KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > NETTI ON ISO PAIKKA

3822. Netti on iso paikka

Kravattimies8.2.2008 klo 12:47
Veljeni kirjoitti minulle, että on lukenut Kravattimiehestä. "On kiva, kun oppii veljestään uusia asioita!" Vastasin, että Kravattimiehiä on useita.

Netti on iso paikka!
2. iso S8.2.2008 klo 19:18
... ja televisio monikanavainen. Toissapäivänä katsoin vanhaa tallennettua Lunta tupaan -jaksoa. Yhdessä sketsissä joku oli vienyt toisen vaimon ja jonkun oli vienyt iso S, mutta se en ollut minä vaan sillä tarkoitettiin syöpää.
3. Hakro11.2.2008 klo 01:01
Jos laitan googlen hakemaan Hakroa, se löytää ainakin pari saksalaista ja hollantilaista firmaa, pakistanilaisen heimon, Ahmed Nawazin ja Aqilin sukunimen ja yhden ranskalaisen ja yhden belgialaisen nimimerkin ja tällaisen Hakro-videon (en ole minä):

.http://www.dailymotion.com/hakrobatik/hakro/video /x2mnfi_dcfc0008_creation
4. RA11.2.2008 klo 15:02
Monista yhteyksistä löytyy myös RA. Suurimmaksi osaksi (ikävä kyllä) tuo nimi tai nuo kaksi kirjainta eivät viittaa minuun.
5. turutar11.2.2008 klo 20:20
Sukunimeni on peräisin vuodelta 1935, ja suojattu...Kummasti noita sukunimikaimoja löytyy kuitenkin internetin kautta, jopa Havaijilta asti!
6. IiKoo12.2.2008 klo 12:00
Turuttarelle ja muillekin tiedoksi: ei ole olemassa erikseen suojattuja sukunimiä, vaan kaikki sukunimet ovat ihan samalla tavoin suojattuja. Eli jos haluaa vaihtaa itselleen sukunimen, pitää joko keksiä jokin ihan ihkaoma taikka laissa määritellyllä tavalla ottaa se jo suvussa olevana. Eli jos vaikkapa Kekkoseksi haluat, niin Kekkonen pitää löytyä suvusta.
7. PP13.5.2008 klo 17:27
Vanhempani, joilla molemmilla oli ruotsalainen sukunimi naimisiin mennessään 1930-luvun puolivälin jälkeen, ottivat yhteisen suomalaisen ja itsekeksimänsä nimen. Nimi ns. "suojattiin". Tänä päivänä nimi on veljelläni Ruotsissa, siskollani Hollannissa sukunimensä toisena osana ja Suomessa asuvalla toisella siskollani. Kolme nimeä enää olemassa ja nimi kuolee, kun veljelläkään ei ole lapsia. Nimi ei ole millään lailla erikoinen. Sitä ei vain anneta kenellekään.
Edesmennyt äitini tiedusteli kerran 50-luvulla jostakin instanssista ja sieltä sanottiin nimen olevan suojattu.
8. iso S13.5.2008 klo 18:24
Nykyinen sukunimilaki ei ole ollut ikuisesti voimassa. Aikaisemmin käytäntö on ollut villimpää ja silloin nimiä todella suojattiin. Mm. täältä löyty asiasta tietoa:

_http://www.genealogia.fi/st/2000-2-11.htm

"Suojatuista sukunimistä voidaan puhua kahdessa eri merkityksessä. Ensinnäkin suojatulla sukunimellä tarkoitetaan nimilain 12.1 §:n mukaan nimeä, jonka yleisesti tiedetään vakiintuneen määrätyn kotimaisen tai vierasmaalaisen suvun nimeksi. Nimitaisteluperinteessä suojatulla sukunimellä tarkoitettiin kuitenkin sukunimeä, jonka Suomalaisuuden Liitto oli rekisteröinyt pitämäänsä sukunimiluetteloon erityistä suojausmaksua vastaan. Rekisteri on epävirallinen, vapaaseen kansalaistoimintaan pohjautuva nimiluettelo, jolla ei ole muodollista oikeudellista sitovuutta. Asiallisesti sillä on kuitenkin ollut ja on yhä edelleen ratkaisukäytäntöä ohjaava merkitys.

Aikaisemmin tämä korostui sen johdosta, että miltei kaikista nimenmuutoshakemuksista pyydettiin Suomalaisuuden Liiton lausunto. Menettelystä kuitenkin luovuttiin vuoden 1985 sukunimilain säätämisen yhteydessä. Muutoksesta huolimatta Suomalaisuuden Liiton ylläpitämä suojattujen nimien luettelo antaa edelleenkin kuvan niistä nimistä, joiden voidaan katsoa olevan myös oikeudellisesti ainakin osaksi suojattuja. Nimien nauttima suoja johtuu kuitenkin suoraan nimilaista, eikä sillä ole mitään tekemistä Suomalaisuuden Liiton toimien kanssa. Kuka tahansa voi ryhtyä pitämään luetteloa käytössä olevista sukunimistä. Sellaisessa luettelossa oleva nimi nauttii suojaa suoraan lain nojalla.

Nimilain 12 §:n mukaan uudeksi sukunimeksi ei näet ilman erityistä syytä voida hyväksyä sukunimeä, joka on Suomessa merkitty väestötietojärjestelmään, eikä nimeä, jonka yleisesti tiedetään vakiintuneen määrätyn kotimaisen tai vierasmaalaisen suvun nimeksi."

Suojauksen syntyhistoriasta kertoo

_http://www.suomalaisuudenliitto.fi/lippuvalistus/ index.php?group=00000044&mag_nr=10

"Runsaiden nimenmuuttojen aikana oli usein tapahtunut, että eri suvut olivat ottaneet saman sukunimen toisistaan tietämättä. Välttääkseen tällaisia tapauksia, että sama nimi olisi useammalla suvulla, Suomalaisuuden liitto alkoi pitää suojattujen sukunimien rekisteriä vuonna 1914. Kaikki halukkaat saattoivat suojata oman sukunimensä ja liitto valvoi heidän puolestaan, ettei suojattu sukunimi tulut muiden käyttöön. Nykyään suojattujen sukunimien luettelossa on jo yli 11 000 sukunimeä."

Vuoden 1906 suuressa nimenmuutossa sukunimeä vaihtoi (35000 - 100000 henkeä. Kimmokkeena toimi J.V. Snellmanin satavuotisjuhla. Oletettavasti myös sortovuodet vaikuttivat vahvasti asiaan.
9. matts14.5.2008 klo 13:47
Tuosta 1906 nimenmuutosta muuten saa hyvää tietoa myös Teemu Keskisarjan kirjasta "Afäärifennomaanit", jota suosittelen muutenkin. Se kertoo Paloheimon (aik. Brander) veljesten toimista suomenmielisen ja -kielisen teollisuuden, pankki- ja vakuutustoiminna alullepanijoina, mutta se on myös 1800-1900 vaihteen olojen kuvauksena erinomainen.
10. Kale17.5.2008 klo 21:34
Hieno "otos":

-http://img185.imageshack.us/img185/2336/listbq0.g if
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *