KESKUSTELUT > RISTIKOT > NUORISON RISTIKKOLEHTIÄ?

422. Nuorison ristikkolehtiä?

Tane24.10.2003 klo 12:21
Niin onko noita olemassa, kun ollaan puuhatehtävistä uloskasvaneita ja lasten kirppukin alkaa jo täyttyä meillä aika nopeasti. Joitakin yksittäisiä teemanumeroita esim. Aku Ankkaan liittyviä on löytynyt, mutta onko vähän yli kymmenvuotiaille ja teineille mitään säännöllisesti ilmestyvää? Varsinkin kesälomalla meillä on pulaa ristikoista ja tappelu niistä harvoista mitä saamme hankittua.

Itse treenaamme niiden tekoa yhteispelillä nuorison kanssa, mutta tekeekö kukaan tällä hetkellä valmiita, nimenomaan nuorten ja koululaisten maailmaan aihepiireiltään suuntautuneita? Helppoja "aikuisten" ristikoita löytyy, mutta nuorisoa kiinnostaisi enemmän oman maailman jutut.
2. Timppa24.10.2003 klo 12:31
Ainakin Pelikaaneissa on ollut muutaman kerran lapsille tai nuorille suunnattuja ristikoita, joista on kiittäminen Katja "Ekin tytär" Vuokilaa. Ko. ristikot ovat tietysti vain yhtenä sivuna lehden sivuilla. Olisiko sitten kysyntää sen tyylin ristikoille enemmänkin, se on julkaisijoiden/kustantajien päänsärky.
3. Floora24.10.2003 klo 12:37
Viimeisimmässä Punaisessa Pelikaanissa on popristikko, jonka ratkaiseminen on suhteellisen työlästä aikuiselle, joka ei seuraa mitä musiikkimaailmassa tapahtuu. Eikä edes riitä, että tuntee nykyajan nuorisomusiikkia, pitäisi nimen lisäksi tietää myös kasvot. Kuvittelisin sen olevan teinien mieleen.
4. Timppa24.10.2003 klo 12:44
Joo, vähän työlästä se oli, kun en ollut kuullutkaan pääkuvassa esiintyvästä bändistä, eikä sen alkukirjaimeen päättyvästä nimestä/kuvasta ollut aavistustakaan. Mutta tarjontaa on hyvä olla eri ratkojille. Onhan meille ristikkohulluillekin julkaistu niitä "Leinosia"...
5. Maiju24.10.2003 klo 13:00
Minusta se popristikko oli ällö. Minulla oli samoja ongelmia kuvien kanssa kuin Timpalla eikä 15-vuotiaani tuntenut niitä tyyppejä sen paremmin.
Kenelle tämä oli suunnattu? Luulenpa, että ne nuoret, jotka lukevat musalehtensä niin tarkkaan, että tunnistavat jokaisen tähdeksiyrittäjän kuvista, eivät osta Punaista Pelikaania. Väärä lehti tälle ristikolle!
6. Teemu Pallonen24.10.2003 klo 13:12
Ei ristikko voi ihan ällö olla, jos sinne on sopinut noinkin soma poika kuin siinä yläreunassa oleva noin vuoden ikäinen lapsi... On nimittäin minun poikani siinä!
7. Timppa24.10.2003 klo 13:18
Oikeastaan olen Maijun kanssa samaa mieltä, että Punainen Pelikaani saattaa olla väärä foorumi tällaisen popristikon julkaisuun. En tietysti odota, että musaristikoissa vihjeinä olisi pelkästään Jimi Hendrixin kuvia...

Teemu: Ei kai soman poikasi nimi satu olemaan Amos?
8. Teemu Pallonen24.10.2003 klo 13:21
Ei sentään...Eikä kyllä mikään muukaan "ristikkonimi", vaan Tuukka.
9. Timppa24.10.2003 klo 13:30
Hieno nimi, tuleekohan se Ristisanakirjan uuteen painokseen, siellä vanhassa ei ole vielä yhtään Tuukkaa. "TUUKKA Pallonen, ihastellun/vihatun laatijan poika"... Niin, oikeastaan tämän olisi voinut laittaa sinne kysymyksiä Ekille -otsikon alle.
10. ile24.10.2003 klo 14:15
Kolmen kysymysmerkin ristikot julkaisi lapsille kautta nuorille suunnattua ristikkolehteä, joka kuitenkin kuopattiin, kun se ei käynyt kaupaksi tarpeeksi hyvin. Sääli, sillä oma huomioni oli, että lehdet (saamani ilmaiskappaleet) vietiin käsistä. Ilmeisesti lehteä olisi pitänyt markkinoida voimakkaammin ja oikeita kanavia pitkin - pistää ilmoitus suosikkiin, ja niin edelleen. Lehden ulkonäkökin oli turhan 'lapsellinen'. Piirrettyjen tikkunekkua nuoleskelevien siististi puettujen hymyilevien lapsosten sijaan kanteen olisi pitänyt laittaa pipopäisiä tiukkailmeisiä skeittaajia ja meikattuja pikkupimuja. Ristikot kun olivat kuitenkin (reilusti) yli kymmenvuotiaille suunnattuja.

Vaan ei hätiä mitiä. Tuonpa esille kirjallisen tuotteen, joka valitettavasti on jäänyt varsin vähälle huomiolle sanaseppoilevan yleisön keskuudessa. Jokunen sana siitä.

Sanoma Magazines julkaisi kesän kynnyksellä kirjan nimeltä 'Sudenpentujen sanasolmuja'. Teos sisältää runsaasti erilaista sanaseppoilua - teko-ohjeiden kera - kuten salakirjoitusta, sana- ja kuva-arvoituksia, piilosanoja, anagrammeja, palindromeja, pelejä ja - yllätys, yllätys - ristikoita, jotka ovat lähtöisin Tohtori Frankin alias Kimmo Sillankorvan kynästä.

Suosittelen teosta sanasepoille ja kaikille vähän toisella kymmenellä oleville lapsille.
11. iso S24.10.2003 klo 14:28
Saman firman Kotiristikon idea on "viihdettä koko perheelle". Vaikeusaste vaihtelee lähes lapsellisen helposta kohtuullisen vaativaan (mitattuna tavallisen sukankuluttajan asteikolla, ei Sanaseppo-mitalla). Joukossa on ollut 1-2 lasten ristikkoa. En ole ihan varma, onko vielä näin - saattoivat olla tuon menekin vähyyteen tikahtuneen Lasten ristikon jäämistöä. Voi kuitenkin kokeilla.

Samalla lehdellä voi mitata omaa tasoaan ratkomalla niin pitkälle kuin kynnet pitävät. Loput voi jättää perheen mestarille tai harrastuksessa pitemmälle ehtineelle tutulle.
12. Tane24.10.2003 klo 14:36
Sanasolmut tuli kirjakerhosta ja Aku Ankan kesäristikotkin on meillä käyty läpi jo ajat sitten. Molemmista tykättiin ainakin meillä. Näissä myyntivalttina olivat nimenomaan Sudenpennut ja Aku Ankka, toki sisältökin oli hyvin Ankkalinnamainen.

Lasten ristikkolehtien menekki on toki kesäaikaan ainakin meillä kolmikertainen verrattuna muuhun vuoden aikaan, lomilla yleensä ratkotaan talvellakin ostettuja nurkkaan unohtuneita. Toinen piikki on joulun seutu, ainakin viime joululoman aikaan kun vietimme sen maaseudulla -30 asteessa kaukana kaapeliteeveestä ilman videoita, olisi pukin paketissa voinut olla ristikkolehtiä pelien lisäksi.

Kannattaa tosiaan muistaa, että kuvaristikoiden ratkojista suurin osa alkaa olla leikki-iän ulkopuolella, tosin meillä varhaisen lukutaidon ansiosta niitä on aloiteltu jo alle kouluikäisenä. Kymmenvuotias ja vähän yli sen ikäinen poika ei koske lehteen, jonka kannessa on barbienukke, vaikka sisältö olisi kuinka erinomainen. Ei ainakan meillä.
13. ile24.10.2003 klo 14:48
Kyllä iso S on oikeassa. Epäröidessäänkin. Kotiristikoissa oli lasten ristikoita, vaan ei ole enää. En tiedä, miksi ei ole. Täytyypä kysyä, kun seuraavan kerran juttelen toimituksen kanssa.

Saattaa olla, että iso S on jälleen oikeassa epäillessään, että ne julkaistut Kotiristikkolastenristikot olivat juuri noita lopetetun lastenristikkolehden ylijäämäristikoita.

Ja tähän perään lyhyt lastenristikkomuistelo.

Tyttäreni lähti muutama vuosi sitten mummon ja vaarin kanssa aurinkoa palvomaan Kanariansaarille. Vaari on kova ristikkomies, joten annoin hänelle matkaevääksi tukun ristikkolehtiä. Tyttärelleni annoin pari Kotiristikkolehteä niissä olevien lastenristikoiden takia. Sanoin, että ratko ne ja anna vaarin ratkoa loput.

Kun porukka tuli reissusta kotiin, kysyin tyttäreltäni, että oliko ratkonta onnistunut vai olivatko ristikot olleet hänelle liian vaikeita? Likka vastasi, ettei tiennyt, kun vaari oli ratkonut ne lastenristikotkin.

Että näin meillä.
14. Tane24.10.2003 klo 14:58
Lasten ristikoiden kommenttipalstalla (ilmeisesti sen ainoan siis?) näkyy joskus kommentteja tyyliin, että äiti oli ostanut itselleen saman lehden..

Ehkä oikea markkinointityyli olisi nuorille ja mieleltään nuorille. Teini-ikäiset ovat nimittäin aika tarkkoja siitä, jos joku on lapsille nimetty, niin silloin se ei ole heille. Nimi lasten ristikot on samanlainen hylkäysperuste kuin barbinukke. Moni täälläkin on aloittanut ristikon teon juuri kouluiässä, kuten itsekin. Silloinkin olisin innostunut enemmän jos olisi ollut sopivia lehtiä.
15. iso S24.10.2003 klo 15:35
Tässä olisi markkinarako kännykänkuorien tapaiselle tuotteelle: ristikkolehden irtokannet. Saman tuotteen saisi myydyksi erilaisille kohderyhmille, kun olisi tarjolla erilaisia kansivaihtoehtoja!

Lehden numero painettaisiin aina vakiopaikkaan, esim. oikeaan yläkulmaan. Kansi ja lehden nimi suunniteltaisiin suurimman kohderyhmän mukaan. Muita varten olisi tarra-arkkeja, missä olisi ihan toisenlainen kuva ja vaikkapa toinen nimikin. Kun sitten kysyisi R-kioskin tädiltä, että onko teillä sitä "Poikien ristikkoa", niin täti sanoisi hetkinen, ja kävisi takahuoneessa liimaamassa sopivan irtokannen, missä lehden numeron kohta olisi läpinäkyvä. Loistava niksi, eikä edes tarvita käytöstä poistettuja sukkahousuja!
16. Tane24.10.2003 klo 16:06
Varmaan vitsinä kirjoitettu, mutta itseasiassa osittain totta alaasteikäiset ovat aika tarkkoja ja tietoisia sukupuolestaan, sanoi tasa-arvotädit mitä tahansa. Pojille ei kelvannut Anttilan lukujärjestyskään, kun toisella puolella oli jotain tyttökuvia, vaikka täsmälleen saman asian ajaa kuin vaikkapa postin lukujärjestys. Tyttöjen kohdalla on kyllä päinvastoin, 11-v tyttö saattaa ostaa ärrältä moottoripyöräristikot, mutta 11-v poika ei Spies-girl ristikkoa ainakaan kavereidensa nähden.
17. Halme'n nimeen24.10.2003 klo 16:20
Tane: Tony Halme: Tasa-arvotädit= Feministilesbososiaalitantat.
18. Tanja 10v.24.10.2003 klo 20:51
Kyllä minun mielstä pitäis olla enemmän lastenristikkoja tai lapsille osoitettuja ristikkolehtiä. Nykyisissä lastenristikkolehdissä on aivan liikaa "turhaa kamaa", eli kaiken maailman puuhatehtäviä, jotka voisi korvata kunnon ristikoilla. Itse en ole enää löytänyt kunnon lastenristikkoja, joten olen alkanut laatimaan niitä itse.
19. Timppa24.10.2003 klo 20:56
Hienoa Tanja! Jos vielä saat laatimuksillesi julkaisukanavan (muunkin kuin kesäpäivät), niin aina parempi!
20. Tanja 10v.25.10.2003 klo 14:58
Kunhan vain koulukiireiltä ehtii niitä ritikkoja laatimaan... Sitäpaitsi taidan olla nuorin ristikkojen laatija sanaseppojen keskuudessa.
21. Pena25.10.2003 klo 17:05
Joo, tervetuloa Tanja. Ei oo vielä nuorempia ainakaan täällä ollut. 14-vuotias ratkoja/laatija aina silloin tällöin piipahtaa. Jos ei muuta, niin ainakin Oulua kehumassa! Ka mikäpäs siinä.

d:)
22. Tane26.10.2003 klo 11:45
Parhaiten kai nuorille ja lapsille tekevätkin he itse. Siinä missä Eino Gröhn, Pekka Vennamo ja Eero Mäntyranta ovat lapsille ihan outoja, niin sellaiset aika monelle aikuiselle (tein pikatestin lähipiirissä) oudot sanat kuin vimpa, raikua ja edda sekä aiemminkin jossain tällä palstalla mainitut pesäpakoinen ja pesäviipyinen löytyvät niinkin yksiselitteisestä teoksesta kuin koulun ympäristötieto 4, eli juuri Tanjan ikäisten koulukirjoista.

Testasimme nestissä yhden Pelikaanin lasten ristikon, sekä yhden Lemmikin ristikon, Pelikaani alle puolessa tunnissa valmis ilman apuja, Lemmikin ristikkoon piti vähän auttaa, lähinnä nimien kohdalla.
23. Tane26.10.2003 klo 11:53
Korjaus tuohon äskeiseen, piti olla poron elämään liittyvä termi raukua eikä raikua.
24. ile26.10.2003 klo 11:59
Raikua on aivan tuttu sana, ja vimpa on kala, niin kuin olisi jeddakin, mutta mikä on edda?

Pesäpakoinen voisi vihjata johonkin, jolla on kova kiire ulos pesästä kun taas pesäviipyinen kuulostaa hyvin pesässään äidin helmoissa viihtyvältä.

Miten on?
25. Tane26.10.2003 klo 12:02
Sanalle vimpa on toinenkin merkitys, kokeillaanpa monelleko täällä on tuttu, ja siis raukua, ei raikua, tuli vain näppäilyvirhe.
26. iso S26.10.2003 klo 12:29
Ei ole toinen merkitys tuttu, ellei se ole kotoisin Eino Gröhnin vimmatusti raukuvalla äänellä suihkussa laulamasta kappaleesta

vimpan päälle kun nimi on, joo,
niin jätetään siitä pois tuo hoo!
27. jupejus26.10.2003 klo 12:33
Täytyypä sanoa, että en tiedä porosanaksi raukua, mutta ROUKUA. Poro roukuu, vaikka ei ole raukea.
28. jupejus26.10.2003 klo 12:37
Eikös raukua ole tuollaista eläinten rääkkymisääntä. Sudet tai ketut tai joidenkin tuontyyppisten eläinten ääntelyä?
29. t26.10.2003 klo 12:47
Jupejus ihan oikein, niin se meni, tuon sanan muistin väärin, kun en ottanut kirjaa heti tähän mukaan.
(seliseli: Gröhn on jäänyt takaraivoon eräältä ex-työpaikalta, aina meinaa vilahtaa tuo hoollinen nimi väärään paikkaan.)

Selitykset:

roukua on siis poron ääntelyä
vimpa=kalan lisäksi poron kiinniottoväline
edda=ikivanha runo, joka kertoo Islannin asuttamisesta
Pesäpakoinen ja pesäviipyinen Ilen viestissä oikein. Näiden sanojen lähde oli siis Koulun ympäristötieto 4, Otava,
2001, eli neljäsluokkalaisten ympäristötiedon kirja.
Roukua- sanakin oli outo jopa sellaiselle, joka asunut poronhoitoalueella lapsena.
30. 14-vuotias ratkoja4.11.2003 klo 18:44
No, kyllä sitä on tullut myös laadittuakin, jos vain joku haluaisi tuotokseni...

Tervetuloa Tanja tähän nuorien joukkoon! d=)

Ja Pena, Oulu muuten on paras paikka.

Tulisi täällä käytyä enemmänkin, jos olisi enemmän aikaa...

Jees...

d=)

Moro!

PS: Oulu on paras! (Hehehehehehehehehehehehehehehe.)

PPS: Nuorisolle sopivia lehtiä en kyllä tiedä, ja itse täyttelen yleisimmin Iisakin visaisia ja muitakin hauskoja lehtiä!

d=)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *