KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > SUOMALAISTA SUKUJUURTA ULKOMAILLA

4100. Suomalaista sukujuurta ulkomailla

iso S17.7.2008 klo 21:51
Kaksi säiettä keräilee "valesuomalaisuutta":

161. Suomalaiset ristikkosanat maailmalla
hakee ulkomaisia paikannimiä tai vastaavia sanoja, jotka ovat tai voisivat olla ristikoissa esiintyneitä.

903. suom.nimi ulkomailla
hakee ulkomaisten henkilöiden nimiä jotka ovat suomenkielisiä sanoja vaikka henkilöllä ei ole tiettävästi mitään tekemistä suomalaisuuden kanssa.

Tähän säikeeseen toivon päinvastaisia tapauksia: suomalaisia tai suomalaista sukujuurta olevia henkilöitä jotka ovat tavalla tai toisella tulleet ulkomailla tunnetummiksi kuin Suomessa. Ei siis mitään Marita Kattilan, anteeksi Marita Kattilan tyyppisiä tapauksia.

Pohjaksi kaksi esimerkkiä jotka ovat äskettäin ponnahtaneet silmään.

Bleak house -sarjan lopputeksteissä oli key hair stylist Tapio Salmi. Osoittautui että tämä hiushemmo on ollut mukana liki 20 tuotannossa, kuuluisimpana Saving Private Ryan. Joissakin hänen nimikkeensä on makeup artist.

Jeeves hoitaa -sarjassa Bertie Wooster (nykyisin sama mies näyttelee tohtori Housea) otti käteensä äänilevyn. Etiketti oli hetken aikaa selvästi näkyvissä: kappale oli muistaakseni Better Land, esittäjä joka tapauksessa Sylvester Ahola. Tuo jazzmuusikko on syntynyt USA:ssa mutta on suomalaista sukua, kuten nimestäkin arvaa. Hän oli jossain vaiheessa niin suosittu Englannissa että sikäläinen muusikkojen liitto esti häntä esiintymästä muuten kuin sen orkesterin jäsenenä jonka mukana hän tuli Englantiin. Amerikkaan paluun jälkeen suosio ei ollut enää yhtä suuri. Kutsumanimi Hooley, eli 1902-1995.
2. ö17.7.2008 klo 21:58
Simpsoneiden casting director on Bonita Pietila. Näkyy aina lopputeksteissä. Löytyy englannin ja suomen wikipediasta.
3. iso S17.7.2008 klo 23:34
Siitäpä muistui mieleeni että joskus törmäsin sivuun "Finnish Hollywood". Linkki löytyy Googlella noilla hakusanoilla:
_www25.brinkster.com/finhollywood/international.ht ml

Sinne ei välttämättä pääse, valittaa "The daily bandwidth limit for this customer has been exceeded. Try again after midnight, EST." mutta Välimuistissa-linkki kiertää ongelman.

Paikoitellen ihan mielenkiintoista luettavaa, mutta ei kaikenkattava. Mukana on sellaisia julkkiksia joita en varsinaisesti tarkoita (esimerkiksi Jessica Lange ja David Lynch, joiden nimessä ei ole jälkeäkään suomalaisuudesta), mutta poimin yhden esimerkin:

Scott Lautanen, ohjaaja ja tuottaja (CSI: Miami )

Bonitan tuo sivu tuntee, samoin Imdb ja Wikipedia. Mikään näistä ei vahvista sitä muistikuvaani että hänellä on joskus lopputeksteissä (on huseerannut muuallakin kuin Simpsoneissa) kaksiosainen sukunimi, jälkimmäinen osa jotain espanjalaistyyppistä. Saatan muistaa väärin.
4. Eki17.7.2008 klo 23:38
Kerroin tuon osoitteen säikeessä 161. Huomasin tänään saman, että sinne ei päässyt. Mainitsen samassa yhteydessä Miami-sarjassa näytelleen Karl Makisen.
5. Libero18.7.2008 klo 15:54
Stunttimies sekä stunttikoordinaattori ja -ohjaaja Kimmo Rajala sai alkuvuodesta Ruotsin elokuva-alan merkittävimmän palkinnon Guldbaggen, "Kultakuoriaisen". Vuosina 2004 ja 2005 hän oli ehdolla World Stunt Awards -gaalassa parhaana ei-amerikkalaisena stunttina.

Kittilässä syntynyt Rajala varttui Noormarkussa ja tuli poikavuosinaan tunnetuksi Suomen mestaruuksia voittaneena painijana. Paini vei hänet 18-vuotiaana Ruotsiin. Siellä hän teki stunttikeikkoja ensin harrastuksenaan, mutta melko pian harrastuksesta kehkeytyi miehen pääelinkeino.

Rajala on työskennellyt yli 500 elokuvatuotannossa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Tällä haavaa 47-vuotias Rajala on arvostettu ammattilainen. Yksi hänen bravuureistaan on hyppy noin 50 metrin korkeudesta. Tähän tarkoitukseen hän on itse suunnitellut ilmapatjat.

Rajala on toiminut stunttikoordinaattorina muun muassa Lukas Moodyssonin elokuvassa "Lilja 4-ever" sekä stunttikoordinaattorina ja sijaisnäyttelijänä Reza Bagherin elokuvassa "Populäärimusiikkia Vittulajänkältä".

Kimmo Rajalan vaiheita olen tullut seuranneeksi siitä syystä, että hänen lapsuusajan perheensä on takavuosilta tuttu.
6. airisto19.7.2008 klo 14:53
Katja Rimmin nimi osui aina männävuosina silmiin, kun käynnisti Photoshoppia.
Versio 5.0

schewephoto.com/pei/pshistory.pdf

(sivulla 8 kuvan kera)
7. Tuomas L.19.7.2008 klo 15:37
Amerikkalaisten elokuvien lopputeksteistä osuu usein silmään nimi Theresa Repola, usein myös Repola-Mohammed. Netistä löytyi tietoa hiukan huonosti, mutta ilmeisesti kyseessä on suomalainen henkilö. Repola on luonut pitkän uran elokuvaleikkaajana, IMDB listaa yli 200 elokuvaa.
8. iso S19.7.2008 klo 21:28
Sinäpä sen sanoit mitä minun muistini haroi ihan väärästä suunnasta ja väärästä ihmisestä. Repolahan se olikin joka on kaksiosaistunut eikä Pietila, ja se toinen osa ei ole esspanjalainen :-(
9. Aspe 12321.7.2008 klo 09:26
Arvi Liimatainen, tuottaja, mm Da Vincin murhatutkimukset, 64 jaksoa
Christine Lahti, näyttelijä, mm Chigago Hope, 97 jaksoa
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *