KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > TULLA HULLUKSI

4025. Tulla hulluksi

tonimikael4.6.2008 klo 13:37
Mietin vain, että miksi tuo sanonta on noin? Että tulla hulluksi? Miksei mennä hulluksi? Eli se joka sanoo jonkun tulleen hulluksi, on jo itse siellä eli hulluudessa? Jos ei ole itse hullu, eikö olisi loogisempaa sanoa sen toisen menneen hulluksi? Vaikka taitaa se olla tuon hullu-sanan translatiivimuoto se joka tässä ratkaisee...

Voisin tähän loppuun kevennykseksi todeta siitä yhdestä Ekin koviksesta, että ÄKSIÄ! HULLU HÄISKÄ! :)
2. Ari4.6.2008 klo 14:15
Tonimikael, hulluus on ominaisuus. Vertaa sillälailla.
"Maalasin talon, siitä tuli punainen". Eihän siitäkään lauseesta yleensä ajatella että itsekin olisin tuon värinen, vaikka se voikin olla mahdollista sen jälkeen.
3. iso S4.6.2008 klo 19:28
tonimikael: lue enemmän, menet viisaammaksi :-)
4. Hakro4.6.2008 klo 22:46
Kuvittelisin, että tulla-verbin käyttö tässä liittyy siihen, että suomessa myös futuuri muodostetaan tulla-verbillä, kun taas monissa muissa kielissä käytetään futuuriin mennä-verbiä ja myös "mennään hulluksi".
5. Matti4.6.2008 klo 22:57
Hei, tämähän on mielenkiintoista. Tulee hulluksi on futuuri (preesensin kaltainen) ja tuli hulluksi on imperfekti. Preesensmuotoa ei ole - siis tulee juuri nyt, tällä hetkellä, hulluksi.

Venäjällä tulosverbit ovat juuri tällaisia. Se preesensin kaltainen onkin futuuri, ja varsinaista preesensiä ei ole. Mutta eiväthän venäjä ja suomi ole mitään sukua toisilleen.

(Virallisesti kai suomessa ei futuuria muodosteta tulla-apuverbillä, vaan se on preesensin kaltainen. Ei siis "tulen lukemaan tämän kirjan" vaan "luen tämän kirjan". Toisaalta olin viimeksi äidinkielentunnilla n. 45 vuotta sitten, joten saatan puhua potaskaa.)
6. Olavi Kivalo4.6.2008 klo 23:51
Kun haluaa välttää ilmaisuja puhua soopaa tai puhua paskaa, voi käyttää aitoja kemiallisia eufemismeja: soodaa (Na2CO3) tai potaskaa (K2CO3). "Matti tulee hulluksi" ei ole futuuri. Sillä ilmaistaan prosessi, joka on jo käynnissä. Valitettavasti. Jos Matti ei ole vielä hullu, mutta jonain päivänä tulee olemaan, sanottaisiin "Matti tulee tulemaan hulluksi". Puhunko soodaa?
7. Matti5.6.2008 klo 10:54
Muita asiavirheitä en löytänyt, mutta "Matti tulee tulemaan ..." aiheuttaisi edesmenneelle äidinkielenopettajalleni verensyöksyn.
8. Ritu15.7.2009 klo 21:59
Kauas piti näitäkin säikeitä kahlata taaksepäin ennen kuin löytyi mitään niin hullua, että tohti omia löpinöitään kirjoitella :).
Seutulehdessä oli vaan suurin kirjaimin lyhenne S H H K K N, joka on ilmoituksen mukaan tiettävästi maailmankaikkeuden ensimmäinen ja ainoa: Suomalaisen Hulluuden Huone ja Kahelin Keräilijän Näyttely.
Sinne näyttää olevan vapaa sisäänpääsy, mutta ulospääsystä pitää maksaa.

Ilmoituksessa mainitaan, että tapahtuma on ihan tavallisten, arkipäivän keräilyesineiden jatkuvasti vaihtuva näyttely.( AitoMaito-kokoelma, Jari Kurri -aihekokoelma, voittamattomia arpoja vuosien varrelta, olutlaseja, kameroita, Vespa vm-61 jne. vain muutamia mainitakseni)
Lähipäivien aikana aion käydä paikan päällä (Juupajoen Korkeakoskella) katsomassa, onko sinne löytänyt tiensä jo jonkun ristikkohullun aarteisto.

Keski-Suomalainen tai Aamulehti kirjoitti tässä jokusia päiviä sitten toisesta hulluudesta: suopotkupallosta. Sen jutun oheen oli laitettu erään ristikoista hyvin tutun henkilön nimi, joka pitää hallussaan suopompottelun MM-ennätystä (710).
Sattuuko joku tietämään ilman googlen avustusta, kenestä mahtaa olla kyse?
9. RA15.7.2009 klo 22:09
En tiedä, mutta arvaan, että ATIKista.
10. Ritu16.7.2009 klo 06:53
Kyllä vaan, Atik Ilmailille se kunnian kukko on kiekaissut siinäkin lajissa.
11. Ritu16.7.2009 klo 06:57
Tätä se on kun puolinukuksissa kirjoittelee aamutuimaan. Annetaan nyt kuitenkin kunnia oikean nimiselle: Atik Ismailille.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *