KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > SURULLISIA TAPAUKSIA LEHTIMAAILMASSA

3751. Surullisia tapauksia lehtimaailmassa

Eki30.12.2007 klo 15:16
Talous-Sanomat siirtyy ainoastaan netissä ilmestyväksi lehdeksi. Viimeinen paperille painettu numero ilmestyi perjantaina. Samalla päättyy puolitoista vuotta kestanyt jakso, jossa joka lauantai julkaistiin puoli sivua ristikkoajanvietettä. Parasta tässä oli, että noin joka toinen viikko julkaistiin kuvaristikosta poikkeavia tehtäviä. Näin saatiin julki monia tehtävätyyppejä, joita perin harvoin näkee muualla.

Tämä ristikon toinen tuleminen Talous-Sanomiin alkoi elun perin keväällä 2006, kun lehti halusi kesänumeroihin tehtävän. Pesti kuitenkin jatkui "toistaiseksi" ja päättyi vasta koko lehden päättymiseen.

Toinen vähennys ristikoiden julkaisuun tapahtuu Pro Toimihenkilöunioni -lehdessä, joita on nähty täälläkin taannoin. Perustelu oli: "Pro-lehden lukijakunta on nuorentunut eikä ristikkojen tekijöitä enää löydy jäsenistöstä aiempien vuosien tapaan."

Eipä hätää. Monessa muussa paikassa ristikoita lisätään.
2. HT30.12.2007 klo 16:03
Ristikko on jäänyt pois myös Kalevan PeTo-viikkoliitteestä, syytä ei ole ilmoitettu. Liite rupeaa ilmestymään ensi vuonna kuulemma uudistetussa muodossa ja saa nähdä, onko (Erkki Vuokilan laatima) ristikko taas mukana.

Pisti silmään tuo "... eikä ristikkojen tekijöitä enää löydy jäsenistöstä ..."; jää miettimään, onko kyse ristikoiden ratkaisijoista vai laatijoista. Ennen vanhaan jako oli selvä: ristikko laadittiin/tehtiin ja sen jälkeen ratkaistiin. Liekö englannin vaikutusta, että ratkaisemisestakin on ruvettu puhumaan tekemisenä, englanti kun käyttää siihen tarkoitukseen do-verbiä.
3. Eki30.12.2007 klo 16:48
Tarkoittivat tietysti ristikon ratkojia. On kovin yleinen tapa käyttää tekemistä myös ratkomista tarkoittavana. Särähtää kyllä korvaani.

Kalevan yhteistyö Aamulehden tv-osaston kanssa päättyi ja samalla mahdollisuus saada tuo tv-ristikko. Saa nähdä, mitä sieltä tuleman pitää. Johonkin päätökseen on Kalevassa jo tultu, mutta en osaa sanoa, kuka alkaa tehdä ristikkoa sinne.
4. HT30.12.2007 klo 16:55
Esimerkiksi Paperiliitto-lehden ristikot tulevat luullakseni liiton jäseneltä/jäseniltä, niin että epätietoisuuteni tekemisestä/ratkomisesta ei ollut pelkää saivartelua, vaan aivan oikeasti kävi mielessä sekin mahdollisuus, että toimihenkilöittenkin joukossa voisi olla laatimista harrastavia.
5. Pekka Harne30.12.2007 klo 16:56
Etelä-Suomen Sanomat on julkaissut vuosikaudet orimattilalaisen Martti Räikkösen ristikoita sunnuntainumerossaan. Joulukuussa sillä paikalla oli kerran Pekka Joutsin laatimus. Lähetin s-postia lehden toimitukseen ja esitin toivomuksen pysyvästä vaihdosta Joutsiin, "koska lehdellä on muutakin yhteistyötä Satakunnan Kansan kanssa". Lupasivat pohtia asiaa, kun sopimusta ensi vuodesta tehdään. Pitäkää peukkuja!
6. Miimu30.12.2007 klo 19:02
Mitä, eikö Kalevan PeTo:ssa enää kivoja Ekin tv-ristikoita? Mitäs me nyt ruokatunnilla ratkotaan...? :-(
7. HT30.12.2007 klo 19:08
Miimu: ei ole ollut kai kolmeen viikkoon. Lopettivat heti kun minä voitin. Olet tainnut jättää ruokatunnit pitämättä, jos asia tuli yllätyksenä.
8. Miimu30.12.2007 klo 19:22
No jopas.. En ole huomannut. Tässähän on näitä pyhiä ollut ja vapaata muutenkin sotkemassa normaalikuvioita. Kalevaa en lue kuin töissä. Mitäs se HT meni silleen voittamaan ja nyt ei sitten enää saada tv-ristikoita... ;-).

Naiset töissä tykkäsi niistä ristikoista kun eivät olleet liian vaikeita, mutta toisaalta ei liian helppojakaan. Minä täytin sitten ne loput, mitä akat ei keksineet... ;-)
9. HT30.12.2007 klo 20:04
Joskus Kalevan ristikko tupsahti täyteen kymmenessä minuutissa, toisinaan tökki siksi etten seuraa tv-sarjoja ja hahmot olivat outoja. Veikkaan kyllä, että jonkin sortin ristikko Kalevaan vielä tulee. Demari-lehti lopetti aikanaan, mutta joutui paineen alla palauttamaan. Laatija kyllä vaihtui ja palkintoja jaettiin enää yksi aikaisemman kolmen asemesta.

Pirkka ei ole jakanut palkintoja aikoihin ja huomauttaa, että ratkaisun voi katsoa netistä. Jonkinlaisesta alennustilasta moinen kertoo.
10. kari kämäräinen30.12.2007 klo 21:39
Minä tein kauan kauan kauan sitten umpikepulaisena demarilehteen ristikoita!
11. Eki30.12.2007 klo 21:52
Demariin teki ensin Kari kokonaan itse, sitten Karille laadittiin ja lopulta Pekka Joutsi piirsi muiden laatimia ristikoita vielä aika monta vuotta. Hyviä olivat, mutta huonompien aikojen koittaessa liian kalliita.
12. ö3.1.2008 klo 20:28
Apu näyttää lopettaneen kysymys-palstansa. Mitähän Hannu Koskela nyt tekee?
13. Kertoja3.1.2008 klo 21:50
Kuinka kalliita Eki olivat ristikot tuolloin lopetettaessa ne?
14. Eki3.1.2008 klo 22:02
En muista enkä kyllä kertoisikaan. Miten muutenkaan verrata käsin laadittuja ja käsin piirrettyjä tietokoneen laatimiin ja clipart-kuvien koristamiin ristikoihin?
15. HT4.1.2008 klo 09:25
No niin, Kalevan uusittu PeTo tuli, ja on siihen otettu taas ristikko mukaan. Laatija on vaihtunut, palkinnot ovat ennallaan.
16. Eki4.1.2008 klo 21:56
Me-lehti 1/08:

"Me-lehti ei jatkossa julkaise ristikkoa. Toimitus kiittää kaikkia ahkeria ristikon ratkojia kuluneista vuosista."
17. Ritu5.5.2008 klo 18:56
Kyllä jonkun yksittäisenkin ristikon poistuminen harmittaa joitakin pitkään. Viimeksi tänään sain asiakkaaltani palautetta, että Pirkka-lehtikin menetti makunsa, kun siinä ei ole enää ristikkoa. Eikä ollut ensimmäinen asiakas, joka siitä huomautti.
Pyysin lähettämään palautteen ko. toimitukseen, muutoinhan on turha odottaa paluuta entiseen.
18. Eki7.5.2008 klo 10:32
Pirkka mietti ensin viikoittaista ristikkoa nettisivuilleen, mutta päätti sitten ottaa sinne ristikon joka kuukausi. Onhan se selvää, että se tyydyttää vain murto-osaa lehden lukijoita. Niin positiivista kuin onkin, että lehdessä on kaksi sudokua ja piilosana (ruotsinkielisessä Birka-lehdessä piilosanan tilalla Alf Simbergin höyryristikko), niin kyllähän lehti kuvaristikkoa kaipaisi. Tilanpuute vain on liian kova, ja pakko se meidän on yrittää ymmärtää.
19. HT7.5.2008 klo 10:47
Tilanpuute on vähän miten sen ottaa. Pirkassa on K-kaupan kokosivun mainoksia vaikka kuinka paljon, mutta yhtäkään siis ei voi pudottaa pois ristikon tieltä. Sivujen määräkin on ilmeisesti kiveen hakattu.

Yhteishyvä lienee kaupan lehdistä nyt ainoa, joka sisältää palkintoristikon.
20. Matti7.5.2008 klo 11:26
Minuakin huvittaa aina tuo valitus tilanpuutteesta. Kun lehteilee Pirkan kymmeniä ja kymmeniä mainossivuja sekä muita varsin tyhjänpäiväisiä juttuja, niin on vaikea ymmärtää, että on tilanpuutetta.

Pirkan piilosana on aivan OK, ja ++juhin symmetrisiä sudokujakin on kiva ihastella, vaikka en niitä ratkokaan.
21. Libero15.5.2008 klo 23:07
Surullisten tapausten vastapainoksi kerron tässä säikeessä mukavan tapauksen lehtimaailmasta.

Yhtyneiltä Kuvalehdiltä tuli lehtitilaustarjous, jonka olin aikeissa panna avaamatta paperinkeräykseen. Kuoren kääntöpuolella oli kuitenkin maininta: "Kuoressa ristikkojuliste." Pitihän kuori avata. Samalla selvisi, että tarjous koski ristikkoannistaan muutoinkin tunnettua aikakauslehteä.

Julisteessa on Veijo Wiréniltä kaksi kuvaristikkoa, sanaristikko, krypto ja kaksi sudokua. Ristikoitten 5 - 6 neliömillin ruutukokoon piti hetkinen totutella, mutta hyvin vihjeistä sai selvän.

Kaiken huippu tässä lähetyksessä oli se, että mukana oli myös kynänpätkä. Se olisi riittänyt juuri ja juuri julisteen tehtäviin ja ehkä vähän muihinkin, mutta en malttanut sitä käyttää. Sympaattinen idea kutkutti mieltä. Minikynän takia voisin melkein retkahtaa tilaamaan lehdenkin. :)
22. JPQ17.5.2008 klo 00:30
Surullista on joo kuten myös hifin ja mikrobitin yhdistyminen et se ettei bitti kirjoita kaikista tietokoneista jota on vielä edes vähän käytössä.
23. JPQ17.5.2008 klo 00:32
Libero: tosin kryptossa pisti silmään kolme mustaa ruutua perätysten tosin niin että alue on aukean vai mikäs se krypto termi reunassa mutta silti.
ps. lehdissä muuten joskus tosi inhottava paperi ratkontaan.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *