KESKUSTELUT > RISTIKOT > PAKSU PELIKAANI 1/2008

3806. Paksu Pelikaani 1/2008

JTL1.2.2008 klo 19:10
Muuten olisi lehti ratkottuna,mutta s. 30 Lähteenmäki/Asikainen tuottaa vielä päänvaivaa. Varsinkin ristikon oikea puoli on jumissa (kuivumista vastaan,nuijin,täyttä höyryä jne vihjeet eivät aukea). Onko muilla jumituksia vai onko kaikki aivan päivänselvää?
2. Jaska1.2.2008 klo 21:18
Kyllä se oli lehden vaikein ristikko. Ja "rehellisesti", ts. vaikeus ei sukeutunut (plääh-)kikkavihjeistä. Vankkaa monitavuista sanastoa, pitempi pääkuvalause kuuluu ehdottomasti lajinsa Hall of fame´iin. Onnittelut vaan laatijoille, vai oliko toisen osuus pelkästään ulkoasu? No eipä siinäkään moittimista.

Oikea puolisko oli meidänkin joukkueelle vaikein, viimeisenä ratkesi vihjeen "kuinkas olet hölmöillyt" alla oleva alue. Vastaus: aika pahasti. Mutta useamman molempia päitä koetelleen istunnon jälkeen saimme jengistä Taiten sikainen (lyh.) hikisen pistevoiton.
3. RA1.2.2008 klo 21:51
Työnjakomme Tapio Lähteenmäen kanssa menee niin, että Tapio laatii ja minä vihjeitän ja piirustan, tekstaan, toteutan. Osani on helppo ja nautittava, koska Tapion laadinnat ovat niin mainiosanaisia.

Olen Jaskan kanssa (kerrankin ;-) samaa mieltä! Tuo Tapion laatima pitempi pääkuvalause on hienoista hienoin! Eikä lyhyessäkään mitään vikaa ole. Eräs ratkoja totesi lyhyemmästä, että "Mitäköhän siihen tulee - tuohan näyttää ihan Saanalta!"
4. maa.tu2.2.2008 klo 13:44
Minullakin on lehti ollut tuossa usean päivän muuten valmiina, mutta kaksi sinistä sanaa oikealta puolelta mainitussa tavuristikossa kanittaa. Siitä tulikin mieleeni, oliko tämä lehti tavallista helpompi? Viitamäen kohdallakin olisi voinut lukea "lasten ristikko". Viimeinen Pitkäläkin täyttyi kuin rasvattu. En ole voinut neroutua niin paljon?!
P.S. Riitta, kerholehti on nykyisin tosi kiinnostava! On kiva tietää, miltä ratkojat näyttävät ja mitä ajattelevat.
5. ratkoja26.2.2008 klo 23:12
Sivun 16 Mirja Pihlajamäen ristikko tuottaa hankaluuksia.
Minulle on tullut vihreiksi sanoiksi sellaisia sanoja, jotka eivät millään sovi pääkuvan teemaan (mm. eräs kosketinsoitin), mutta muuten kaikki sanat tuntuvat olevan oikein.
Ovatko nuo pari sanaa jotenkin kieroutuneen logiikan kautta johdettavissa pääkuvaan, vai olenko vain sekoillut pahemman kerran?
6. RA26.2.2008 klo 23:35
Siinä on pikku jippo:

Katsopa tarkemmin niitä vihreitä sanoja. Yksi niistä on eri "asemassa" kuin muut. Mikä, se selviää todellakin ihan vain katsomalla läpi kaikki vihreät sanat.
7. Jaska27.2.2008 klo 00:09
Kyllä niissä kaikissa vihreissä sanoissa on pääkuvaan tietty yhteys. Kierokin, siis ovela, epäsuora. Osa sanoista on pääkuvan esineitä, ratkaisusanansa siis ihan pehmistavaraa. Osa niiden kanssa yhdyssanoiksi sopivia, jo hoksaamista vaativia. Mainitsemasi soitin on jo koviskamaa. Se vastaa kysymykseen millainen, kun tarkoitetaan erästä sen hyvin näkyvää osaa. Kuvan herralla on se kädessään! Mirja Pihlajamäen ajatusmaailman portti on utamille aika vaikea avattava. Mutta kun se sattuu joskus raottumaan, niin jalka on vaan väkisin tungettava väliin, ja lopulta sisäänpääsy onnistuu. Ja se persoonallisuudessaan ihan mielenkiintoinen maailma.
8. Kasperi29.2.2008 klo 16:08
Viheliäinen tuo sivun 30 tavuristikko...
Päikkäreihinkin olen saanut sellaisen sanan vastaukseksi, joka googlen mukaan tarkoittaa eräässä suomen murteessa sukupuoliyhtymistä... Se sana, jonka siihen haluaisin laittaa, ei jostain syystä siihen sovi ääkkösten/ääkkösettömyyden takia, hmmm...
9. Jaska29.2.2008 klo 21:12
Kasperi, se murreverbi on hyvin lähellä oikeaa! Sen korjattuasi saat oikean alkutavun vihjeelle "TAVOITTAA". Mietipä, mistä sanasta johdettuna se oli tarpeen varustaa sitaateilla. Merkityksen avauduttua ratkaisusanakin löytynee.

Tarpeeksi kinkkinen oli tämäkin Lähteenmäki/Asikaisen tuotos, ei kuitenkaan niin paha kuin uudessa Punaisessa Pelikaanissa. Pääkuvalauseita on jo tullut toisaalla kehuttua.
10. Libero29.2.2008 klo 21:50
Jaska kuvaa osuvasti portin avautumista Mirja Pihlajamäen ajatusmaailmaan (27.2.2008 kello 00.09). Olin melkoisen utami vuoden 2004 loppupuolella, jolloin ensimmäistä kertaa yritin ratkoa kyseisen laatijan ristikoita Yhtyneet Kuvalehdet Oy:n julkaisemasta 130-sivuisesta Ristikko SuperMix -lehdestä.

Tuhti lehti avasi minulle erinäisiä portteja, mutta Mirja Pihlajamäen kolmesta ristikosta ratkoin vain yhden kokonaan. Toisen jätin ymmälläni puolitiehen ja kolmannen vallan ratkomatta.

En ymmärtänyt laatijan ideaa ollenkaan. Avattua öljyvärituubia ynnä tavuviivaa esittäneen pääkuvan ratkaisusanoja olivat tahna, malli, näyte, kasvi, kynä, hehku, nauha, sokea, iloinen, kuva, laatikko, liitu, sävy, filmi, suora ja televisio. Sanat tupsahtivat ristikkoon, mutta en huomannut kuvassa ollutta olennaista tavuviivaa. Ristikossa oli myös kysymysmerkkejä tyhjissä ruuduissa siellä täällä. Koko juttu jäi tosi poikkeuksellisena ilmaan leijumaan.

Kun tuota sanaluetteloa nyt silmäilee, niin jujun arvaisi pääkuvaa näkemättäkin. Se, että Pelikaani-lehdissä on Mirja Pihlajamäen ristikoita, on merkinnyt pääsyä laatijan omaperäiseen maailmaan. Hänen piirroksensa puhuttelivat ensin, ja tätä puhuttelua seurasivat sitten muut ilot.

Tutuksi tullut porttiteoria pitänee paikkansa myös tämän säikeen otsikkolehdessä. Pidän tällä kertaa Heikki Luukkalaa porttiristikon laatijana. Olen hänen ristikoitaan katsonut kaukaa ja toivonut pääseväni niihin sisälle. Nyt ristikko oli sellainen, että sain tuulettaa. Se oli ilmeisesti tavallista helpompi, mutta en ryhdy tätä puolta moittimaan. :)

Voi olla niinkin, että Luukkalan ristikkoa somistanut maisemakuva, joka ei ollut perinteinen pääkuva, virkisti mieltä ja johti mieluisaan lopputulokseen.
11. Kasperi29.2.2008 klo 21:52
Joo, kyllä minä sen oikean ratkaisusanan tiedän. Tuo murresana oli hauska uusi tuttavuus =) Meidän murteessa tuohon oikeaan sanaan on kaksikin vaihtoehtoa toiselle tavulle, kyllä suomenkieli on sitten mukavata...
Kuinkahan kauan pitäisi asua vieraskielisessä maassa, että pystyisi heidän ristikoitaan ratkomaan?
Vielä puuttuu kymmenisen tavua tästä ristikosta...
12. Kasperi23.3.2008 klo 13:51
Viisi tavua jää uupumaan.. No olisihan tässä vielä huominen aikaa pähkiä. Lehteeni ei tule muuten varmaankaan 25.3. päiväystä, koska laitan sen tiistaina 25.3. laatikkoon, laatikko tyhjennetään klo 15.30, posti menee 60 kilsan päähän lajittelukeskukseen, jossa siihen laitetaan leima...todennäköisesti vasta 26.3. aamulla... Tämän ainaisen ongelman voisi välttää tietysti sillä, että laittaisi lehden aina varmasti ajoissa, mutta aina se menee näin, ja hyvin usein palautuspäivä osuu pyhän jälkeen ensimmäiselle arkipäivälle.
13. Eki23.3.2008 klo 13:55
Ei ole noin tarkkaa.
14. Kasperi24.3.2008 klo 20:35
Nyt on viimeinenkin tavu valmiina, teettipä päänvaivaa tuo ristikko...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *