KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 31.5.08

4021. IS KOVIS 31.5.08

RA1.6.2008 klo 01:55
Kello on paljon, mutta vannon, etten tämän Teemun koviksen takia ole näin myöhään valvonut. Ratkesi jo eilen aamupäivällä.

Hieno ristikko sanastoltaan ja vihjeitykseltään. Mitään ei (varsinaisesti) jäänyt epäselväksi, mitään ei tarvinnut hakea kirjoista ja kuukleista. Pientä miettimistä sen sijaan pitkin matkaa.

Mukavia vihjeitä:

AIKA (11)(yläreunassa) - ratkaisusanana harvinainen. Yläreunan vihjeiden ja sanojen sijoittelussa oli vähän hakemista. Liekö tarkoituksella? No, nyt ainakin paljastin yhden vihjeen+sanan paikan.

KATOSSA (6)(ylh.oik.) - jotenkin vaan tosi hyvin "kaukaa", mutta samalla tosi "läheltä" haettu.

KATON SUIKALE (4)(alh.vas.), koska eipäs nyt ollutkaan se, mikä ekana tulee mieleen ja mikä on jo muutaman kerran ollut.

Oik ylhäällä oleva vihje (6)
AR-
VO
hämäsi hetken, koska tavuviiva oli muista vihreällä kirjoitetuista tavutetuista sanoista poiketen musta. Luulin, että sillä olisi ollut joku "merkitys". Ymmärtääkseni ei ollut.

Lopuksi pikku vinkki: Kannattaa lukea, mitä vihjeissä sanotaan! Pääkuvan alla on vihje VIRRALLINEN (6). Luin sitä jonkun aikaa, että VIRALLINEN.

Pääkuva olisi voinut olla selkeämpikin...?
2. Täyttäjä1.6.2008 klo 05:19
Pitääkö lehti ostaa vain yhden ristikon tähden? Täyttä törkyä on iltasanomien tarjonta ja maksaa euroja. Ja vielä kun jää ristikko ratkomattakin.
3. PP1.6.2008 klo 08:51
Ratkoin ristikon vasta juuri ennen nukkumaanmenoa jo aika väsyneenä. Pääkuvasta ei kannata lähteä etsimään sanaa tummennetulle riville. Näyttää savupommeilta tai albiinoperunoilta tai vaikkapa pälvikaljulta. Anteeksi P.A.

Ihan hyvä ristikko. Eniten kesti oivaltaa nuoli (yläreunasta vähän alaspäin). Vastaus oli päinvastainen kuin luulin. Siitähän meni tietenkin 'riisistä' pieleen. Kun vielä 'aika' näytti aika oudolta (ei tuollaista sanan loppua voi olla, ajattelin), niin jouduin kummailemaan rutkasti.

Oli myös toinen (virrallisen lisäksi) sana, jonka äkkiä lukee väärin. Yhden googlauksen vaati (punakoneen piilo). Oli minulle outo nimi.

[Täyttäjä: Mitä sinä täytät, kun et ristikkoja täytä? Epäilen, että olet sama Täyttäjä, joka roikkuu innolla HS:n säikeessä?! Tiedän, että monet ostavat viikonloppupullon tai röökiaskin hetkeäkään epäröimättä, mutta kun pitäisi ostaa lehti, ollaan olevinaan fiksuja: Minähän en eurojani tuhlaa! Minähän en roskaa osta!]
4. Matti1.6.2008 klo 10:51
Täyttäjä, samaa mieltä, täyttä jöötiähän se IS+:n sisältö on. Sitä vaan moni ihminen on sellainen, että hän haluaa sen viikonlopun jöötiannoksensa.

Itse ostan lehden lähinnä piilosanan takia. Kas kun pehmis on liian pehmis ja kovis on liian kovis. OK, kakspuoloset useimmiten menevät, kun oikein punnerran, mutta viime aikoina ei ole jostakin syystä löytynyt motiivia punnerrukseen.

Siihen piilosanaan toivoisin vähän lisää mietittävää.
5. Eki1.6.2008 klo 10:55
Sillä piilosanalla yritetään saada uusiakin harrastajia. Sen takia se on tehty "rennolla kädellä", ei mitään turhaan vaikeuttaen. Ei se silti yleensä mikään helppo ole, paitsi ehkä paljon harrastaneille.
6. Libero2.6.2008 klo 20:29
Pallonen-Lavonius-Manninen-ketju hyökkäsi täydellä teholla...

Viikonvaihteen seuraelämän vastapainoksi erakoiduin eilisillaksi ja kulutin ristikkoon tuhlaillen sekä aikaa että voimia. Tunnelma kohosi sitä mukaa kuin ruudukko täyttyi. Ketju piti sen verran kovaa höykytystä yllä, että annoin hieman periksi ja säästin yön yli pääkuvan vierustan. Siinä tökki kolmen mustan pallon vihje, joka lopulta osoittautui oikeinkin hyväksi.

Vihjeet TAKSISSA (9) ja SAMPO (10) teettivät töitä, etenkin jälkimmäinen. Takerruin näkömuistista singahtaneeseen värikkääseen mielikuvaan. Siitä ei ollut apua, vaikka vastaussana onnistuneesti kattoi mielikuvankin. Vihjeen ASIAKAS (4) ratkaisun tarkistin kirjasta.

P. A. Manniselle en anna pyyhkeitä. Pääkuvasta syntyi itselleni täsmälleen kaksi saman suuntaista mielleyhtymää, ja ratkaisusana oli helpoimmasta päästä. Piirtäjä oli pelkistänyt aiheensa uljaaksi sutuksi. Noin sitä jotkut taiteilevat kuviksi melkein mahdottomia kuvitettavia. :)

Oli täysipainoinen kovis. Paljon se otti, mutta paljon se antoikin.
7. Epätoivonen5.6.2008 klo 08:05
Aika vaikea on tuo vasen puolisko ristikosta! Kolmosen tasoa melkeinpä. Ei vaan aukene millään. Sampokin ratkesi, mutta ei koko nurkka vieläkään. Mihinkähän lokeroon toi amerikkalaisuus liittynee? Kirjaimia on kyllä auki, mutta ei siitä saa mitään järkevää?
8. ö5.6.2008 klo 08:33
AMERIKKALAINEN on tosi huono vihje sille ratkaisusanalle. Vastauksen voi keksiä vasta kun riittävä määrä risteäviä sanoja on oikein.

Yleensäkin, jos jotain saa toivoa, toivoisin, että näin epämääräisiä vihjeitä vältettäisiin. Ei näistä saa minkäänlaista ahaa-kokemustakaan.
9. Eki5.6.2008 klo 08:50
Tuo ö:n toinen kappale on yksi selkeimpiä parannusehdotuksia, mitä olen yrittänyt takoa sekä muiden että omaan kallooni. Siis "nollavihjeet ja liian vaikeat vihjeet pois ja tilalle vaikka hyviä sanaleikkejä ja harhautteita tai joskus jopa aika suora vihje"!

Näistä asioista on todellakin puhuttu kaikkien kesken. Kuitenkin vihjeitys on pääasiassa sen yhden laatijan. Iso merkitys on myös Heikki Lavoniuksella ja Heli Kärkkäisella. jotka editoivat ohjeita. Alf Simbergin tapauksessa Lavoniuksen editointi ja valikointi sekä lisävihjeitys on kaikkein merkityksellisin näistä yhteistyökuvioista.

Sitten tarkastusvaiheessa puututaan jonkun verran niihin liian vaikeisiin (väärien vihjeiden ohella) ja yritetään ehkä vähän vaikuttaa siihen suuntaan, mihin ristikko on menossa.

Kuten täällä keskusteluissa on todettu, yhden kulmankin selviäminen voi olla kiinni yhdestä pienestä tiedosta, joka toisella on ja toisella ei. Kovis on jokaiselle ratkojalle oma kokemuksensa ja myös sattuma vaikuttaa siihen, mihin kohtaan hän kiinnittää milloinkin huomion. Joku kulma voi ratketa, kun sinne tulee sana läpi toiselta alueelta. Jos sitä kulmaa yrittää ilman tuota apua, on umpikujassa.
10. Eki5.6.2008 klo 09:06
Aika moni yllä olevista asioista on suoraan sovellettavissa kaikentasoisiin ristikoihin, myös helppoihin.

Toisaalta (tämäkin on todettu ennenkin) tosi hyvän koviksen lähes kaikki vihjeet ovat pehmiskamaa eli eivät vaadi monimutkaisempaa ajattelua, ovatpa vain kokonaisuutena visainen ristikko.

Sitähän täällä on kuulutettu: ristikossa ei saisi olla vihjeitä, joita "kukaan ei ymmärrä".
11. Libero5.6.2008 klo 22:19
Vihje oli AMERIKKALAISIA. Kerrankin ristikossa oli jotakin avarasti ajatellen amerikkalaista, siis sellaista, joka ei tarkoittanut suppeasti yhdysvaltalaista eikä etenkään usalaista.

Minulla oli ensin kokeeksi kaksi samalla kirjaimella alkanutta yhdysvaltalaissisältöistä vastaussanaa. Ilahduin, kun saatoin luopua niistä muutettuani vihjeen MAKSAA ratkaisusanan toiseksi. Amerikkalaisvihjeen koristelin saman tien kahdella plussalla.

Nimimerkillä Epätoivoinen on ilmeisesti amerikkalaisratkaisusanan kaksi loppupään kirjainta paikoillaan. Kannattaisi keskittyä vihjeeseen VIRRALLINEN. Kun se selviää, selvinnee sekin, kuuluvatko amerikkalaiset ihmis-, kasvi-, eläin- vai kivikuntaan.
12. EJlo5.6.2008 klo 23:01
Siivekkään (II rivi alhaalta)piilokirjain on hakusessa. Alun kolme kirjainta ovat mielestäni oikein, jolloin tietty "pönttö" siivekäs tulee heti mieleen. Vaikeutenani on että jos ja kun sekä asiakas että karkki ovat ne, joita siihen saan niin siivekäs muuttuu tosi oudoksi loppuosaltaan.
13. RA5.6.2008 klo 23:06
EJlo, luepas se vihje uudestaan!
14. EJlo6.6.2008 klo 01:03
RA KIITOS
Olin jo sovittanut sitä tulevaa sanaa siihen sopivaksi, mutta sanasokeus pani lukemaan sen ensin kuvitteleman vinkin koko aika väärin,
15. Epätoivonen6.6.2008 klo 08:25
Libero: Niin siinä kävi, kun puoliskoni keksi sen virrallisen, niin jopa ratkesi myös tämä amerikkalaisia. No ei tuota juurikaan päättelemällä todellakaan olisi voinut ratkaista....
16. suomalainen6.6.2008 klo 09:14
Minulle tuottaa harmaita hiuksia yläkulma vasemmalla. "Helppoja" vihjeitä, mutta ei synny yhtenevää ratkaisua. Mustat pallot ja korukokoelma ovat niin hakusessa, niin hakusessa. Kaivataan pikkuriikkistä vihjettä...Minunkin mielestä tämä ristikko on ollut vähän normaalia kakspuolosta vaikeampi.
17. RA6.6.2008 klo 09:31
suomalainen, kiinnitä huomiota, m i t e n ne mustat pallot (7)siinä keskenään ovat. Korukokoelmasta (7) 'puhutaan' ratkaisusanassa hyvin y l e i s e l l ä tasolla.
18. suomalainen6.6.2008 klo 10:01
sori ja kiitos, RA, mutta mun ajatuskuviot tässä nurkassa ovat niin solmussa, että ei taida tulla mitään. Kun yhden muka keksii, niin se sotkee toisen ja niin edelleen. Mitenkin voi esim olla monella tapaa. Sitäpaitsi sivu alkaa jo tällä paikalla olla puhki! Mutta lupaan yrittää taas seuraavaa kakspuolosta.
19. RA6.6.2008 klo 10:06
suomalainen, jos kuitenkin vielä hetken tuijottaisit niitä palloja, niin voisit olla k i i n n i ratkaisussa tai
ainakin hyvin l i k i.
20. suomalainen6.6.2008 klo 10:58
no minäpä vielä yritän, katsotaan sitten miten käy.
21. RA6.6.2008 klo 12:21
Kohta varmaan ne MUSTAT PALLOT (7) ovat 'ihan ulottuvillasi' elikäs 'liippaa läheltä'.
22. Libero6.6.2008 klo 13:15
suomalainen: Kun olet selvittänyt ristikon noinkin pitkälle, niin voisi tehdä hyvää, kun valmistautuisit jo lähettämään ratkaisusi, vaikket sitä lähettäisikään.
23. suomalainen6.6.2008 klo 15:22
tämä on kyllä uskomatonta, nurkka ei ratkea! koko nurkka "kalasta" "korukokoelmaan" asti on auki eikä täyty, yhyy.
24. ö6.6.2008 klo 15:54
Laitoin niihin palloihin aluksi TASOKAS. Onhan kolmipalloinen aika vaativa.

Saako suomalainen ristikkonsa valmiiksi? Jännitys hipoo jo maksimiaan ja päätä heikottaa.
25. RA6.6.2008 klo 16:08
suomalainen, unohda se "korukokoelma"! Mitä ne on? Ihan yleisesti ja sen kummemmin niitä tavaroita yksilöimättä?

RIISISTÄ (4) tehdään ristikoissa monesti juotavaa, mutta tällä kertaa on tehty jotain lautaselle. Vaikkapa kanalle.
26. RA6.6.2008 klo 16:26
Alkoi naurattaa tuo ö:n teksti.
Hi povatkaapa mielessänne, kuinka lähellä suomalainen on jo. Itse veikkaan, että suorastaan kosketusetäisyydellä.
27. suomalainen6.6.2008 klo 17:06
no voi peijooni sentään, kutakuinkin se vihdoin kait ratkesi : ) mutta olipahan tiukassa!! kiitos kaikille myötäelämisestä ja viikonloppuja! Kyllä nyt on hyvä mieli!
28. iso S6.6.2008 klo 19:44
Omasta puolestani sanon yleisellä tasolla ja tähän ristikkoon viittaamatta että yleisluontoiset vihjeet ovat raivostuttavia samalla tavalla kuin melkein mikä tahansa muukin juttu: silloin kun koko ristikko on täynnä samaan kategoriaan kuuluvaa (ei nyt kuitenkaan sotketa teemaristikoita tähän).

Parhaat ratkontakokemukseni ovat sellaisia että tuntuu kuin laatija lukisi mieltäni ja kirjoittaisi ristikkoon polveilevan polun jota pitkin pääsen askel kerrallaan hoipertelemaan onnelliseen loppuun. Niitä yleisluontoisia tai muulla tavalla ensinäkemältä mahdottomia vihjeitä ei voi ratkaista ennen kuin tuo polku on kuljettu, poikittaisista saa riittävästi apua ja tuo mystinen kohta ottaa paikkansa omana askeleenaan tavalla joka kirkastuu hetkensä koittaessa, ilman että mieleen jää epäilys: onkohan tämä näin vai sittenkin noin?

Tuohan kuulostaa iljettävästi samankaltaiselta kuin sudokun ratkaiseminen. Siinäkään ei pysty päättelemään ruutuja mielvaltaisessa järjestyksessä, mutta kukin selviää aikanaan (jos selviää).

Valitettavasti tuollaisen polun olemassaolo on kuviteltua. Ei voi olla sellaista polkua joka toimisi kaikille ratkojille. Luulen kuitenkin että hyvä vihjeittäjä osaa vaiston, kokemuksen ja viisauden avulla luoda ristikkoon sellaisen yhdistelmän "heikkoja" ja "vahvoja" vihjeitä että eri ratkojat saavat tuonkaltaisen elämyksen jossain määrin erilaisia polkuja kulkien.

Ultravisaisten ystävät tietysti pahoittavat mielensä jos ristikossa on yksikin helpohkosti aukeava vihje. No, kaikkia ei voi koskaan miellyttää yhdellä ristikolla.
29. 6.6.2008 klo 22:45
Se on peijoona. Surkimus
30. RA6.6.2008 klo 22:58
Se on (myös) peijooni ja enemmänkin veijari, lurjus ja ryökäle kuin surkimus. :-D
31. 7.6.2008 klo 04:46
Peijoona, sanoi Ahtisaari aikoinaan.
32. RA7.6.2008 klo 09:43
Peijooni, sanoo Pesonen edelleen.
33. suomalainen9.6.2008 klo 08:30
Mutta eikö tuon vihjeen - riisistä - olisi pitänyt kaks ja puol pallosessa olla lainausmerkeissä, koska eihän kukaan nuku oikeesti riisipatjalla? Kolmospallosessahan ei näitä helpottavia merkkejä ole juuri lainkaan.
34. Teemu Pallonen9.6.2008 klo 08:39
Riisipeti on ruokajuttuja, poiminta Kielitoimiston sanakirjasta:

2. ruok. ruoka-annoksen osaksi lautaselle muotoiltu riisi- tms. alusta. Riisi-, kasvispeti. Kanaa riisipedillä t. -petillä
35. suomalainen9.6.2008 klo 08:55
Niin tietenkin, mutta tarkoitin sitä, että kolmospallosissa pitää osata ratkaista nämä "mutkan takaa" tulevat ratkaisut ilman kin -päätteitä tai lainausmerkkejä, ei kaksjapuol pallosissa.
36. Teemu Pallonen9.6.2008 klo 09:07
Hmmm. Minun mielestäni tuo ratkaisu ei tule mutkan takaa, koska riisipetikin on peti. Muuten tuolla periaatteella pitäis vähän jokaisessa vihjeessä olla hipsut tai -kin. Olisi tuossa vihjeessä toki voinut olla esim. -kin, mutta en näkisi sitä "pakolliseksi"?
37. suomalainen9.6.2008 klo 10:05
Okei, kaikilla on oma mielipiteensä, mutta jotenkin ko. ristikko tuntui kauttaaltaan normaalia 2,5 pallosta vaikeammalta. Toisaalta hyvähän se on, että 2,5 pallostakin saa miettiä oikein olan takaa, parempi niin kuin liian helppo....
38. tonimikael9.6.2008 klo 11:29
Niin, eihän tuo RIISISTÄ ole sen kummempi (tai enemmän väärä tai lisätoimenpiteitä aiheuttava) sana kuin vaikka OLJISTA. (Jos nyt pikalukien käsitin oikein, että vihje oli RIISISTÄ ja ratkaisusana PETI)
39. suomalainen9.6.2008 klo 15:59
Niin, mutta oljista olevalla pedillä voidaan nukkua, riisistä olevalla ei. Näin ollen vihjesana oljista ei tarvitse hipsuja vastaussanana peti, mutta vihjesana riisistä tarvitsee ne vastaussanana peti.
40. HT9.6.2008 klo 16:33
Minä en näe noissa eroa, peti kuin peti. Jos yhteen vaaditaan -kin (riisistäkin), kuuluu se silloin toiseenkin (oljistakin), sillä on muitakin (makuu)petejä kuin olkipeti. Asia ei muutu siitä, mikä peti pannaan suusta alas ja millä pötkötetään.

Toinen juttu on sitten se, paljonko apua laatijan pitäisi tuollaisessa kohdassa antaa. Hesarin ristikoissa varmaan molemmissa tapauksissa olisi se -kin.
41. RA9.6.2008 klo 16:50
RIISIPETI on varsin yleinen yhdyssana RUOKApuolella ja ruokalistoissa. Minusta tuo vihje oli ihan ok. Eihän siinä mistään nukkumisesta ollut koko aikana kyse.

Tuosta -KINnittelystä oli joskus täällä puhetta. Muistelen, että suurin osa keskusteluun osallistuneista ratkojista oli sitä mieltä, ettei mitään KINnittelyjä, paitsi JOS kyse on helpoksi tarkoitetusta ristikosta.
42. RA9.6.2008 klo 16:52
Rinnastaisin tuon RIISISTÄ > PETI samanlaiseksi kuin vaikkapa TIILISTÄ > TALO
43. SIRVONPEE12.6.2008 klo 15:44
Kolme miinus tää on ennemmin kuin kakspuol! Kolme varttia ristikosta täyttyi helpostikin ja sit toi vasen kulma jumittu ihan kybällä =( Antakaapas viisaat vihjeitä:
PALOISTA (4)?
SAMPO (11) ?
TEKEE VÄYLÄÄ (6) ?
HYVIÄ (4) ?
VIRRALLINEN (6) ?
S- K- (6) ?
Överiks menee toi pääkuvan taideteoskin, tuohesta tehdyt kengänpohjalliset sohvankulmalla ei sytytä ratkaisusanaan, vaikka kuus viimeistä kirjainta onkin ratkaistuna!
44. RA12.6.2008 klo 16:30
PALOISTA (4) - viittaa puuhun ja sen käsittelyyn

SAMPO (11) - viittaa Kalevalaan, johonkin kummasti jotain hyvää tuottavaan

TEKEE VÄYLÄÄ (6) - viittaa tekijään, joka tällä tekemisellään helpottaa perässä kulkijaa - voisi olla myös vaikkapa POISTAA KORKIN

HYVIÄ (4) - viittaa samantapaiseen kuin esim. EKAT, NEROT, ÄSSÄT - KORTTItällaiset voittavat usein

VIRRALLINEN (6) - suora vihje, monissa sähkölaitteissa

S- K- (6) - viittaa liike-elämään
45. Libero12.6.2008 klo 16:43
RA ehti ensin, mutta lähetän nyt omankin versioni.

1) Sitä poltetaan kattiloissa.

2) Angus MacGyverilla voisi olla sellainen.

3) Esimerkiksi latua.

4) Saappaita.

5) Monta lähdettä.

6) Ketjuja.

Pääkuvasta minulle tuli mieleen rikospaikka. Epäilty on jättänyt pehmeään maaperään selvät jäljet. Tutkija odottaa parastaikaa, että kipsivalu kovettuu. Kun selviää, kenen kengistä on kyse, niin puutarhuri vapautuu epäilystä.
46. RA12.6.2008 klo 17:28
Hah, Libero!

Jos en tietäisi, että pääkuvasta tulee sana KURATTOMUUDET, niin tuo sinun pääkuvatulkintasi veisi kyllä viimeistäänkin harhaan! Täydellinen rikos!? :-)

Nyt kun ratkaisujen lähetysaika on päättynyt, olisi todella mielenkiintoista kuulla, kuinka juuri tuo P.A.Mannisen luomus valikoitui pääkuvaksi? Kumpi oli ensin? Kuva vai KURATTOMUUDET? Vai miten päin tämä ristikko rakentui?

Näytin kuvaa parille tutulle ja kysyin vain, että mitä kuva esittää? Heillä oli kyllä suht samanlaisia hahmotusvaikeuksia kuin itsellänikin.
47. Eki12.6.2008 klo 17:39
Ensin oli sana. Ja se sana muuttui kuvaksi. Mannisen päässä ja sitten kädessä.
48. Libero12.6.2008 klo 18:06
Omat vaihtoehtoiset sanani pääkuvasta olivat kurattomuudet ja mudattomuudet. Kengänjäljistä muotoutuvat kipsivalokset ovat kurattomia. Näin ajattelin ratkoessani ja näin yhä ajattelen - ja ennen muuta näen.

Olen agathani lukenut ja scherlockini katsonut. :)
49. Libero12.6.2008 klo 18:13
Siis sherlockini...
50. Teemu Pallonen12.6.2008 klo 22:39
Kuten Eki tuossa sanoikin, ristikko rakentui kuten niin usein tuollainen avaran aukion omaava tehtävä. Eli ensin laadin sen avaran aukion, josta alkaen ristikko rakentui kokonaiseksi. Aukion laadittuani huomasin sen KURATTOMUUDET sopivaksi pääkuvasta lähteväksi sanaksi ja ei muuta kuin Manniselle vapaat kädet taiteilla siihen sopiva piirros.
51. SIR VON PEE13.6.2008 klo 17:18
Kiitti vihjeistä, sain ristarin täyteen kylläkin kun kirjoitin vain ton pääkuvan sanan paikalleen. Toi surullinen pariskunta sotki mut, mulla oli siinä alakuloisuudet ja olin varma sen oikeaisuudesta (vai oikeisuudesta?) Toi taideteos kurattomuuksineen ei oikein mua sytytä... Liian abstraktia mun tajuntaan =)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *