KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > IS-KOVIS 3.5.

3967. IS-kovis 3.5.

Jaska3.5.2008 klo 21:32
Pitkälän keskiluokan koviksen jälkeen alaluokan edustajana Pallonen. Yläluokkaa eli Skyttää tai Simbergiä odotettavissa ensi viikolla? Ei tainnut olla oikein onnistunut karsinointi...

Palloselta vaihteeksi tavanomaista hersyvämpää huumoria, osa-ansio tietenkin pääkuvittaja P.A. Mannisella. Ryntäätkin ovat kyllä varsin onnistuneet. Joskushan Pallonen on suorastaan muuan ratkaisusanansa, johon PP länttäsi ensin kuul(l)un sambaparin daamin. Olisipa ollutkin se, niin pisteitä olisi ropissut rutosti! Kokeeksi yritin sitä sovitella, ja helpostihan se onnistuikin muutaman sanan muutoksella.

Hauskin vihje/ratkaisusanapari on helppo valita: KUMPAA PISTÄN KAINALOON? Sen oivallisuus korostui sitenkin, että tiesin ratkaisusanan kolmen kirjaimen jälkeen. Minkä laatijan maailma minussa... no tositoimissa aina epäonnistuneen.
Mutta Pallonen on onnistunut 2½ tasolla likimain täydellisesti. Siitä yhdestä kahdennetusta vokaalista tulee kyllä miinus.

Taisi muuten koviskoulu tänään itsekin seota opetuksessaan?
2. RA3.5.2008 klo 21:51
Mistä kahdennetusta vokaalista tulee miinus? En löydä.
3. RA3.5.2008 klo 21:53
Ahas. Mahdatko tarkoittaa TAHKOINA (11) ylhäällä vaakaan?
4. RA3.5.2008 klo 21:56
(pätkii :-)

Jos, niin se sana on kyllä oikein sekä yhdellä että kahdella vokaalilla.
5. Jaska3.5.2008 klo 22:32
RA, se on oikein teidän nykynuorten (Pesonen mukaan luettuna) mielestä. Siksi rankaisin siitä VAIN miinuksella. Minulle ei linjaton Pesonen edusta mitään auktoriteettia. Kerro minulle, miksei se hyväksy edamin rinnalle eedamia, kun siinä kerran on lausuttuna pitkä e alussa? Saisi olla myös reilusti EETAMI. Aatami söi eetenissä eetamia.
6. lukija3.5.2008 klo 22:38
hyvän heitit Jaska. sain oiken ääneen nauraa eeteniä.
7. RA3.5.2008 klo 22:53
Jaska, enkä kerro kun en tiijä. Mutta veikkoon, että kysseessä on pakko olla jonkun sortin savolaesviha, joka tehnee tennee. - Olis se vuan muailima mallillaan, jos ei tarvihteis hurjia nuiten teiten ja teiten kanssa.
8. Libero4.5.2008 klo 22:49
Rento Pallonen piti mukavasti pinteessä.

Pääkuvahahmon ryntäitten sijaan havainnoin silmiä. Jaska, satutko muistamaan Jeffrey Hunterin? Kakkumaskaran katveesta löysin ilokseni Hunterin uskomattoman unohtumattomat silmät. Voi sitä Mannista... :D

Nämä kaks'puoloset ovat pitkään menneet putkeen. Aika vaikea niitä on eritellä. Tämänkertaisessa ristikossa pidin kuitenkin vihjeistä PIIRSI LINTUJA (5), KONEELLINEN (6) ja VOKAALEISTA! (6). Myös pääkuvan alapuolella laitimmaisena oli mieleiseni hieno piirrosvihje.
9. Timppa4.5.2008 klo 22:58
KONEELLINEN olisi tuottanut vaikeuksia, ellei sana olisi syntynyt siihen poikittaisten avulla (sen jälkeen Google-tarkistus). KARKKIEN TEKIJÄ (6) oli minulle aivan tuntematon, sen vuoksi vasen alanurkka vei melkoisesti aikaa. Arvosana: jokseenkin ihan melkein kohtuullinen ristikko...;)
10. 1?4.5.2008 klo 23:03
En kyllä ymmärrä, mitä erityistä on vihjeessä KONEELLINEN. Puhumattakaan vastaussanasta.
11. Jaska4.5.2008 klo 23:23
Libero, tottahan Jeffrey Hunterin muistan. Kuningasten kuningas. Mannisen piirroksesta eivät Jeesuksen kasvot silti tulleet mieleen. Ei lie ollut Mannisen tarkoituskaan.
12. Libero4.5.2008 klo 23:27
1? Minulla oli syitä pitää kyseisestä vihjeestä. Ei siinä sen enempää.
13. Libero4.5.2008 klo 23:28
Jaska: Silmät!
14. Timppa5.5.2008 klo 00:10
Eihän KONEELLISESSA mitään erityistä ollut, mutta yleistietoni on varsin puutteellista, varsinkin kun matkailuni tapahtuu enimmäkseen fillarilla tai junalla...;)
15. IiKoo5.5.2008 klo 19:46
Ihan pirtsakka Pallonen sanastoltaan, oliko edes kaksi ja puoli palloa? Aukesi jotenkin helposti.

Koviskoulussa sen sijaan olisi ollut oikolukijalle töitä: kyllä siellä apina oli t eikä a, kuten tekstissä mainittiin...
16. Eki5.5.2008 klo 21:24
Joo siinä kävi niin että viisi minuuttia tämän palstan perässä lähti korjattu versio koviskoulusta emmekä huudelleet perään kun tuntui niin varmalta että korjaus ehti hyvin.
17. satunnainen ratkaisija5.5.2008 klo 21:50
Tällä kertaa taitaa omalle tasolleni sopivin ristikkotyyppi (Pallosen vajaa kolmonen) jäädä ratkaisematta. Vasen alakulma ei aukea sitten millään. Karkkien tekijä, seitsemästä, uivia jne. Kun ei niin ei.

Muuten ratkonta kyllä sujui, mutta sitten tuli black out.
18. RA5.5.2008 klo 22:03
satunnainen ratkaisija, jos saa sen verran vihjata, niin esim.

- SEITSEMÄSTÄ (5) ei ole se kaikkein tavallisin seitsikko, joka on usein ristikoissa - kylläkin samanlainen
- UIVIA (5) on suora vihje ilman kikkailua - vastaussanana usein ristikoissa esiintyvä uiskentelija, tässä siis monikossa
19. satunnainen ratkaisija8.5.2008 klo 21:39
Parin päivän nettipannan jälkeen pääsen koneelle vasta nyt ja huomaan, että minulle onkin replattu välittömästi.

Kiitos kommenteista ja vinkeistä, RA. Sain kuin sainkin homman valmiiksi, mutta siihen tarvittiin vierailua Tampereella ja siellä nähtyä karamellipussia ja sen valmistajaa. Sieltähän avain löytyi koko juttuun! (Siis jo ennen RA:n kommenttien lukemista).

Vähän vaikean kautta tässä liikuttiin, mutta ratkaistuksi tämä nyt taisi tulla. Hieman kyllä kritisoin mainittua karkkivihjettä, ja myös tuo "ihmisellä" vihje pitäisi mielestäni olla jotakin suuntaan "ihminenkin voi olla tällainen". Ymmärrän ratkaisun enemmän adjektiiviksi kuin substantiiviksi. Samaan tapaan kuin Juicekin sitä käytti eräässä tunnetussa riimittelyssään.

Opin myös yhden uuden asian; seitsemästä koostuva voi tosiaan olla muukin kuin tuo RA:n ilmeisesti viittaama. Jos vihje olisi ollut tyyliä "medisiinarien mieleen?", ratkaisu olisi löytynyt kivuttomammin.
20. RA8.5.2008 klo 21:56
Eikös tuo IHMISELLÄ (6) vastaussana ole sekä että? Siis se, millainen ihminen on JA se, mikä sillä silloin on, kun se on semmoinen kuin on.

Palautusaika päättyy näköjään 9.5. Lauantaina asiasta voisi puhua jo sortumatta tyylittömiin paljastuksiin.
21. RA11.5.2008 klo 17:06
Niin... IHMISELLÄ > STAILI: Staili on sekä tyyli että tyylikäs.

Juice laulaa "Oo Raili, sä olet pirun staili!" ja tarkoittanee tyylikästä. Vai onko Raili joku pahuksenmoinen tyyli(suuntaus)?
22. RA11.5.2008 klo 17:28
Vielä tuli tästä mieleen mukava juttu:

Keskellä alaosassa on pystysanalle vihje IX ja nuoli ylöspäin (6). Laitoin siihen hetkeäkään epäröimättä ISKURI eli I-RUKSI alhaalta ylös luettuna. Oikea sana oli ITSARI eli I-RASTI alhaalta ylös luettuna.
23. Libero12.5.2008 klo 21:20
Koneellisesta puhkesi monta elinvoimaista rönsyä. Lähdin liikkeelle tuosta vihjeestä, koska arvelin sen avulla kurovani kokoon pääkuvan 20-kirjaimisen pystysanan. Ehkä vain muutama loppupään ruutu jäisi odottamaan.

Oli aihetta otaksua, että kuva esittäisi jotakin kanadalaisalkuista. Koneellisen eka kirjain olisi tällöin K ja vaakasana KENTTÄ.

Kuva voisi esittää jotakin montrealilaisalkuista. Koneellisen eka kirjain olisi tällöin M ja vaakasana MARVIN.

Kuva voisi esittää jotakin vancouverilaisalkuista. Koneellisen eka kirjain olisi tällöin V ja vaakasana VANTAA.

Seuraavaksi koneelliseksi tyrkyttäytyi PYYKKI, mutta en muistanut Kanadasta muuta P:llä alkavaa kuin "Pryan" Adamsin. :) Olisi kannattanut jatkaa aakkosten kelaamista P:stä eteenpäin ja pyöritellä seuraavaksi Q:ta. Siirryin kuitenkin muihin vihjeisiin.

Kun kanadalaistyypin kotipaikka ja eksoottisen lentoyhtiön tuttu nimi jossain käänteessä välähtivät yhtä aikaa, niin tällaisesta jää kyllä mieleen hyvä muisto.
24. IWO-DIMA2.6.2008 klo 11:39
Jälkijunassa otin syyniin Pallosen "kaksjapuolpallosen" ja ei voi muuta ku todeta, että kerrassaan metka tuotos ratkot-tavaks ol'! Virkistäviä vihjeitä (ei turhan tuttuja ja lopput-tomiin toistuneita latteuksia), moitteetonta sekä suht yleis- käyttöistä ratkaisusanastoa, "kovismaisen siisti" ulkoasu,
kivat kuvat (pääkuva, toosa, heppa, jalat) --> erittäin hyvä kokonaisuus. Osuvimmat osviitat: PÄÄKUVA, KUMPAA PISTÄN KAINALOON?, KONEELLINEN, PIIRSI LINTUJA ja POPPOPPOO. Myös "MAALASI", ÄSSÄ, POLJETTAVA ja YHDELTÄ SIVULTA AVOIN tuottivat hienot pikkuahaat. Tämä ruudukko tarjosi todellisen parikytminuuttisen oivallushekuman. Tykkäsin siis tosi kovasti! NÄITÄ LISÄÄ!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *