielä pohdin. Oikein maukkaita paloja, joista edellä on jo puhuttu. Näistä OTOTA, ATE ESI, AUKKOJA ym. en oikein tykkää. MKAKKO on minusta etäisyyden maksimointia, samoin INARIA ISOMPI. Siinä taidetaan liikkua jo oikeakielisyyden rajoilla? Kiitos, iso S ja RA, linnun merkityksen rajaamisesta. Se siivitti matkaani oikeaan suuntaan.

Työtä vaikeutti epäluulo, jolla lähdin liikkeelle: ei tämä tai tuo sana voi ratketa näin helposti, tässä täytyy olla joku suohauta tai muu vaara. Työvoittona tätä pidän.

Älä naura, RA, vakaville asioille! <3 <3 <3
20. arjatuula15.10.2008 klo 18:47
Ristikko on täytetty. Skytismit aivan OK, kun ensin muisti tämänlaatuisen jujutuksen mahdollisuuden.
Vihjeeseen PARHAIMPIA tulleen ratkaisusanan yhteys vihjeeseen jäi ymmärtämättä, mutta ehkä sekin vielä joskus selviää.
21. marjuko15.10.2008 klo 20:26
arjatuula:
se sana taitaa olla slangia.
22. arjatuula15.10.2008 klo 22:12
marjukolle kiitos! Niinpä tietenkin :-)
Heti hokasin, kun pyörittelin sanaa. Näkökulman muutos auttaa monissa vihjeissä. Onpa nyt yöunet turvattu siltä osin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *