KESKUSTELUT > RISTIKOT > TOTUUDET VANHENEVAT, JOSKO TOTUUKSIA OLLEETKAAN

3880. Totuudet vanhenevat, josko totuuksia olleetkaan

MM9.3.2008 klo 12:03
Kalevalan metsä = OTSOLA, lienee jokaiselle ratkojalle tullut ristikoissa joskus vastaan. Mutta mitenkähän on tuon oikeellisuus?
Ainakaan minä en ole tuolta moista otsolaa löytänyt;
(http://www.finlit.fi/kalevala/index.php?m=1&l=1)

Tuleeko mieleen muita vihjeitä, jotka vain tarpeeksi usein ristikoissa toistettuina, ovatkin muuttuneet "faktaksi"?
2. Jaska9.3.2008 klo 22:12
Ei kovin harvinainen tapaus: ITEM vihjeenään SAMA. Varmasti moni ratkoja uskookin totuudeksi. Oikeasti idem = sama, ja item = samoin, myös.
3. Eki9.3.2008 klo 22:29
Nykäsen mukaan saata = sekoittaa korttipakka ja seata = sekoittaa, panna sekaisin. Seata-sanan esimerkkilauseissa on kyllä "Seata ja jakaa pelikortit". Jos toinen kirjain on piilossa, pitää pitää kieli keskellä suuta, että siihen ruutuun tulee sillä vihjeellä oikea tai oikeat muodot.

Sana itoisa löytyy Nykäsestä ja tarkoittaa hyvin itävää (esimerkkinä annetaan siemen). Peruna, jossa on ituja, ei ole tässä mielessä hyvin itävä. Yleisempikin sana ristikoissa on ituisa, jota ei löydy sanakirjoista, mutta joka toki on looginen sana asialle, jossa on ituja, tuolle perunallekin. Näitä sanoja laatijat sotkevat toisiinsa tahattomasti tai tietämättään. Näin he lienevät luoneet ratkojillekin sellaisen fiiliksen, ettei koskaan voi olla varma, kumpaa laatija on tarkoittanut, varsinkin jos on piiloja tai strategisesti pahoja risteyksiä.
4. Kravattimies10.3.2008 klo 09:13
Pienehkö sivistyssanakirja

idem [idem t. iidem] sama ¶ Lyhenne "id.". Sana on sitaattilaina latinasta, jossa se ääntyy maskuliinisena [iidem], neutrina [idem].

lue:http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/siv/index.html
5. Kravattimies10.3.2008 klo 09:15
jatkuu:

item samoin

Jaska oli oikeassa.
6. Eki10.3.2008 klo 10:22
Sekä Vuokilan että Wirénin ristikkosanastot erottelevat idemin ja itemin merkitykset. Niissä on kuitenkin varmaan monia muita asioita, jotka saattavat olla vaikka tällaisia "totuuksia" osaltaan aiheuttaa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *