KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > IS KOVIS 16.2.

3840. IS KOVIS 16.2.

Lauri Kultti17.2.2008 klo 16:42
Kylläpäs tämä Alfin tämänkertainen vaati ihan hirmuista puristusta. En oikein osaa eritellä, mikä tässä oli niin vaikeaa, mutta ratkonta otti kyllä koville. Pääkuvasta alaspäin lähtevä sana ja sen ympäristö puuttuivat pisimpään vaikka olinkin keksinyt sinne yhden aika pitkän ratkaisusanan (PYSSYÄMMÄ ROOLINA). Aloitin ratkonnan korskeasti kuulakärkikynällä, kun sattui sellainen saatavilla olemaan. Seitsemän sanan jälkeen alkoi nöyrtyminen (vaihdoin lyijykynään), joka jatkui loppuun asti. Nyt tietysti on ihan hyvä fiilis, kun viimeisen sanan taivutusta kävin tarkastamassa ja opinkin ihan uuden sanan. Vähän vielä askarruttaa vihjeen ANKAN RINNALLA ratkaisu; olisiko siinä jotain nokkelampaa kuin tajuankaan. Ratkaisusanat olivat taas kerran ihan mainioita, vaikka tietämättömyyttäni opinkin sen yhden uuden.
2. Eki17.2.2008 klo 17:01
Tuon pyssyämmän panin Alfin hyvin viitteellisen vihjeen tilalle.
3. Juha N17.2.2008 klo 17:10
ANKAN RINNALLA: jos näin voisi vihjaista, että kyse on eräästä ei-biologisesta sukulaissuhteesta, jota varten on oma hakuteoksensa :)

Tässä on hauska väärän vastauksen mahdollisuus. Jos vihjeen olettaisi tarkoittavan samaa kuin ANKAN RINNASSA, ja kun eräs poikittaissana tarjoaa vaihtokirjainmahdollisuuden, niin pääkuvalauseen kanssa risteävään ruutuun yrittää väkisin tunkea T-kirjain.
4. Jaska17.2.2008 klo 18:51
Helpompi kuin Simbergillä keskimäärin, vaikka tiimityön vauhtilisä (keskim. 30%) otetaan huomioon. Kolme miinuskaan ei olisi ollut väärä ranking. Pahiten jarrutti ensin "varmasti oikein ratkottu" pääkuvalause, jonka kaikki kolme sanaa olivat loppujen lopuksi väärin! Yksi ratkaisusana oli meilel tuntematon. Katso Pesosesta, jos on hyllyssäsi. Jos ei, niin miksi ei?

LK:n askarruttama ANKAN RINNALLA on kyllä kiikun kaakun, jos saa luvan laukoa totuuksia, josta myös tullee vielä sanomista. Onhan siinä kuitenkin jonkinmoista sumeaa logiikkaa. Hieman yllättäen ristikosta ei löytynyt oikeastaan yhtään kunnolla hytkäyttävää kikkavihjettä, pyssyämmä ei tosin huono ole. Yhtä ratkaisusanaa arvelen faktavirheeksi, mutta parasta ootella puolustuksen puheenvuoroa. Tässä vaiheessa kyllä miikkaa pukkaa ysin perään.
5. arjatuula19.2.2008 klo 22:19
Kiitos Eki pyssyämmästä.. eihän siitä olisi tullut tolkkua, jos vihje olisi ollut oikeasti vain joku sellainen.
Kaikissa ruuduissa on kirjaimet, mutta kaipa on jotain viilailemisen varaa koskapa yksi vastaus on täysin LIEJUN PEITOSSA elikkä ei tajua mitä tää tarkoittaa.
6. Lauri Kultti20.2.2008 klo 08:37
arjatuula:

Juuri tämä LIEJUN PEITOSSA sai minut sanakirjan ääreen tarkistamaan taivutusmuotoja, mutta löysinkin ihan uuden sanan. Sinäkin varmaan löydät, jos sanakirjalle vaivaudut.
7. arjatuula20.2.2008 klo 20:48
LIEJUN PEITOSSA löytyi sitten lopulta Factasta. Ei ollut googlesta vanhan tietosanakirjan voittajaa :-)
8. Jaska23.2.2008 klo 15:01
Vatti oli ennen tuntematon. Pesosesta löytyi, vanhasta Nykäsestä ei. Melkeinpä siis vieläkin uudissanaksi tituleerattava.

KHMERI? Onko oikein? Siis onko se virallinen nimitys khmer-kansalle ja -kielelle nykysuomessa?
9. EJlo23.2.2008 klo 15:06
LIEJUN PEITOSSA
10. EJlo23.2.2008 klo 15:09
LIEJUN PEITOSSA karkasi liian aikaisin. Piti kirjoittaman että ensin kerkisin kuukkeloida sanan vesijättömaaksi, jota erikoisesti Alankomaissa mainitaan löytyväksi. Sittemmin huomasin että sana löytyy myös Vuokilan SANARISTIKOT kirjasta.
11. Jaska23.2.2008 klo 15:35
No olisihan sana sitten pitänyt tuntea, siis tulisi osata kirjan sanasto ulkoa! Nyt kyllä rintaan pistää...
12. Eki23.2.2008 klo 15:48
Pitäisihän se osata.

Saattakkaa sanasepot satimeen -osioon tuli radioon joskus kysymyksiä, jotka liittyivät hyvinkin suoraan johonkin vaikeaan sanaan. Kun ihmettelin sitten, että olipa kohtuuton sana, niin soittaja sanomaan, että "onhan se sun kirjassasikin".

Otila kyseli joskus tietokilpailussaan ristikonharrastaosallistujalta liudan ristikkokirjoista löytyviä sanoja, ei sieltä tutusta päästä vaan pikemminkin pirullisia. Kilpailija taisi jäädä lähelle nollaa pistetta. Olisin jäänyt minäkin.
13. Seppo23.2.2008 klo 17:08
Muistan vielä tuon Otilan visailun, josta Eki kertoo. Siihen oli kaivettu tosi harvinaisia ja hankalia sanoja, jotka eivät olleet ristikoissakaan aivan jokapäiväisiä. Näiden kysymysten uhriksi visailussa joutunut ristikkoharrastaja taisi olla laulajatar Päivi Kautto-Niemi, joka myös löytyy Ekin kirjasta.
14. Eki23.2.2008 klo 17:48
Joko Otilalla ei ollut mitään suhteellisuudentajua tai sitten hän halusi antaa vääristyneen kuvan ristikoista ja/tai ristikonharrastajista. Tai sitten hän halusi näyttää tälle kilpailijalle, joka oli ehkä kerskaillut ratkontataidollaan.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *