KESKUSTELUT > RISTIKOT > VANHA LASTEN ALFAPET-LAUTAPELI

3756. vanha lasten alfapet-lautapeli

mummeli2.1.2008 klo 20:09
Voisiko joku ystävällisesti kertoa ko. pelin säännöt! Lapset pelasivat aikoinaan, mutta nyt säännöt ovat hävinneet. Lapsenlapset ja kummilapset haluaisivat nyt pelata. Aikuisten pelin säännöt eivät sovi.
2. Wikipedia2.1.2008 klo 22:11
Osallistujat keräävät pisteitä vuorotellen laudalle laatimistaan sanoista. Pelin kirjainlaatat on pisteytetty niiden harvinaisuusasteen mukaan käytetyssä kielessä. Sanat sijoitetaan pelilaudan ruudukolle pysty- tai vaakasuoraan. Ensimmäinen sana sijoitetaan osuvaksi laudan keskimmäiseen ruutuun ja sitä seuraavat sanat on aina yhdistettävä joltain osin laudalla jo oleviin sanoihin. Osallistujat ottavat kangaspussista umpimähkään kirjainlaattoja sitä silmällä pitäen, että heillä on telineissään jatkuvasti käytössä seitsemän kirjainlaattaa, joista muodostaa sanoja. Virallisten sääntöjen mukaan sanojen kuuluu olla perusmuodossa ja yleiskieltä, eivätkä erisnimet ole sallittuja. Pelilaudan ruudukolla on myös erivärisiä erikoisruutuja, joista toisissa niihin osuvan kirjaimen pisteet kaksin- tai kolminkertaistuvat, toisissa koko sanan pisteet kaksin- tai kolminkertaistuvat. Sanoja on mahdollista myös jatkaa myöhemmillä vuoroilla, esimerkiksi yhdyssanoiksi, jolloin sanan jo kertaalleen laskettujen kirjainlaattojen pisteet otetaan laskuun laattaan kirjatun pistemäärän mukaan. Peli päättyy, kun joltakulta osallistujalta loppuvat kirjainlaatat tai peliä on muuten mahdotonta jatkaa. Osallistujien käyttämättä jääneet kirjainlaatat vähennetään arvonsa mukaan kunkin kokonaispisteistä. Pelin voittaja on eniten pisteitä kerännyt henkilö tai joukkue.
3. mummeli3.1.2008 klo 15:13
Lasten vanhassa pelissä vain ei ole kirjainlaatoissa ei pistemääriä tarkoittavia numeroita, mutta ainahan ne voidaan sopia. Kiitos vastauksesta!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *