KESKUSTELUT > RISTIKOT > POISSULKEVAT VIHJEET

4171. Poissulkevat vihjeet

,-viilari28.8.2008 klo 09:32
Ristikoissa törmää tavantakaa vihjeisiin, jotka kertovat, millainen ratkaisusana ei ole, tai mihin joukkoon se ei kuulu.
Ovatko nämä mielestänne kunnon vihjeitä vai epävihjeitä?
Anetaanpa pieni tehtävä:
Ratkaisusana on kuusikirjaiminen (6)
Vihjeitä annan peräti kuusi
PUUTON
PAIDATON
KYLMÄKIN
EI PÄÄLLÄ
EI KELLU
UUTENA SILEÄ
Montako vihjettä tarvitsitte, enenkuin valkeni?
Mitä mieltä yleensä olette kyseisenlaisista vihjeistä?
2. Hemuli28.8.2008 klo 10:07
Auskultoin 60-luvun loppupuolella, aikana jolloin ainakaan ruotsin opetusharjoittelijan tunnilla ei saanut kuulua ensimmäistäkään suomen sanaa: kaikki oli opetettava havainnon avulla.
Kannoimme kouluun marikassillisia havaintoesineitä ja yritimme ennakoida, mitä oppilas saattaisi varmistella. (Esim: "Vad är konservburk?" Ja hokkus-pokkus, kassista tempaistaan esiin tonnikalapurkki...)
Taitava yliopettajamme varoitteli meitä kysymyksistä, jotka mielestäni olisivat noita -viilarin "epävihjeitä". Sanaa LITEN ei esim. saanut havainnollistaa kysymyksellä "Hurdan är elefanten inte?" Oikeita vastauksia kun olisivat olleet myös vaikkapa röd, oartig tai avundsjuk.

Mutta kun ristikossa ei muutenkaan tähdätä siihen, että ratkoja heti keksisi haetun ratkaisusanan, ei ristikon "epävihjeitä" ainakaan tällä perusteella kai voi suoralta kädeltä teilata?

Eli paljon porua, vähän villoja: en osaa sanoa!
3. Olavi Kivalo28.8.2008 klo 11:01
Laatija saa mielestäni vihjata kaikilla mahdollisilla keinoilla, mitkä jättävät joukon, josta ratkaisusana löytyy, kohtuullisen rajatuksi. Esim. jos ratkaisusana olisi PALJAS, on 'puuton' oikein hyvä vihje, koska mm. puuttomasta tunturilaesta ja ulkoluodosta käytetään luonnehdintaa paljas. Ratkoja luottaa, ettei laatija tarkoita sanaa SIRIUS, vaikka sekin on puuton.

Jos ratkaisusana on ELEFANTTI, voisi vihjeeksi kelvata 'vaaleanpunainen?' tai poissulkevastikin 'harvemmin vaaleanpunainen', koska kysymysmerkillisesti ja harvemmin vaaleanpunaisten joukko on pieni.
4. Jaska28.8.2008 klo 12:58
Jos ratkaisusana on HALONEN, olisi SYRJII JA SYRJÄYTTÄÄ? huono vihje. Se olisi liian sumea kyssärillä.
5. Jaska28.8.2008 klo 12:58
Jos ratkaisusana on HALONEN, olisi SYRJII JA SYRJÄYTTÄÄ? huono vihje. Se olisi liian sumea kyssärillä.
6. Antti Viitamäki28.8.2008 klo 13:22
On oikeastaan melko mahdotonta sanoa yleisesti, minkälainen vihje on hyvä. Olen tälläkin sivustolla lukenut kehuvia kommentteja mitä erilaisimmista vihjeistä ja vihjetyyleistä. Usein oma ajatukseni on ollut: "No oliko tuo nyt kovin kummoinen" tai jopa "Tuo oli oikeastaan aika epämääräinen". Ja silti se on jollekulle ollut ristikon parasta antia.

Hyvin usein tilanne luo tuon tunteen hyvästä vihjeestä - jokin kohta on mietityttänyt pitkään, ja sitten yhtäkkiä tajuaa hakeneensa jotain ratkaisusanaa aivan väärältä suunnalta. Yhdenkin sanan vihje saattaa tuntua nerokkaalta.

Laatijana ajattelen välillä myös niin päin, että mikä vihje nimenomaan tässä kohdassa voisi olla hyvä - pitäisikö tähän jättää hiukan väljempi vihje?

En osaa noin äkkipäätä sanoa, miksi tuollainen poissulkeva vihje olisi yhtään sen epämääräisempi kuin päinvastainenkaan. Jos laitetaan vastakkain vihjeet "eläin" ja "ei harvinainen lemmikki", niin kyllä kai jälkimmäinen jättää vähemmän mahdollisia ratkaisusanoja?

Uskon ymmärtäväni, mitä ,-viilari ajaa takaa, mutta yleistä vastausta tuohon kysymykseen ei varmastikaan ole. Joskus tuollainen vihje voi olla juuri oikea juuri oikeassa paikassa - joskus niiden liiallinen käyttö vie mielenkiinnon koko ristikosta.

Itse en ainakaan lyhyellä mietinnällä edes keksinyt tuota kuusikirjaimista sanaa. Eli kannanotollasi lienee hyvä pohja. :-)
7. Joey L29.8.2008 klo 22:08
Ratkaisusana on ALASIN, olen tästä lähes 0% varma.

Onneksi ristikot eivät ole täynnään tuollaisia vihjeitä, koska ei tuollaisista alkuun pääse. Ratkonnan edetessä risteävien sanojen avulla voi noistakin tulla vallan ilahduttavia oivalluksa.
8. Joey L29.8.2008 klo 22:11
Muuten olen sitä mieltä, että välilyönnit ja i-kirjaimet ovat yliarvostettuja, tai oikeastaan: vaikeata tämä puhelimella näpyttely, näillä sormilla.
9. ,-viilari1.9.2008 klo 14:54
Kyllä minäkin tuota pajakalua tavoittelin. Ei kyllä oikein käynyt vielä selväksi, miten laaja ratkojakunta noista vihjeistä tykkää.
10. iso S1.9.2008 klo 16:50
Alasinko luuton ja paidaton? Epäilemättä, ja samalla vaivalla luuton ja laktoositon. En todellakaan tykkäisi jos joku noista olisi alasimen vihjeenä. Poissulkevia vihjeitä en kyllä olisi sulkemassa pois. Niissä on hyviä ja huonoja. Joskus ne voivat antaa ahaa-elämyksen, joskus muuten vain säätää sopivalla tavalla vaikeusasteita.

Esimerkiksi "luuton" olisi niin selvää keljuilua laatijan taholta että moinen vihjejoukko ansaitsee vastakeljuilun: ainakin jotkut noista poissulkevista vihjeistä sulkevat pois totuudenkin. Alasin on nähty päällä, Kelju K. Kojootin päällä, ja onhan se pajan lattian päällä. Alasin myös kelluu jos nesteenä on sula lyijy.

Pitäisin noita vihjeitä tylsinä vitseinä jos sellaisen tapaisin. Luin juuri äskettäin että tylsiä puujalkavitsejä viljelevä henkilö joutuu helposti syrjinnän kohteeksi. Esimerkkinä oli tämä juttu:

- Mitä pitkä savupiippu sanoi lyhyelle savupiipulle?
- ???
- Ei mitään, savupiiput eivät osaa puhua.

Muotoilen tuosta uuden:

- Miksi laatija käyttää tuollaisia vihjeitä?
- ???
- Koska hän osaa kirjoittaa.

Pliis, älkää syrjikö, minä vain muotoilin, en viljellyt!
11. tonimikael1.9.2008 klo 16:53
No eihän tuo aivan huono vihje ole tuo "UUTENA SILEÄ". Oikeastaan ihan kiva.
12. iso S1.9.2008 klo 17:05
Panepa kommandopipo takaperin päähäsi ja mene rautakauppaan sivelemään sokkona uudenkarheaa sileää alasinta. Ennen kuin sinut pidätetään terroristina ja viedään toisenlaisten ristikoiden taa, ehdit huomata että on siinä jonkinlaisia särmiäkin, joten se sileyskin on vain paikallista!
13. tonimikael1.9.2008 klo 23:27
no okei, PAIKALLISESTI UUTENA SILEÄ KOMMANDOPIPOITSE KOKEILTUNA RAUTAKAUPASSA olkoon sitten se vihje.
14. iso S1.9.2008 klo 23:35
No niin, nyt olemme samaa mieltä. Kai suurennuslasi tulee ristikon kylkiäisenä? Eikä sitten tuota hienoa vihjettä sanomalehteen, ainakaan Hesarin painotekniikka ei kestä vaadittavaa suurennusta sentti-ruudusta silmällä luettavaan kokoon :-(
15. Jaska2.9.2008 klo 00:14
Suositan alasimelle vihjettä 1/3.
16. tonimikael2.9.2008 klo 09:17
Suositan Jaskalle laatimattomuutta. ;)
17. PP2.9.2008 klo 10:32
tonimikael: Jaskallahan oli paras vihje. Yksi kolmesta voi tarkoittaa vain yhtä asiaa. Todellinen kovisvihje alasimelle! Panepas korvan taakse. :-)
18. Jaska2.9.2008 klo 10:54
Kyllä se voi tarkoittaa kahtakin. Nimittäin ennen risteävien apujen saantia ratkoja ei voi varmasti päätellä, etteikö vihje voisi tarkoittaa myös vasaraa. Sitä vastoin jalustimen voi heti sulkea pois, joten kyllä tämä lähinnä vain keskisvihje on.
19. PP2.9.2008 klo 11:07
tonimikael: suosittelit Jaskalle laatimattomuutta. Asianomainen itse näkyy suosivan vaatimattomuutta. Vaativa laativa vai vaatimaton laatimaton?
20. RA2.9.2008 klo 11:09
Voisihan se 1/3 tarkoittaa vaikka ARAMISta ennen risteävien apuja (ja sittenkin vain parillisista olisi oikeasti apua), joten olisin kallistumassa vähintään OO½-seen - tai ehkä OOO-:een tai... no jooo.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *