KESKUSTELUT > RISTIKOT > LAADINNAN NOPEUS

416. Laadinnan nopeus

tjn22.10.2003 klo 10:23
Tässä ristikkoa väsätessä juolahti mieleen kysyä, minkälaisia ihmesuorituksia mahtaa liittyä laadinnan nopeuteen. Millähän nopeudella tuollainen "kelvollinen" A4-ristikko on saatu nopeimmillaan kasaan, jos asiaan ylipäätään on löydettävissä "faktaa"? Atk-avusteisuutta ei lasketa ( vai onko se jo kaikilla apuna tavalla tai toisella?).
2. Eki22.10.2003 klo 11:08
Otettiin kerran kisa (Joutsi-Skyttä-Vuokila), paljonko menee aikaa Jarmo Setälän ristikon "uudelleenlaatimiseen". Tasan kolme minuuttia! Ja sanat olivat kaikki kohtuullisen hyviä.

Oikean julkaistavan ristikon laatimiseen menee siitä ylöspäin ja maksimi on yli kymmenessä tunnissa. Jotain oikein haasteellista voi pykätä melkoisia aikoja.

Kyse on myös vireestä. samanlainen tulos eri vireellä voi tulla viisi kertaa hitaammin/nopeammin. Joskus sanat ilmestyvät paperille, joskus ei saa yksinkertaista kulmaa syntymään hyvillä sanoilla.

Kyse on usein jopa vain siitä, että parhaassa keksityssä versiossa yksi sana on huono ja haluaa parempaa.

Meni asian viereen ja hulppeasti ohi. En ole katsonut, mikä olisi "ennätystulos", tuo 3 minuuttia on siis eräs sellainen, ei julkaistu A4 ole sentään koskaan syntynyt siinä ajassa!
3. tjn22.10.2003 klo 12:00
Olipa kiva kuulla näitä juttuja. Kun on vire päällä ja muutenkin otolliset olosuhteet, hämmästyttäviä suorituksia näköjään ilmenee. Tuntuu ihan, että laadinta voi ajallisesti lyödä ratkonnan samassa ristikossa! Tuohon 3:een minuuttiin pitää olla kaiken lisäksi tosi nopea kirjurikin. Kumpi teistä kirjoitti ?
:-)
4. ile22.10.2003 klo 12:06
Jos haluaa laatia sivun ristikon mahdollisimman nopeasti, kannattaa noudattaa ainakin seuraavia nyrkkisääntöjä:

1) Pyhitä ristikon vasemmasta ja yläreunasta vähintään kolme ruutua vihjeitykselle.

2) Sijoita vasempaan ylänurkkaan vihjeeksi kuva, joka on kooltaan vähintään 8x10 ruutua. Valitse kuvasta lähteväksi ratkaisusanaksi nelikirjaiminen sana, kuten POJU tai jotain muuta vastaavaa.

3) Älä käytä vokaaleja Y, Ä ja Ö. Julista pannaan kaikki hankalat kirjaimet, kuten W, C ja sen sellaiset.

4) Pyri sijoittamaan ristikkoosi mahdollisimman paljon nelikirjaimisia sanoja. Varsinkin sellaiset fakkisanat kuten ATTA ja INIA ovat suositeltavia.

5) Muista, että mitä suurempi osa ristikon ruuduista on varattuna vihjeille sitä suurempi määrä mahdollisia sanoja sinulla on käytettävissäsi, ja sitä vähemmän sinun on upotettava laatimukseesi kirjaimia.

6) Pyri välttämään aukioita ja sijoita pohjalle runsain mitoin piilokirjaimia.


Näillä eväillä uskoisin yhden jos toisenkin meistä ristikonlaadinnan nopeuskisoissa pärjäävän.

Milloin järjestetään ensimmäiset SM-kisat?
5. Eki22.10.2003 klo 13:04
Muistaakseni minulla oli tuo tasan 3 minuuttia ja Pekka tuli omalla laadinnallaan ihan perässä, Anttikin luultavasti, vaikken muistakaan tarkkaan.

Joskus kun yrittää käyttää isoa kuvaa ym. laatimisen nopeuttamiseksi, saattaa vain hidastaa sillä työtä.

Mutta siis ilen ohjeilla ja näillä kertomillani nopeuksilla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä tämän ammatin kanssa, on vain huvittelua.

Laadinnassa oli aikanaan MM-kisoja. Neljä ihmistä laati pitkää liuskaa vuorokauden ajan. Viimeisessä kisassa mestaruus meni 50 metrillä. Harmittaa kun en koskaan päässyt sinne. Pekka oli mukana ja kyllä me Pekan kanssa uhottiin jo kahdestaan tekevämme se 50 metriä, kun olis vain päästy yhdessä mukaan.
6. Titta22.10.2003 klo 13:26
Perkka olisi näyttänyt miten laaditaan!
7. iso S22.10.2003 klo 13:51
Perkka tekee gutaa, gutt-a-perkka!
8. tjn23.10.2003 klo 10:11
eki, teillä siis oli pohja "valmiina" tuossa huippusuorituksessa. Miten on yleensä? Iitselläni aluksi aika väljä pohjarakenne elää laadinnan edistyessä aika paljonkin? Siinä on tietysti omat sudenkuoppansa.

Olisiko tehoa nostettavissa sitä kautta, että laatisi aina ensiksi pohjan tip top valmiiksi ja vasta sitten sanoja sovittelemaan? Sanojen haku toisaalta selkiintyisi mutta kärsiikö niiden laatu?
9. Mirja Pihlajamäki23.10.2003 klo 22:53
Oijoi, kyllä minulla laadinta-aika pyörii vielä tunneissa eikä minuuteissa. Enkka taitaa olla jotain pari kolme tuntia eikä siinä ollut vielä edes vihjeiden keksiminen mukana, puhtaaksi piirtämisestä puhumattakaan.
10. Eki24.10.2003 klo 00:07
Ei kannata Mirjan masentua. Yritin korostaa, että normaalisti laadintaan menee useampi tunti. Yleensä minulla ei ole mitään pohjaa valmiina. Jos aloitan kuvasta ja panen siitä sanoja tai lauseita, alan heti hahmotella tiettyjä "välttämättömiä" vihjeruutuja. Vaikka sitä tekisi pitkällekin, se saattaa muuttua paljon laadinnan edetessä.

Suosittelen usein aloittelijoille valmista pohjaa, jolla pääsee laadinnan makuun. Mutta jos tyytyy myöhemminkin käyttämään aina valmista pohjaa, ei saa laadintoihin vapautuneisuutta ja huippusuorituksia.
11. iso S24.10.2003 klo 09:13
Kyllä se vain masentaa, ei mahda mitään. Mielipahan välttämiseksi en laadi kello kourassa, koska silloin selviäisi tuntipalkka (jos laskimessa olisi tarpeeksi desimaaleja). Lisäksi yleensä laadin pätkittäin, harvoin koko ristikkoa yhteen menoon. Veikkaisin, että joskus, kun valoisa hetki osuu yhteen pakottavan tarpeen kanssa, 22*16-ruutuinen saattaa syntyä alle kahden tunnin, mutta tyypillisempää on "useita tunteja". Ylärajaa ei ole, mutta tuskin sentään usein menee yli 10 tunnin. Vihjeiden laatiminen ei ole vielä ajassa mukana ja laadulle sopiva mittayksikkö on millieki.

Tekniikkani on: idea, teemalauseet kiveen hakatuksi, ehdottoman pakolliset vihjeruudut paikalleen (jos mahdollista; niitä en osaa yleensä hahmottaa etukäteen) ja sitten uhkarohkeasti eteenpäin ja taaksepäin. Kynää ja kumia kuluu. Hikeä virtaa, mutta yritän välttää verta ja kyyn eleitä. Vihjeruudut hakevat paikkansa omia aikojaan. Joskus on tuloksena orporuutu, minkä huomaan vasta kun ristikko on olevinaan valmis. Sen tappaminen voi olla tuskallista molemmille osapuolille ja silloin kympin raja voi paukkua.

Katsokaapa, te asiasta kiinnostuneet, eri laatijoiden ristikoiden rakennetta. Eroja on ja suhteellisen selvästi erottuvia käsialoja löytyy. Jossakin säikeessä mainittu OK esimerkiksi tekee "hengittäviä" ristikoita. Niistä ei löydy pulleita tai käärmemäisiä vihjealueita, ja tämän seurauksena ei ole selkeitä aukioitakaan. Jotkut taas tekevät "lokerikkoja". Kumpikaan lajityyppi puhtaaksi viljeltynä tuskin syntyy minun käyttämälläni tekniikalla. Kyllä niissä on pohja laadittu ensin.
12. tjn24.10.2003 klo 09:57
Kiitoksia tasapainoittavista kommenteista hyvät veljet ja sisaret. Eki sai kaiken näyttämään niin helpolta nopeine aikoineen. Vaikka eihän Ekikään sitä sano, etteikö hikoilisi ja kyyn elehtisi tavoitteensa eteen.

Vaikka minulta teidän rutiininne puuttuukin,on tämä "virran viemänä, joskaan ei Olavin" -tekniikka houkuttelevin. Ehkä ne varotusvalotkin ajan myötä kehittyvät. Nyt tulee usein ajettua täysillä umpitunneliin. Ja orporuudut ovat liian tuttuja.

Avainsana on varmaan tämä "ehdottoman pakolliset/välttämättömät" vihjeruudut, jotta olo kevenisi jatkossa.
13. Eki24.10.2003 klo 10:01
Saanen vielä huomauttaa, että se kolmen minuutin pohja oli todella helppo/tylsä/huono. Harmittaa, että sellainen pääsee edes lehteen. Jarmo setälä silti oli yksi pioneereista ???-lehdissä. Ja nuo helpotkin pohjat vilisivät silti surkeita sanoja, varsinkin loppuaikoina.

Ei siis oteta kertoimia tästä ajasta.
14. Eki24.10.2003 klo 10:04
Täällä on nyt aamusta niin vilkas sananvaihto, että on ihan pakko sanoa, että poistun kirjamessuille koko päiväksi, ei kannata kysellä minulta mitään. Tekisi mieli sanoa, että älkää kirjoittako liikaa, menee koko ilta viestien lukemiseen, mutta kirjoittakaa kuitenkin!
15. jupejus24.10.2003 klo 10:59
No, nythän onkin itsekukasenkin hyvä kysyä Ekiltä koko päivän - ja aivan rauhassa..
Oletko hidas lukemaan?
Oletko utelias, että luet kaiken, mitä tänne kirjoitetaan?
Oletko julkistanut oman kirjan?
Luetko yleensä paljon?
Luetko minkä tyyppistä kirjallisuutta?
16. Pena24.10.2003 klo 13:29
Jos on hidas lukemaan, kannattaa lukea viesti 310. Se on hitaasti kirjoitettu.

Kyl kai Millieki tykkää milliekistä. Mil liekit roihuaa, mil lieki varustettu?

VARUS = SUOJAMUURI
VARUSMIES = SUOJAMUURIMIES

Eikös Eki oo julkistanu montakin kirjaa? Onkohan uutuutta mainostamassa messuilla? Täytyy vielä keksiä kysyttävää Ekiltä kun saa rauhassa kysyä!

d:)

Hei, kysykää muutkin Ekiltä mieltänne askarruttavia asioita!
17. Timppa24.10.2003 klo 13:34
Pena, avasin jo uuden keskustelun kysymyksistä Ekille. Paljonkohan saadaan aikaiseksi ennen Ekin kotiin palaamista messuilta. Riippuu tietysti siitä, kuinka suoraan kotiinpaluu tapahtuu...
18. Timppa24.10.2003 klo 13:37
423.
19. Pena24.10.2003 klo 13:44
Hyvä Timppa. Kyllä Eki ainakin eilen tuli sieltä hyvissä ajoin, ei jäänyt katsomaan valomerkkiä minnekään...mitähän keksis kysyä....Siirrä jupejus sinäkin nuo kysymykset uuden otsikon alle!

;)
20. jupejus24.10.2003 klo 14:07
On se Eki sen verran tarkka poika, että lukee täältäkin - arvaan.
Onko VARUSKUNTA sitten SUO JA MUU RIKUNTA.
21. Pena24.10.2003 klo 14:11
No iliman muuta on! Lisäksi:

SU' OJAMUURI KUNTA.
22. ile24.10.2003 klo 14:31
Tässä on se vaara, että tämä kyselyhomma menee överiksi.

Näet ollessani keskikoulun kolmannella luokalla meillä vaihtui matikanmaikka kesken lukuvuoden. Ekalla tunnilla tämä uusi hemmo halusi vapauttaa tunnelmaa ummehtuneessa luokkahuoneessamme. Hän ehdotti, että me oppilaat voisimme kysyä häneltä kaikkea häneen - ei vältämättä matikkaan - liittyvää, ja hän siten vastaisi kysymyksiimme mahdollisimman rehellisesti. Homma loppui siihen, kun eräs takarivin älypää esitti kuuluvalla äänellä oman kysymyksensä: 'kuinka pitkä sul on?!!!'.

Joten olkaa varovaisia. Miettikää kaksi kertaa mitä Ekiltä kysytte.
23. Timppa24.10.2003 klo 18:14
Toivottavasti ei mene ihan överiksi, mutta pitihän jotenkin kuitata huomautukset riimihuomautuksista. Rattoisaa yötä vaan Ekille ja muillekin, jotka jaksavat näitä jorinoita lueskella.
24. Tinke18.12.2006 klo 14:15
Tämä on jo vanha aihe, mutta olkoon. Laadinnan SM-kisoista. Joko sellaiset on jo järjestetty? Jos ei, niin syytä olisi.

Sen voisi järjestää niin, että kaikille laatijoille annetaan 16x22 ruutua oleva pohja ja vihjeytysruudut valmiina, sekä pääkuvan sana/sanat. Kaikki aputeokset olisivat kiellettyjä ja nopeus ratkaisee. Puhtaaksi ei tarvitsisi tehdä.

Erikseen tarvitsisi vain sopia hyväksytyistä sanoista. Tietyt fakkisanat ovat ongelma sekä lyhenteet.
25. Tapsa19.12.2006 klo 22:51
SM-kisoja ei ole tietääkseni ollut, mutta Sanaseppojen kesäpäivillä on nyt jo kahtena kesänä ollut esillä julkinen
laadinta, eka vuonna 2005 oli vähän kisatyyppinen, 2006
enemmän laadintanäytös, jolloin ratkojat saivat seurata
miten laatijat rakentavat ristikon tiettyyn pohjaan.
26. Hullu-Micke26.12.2006 klo 04:56
lainaus mirja pihlajamäki:
"Oijoi, kyllä minulla laadinta-aika pyörii vielä tunneissa eikä minuuteissa. Enkka taitaa olla jotain pari kolme tuntia eikä siinä ollut vielä edes vihjeiden keksiminen mukana, puhtaaksi piirtämisestä puhumattakaan."

Älä sinä tyttö pieni sure sitä, ettet ehkä maailman nopein , etkä ehkä edes arvostetuin laatija ole.
Tippaleipäsi tuottaa ainakin minun putkikaalilleni oivallisen mukavaa päänvaivaa.

Pojat tuntuvat hakevan tosihankalia sanoja tehdäkseen ristikoista vaikeita.
Sinä osaat vihjeyttää helpotkin sanat ovelilla naisnäkökulmavihjeillä saaden ratkaisun tuntumaan vaikeammalta kuin onkaan. (kokemus vain PP:sta)

Eli käytä jatkossakin mielummin aikaa, kuin tinkisit tasosta.

Saanen harrastelijaornitologina laittaa tässä samassa yhteydessä onnittelut Aurille harvinaisen lajin bongauksesta. :)
27. Hullu-Micke26.12.2006 klo 05:09
Jatkaakseni hieman ajatuskulkuani, uskoisin myös sanaseppopuheenjohtajan arvostavan tätä yllä mainitsemaani "Larus Kaulaliinusta":) Minäkään en moista otusta ole ennen nähnyt. Tuli siis kai siitä jonkinasteinen "elämänpinna" eli "elis".:)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *