KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > ARVOSTELKAA RISTIKKONI! :O)

3858. Arvostelkaa ristikkoni! :o)

Milli26.2.2008 klo 23:54
Tässä olisi nyt yksi laatimistani ristikoista, josta haluaisin kommentteja, kritiikkiä ja parannusehdotuksia! Kiitos! :o)

*http://www.cig.canon-europe.com/ph/AIG/K1pigXd3po 0L1iXx0503ks3kskXL0003kskXLH1wrEJmg.jpg
2. RA27.2.2008 klo 00:42
Onko tuo Millin linkki semmoinen, että ristikko on myös printattavissa? Vai onko tyydyttävä ruudulla ja mielessä tapahtuvaan ratkomiseen.

Nimim. Yritinkö puoli tuntia turhaan.
3. Juha K27.2.2008 klo 02:28

Muutamia kommentteja näin yön pimeinä tunteinta: helppo.
Ristikon rakenne ei ole mikään paras mahdollinen, lähinnä
kielekemalli lienee paras kuvaamaan. Ristikko koostuu kol-
mesta "putkesta", eikä "putkilla" ole yhtymäkohtia toisiinsa.
Vihjeiden myötä, ruutujen "hukkakäyttö" on huomattavan
korkea. Alkupiiloja on hyvin runsaasti, jopa liikaa. Näistä
edellämainituista johtuen ensivaikutelma on hyvin hyvin
huono. Karkeasti voi todeta, että ensimmäisiä ristikoita mitä
on laadittu?

Kuitenkin täytyy todeta kritiikin lisäksi, että suutarin
kisällinkin on jostain aloitettava ja laadintaan kuuluvassa
sanojen sovittelussa toisiinsa vain harjoitus tekee mestarin,
joten "kynä, kumi ja paperia esille ja töihin" :)
4. Kravattimies27.2.2008 klo 04:42
Milli, puutteistaan huolimatta mukavan näköinen ristikko.

Ennen piirtämistä kannattaa katsoa sanasto. Nyt ratkaisuun tullutta sanaa TUOTA en itse jättäisi ristikkoon.

Ennen lähettämistä kannattaa myös ratkoa ristikko. Nyt vihjeenä oli akku > AKUT. Vihjeestä puuttuu monikko esim. toinen akku tai x 2.

VESI TAI TULI pitäisi olla viivoin VESI- TAI TULI- > ROKKO.
5. Kravattimies27.2.2008 klo 04:48
Anteeksi, olihan siellä Aku Ankka.
6. Milli27.2.2008 klo 05:30
Ei ole ihan ensimmäisiä ristikoita. Laadin normaalisti ihan "normaaleja", mutta koittelen silloin tällöin erilaisia tyylejä. Tämä uusin nyt vain sattui olemaan "epätavallinen".
Kyllä ristikon pitäisi saada printattua... Mutta ilmoitelkaahan joku, jos olette onnistunut siinä.
Mietin itsekin tuota "tuota" sanaa, mutta ajattelin sen olevan kumminkin suomea (eikö se ole???), vai onko sanamuodoilla joku sääntö? Tuohon vesi ja tuli vihjeeseen ajattelin pistää viivat, mutta jätin ne tarkoituksella pois, ehkä toivossa että ristikosta tulisi hiukan omaa tyyliäni vaikeampi. Joku ristikkoihminen neuvoi minua joskus, että ristikkoon tulevat sanat pitää olla "oikeita" sanoja, mutta vihjeet saavat olla mitä sattuu. :o) Otin neuvosta vaarin.
7. tonimikael27.2.2008 klo 08:49
Milli, en päässyt ratkomaan tuota laatimustasi (kun tuo sivusto ilmoitti olevansa jostain syystä poissa käytöstä), mutta noista sanoista yleensä:

Ristikon ratkaisusanaksi kelpuutetaan yleensä ja yleisesti nomineista (substantiivit, adjektiivit, numeraalit, pronominit) vain nominatiivissa olevat muodot (yksikkö ja monikko käy kumpikin), esim. TALO, TALOT, SIEVÄ, SIEVÄT, KOLMASTOISTA, KOLMANNETTOISTA, TÄMÄ, NÄMÄ.

Se sinun TUOTA-sana ei käy, onhan se TUO-sanan partitiivi muoto. Samoin kuin ei käy esim. TALOSSA-sana.

Verbeistä käy perusmuodot ja lisäksi ne muodot joiden hienoa nimeä en nyt muista, mutta esimerkit verbistä LAULAA olisi LAULAVA ja LAULANUT. Noita muotoja yleensä tykätään käyttää vain sellaisista sanoista jotka ovat vakiintuneet itsenäisinä kielenkäyttöömme, esim. TAIPUVA, AUTTAVA, EDUSTAVA, KAJAHTANUT, KOKENUT.

Ja sitten käy tietty kaikki partikkelit eli ne taipumattomat. Esim. SILLOIN, KOSKA, TAVALLISESTI, PIAN, ALAS, EILEN, VIIMEKSI, TAVALLAAN, SUORAAN. Vähän teennäisempiä ja (ratkojaa) arveluttavampia olisi ehkä syytä välttää esim. SUOMALAISESTI, AJASSA. Eivät ne silti virheitä ole, ja usein joutuu valitsemaan kahdesta vähän heikommasta sen (omasta mielestä) vähemmän heikon.

Yleisesti voisi antaa ohjeeksi, että jos sana löytyy sellaisenaan hakusanana sanakirjoista, on se hyväksyttävä. Lisäksi tietysti yhdyssanojahan voi muodostaa (uusia) mielin määrin, kunhan et vain ota mallia laatijasta nimeltä Toni Pitkälä. ;)

Työniloa! :)
8. jepsjuu27.2.2008 klo 10:06
Kyllähän tuo paperille tuli aivan nätisti. Valokuvamuodossahan tuo on ja kun tallentaa kuvan ja tulostaa sen niin siinähän se paperilla.

Ristikkohan on aivan mukavan näköinen piiroksiltaan. Jos olet kaikki itse piirtänyt ja pääkuvan ideat keksinyt, niin lahjojahan sulla on alalle. Ei muuta kuin jatkamaan ja paneutumaan syvemmälle ristikon saloihin - niin uskoisin, että johan sinusta laatija tulee. Kukapa se seppä syntyessään, mutta paljon hyvää, lupaavaahan tuossa on..
9. Jukkis27.2.2008 klo 10:21
Hesarin ristikkoon Tuota kelpaa ilman ongelmia. Sehän on Liberiassa.
10. Kravattimies27.2.2008 klo 10:44
Muistelen nähneeni sanalle TUOTA myös vihjeen: - PIKAA.
11. Antti Viitamäki27.2.2008 klo 11:44
Minä voisin hyväksyä sanan TUOTA ristikkoon, vaikka en olisikaan sitä sinne väkisin tunkemassa. Onhan se tavallaan jo interjektion tapaisessa käytössä: "Tuota tuota, tuota noin, no tuota..." Eihän siinä ole enää kyse pronominin partitiivista.

Mutta alkuvaiheessa laatijan kannattaa mielestäni opetella käyttämään hyvin tiukkaa ja puhdasta sanastoa. Paitsi että näin on mahdollisuus saada töitään julki useammassa lehdessä, sitä ylipäätäänkin saa itselleen hyvän perusrutiinin. (No, en valitettavasti puhu juurikaan omasta kokemuksestani, mutta näin olen kuullut.) :-)
12. Pyörre27.2.2008 klo 12:39
Olisiko ristikkoa mahdollista saada jotakin toista kautta nähtäväksi, kun tuo sivusto ei todellakaan suostu sitä ainakaan minulle näyttämään :) Uuden laatijan aikaansaannoksia olisi kuitenkin mielenkiintoista päästä katsomaan.
13. Millin linkki...27.2.2008 klo 12:53
...pitää kopioida kahdessa erässä. Ensin ylärivi (ilman alussa olevaa *:ä) ja sitten alarivi. Kerralla kopioidessa osoitekenttään jää vain ylärivi.
14. Pyörre27.2.2008 klo 13:02
Juu, sen asian kyllä huomasin, mutta aina kun yritän päästä sivulle, saan vain viestin:
"CANON iMAGE GATEWAY ei ole käytettävissä tällä hetkellä."

Ja yrittänyt kyllä olen :) Mutta ehkä se vielä joskus...
15. Vahvistus27.2.2008 klo 14:04
Vahvistan Pyörteen havainnon, linkki ei toimi nyt eikä toiminut aamupäivälläkään (vaikka molemmat rivit tuli kopsattua, peräjälkeen)

Tuota Tuota, menettelis ehkä nippa nappa (riippuen hiukan muusta sanakontekstistä), en hyppelis ilmaan mutta en kyllä sylkis ristikon päällekkään.
16. Milli27.2.2008 klo 14:05
Koitin laittaa kuvan toiseen ohjelmaan, toivottavasti näet sen sieltä.

*http://groups.msn.com/_Secure/0PwAMGXUSBDzK6!tdXt kSnqrwIZBPO95!0xpL1veqFnsJ!Fvmk0br6erEFxemR3FsBswH ujYwfakaD*9G*fH0GwkxJ0IJL7oz/P?dc=4675662362564876 605
17. JTak27.2.2008 klo 14:40
Ihan lupaavaltahan tuo vaikuttaa. Lisää vaan treeniä. Liiallista alkupiilokirjainten käyttöä kannattaa välttää.
18. Vahvistus27.2.2008 klo 15:17
Nyt toimii.

Ihan kelpo perus ristikko, tästä vaan näkee ettei se sanojen ristiin laittaminen niin vaikeaa olekkaan. Siitä vaan harjoitusta ja haasteellisimmilla sanoilla tekemään, enemmän avoimuutta, piilokirjaimia vähemmäksi, sanojen keskipituutta lisäämään, nii hyvää siitä tulee joku päivä.

Töihin siitä kun olis jo! ;o)
19. tonimikael27.2.2008 klo 15:36
Minä taas (pääasiassa) helppojen ristikoiden laatijana vähän olisin toppuuttelemassa tuossa sanapituudenlisäämis-asiassa. Se vaan on tosi, että mitä helpomman ristikon haluaa (eli mahdollisimman suuri joukko ratkojia tykkää, älkääkä väittäkö vastaan, me ekin kans tiedetään ;)) laatia, sitä vähemmän siinä voi alkaa revittelemään sanapituuksien (ja vieraiden kirjaimien) kanssa.

Mutta hyvä kehotus "Vahvistukselta" oli mielestäni tuo piilokirjainten vähentäminen. Sitä piilokirjaimien määrää kannattaa ainakin seurata laatiessa, varsinkin sitä, että onko piilokirjain yksiselitteinen ja (kaikkien) keksittävissä.

Sitten se mihin kyllä kannattaa kiinnittää ehkä eniten huomiota on sanaston laatu. Eli mahdollisimman paljon tuttua sanastoa, viljellen myös öökkösiä, mahdollisimman vähän (tuntemattomampia) erisnimiä. Eli pyrkimys olisi tehdä ristikoita, jotka on ratkottavissa ilman googlea, hakuteoksia ja ristisanakirjoja (sori eki, minä toivon ettei niitä tarvis kenenkään ostaa, mutta niinpä taidat itsekin toivoa).

Ja sitten jos haluaapi ristikon visaisuutta lisätä, olisi se hyvä (=enemmän ihmisten mieleen) tehdä oivallusta ratkojilta vaatien, eikä niinkään nippelitietoa.

Tässä vähän hoppu, etten jaksa nyt tätä läpi lukea, että virheet ja sekavuus ymmärrettäneen. :)
20. Vahvistus27.2.2008 klo 16:03
Joo, en sanan pituuden lisäämistä kannusta itsetarkoituksena vaan omien rajojen löytämisen kannalta. Lyhyillä tutuilla sanoilla tietenkin on helpompi laatia ja operoida.

Haasteellisimilla sanoilla/sanastolla tarkoitin tuota "ToniMiquelinkin" mainostamaa kirjainten monipuolisuutta. (ääkkösten kuin hieman vieraampienkin aakkosten osalta) ja ei niin tuttujen sanojen mahduttamista ristikkoon (siis tietenkin tuttujen sanojen mutta jotka eivät tule ristikkoon automaattisesti lauserakenteen taikka kirjain jakauman takia, kuten vaikkapa Pizza tai preesens)

periatteessahan laadinta on näin helppoa... (meni noin 10 sekkaa, kokeile itse vaikka)

ASKO
LAOT
ANTO
TIIT

Kaikki hyviä sanoja mutta niin tuiki tavallisia ristikoissa.

Erittäin helppohan noilla tutuilla sanoilla on hyväksyttävä ristikko laatia, ja siitä se harrastus/työ lähtee ja onkin lähdettävä. On turha kiivetä perse edellä puuhun, vaikeimman kautta. Hitaasti kiiruhtamalla hyvää tulee. Mieti mitä ristikossa on hyvää, mitä kannattaisi ensikerralla tehdä toisin.

Täydellistä ristikkoahan ei ole joten tämä on loputon (oppimis)prosessi.
21. iso S27.2.2008 klo 23:33
Lyhyillä tutuilla sanoilla operoiminen vaikeutuu kun ristikon koko kasvaa. Alkaa puskea päälle se saman sanan toistumisen ongelma.

Esimerkiksi tässä ristikossa olisi vasemmassa reunassa ilmeinen mahdollisuus päästä eroon yhdestä alkupiilosta poistamalla P sanasta pakat, mutta muualla ristikossa on akka. Sen voisi vaihtaa sanaksi akku (esimerkiksi tuma ja tasattu vaihdetaan sanoiksi tuho ja osuttu; hieman kömpelö sana, mutta plussana on alkupiilon katoaminen). Tämä ei kuitenkaan käy, koska on jo akut. Tuplien todennäköisyys on pienempi silloin kun sanat ovat pitempiä.

Kuten edellä on todettu, ristikko (tai kolme erillistä ristikkoa!) on ulkoasultaan selkeä. Kapeista suikaleista koostuva rakenne tuntuu ahdistavalta kun ratkaiseminen ei voi liukua sanoja pitkin koko ristikon alueelle. Vasen kaista katkeaa vielä kahteen erilliseen osaan siten että yläosa on yhteydessä alaosaan vain lauseen suuntanuolen kautta. Mikään sana ei ulotu molempiin puoliskoihin. Ristikoiden etu tietokilpailuihin verrattuna on se että poikittaisista sanoista saa apua; tässä tarvitaan neljä erillistä aloituskohtaa.

Lisävaikeutta ratkojan kannalta tuo se että molemmissa alakulmissa oleviin aukioihin pääsee vain yhden sanan kautta. Yhden tällaisen ymmärtää, kaksi on liikaa. Käytännössä tästä tosin ei tule ongelmaa ellei ratkoja ole hervottoman kokematon. Ristikkohan on erittäin helppo. Yhtään outoa sanaa siinä ei ole, ellei sellaiseksi tulkita "tuota" joka on joko mitätön karttasana tai muuten kyseenalainen, kuten yllä on todettu. Näin hyväsanaisen helpon ristikon laatiminen on taito sinänsä.

Vihjeityksessä paljastuu selkeämmin kokemattomuus tai tahallinen epäortodoksisuus. Kaarat sekaisin => tuota sisältää tuplakikan joka ei ole linjassa ristikon vaikeusasteen kanssa. Koska anagrammia ei tehdä kaaroista vaan synonyymista, olisi fiksumpaa laittaa kaarojen ympärille sitaatit? Akku ja Aku ei ole sovelias vihje sanalle akut, ainakaan puhdasoppisten mielestä. Vesi tai tuli ilman tavuviivaa on hämmentävä vihje sanalle _okko. Jää ihmettelemään miten vesi liittyy sanaan kokko ja on vaikea uskoa että laatijalla onkin rokko! Tästä olisi voinut hylätä alkupiilon, vaikka erisnimien liiallista käyttöä onkin hyvä välttää (kuten minkä tahansa sanatypin ylikorostumista).

Kaistaleisesta rakenteesta johtuen vaaka- ja pystysanat ovat pituudeltaan aivan eri paria, mikä ei sellaisenaan ole hyvä tai huono asia. Onpahan vain havainto. Vaakasanojen keskipituus on vaatimaton 4.21, pystysanojen hyvinkin kelvollinen 5.49. Kaikkien sanojen keskipituus on 4.79. Tämä olisi hyvä saada nousemaan yli viiden. Silloinkaan ei vielä puhuta mistään huimasta venyttelystä. Ristikkolehdissä aika tyypillinen keskipituus liikkuu lukemissa 5.1-5.5. 5.5:n ylittäminen hyvillä sanoilla on jo kovempi temppu joka vaatii melko paljon ainakin kahta näistä kolmesta: lahjakkuus, harjoittelu ja laatimiseen kulutettu aika. Yhdelläkin voi pärjätä mutta sitä on silloin oltava poikkeuksellisen paljon.
22. hah29.2.2008 klo 18:59
Jos minäkin pistäisin tähän jotain. Tuota tuota...

Ensinnäkin kerrassaan jännä idea pistää yhdestä kuvasta kolme eri ristikkoa. Parempi olisi tietenkin tehdä ristikosta yhtenäinen, mutta voisihan se tietty mennä noinkin. Jännä idea :D

Kuvat oli piirretty varsin hyvin, ratkaisulaiseet ihan kivoja. Jatkossa löytyy entrattavaa, esim. pyrkii vähentämään reunapiilokirjaimia.

Tuota-sana on vähän kiikun kaakun, se voisi mennä tokaisuna vähän samaan tyyliin kuin pahus, ohoh tai jotain sellaista. Akut-sanan vihjeenä olisi paremmin pelkkä akun naama ja +t/2x, kun kerta näillä sanoilla ei ole samaa perusmuotoa.

Mutta muuten tuosta on hyvä jatkaa, kun pistää paremmaksi seuraavalla kerralla. Hyvät pohjat siinä. :)
23. Taata29.2.2008 klo 20:55
Duoda duoda! Noin sanoisi Nikke Pärmi, jos eläisi.
24. iso S1.3.2008 klo 14:14
Nikke Pärmi ei jättäisi kommenttiaan duohon, vaan sanoisi myös asiansa. Ainakin jos eläisi vähän pitempään.

Pääkuvasta ja siitä lähtevistä lauseista ja sanoista mieleen nousseita huomioita jäi mainitsematta.

Henkilö vaikuttaa nuoremmalta kuin keskimmäinen lause antaa ymmärtää. Kuva ei mielestäni saisi olla tuolla tavalla harhaanjohtava. Esimerkiksi jos ratkaisulause on "kaunotar ja hirviö" niin kuvasta pitäisi selvästi näkyä kumpi on kumpi. Muunlainen harhauttaminen on kyllä sallittua, mutta ei selkeä totuudenvastaisuus.

Lauseet sijoittuvat kuvaan nähden oivallisesti. Niiden voi tulkita johtuvan juuri yläpuolellaan olevasta kuvan osasta. Sen sijaan oikeassa reunassa oleva yksittäinen sana vaatii loikkaa kuvan toiseen puolikkaaseen. Tämä ei ole virhe, enintään kauneusvirhe, mutta jotenkin pilaa lauseiden luomaa vaikutelmaa. Yksi mahdollisuus välttää tämä olisi se että lohkaisisi kuvan alanurkasta erillisen vihjeruudun sanalle, vaikka sana onkin kuvassa mukana. Tämä ei tosin ole kovin hyvä mahdollisuus, koska se rikkoisi kuvan muodon ja toisi "turhan" selityksen".

Jos oikein tarkkoja ollaan niin kolmas lause vaatisi että karkit jaettaisiin vähintään kahteen kuplaan. Nyt sen ja kuvan välillä on ristiriita.

Kolmannessa lauseessa on hillittyä sanaleikkiin perustuvaa huumoria. Hyvä molemmat; se että on ja se että ei yritetä liikaa! Kuoliaaksinaurattamiseen pyrkivä tuppaa yleensä ampumaan yli, jolloin ei henki lähtisi edes Nikke Pärmiltä, jos hän eläisi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *