KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > PEKINGIN PARALYMPIALAISET 2008

4193. Pekingin Paralympialaiset 2008

Pena8.9.2008 klo 07:57
- Järjestyksessään XIII paralympialaiset
- 471 lajia
- 20 urheilumuotoa
- 4000 urheilijaa ja 2500 valmentajaa/huoltajaa noin 150 maasta
- Soutu ensimmäistä kertaa paralympialaisten ohjelmassa
- Joukkueen viralliset kisasivut: -www.paralympialaiset.fi


Heti ensimmäisenä päivänä pronssia! Hyvä Jani!

"Jani Kallunki on voittanut pronssia judon 66-kiloisten vaikeasti heikkonäköisten luokassa Pekingin paralympialaisissa. Kallunki voitti pronssiottelussa Iranin Reza Andarian Golmohammadin ipponilla.

Pronssi oli Kallungille toinen perättäinen paralympialaisissa.

Suomalaisjudoka eteni pronssiotteluun keräilyerien kautta."

(STT)
2. Matti8.9.2008 klo 09:06
Kun katsoo esim. pyörätuolikorista niin väkisin tulee mieleen, että on se hieno juttu.
3. Eki8.9.2008 klo 09:40
Kerran lähettämääni tekstiä editoitiin ja paralympialaiset muuttui paraolympialaisiksi. Kysyin syytä muutokseen, kun siitä näin tuli virheellinen ja vastaus oli: "Ei tullut mieleenikään, että se olisi muuta kuin lyöntivirhe!"
4. PP8.9.2008 klo 10:47
Lämpimät onnitteluni Jani!
Kallunki -sukunimestä tuli mieleeni. Työtoverini näki eräässä asiakirjassa nimen Kallunki ja nauroi minulle: Oletko hullumpaa nimeä kuullut. En tiedä, mitä huvittavaa hän siinä näki, mutta minä vähän loukkaannuin. Äitini suvun yksi keskeisiä nimiä oli nimittäin Kallunki. Janikin voisi olla jotakin sukua minulle, koska hän on Ruotsissa syntynyt ja sukulaisiani muutti 50 -luvulla sinne runsain mitoin.

Itse olen nykyään osa-aikainen pyörätuolilainen ja voin kuvitella sen tunteen, mikä näillä urheilijoilla on. Pystyvät
hienoihin suorituksiin ja saavat kunnioitusta osakseen. Ovat urheilijoita siinä missä muutkin ja voivat nousta urheilusankareiksi, kuten Leo-Pekka Tähti kahdella kultamitalillaan.

Urheilutoimittajien liitto valitsee ns. vuoden urheilijan, mutta Tähteä ei voitu valita, kun vammaisilla on oma vuoden vammaisurhelijansa. Miksei voi valita, jos vammainen on kiistatta saavuttanut enemmän kuin ns. 'normaali'. Valittakoon sitten vaikka molemmiksi.

Asenteet ovat pikkuhiljaa muuttuneet. Mutta siltikin omalla kohdallani olen huomannut, että ne, jotka eivät tunne minua, suhtautuvat kuin johonkin esineeseen. Pystyykö se
yhtään liikkumaan, kysytään Jaskalta. Vastaantullessaan juuri eilen eräs yhteinen tuttumme vanhoilta ajoilta huusi: Hei, Jaska! vaikka minä olin mukana. Se tottavie loukkaa.

Saisivat näyttää tv:ssä enemmän näitä paralympialaisia. Tosin nyt tulee jo enemmän lähetyksiä, kun ennen ei tullut
juuri mitään, korkeintaan urheilu-uutisissa mainittiin, että joku on saanut mitalin. He ovat myös sankareita ja todella sisukkaita 'per aspera ad astra' -urheilijoita.
5. Kravattimies8.9.2008 klo 20:08
Kerronpa mitä on kerrottu Australian mediassa. Televisiossa ABC2 lähettää eniten näistä kisoista koko maailmassa.

Heti herää epäilys. Luulisi, että Kiinassa olisi lähetyksiä eniten maailmassa.

Aikaisemmin aika useinkin ilmeisesti paralympialaisia ei pidetty saman vuotisessa olympiakaupungissa, mutta tänä vuonna molemmat kisat ovat Pekingissä (suurimmalta osin).

Ken tykkää katsoa vauhdikasta peliä, niin silloin kannattaa katsoa pyörätuolirugbya. Sillä on toinenkin nimi: MURDER BALL eli murhapallo!
6. PP9.9.2008 klo 10:24
BOCCIA on paralympialaisten eräs kilpailulaji. Kuulin pelistä
vasta viime vuoden lopulla, kun Pohjois-Pohjanmaalla asuva siskoni siitä kertoi. "Pokkista" kuulema pelattiin kaupungissa
runsaasti ja oli etenkin eläkeläisten suosiossa.

"Boccia on ollut paralympiakisojen ohjelmassa vuodesta 1984 alkaen, mutta sen juuret ovat antiikin Kreikassa, jossa harrastettiin bottia-nimistä peliä. Bocciaksi se muuntui 1500-luvulla Italiassa – tai niin ainakin kerrotaan, mutta eivät italialaiset kuulapelit volo ja raffa suinkaan Bocciaa vastaa tai toisinpäin.

Nykymuotoonsa vaikeavammaisten peliksi Boccia kehiteltiin viime vuosituhannen loppupuoliskolla Pohjois-Euroopassa ja nykyisin sitä harrastetaan varmuudella 42 maassa.

Pelin hyvä puoli on, että sitä pelaavat sekä naiset että miehet yhdessä, joko joukkue-, pari- tai henkilökohtaisena kilpailuna – siis oiva seurapeli!"

Suomen Leena Särelä, Timo Ollikka ja Vesa Koivuniemi ovat kaikki karsiutuneet jatkosta paralympialaisten bocciassa. Suomen ainoan, mutta historiallisen ensimmäisen boccia-voiton Pekingissä pelasi Ollikka kolmannella kierroksella, kun Britannian Zoe Robinson kaatui luvuin 5-2.

Löytyyköhän tästä porukasta ketään, joka harrastaa bocciaa. Pikkuserkkuni Reino Kallunki (70 v.) on Maaselkä -lehden mukaan erinomainen "pokkiksen" pelaaja aluksi mainitsemassani kaupungissa.
7. Matti9.9.2008 klo 12:52
PP; millainen peli on boccia?
8. Wiki9.9.2008 klo 13:01
fi.wikipedia.org/wiki/Boccia
9. PP9.9.2008 klo 13:42
Matti: Enpä ole koskaan peliä nähnyt. Wiki antoi linkin Wikipediaan. Siellä näkyy olevan aika tyhjentävä selvitys bocciasta. Itse luin jostakin muualta, mutta sama oli pelinkulku.

Otin pelin esiin, koska se poikkeaa tavallisista olympialajeista. Toinen laji lienee maalipallo, käsittääkseni vain näkövammaisten laji. En tunne tätäkään lajia paremmin,
joten täytyy kaiketi perehtyä siihenkin.

fi.wikipedia.org/wiki/Maalipallo
10. matts9.9.2008 klo 15:15
Boccian nimellä me heitettiin 60 -luvulla kuulia ennenkuin Penquesta täällä puhuttiin. Enpä enää muista millaisin säännöin.
11. PP9.9.2008 klo 17:25
Mainitsin tuolla aikaisemmin Reino -pikkuserkun, mutta hän ei pelaa bocciaa, vaan kyseessä on toinen pikkuserkkuni Erkki Kallunki. Siskoni soitti ja sanoi, että 'sekkoilit nuissa kallunkisissa'. Siispä korjaan.
12. Pena12.9.2008 klo 16:08
Kultaa!

"Markku Niinimäki voitti paralympiakultaa perjantaina-aamuna Suomen aikaa käydyssä luokan F53/54 keihäsfinaalissa. Voitti tuli uudella maailmanennätystuloksella 29.33, joka oikeutti 1112 pisteeseen.Voitto selvisi vasta viimeisen heiton jälkeen, Niinimäki oli kolmantena ennen viimeistä heittokierrosta.
- Mahtava kilpailu, tänään kukaan ei saanut mitään ilmaiseksi. Ei tätä vielä ihan ymmärrä. Olen todella onnellinen, viimeisissä paralympialaisissa kilpaileva Niinimäki kertoi tunnelmistaan.

Kilpailussa nähtiin kaksi maailmanennätystä, sillä toiseksi tullut Iranin Abdolreza Jokar heitti luokan F53 ME-tulokseksi 22.08 metriä. Se oikeutti pisteisiin 1108. Luokilla on omat kertoimet, joita käytetään tulosten saamiseksi vertailukelpoisiksi.

Niinimäen mitali on Suomen joukkueen toinen. Judoka Jani Kallunki toi Suomelle pronssia 7. syyskuuta."
13. Pena14.9.2008 klo 15:12
Hopeaa!

"SUOMELLE HOPEAA PYÖRÄILYN MAANTIEAJOSTA

Parivaljakko Jarmo Ollanketo ja Marko Törmänen toivat yllätyshopeaa Suomeen tandempyöräilyn maantieajosta. Suomi oli kolmen kärjessä koko 96.8 kilometrin pituisen ajon ajan. Kilpailun voitti Puolan Andrzej Zajac pilottinsa Dariusz Flakin kanssa. Kolmen ensimmäisen erot maalissa olivat pienet ja ratkaisu nähtiin aivan maaliviivalla.
- Tämä on aivan mahtavaa. Ei tätä voi käsittää. Alusta asti päästiin mukaan kärkiryhmään ja pidettiin asema loppuun asti. Viimeinen kierros oli kova ja saatiin loppusuoralla varmistettua hopea. Kisaan oli helppo lähteä, koska emme lähteneet ennakkosuosikkeina matkaan. Päästiin tekemään oma suoritus ja kummallakin oli hyvä päivä, kertoi Marko Törmänen tunnelmistaan heti kilpailun jälkeen.
- Tiesin, että mitaleilla on mahdollisuudet, mutta odotin sitä perjantain aika-ajosta. Jamppa kävi aamulla sanomassa, että tänään tulee mitali, mutta ei kerrota Markolle, onnellinen valmentaja Antti Hagqvist tunnelmoi.

1. Andrzej Zajac ja pilotti Dariusz Flak (POL) 2:14:44
2. Jarmo Ollanketo ja pilotti Marko Törmänen 2:14:45
3. Olivier Donval ja pilotti John Saccomandi (FRA) 2:14:49"
14. Pena14.9.2008 klo 15:14
Pronssia!

"Leo-Pekka Tähti sijoittui kolmanneksi 200 metrin pyörätuolikelauksessa Pekingin paralympialaisissa.

Tähti jäi ajallaan 25,17 kahden sadasosasekunnin päähän hopeamitalista, jonka vei Thaimaan Saichon Konjen. Luokan T54 voittoon kelasi Kiinan Lixin Zhang ajalla 24,34.

Loppukilpailu pääsi alkamaan toisella yrittämällä. Osin siksi kilpailijat eivät yltäneet huippuaikoihin. Tähti puristi loppumetreillä Hollannin Kenny van Weeghelin ohi.

- Olen todella tyytyväinen mitaliin. En nähnyt sisäradoille ja luulin jääneeni neljänneksi. Lähdössä oli pieniä vaikeuksia, kun tehoja oli niin paljon ja tuoli lähti keikkumaan. Se lupaa hyvää 100 metrille, Tähti kertoi." (IS)
15. PP14.9.2008 klo 17:22
"Ollanketo ja Törmänen polkivat hopealle paralympialaisissa

Hopeaa!

"Jarmo Ollanketo ja Marko Törmänen ovat sijoittuneetoiseksi tandempyöräilyn 96,8 kilometrin maantieajossa Pekingin paralympialaisissa.

Parivaljakko Ollanketo/Törmänen hävisi kultamitalin yhdellä sekunnilla puolalaiskaksikolle Andrzej Zajac/Dariusz Flak.

Mitali on Suomen joukkueen neljäs Pekingissä."
(IL)
16. Pena16.9.2008 klo 07:22
Viikonloppuna juhlitaan - "tosi rankasti"! d=)


"Leo-Pekka Tähti voitti 100 metrin ratakelauksen kultaa Pekingin paralympialaisissa ajalla 13,81. Tähti oli kilpailussa melko ylivoimainen, sillä toiseksi sijoittunut Thaimaan Saichon Konjen sai ajan 14,04.

Tähti kelasi alkuerissä ajan 13,76. Se on maailman kaikkien aikojen toiseksi paras tulos ja alittaa vahvistetun maailmanennätyksen.

Tämän vuoden toukokuussa Tähti kelasi Sveitsissä kaikkien aikojen parhaan ajan 13,59, jota ei kuitenkaan toistaiseksi ole vielä vahvistettu maailmanennätykseksi.

Finaalissa oli myötätuulta 0,2 metriä sekunnissa.

- Täytyy olla tyytyväinen. Voittoa lähdettiin hakemaan ja se tuli.

- Lähtö oli tänään takkuinen, mutta loppu tuli erittäin vahvasti, Tähti kertoi tuoreeltaan kilpailun jälkeen.

- Viikonloppuna juhlitaan rankasti, kun tullaan Suomeen. Ei voittaminen niin helppoa ole.

100 m ratakelaus, finaali (+0,2 m/s)

1. Leo-Pekka Tähti 13,81
2. Saichon Konjen THA 14,04
3. Supachai Koysub THA 14,22
4. Zong Kai CHN 14,27
5. Kenny van Weeghel NED 14,47
6. Li Jun CHN 14,58
7. Mohammed Vahdani UAE 14,58
8. Ahmed Aouadi TUN 14,72"

(YLE)
17. PP16.9.2008 klo 07:29
Lämpimät onnitteluni Leo-Pekalle!!
18. PP16.9.2008 klo 08:51
Markulle toinen mitali. HOPEAA! Onnea!

"Markku Niinimäki on voittanut hopeaa paralympialaisten kuulantyönnössä. Keihäänheiton jo voittanut Niinimäki työnsi sarjassaan ME-tuloksen 9,92."

IS 16.9.
19. Pena16.9.2008 klo 16:37
Pieni yhteenveto paralympialaisetpistefi -sivustolta:

"KUUDEN MITALITAVOITE SAAVUTETTU

Markku Niinimäen hieno hopea 16.9. kuulantyönnön luokan F54 uudella maailmanennätyksellä on joukkueen kuudes mitali. Niinimäen kuulakisa myös päätti joukkueen kisaurakan.
Niinimäki ja Leo-Pekka Tähti ovat kumpikin tuomassa kaulassaan koto-Suomeen kaksi mitalia. Heidän lisäkseen mitaleille ylsivät judoka Jani Kallunki ja tandem-kaksikko Jarmo Ollanketo ja Marko Törmänen.
Suomen mitalisaldo Pekingin paralympialaisista on kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja kaksi pronssia.

Suomen mitalistit Pekingissä:

JANI KALLUNKI
7.9.2008 Judo -66kg, pronssimitali

MARKKU NIINIMÄKI
12.9.2008 Keihäs F53/54 kultamitali
Voittotulos 29.33 on luokan F54 uusi ME-tulos

LEO-PEKKA TÄHTI
14.9.2008 Ratakelaus 200m T54 pronssimitali

JARMO OLLANKETO & MARKO TÖRMÄNEN
14.9.2008 Tandem-pyöräily maantieajo hopeamitali

LEO-PEKKA TÄHTI
16.9.2008 Ratakelaus 100m T54 kultamitali

MARKKU NIINIMÄKI
16.9.2008 Kuula F53/54 hopeamitali
Voittotulos 9.92m/1021 pistettä on luokan F54 uusi ME

KISOJEN AIKANA SYNTYNEET ENNÄTYKSET:

12.9.2008 Miesten keihäs luokka F54 Markku Niinimäki ME 29.33m/1112 pist.

12.9.2008 Ratakelaus 200m luokka T54 Leo-Pekka Tähti SE 24.92

15.9.2008 Ratakelaus 100m luokka T54 Leo-Pekka Tähti ME 13.76

16.9.2008 Miesten kuula luokka F54 Markku Niinimäki ME 9.92m/1021 pist.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *