KESKUSTELUT > RISTIKOT > JOULU-SANASEPPO

3741. Joulu-Sanaseppo

Pekka Harne25.12.2007 klo 15:45
Vuoden viimeisestä Sanaseppo-lehdestä löytyy todellinen helmi. Aloitan ratkonnan yleensä vaikeimmaksi arvioidusta tehtävästä ja nyt se oli Kari Vaalamon Henkinen. Laatimus on piilokirjaimeton, mitä ei uskoisi, kun katsoo kirjaimiston ja sanaston monipuolisuutta ja pituutta. Harva pystynee samaan. 10+!
2. Timppa28.12.2007 klo 20:29
Henkisen sanasto todella enimmäkseen hyvää, mutta vielä puuttuu 7 kirjainta = 7 sanaa. Se oikea alanurkka tökkii, kai mulla on jotain väärin. Ja viivattu rikki on hakusessaan, saattaa olla siinäkin joku ratkojan moka...
3. Timppa28.12.2007 klo 20:32
Samasta lehdestä kehuja ansainnee Juha Hyvösen "Aukeaa", vaikka ihan kaikki ei olekaan auennut. Herkullisia vihjeitä!
4. Pekka Harne1.1.2008 klo 19:46
Yhdyn mielipiteeseesi, Timppa! Viimein sain oikean ylänurkankin täyteen. Harmi, että Hyvösen laatimuksia tulee nykyisin harvoin vastaan!

Jaakko Himbergin ristikosta mulla on edelleen vasen keskiosa auki.

Olipa muuten piilosanapitoinen numero: peräti seitsemän! Taitaa olla lehden tähänastinen ennätys. No, minähän pidän niistä. Markku Turusen Piilosana 3 pitkine sanoineen on vielä ihan auki.
5. Mäkis-Tartti2.1.2008 klo 12:40
Hyvä ja mukava lehti tuntuisi olevan, kaikin puolin. Nyt vasta viime päivinä olen siihen ehtinyt pikaisesti perehtyä ja täytellä ihan vain muutaman. Mutta miksi takasivun Poimintoja-palsta lopetetaan? Eikö niitä poimittavia yksinkertaisesti enää riitä? Tämä on vasta neljäs Sanasepponi, joten en tiedä, mitä kaikkea on jo aiemmin poimittu; mutta heitänpä tähän sen palstan muistoksi yhden (ja jos tämä on jo joskus siellä ollut, niin puolustaudun klassisin sanoin: repetitio est mater studiorum):

”Eikö elämä ollutkin kuin valtavan suuri sanaristikkotehtävä. Kun sai suurella vaivalla vaakasuoran rivin mieleisekseen, niin pystysuora ei ratkennut, ei sukupolvienkaan kovalla työllä. Rivillä 1949 vaakasuoraan oli arvoitus ’sopuisa yhteiskuntaelämä’ ja vieressä ’hyvä kansantalous’, mutta pystysuoraan oli ’kateus, ahdasmielisyys, epäluuloisuus, suvaitsemattomuus, sodat, pimeys, pimeys... musta arvoitus’”. (V. Huovinen, Hirri 1950, novelli ”Maailman menoa on katseltava vähän laajemmasta näkökulmasta...”)
6. Juhani Heino2.1.2008 klo 13:59
Laitanpa mäkin yhden poiminnan - Helsingin Sanomat 30.11.2007 sivu C1:
[Kristian Smedsin] koti ei ollut varsinainen kulttuurikoti, vaan siellä luettiin Valittuja Paloja ja tehtiin sanaristikoita.
7. Pekka Harne2.1.2008 klo 14:41
Noteerasin saman kuin Mäkis-Tartti (mukava nimimerkki!). Nyt tähän säikeeseen tulleen kahden sitaatin jälkeen on helppo ehdottaa, että tälle sivustolle avataan uusi säie, johon voime yhdessä koota eri viestimistä vastaan tulevia sanaristikkoaiheisia sitaatteja. Etu lehteen verrattuna on se, että saamme sitaatit tänne tuoreeltaan.
8. RA2.1.2008 klo 15:22
Minä myös olen pitänyt noista poiminnoista ja lukenut ne usein ensimmäisenä. Toimituskunnassa kuitenkin päätettiin, että aikansa kutakin ja takasivulle on alustavasti suunniteltu jotakin erikoistehtävää. Näkkyypähän!

Se jäi harmittamaan, että osaa sitaateista ei ehditty julkaista. Mutta jospa vaikka jossakin sisäsivuilla ne pääsisivät vielä elävöittämään lehteä.

Toinen harmittava asia on sivun 24 KASI-KISA ratkesi -jutun sekoittuminen; yksi ristikkoniksi edelliseltä sivulta oli hypännyt jutun alkuun. Kasi-kisasta ja voittaja Joonas Anttilasta on tulossa juttua myös Sanaseppoon 1/2008.
9. tonimikael2.1.2008 klo 16:06
Kun kerran kaikki kehuvat ja tykkäävät niistä sanasepon takakannen ristikkositaateista, niin intoa ei kaatane se kun, sanon, että minäpä en yleensä niitä koskaan jaksa lukea. :)
10. Mäkis-Tartti2.1.2008 klo 18:22
Niinpä niin, kuka mistäkin tykkää. Ehkei tämä asia kannata enää kokonaista lehden sivua, mutta olisi hienoa, että niitä muihin tekstijuttuihin ujutettaisiin - kuten RA yllä vihjailikin.

Kun nyt olen tässä syynännyt Joulu-Sanaseppoa ja tarkistelin syksyläisen (siis 3/07) ratkaisuja, niin huomasinpa, että Joutsi/Skytän ristikon ratkaisupaljastuksessa on ilmeinen virhe: siellä lukee DOFMI, vaikka kaiketi pitäisi olla DOGMI (tuo kiistanalainen keskikirjain on piilo-sellainen). Myös Joutsin toisessa ristikossa (siis siinä vanhassa numerossa) ollut ratkaisusana OTSELOTTI vähän arvelutti: eikös se otus ole ihan vain oselotti? (Mutta tämä jälkimmäinen ei tietenkään ole ratkaisunpaljastajan typo samaan tapaan kuin tuo eka. Tässähän kyse on kirjainmäärästä.)

Niin että pilkkua tässä pitää nyhjätä, jotta edes jotain pientä valittamista saisi kokoon.
11. HT2.1.2008 klo 18:39
Otselotti/oselotti: Suomen kielen perussanakirja ja Kielitoimiston sanakirja ilmoittavat nuo rinnakkaismuodoiksi eli eivät pane niitä paremmuusjärjestykseen.
12. RA2.1.2008 klo 18:49
Otselotti ja oselotti ovat sama asia. Ei Joutsin Pekka tee virheitä! ;-)
13. Mäkis-Tartti2.1.2008 klo 18:55
No niinpäs näkyy olevankin, myönnetään, kun nyt itsekin tsekkasin. Aina sitä oppii, ja minä näköjään opin pelkästään kantapään kautta. - Mutta se DOFMI on kyllä pakko olla väärin, muuten en ala peliä, yhyy.
14. RA2.1.2008 klo 19:16
Ala vaan, sillä olet oikeassa, Mäkis!
OPEIN = DOGMI.
15. Libero2.1.2008 klo 21:39
On sääli, että erikoistehtävä korvaa ristikkositaatit. Tehtäviä lehdessä on yllin kyllin.

Kaikki jutut luin ennen joulua. Krakan tarina ja ristikkovertailu kiinnostivat. Ristikon takaa -sarja on idealtaan mainio. Sekä Jyrki Takalan että Seppo Rosenbergin ristikot laadintapohdiskeluineen ovat olleet mielilukemistoani. Ja muutkin lehdessä olleet laadintapohdiskelut. Ne tosin saa lukea kolmeen kertaan, kun lähinnä ammatti-ihmiset kirjoittavat lähinnä ammatti-ihmisille. :) Sepon ristikossa olevan vihjeen JUHLA-ASUSTEMUOTI ratkaisusana saa täydet pisteet: sanan koostumus on onnistunut.

Kovin monta ristikkoa en ole vielä ehtinyt ratkoa muun muassa siksi, että aloitin säikeen aloittajan yllytyksestä kaikkein vaikeimmasta. Ajattelin ehkä hiukan suurellisesti, että kyllä minäkin jo siitä selviydyn. Puolet on kasassa, ja aion katsoa ottelun loppuun. Toinen puoliaika on tauon jälkeen usein vireämpi kuin ensimmäinen.

"Väärinkäsityksiä ja harharetkiä" -jutusta tuli mieleen eräs toivomus. Kun Sanasepossa näyttää olevan aineistoa tämän sivuston säikeistä, niin mieluiten jo säikeen alkupuolella olisi paikallaan kertoa, että kommentit saattavat tulla myös lehteen nimin, nimimerkein tai ilman niitä. Muistan Ekin - ainakin joskus - näin menetelleenkin.

On jotenkin eri asia kirjoittaa vain tälle foorumille kuin olla tavallaan haastateltavana siitä mitään tietämättä.
16. RA2.1.2008 klo 22:36
Libero nostaa esiin asian, josta kannattaa keskustella.

Itse hahmotan niin, että ILMAN NIMEÄ voi lainata kommentteja mistä vain ja mistä ikinä niitä onnistuukin poimimaan. Kommenteilla, ajatuksilla ei ole tuotesuojaa tai tekijänoikeutta.

Esimerkiksi tuosta Väärinkäsityksiä ja harharetkiä -jutusta poistettiin kaikki nimet ja nimimerkit - varmuuden vuoksi - juuri siksi, ettei ollut mahdollisuutta kysyä jokaiselta kirjoittajalta julkaisulupaa. Tuo sama määrä herkullisia väärinkäsityksiä olisi varmaan löytynyt ilman tätä Sanaris-keskustelualuettakin.

Silloin kun tällä palstalla kirjoittaneen ajatuksia julkaistaan Sanasepossa nimellä tai nimimerkillä, lupa julkaisuun on kysytty ja kysytään.

Minusta olennainen ero on tuossa, että julkaistaanko ilman nimeä vai nimellä/nimimerkillä. Mitä mieltä olette? Tästä kannattaa puhua.
17. iso S4.1.2008 klo 10:48
Kaksipiippuinen juttu, voisi todeta kuin ensimmäistä kertaa haulikon nähnyt.

"Kommenteilla, ajatuksilla ei ole tuotesuojaa tai tekijänoikeutta." En ole minkäänlainen tekijänoikeuden asiantuntija mutta rohkenen osittain eppäillä. Ajatuksilla ei tietenkään ole suojaa ellei niitä ole virallisesti patentoitu. Nettiin laitetuilla kommenteilla on luullakseni kuitenkin yhtä pätevä tekijänoikeus kuin kovakantisella kirjalla.

Tämä tarkoittanee sitä että täällä esitettyjä mielipiteitä saa omaksua tai vieroksua ja esittää julkisesti kannattaen tai vastustaen, kunhan tekee sen omin sanoin. Alkuperäistä lähdettä ei tarvitse silloin mainita eikä lupaa kysyä. Tietenkään ei ole hyväksyttävää esiintyä ajatuksen keksijänä jos se on lainatavaraa.

Tekijänoikeuden alaista tekstiä saa siterata "tarvittavassa laajuudessa". Tämänkään tekemiseen ei kai tarvitse kysyä lupaa. Kohteliasta toki on tiedottaa alkuperäiselle taholle hyvissä ajoin etukäteen, ainakin jos lainaus on joutumassa asiayhteyteen jonka voi olettaa olevan kyseiselle taholle jotenkin herkkä. Siteeraus täytyy tehdä sanatarkasti (välistä voi poistaa aiheen kannalta epäoleellisia osia, mutta poistot on selkeästi osoitettava) ja lähde on mainittava.

Siteerausta ei saa tehdä niin että alkuperäistä kirjoitusta käytetään tavalla jossa sen merkitys vääristyy. Esimerkiksi, oletetaan että joku ties mistä suivaantunut kirjoittaa yleisönosastoon väitteen että RA on huonoin mahdollinen valinta Sanasepon päätoimittajaksi ja todistelee oman kaunaisen mielipiteensä pätevyyttä lainaamalla Pekka Harnen kommenttia 1.1.2008 klo 19:46: "Yhdyn mielipiteeseesi" joka ei liittynyt kyseiseen asiaan millään tavalla.

Varmuuden välttämiseksi totean että omasta mielestäni tuo kuviteltu kirjoittaja on erehtynyt. Tähänastisilla näytöillä RA ei pääse edes lähelle Bottom 10 -listaa.

Siis, jos RA (nimi muutettu) käy läpi Liberon täällä olevan tuotannon, koostaa sen lauseista novellin ja julkaisee sen omissa nimissään, Liberolla lienee pätevä peruste kutsua RA leivättömän pöydän ääreen keskustelemaan ainakin toista osapuolta kiinnostavista asioista, kuten korvauksista.

Muuten olen sitä mieltä että täällä on juttua äärestä laitaan. On löysää puhetta, hetkellistä huulenheittoa, vakavaa keskustelua, asiallisia mielipiteitä ja koottua tietoa erilaisista ristikkologisista aiheista. Asiallisen tiedon seulominen täältä ja julkaiseminen Sanasepon kaltaisessa alan harrastelehdessä on minusta pikemminkin kulttuuriteko kuin moitittava asia (ei niin että nämä olisivat aina toisensa poissulkevia!). Siitä vaan, sanon minä omasta puolestani. Eri asia on jos joku alkaa tehdä bisnestä toisten teksteillä, silloin on oikeus ja kohtuus että alkuperäiset kirjoittajat saavat osansa.

Ymmärrän kyllä Liberon näkemyksen, vaikka asetunkin jossain määrin toiselle kannalle. Tämä on kaikille avoin palsta joten täällä esitetyt asiat ovat julkista tietoa. Jos ei halua että tekstejä lainataan, siitä pitäisi laittaa joka kommenttiin erikseen maininta. Hyvätapaiset ihmiset noudattaisivat tuota toivomusta. Huonotapaiset eivät eikä heitä siihen pystyisi pakottamaankaan.

Sanasepon suhteen voisi toimia se että toimituksella olisi lista henkilöistä jotka eivät halua tekstejään lainattavan. Satunnaisesti näille sivuille eksyviä ties minkä lehden toimittajia ei estäisi vaikka täällä jossain olisi lista kieltäjistä. Jos osuu vain yhteen säikeeseen Google-haun perusteella niin ei tule moisesta listasta tietoiseksi.

Erityisen arkaluontoiset keskustelut on parempi käydä chat-puolella ja sopia siellä että keskustelu on luottamuksellinen. Täällä ei auta muu kuin ottaa riski tai kirjoittaa niin yhdentekeviä (ei viisaita, ei älyttömiä, ehdottomasti mielenkiinnottomia) ettei kenellekään tule mieleenkään lainailla.

Niiltä osin kuin olen erehtynyt kysymyksen lakiteknisestä puolesta, toivotan oikaisut tervetulleiksi. Mielipiteet ovat omiani ja niiden oikaisijat toivotan tervemenneiksi :-)
18. iso S4.1.2008 klo 11:19
Jouluseppo on nyt alustavasti läpikäyty. Muutama ristikko osoittautui (totutusti) liian kinkkiseksi ensimmäisellä yrityksellä ratkaistavaksi.

Rea Lehtosen Sikavaikeesta on hallinnassa karkeasti ottaen vasen puolikas. Oikeassa puoliskossa on puolisen tusinaa hajanaisia arvauksia.

Poikkeuksellisesti rajoitin liikuntaa olemalla hyppäämättä Vuokilan piilokirjaimettoman höyryn, yli. Sehän oli "toteutettu kuvaristikkomaisesti". Millä perusteellahan se sitten ei ole kuvaristikko? Kuvavihjeitä oli tosin niukasti mutta oli kumminkin, ja minusta olennaisin ero höyryyn syntyy juuri siitä että kuvaristikossa vihjeet ovat "sisäänrakennettuja". Tämä vähentää katseen harhailun tarvetta mutta toisaalta rajaa vihjeiden mahdollista pituutta. Orporuutujakaan ei ollut (kun ei ollut piilokirjaimiakaan) joten en näe mitään syytä kieltää kuvaristikon statusta. Keskimääräinen sanapituus 6.226 on tuollaisessa aukiotyyppisessä ristikossa kova, joten Ekin mainitsema lievä nöyrtyminen muutaman sanan laadussa on ymmärrettävä.

Jaakko Himbergin Jakaja on melkoisen koskematon. Parikymmentä sanaa on luonnosteltu pääkuvan viereen ja oikean reunan kahteen alimpaan aukioon.

Juha Hyvösen kiitetty (eikä perusteetta) Aukeaa aukesi muuten, mutta kahden sanan kohdalla ei raksuta. "Ei tuo"-nappi ja sen kanssa poikittainen "sen ympärillä syötävää" ovat pystysanan kahta ensimmäistä kirjainta vailla. Lieneekö syötävä yhtä kaukana meikäläisen pöydästä kuin vähän ylempänä olevat kaksi vaakasanaa?

Kari Vaalamon Henkinen osoittaa että sovellun paremmin ruumiillisen työn tekijäksi, joskin kokemusten valossa huonosti siihenkin. Puoli tusinaa epävarmaa osumaa siellä täällä.

Edellä mainittua liikuntaa tuli riittävästi. Piilosanojen välttämiseen ei kolmiloikkakaan ollut riittävä suoritus ja vielä piti jaksaa ponnistaa tavuristikon yli. En valita, onhan noillekin tehtävätyypeille innostuneita kannattajia. Saakoot huvinsa!
19. iso S4.1.2008 klo 11:49
Erikseen pitää lausua kiitokset Kimmo Sillankorvalle peruskoulujen kasiluokkalaisten ristikkokisan tehtävistä. Sen lisäksi että Sanasepossa oli kerrankin aloittelijatasolle sopivia ristikoita, ne olivat mielestäni erinomaisen laadukkaita ja tarkoitukseensa soveliaita. Vähintään yhtä osuvia kohderyhmäänsä ajatellen kuin Iltiksen lastenristikot, joissa mielestäni on enemmän sellaisia sanoja joissa tarvitaan apuun äidin kieltä. En tosin tiedä minkä ikäisille lapsille ne on suunnattu. Tässähän ikäryhmä oli varsin tarkasti määrätty.

Alkuerät olivat niin helppoja kuin kohtuudella voi ristikolta vaatia. Näin pitääkin olla, koska monilla kilpailijoista ei luultavasti ollut aiempaa kokemusta. Juuri tällaisilla voi kipinä syttyä jos on syttyäkseen ja silti siinä porukassa nämä seulovat riittävästi.

Finaaliristikossa oli jo pientä kinkkisyyttä (ei tietenkään Sanasepon lukijoille, vaan aloittelijoille) minkä osoittaa sekin että vain voittaja selvisi tehtävästä alle puolessa tunnissa. Vaikeusaste oli suunnilleen samaa luokkaa kuin SM-välierien ykköstehtävässä (siinä pikakirjoituskilpailussa). Jee, olisin pärjännyt kasiluokkalaisille: voittajan aika 23.20, oma tulos niukasti alle 6 minuuttia! Matkalla ehdin tehdä ja korjata kaksi virheellistä arvausta.

Tässä oli yksi lievästi Nykäseltä maistuva kohta: juosta (6) ja yksi sana joka ei välttämättä ole kaikilla murrealueilla tuttu: kahden rastin kuva (7). Kaunokirjallisuutta (10) kuulosti minusta mahdottomalta, mutta tulipa jälleen todistetuksi että elän kulttuurivapaalla vyöhykkeellä. Minusta alku ja loppu ovat yhtä vastakkaisia käsitteitä kuin puhe ja laulu, mutta onhan puhelaulukin olemassa. Ratkaisusanan edustaman käsitteen isäksi mainitaan netissä Charles Baudelaire, joten uskottava on ettei Kimmo ole sitä itse hädissään keksinyt.

Aplodit voittajalle ja laatijalle. Kimmo aloitti laatijana vähän yli 10 vuotta sitten, oli jo silloin yhtiön parhaita ja on hioutunut entistä tyylikkäämmäksi. Jotkut polkevat paikallaan mutta Kimmolla on asenne kohdallaan :-)
20. Libero4.1.2008 klo 21:27
Koko Sanaseppo-lehti on mielestäni kulttuuriteko. En toivomuksineni moittinut sitä, että lehdessä on aineistoa tältä sivustolta. Olen samaa mieltä siitä, että asiallisen aineiston julkaiseminen lehdessä on sekin kulttuuriteko, kuten iso S kirjoittaa (4.1.2008 kello 10.48). Kiinnitin huomiota siihen, miten tuo kulttuuriteko tehdään.

RA on tehnyt paljon ja näkyvää työtä jo kahden numeron päätoimittajana. Tehtävä on harrastelehdessäkin vaativa. Muun muassa tästä syystä en alkuunkaan ymmärrä hänen kommenttiaan (2.1.2008 kello 22.36): "Itse hahmotan niin, että ILMAN NIMEÄ voi lainata kommentteja mistä vain ja mistä ikinä niitä onnistuukin poimimaan. Kommenteilla, ajatuksilla ei ole tuotesuojaa tai tekijänoikeutta."

Aina ja kaikkialla ei ole kyse tuotesuojasta tai edes tekijänoikeudesta, vaan kyse on vain (!) hyvästä tavasta. Esimerkiksi ottamani jutun juuret ovat ainakin osittain 3508. säikeessä "Väärinkäsitykset kautta aikain". Sen viimekesäinen avauspuheenvuoro on Ekiltä. RA on elvyttänyt säikeen kehotuksellaan (27.11.2007 kello 13.00): "Kaivelkaapa vielä ratkontakokemuksia, omia tai toisten. Mitä muita tällaisia väärinkäsityksiä löytyisi?"

RA: Mitä haittaa tai vaivaa olisi ollut siitä, että olisit saman tien maininnut säikeessä olevan aineiston matkaavan tai mahdollisesti matkaavan Sanaseppo-lehteen? Kaikki sivustolla kävijät eivät voi tuosta vain tietää, että sinulla on tällä kertaa tekeillä lehtijuttu. Avoimella kysymyksenasettelulla ratkontakokemuksia olisi ehkä tullut lisää.

En ole kovin kauan lukenut jäsenlehteä, mutta minulle on syntynyt ihan hyvä kuva siitä, miten toimitus on käyttänyt Sanaristikot.netistä peräisin olevia tekstejä. Olennaista on se, että kirjoittajan nimi, nimikirjaimet tai nimimerkki ja lähde ovat näkösällä. Näin on varmasti ollutkin.

Ilmeisesti huolestuin suotta. RA:n linjaus nimettömäksi rapsitun aineiston vapaasta käyttämisestä ei kuitenkaan herätä minussa myönteistä vastakaikua.
21. Tuomas L.5.1.2008 klo 15:14
Hyvösen ristikosta iso S:lle: vihjeestä "sen ympärillä syötävää" tuli aika hauska ja yllättävä sana, jonka hoksaaminen tuotti hyvän ahaa-elämyksen. Kannattaa irrottautua ihan tavanomaisimmista ajattelukaavoista... "Ei tuo"-napin idea on sen sijaan vielä minullekin selkiintymätön, vaikka ratkaisusana lieneekin oikein. Ei kuitenkaan tässä vaiheessa enempää asiasta, kun on palkintoristikko kyseessä.
22. RA5.1.2008 klo 15:51
Libero, ei mitään haittaa tai vaivaa olisi ollut mainita juttuideasta! Eipä vain tullut mieleen - osin siitä syystä, etten tuossa vaiheessa vielä tiennyt, tulisiko noista väärinkäsityksistä koskaan mitään juttua.

Varmasti on jatkossa paikallaan, kun/jos uusia säikeitä avataan nimenomaan Sanaseppo-juttua suunnitellen, että se avoimesti kerrotaan. Ja saatat olla oikeassa myös siinä, että tuo tieto jopa lisäisi kirjoittajien määrää. - Tietääkseni yhtäkään tähänastista säiettä ei ole avattu tällä motiivilla tai en ole ainakaan itse huomannut.

Olisin kuitenkin edelleen sitä mieltä, että mitään hyvää tapaa ei rikota, jos (nimettöminä ja tätä keskustelualuetta mainitsematta) poimitaan ja koostetaan jutuksi yksittäisiä lyhyitä kommentteja, kokemuksia, ajatuksia silloin, kun nuo samat tai samantapaiset kommentit voisi periaatteessa kerätä mistä tahansa. Tokihan sanamuotoja voisi vähän muutella, ettei poiminta olisi sanatarkka, mutta se olisi kai kosmetiikkaa.

Pitemmät kommentit, erityisesti sellaiset, jotka sisältävät mielipiteitä ja kannanottoja ovat asia erikseen. Niitä en lähtisi "rapsimaan nimettömiksi". Niiden antihan on juuri siinä, että KUKA on sanonut mitäkin ja KUKA on ollut mitäkin mieltä. Tällaisiin juttuihin (jos niihin näistä säikeistä aineistoa poimitaan) pyydetään julkaisulupa, annetaan mahdollisuus hioa tänne kirjoittamaansa ja nimi tai nimimerkki julkaistaan.

Tein jo JouluSeppoon (julkaistaan vasta KevätSepossa) jutun sanaristikoiden laadintasäännöistä ja poimin siihen täällä käydyistä keskusteluista Olavi Kivalon, Antti Viitamäen ja Toni Pitkälän mielipiteitä. Kaikki kolme ovat nähneet jutun ja antaneet suostumuksensa tekstinsä käyttämiseen. Poimin siihen täältä myös joitakin ratkojakommentteja, jotka esitetään jutussa Ratkoja1: "...", Ratkoja2: "...", Ratkoja3: "...".

- Tarvinnee vielä miettiä, pitäisikö nuo ratkojakommentit poistaa, koska käytännössä ei ole mahdollista pyytää julkaisulupaa nimimerkeiltä, joiden henkilöllisyyttä ei tiedetä. Toinen mahdollisuus olisi tietysti laittaa näkyviin se ratkojan käyttämä nimimerkki, mutta lukijan kannalta se ei mielestäni kertoisi yhtään sen enempää eikä lisäisi informaatioarvoa.

Joten jäljelle jää - aina vain - ainakin se kysymys, kuinka moni täällä nimimerkillä kirjoittava ei missään tapauksessa halua, että hänen kirjoittamisiaan julkaistaan Sanasepossa nimettömänä tyyliin Ratkoja: "...".

P.S. iso S, koetapa virallisesti patentoida tai trademarkata joku IDEAsi tai ajatuksesi. Kerro sitten, että onnistuiko! :-)
23. RA5.1.2008 klo 16:26
Kirjoitin yllä: Kaikki kolme ovat nähneet jutun ja antaneet suostumuksensa tekstinsä käyttämiseen.

Piti olla: Kaikki kolme ovat nähneet jutun ja/tai antaneet suostumuksensa tekstinsä käyttämiseen.
24. Libero5.1.2008 klo 17:45
RA (5.1.2008 kello 15.51): Kun ratkojan kommenttia lainataan, kirjoittajan käyttämä nimimerkki ei tosiaan kerro lukijalle välttämättä yhtään sen enempää. Samalla asenteella kaikki haastateltavienkin nimet ovat tarpeettomia: harva lukija tuntee haastateltavia nimeltä.

Tässä asiassa ei kuitenkaan ole kyse lukijan hyvinvoinnista eikä mukavuudesta. Painopiste on siinä, kuka kommentin on kirjoittanut, ja siinä, missä asiayhteydessä hän on sen kirjoittanut, ja siinä, mistä kommentti on lainattu.

Rohkenen olla sitä mieltä, että mainitsemastasi jutusta ei tarvitse ratkojakommentteja poistaa, kunhan niitä käsitellään yhtä arvokkaasti kuin Olavi Kivalon, Antti Viitamäen ja Toni Pitkälän mielipiteitä.

Oikeastaan on turha erikseen miettiä, miten näissä tilanteissa Sanasepossa toimitaan, kun perusasioista on jo entuudestaan olemassa runsaaseen kokemukseen ja tietoon perustuvat kirjatut pelisäännöt. Tuskin niihin on syytä täällä alkaa uusia tulkintoja kehitellä, ainakaan tänä viikonloppuna. :)

Toiseksi viimeisessä kappaleessa puntaroimaasi ikuisuuskysymykseen ei toivottavasti koskaan tule vastausta. Tenkkapoo on aivan toisaalla.
25. RA5.1.2008 klo 17:53
Libero, nyt en ymmärrä.

Voisitko selvemmin kertoa/neuvoa, missä mielestäsi SE tenkkapoo on.
26. Libero5.1.2008 klo 18:01
Lähestymistavassa.
27. RA5.1.2008 klo 18:05
Ja...? Mikä on oikea lähestymistapa? Mikä olisi keskeistä?
28. Jaska5.1.2008 klo 18:49
Minä kyllä arvasin sen Liberon tenkkapoon, mutta se siitä. Hyvään journalistiseen tapaan kuuluu mainita lähde, kun lainataan toisen lehden alkuperäistä aineistoa. Siihen kuuluvat siis ko. lehden toimittajien omalle lehdelleen toimittama aineisto, jonka ei voi katsoa olevan kaikkien "yhteistä omaisuutta", kuten sää, nimipäivät, auringonnousuajat jne. Lehdet noudattavat tapaa myös sitaattipalstoillaan, joita ovat esim. Ilta-Sanomien Sanottua ja SK:n jyviä ja akanoita. Ja Sanasepossa päättynyt takasivun Poimintoja.

Libero olisi siis halunnut samaa käytäntöä noudatettavan myös Sanasepon koosteessa Väärinkäsityksiä ja harharetkiä. Jos olisin itse toimittanut tämän jutun, olisin maininnut ne poimitun täältä meidän keskusteluistamme. Siitähän joku uusi, utami Sanasepon lukija olisi saanut tiedon tämän maan suurimmasta ja kauneimmasta ristikkosivustosta, jonka olemassaolosta hänellä ei ollut siihen asti aaninkiakaan! Nimimerkkejä en minäkään olisi pannut näytille, tuntuisi jotenkin liioitellulta. Syntihän se ei silti olisi ollut.

Nämäkin mietteet saa julkaista Jaskatta vapaasti ja korvauksetta Sanasepossa ja New York Herald Tribunessa.
29. RA5.1.2008 klo 19:03
OK! JOS kysymys on VAIN tuosta, niin mainitaan weeweewee.sanaristikot.net aina jatkossa!

Tämä sivusto on siis rinnastettavissa "toiseen lehteen". Kumma kun Sanasepon toimitukseen kuuluva, tämän sivuston omistaja Eki ei mitään narissut, että kyllä pitäis tämän sivuston nimi näkyä! ;-)
30. Libero5.1.2008 klo 19:47
RA (5.1.2008 kello 18.05):

Oikea ja oikea?! Etsivä löytää...

Lainaan Douglas Adamsin klassikosta "Linnunradan käsikirja liftareille" Syvä Mietteen pulpauttamaa vastausta Perimmäiseen Kysymykseen Elämästä, Maailmankaikkeudesta ja Kaikesta.

Vastaus on: " Neljäkymmentäkaksi." :D

- - -

Olen jo kirjoittanut käsitykseni siitä, mikä on keskeistä. Sen verran voin tarkentaa, ettei keskeistä ole alkaa etsiä helpointa ratkaisua.

Jos tänne kirjoittavat alkaisivat vastata kysymykseesi, niin sinä säästyisit siltä vastuulliselta vaivalta, että pohdit itse tykönäsi ja turhautumatta vastausta siihen, miten toisen työtä - mielipiteet ja kommentit mukaan lukien - käytetään hienotunteisesti hyväksi.

Joskus siinä onnistutaan, joskus epäonnistutaan. Sen ihmeemmästä ei ole kysymys.
31. RA5.1.2008 klo 20:06
Nyt ymmärrän vielä vähemmän. Ja ilmiselvästi jostakin ihmeellisestä taitaa olla kysymys?

Libero, oletko sanomassa, että Sanasepon nykytoimittaminen (erityisesti oma osuuteni siinä) perustuu jonkun toisen työn epähienotunteiseen hyväksikäyttöön tai johonkin helpoimman ratkaisun hakuun? Vastuuttomuuteenkin?
32. RA5.1.2008 klo 20:22
Sinä unohdit mainita tuon Douglas Adamsin kirjan kustantajan! ;-)
33. Libero5.1.2008 klo 20:47
Tuo ajatus helpoimmasta ratkaisusta liittyi lähinnä kysymysmerkittömään kysymykseesi siitä, kuinka moni täällä nimimerkillä kirjoittava ei missään tapauksessa haluaisi, että hänen kirjoittamisiaan jne.

Olen liittänyt sinut mielessäni arvostavasti siihen suureen joukkoon, jonka edustajat joutuvat pohtimaan hyvän journalistisen tavan perusasioita sydän vereslihalla, monet jopa päivittäin ja monta kertaa päivässä. Sinun osuuteesi Sanasepon toimittamisessa en pysty kovin merkittävästi ottamaan kantaa enkä tunne siihen tarvetta. Otin esille yhden esimerkkijutun, ja ehdotit kommenttini pohjalta keskustelua.

Myös kampaajan tulee ammatissaan toimia hienotunteisesti ja vastuullisesti. En ole ampunut minkäänlaista nuolta sinua kohti, kun ajattelen samoin kaikista ammatti-ihmisistä, myös päätoimittajista ja toimittajista.
34. Jukkis5.1.2008 klo 21:12
Että tulee muidenkin mielipiteitä esille, niin kerron, että en minä ollenkaan ymmärrä, miksi ihan tietoisesti jätettiin pois maininta siitä, miten se hassujen väärinkäsityksien luettelo oli kerätty. Ihan käsittämätön ratkaisu.
35. RA5.1.2008 klo 22:32
Niin on. En käsitä vieläkään, mikä minuun meni.
36. x-jäsen5.1.2008 klo 22:38
Kylläpä on päätoimittajalla ylimielinen asenne jäsenistöä kohtaan. Ennustan lyhyttä uraa.
37. Olavi Kivalo7.1.2008 klo 23:00
Joka toista haukkuu, se itse on. Päätoimittajahan yrittää selvästi tehdä parhaansa.
38. iso S9.1.2008 klo 14:13
Täysin kyseiseen henkilöön liittymättä tuosta tulee mieleen että aina parhaansa tekemälläkään ei saa aikaan (riittävän) hyvää tulosta.

Vuosia sitten sukulaispoika oli jossakin ö-divarin lätkäjoukkueessa kakkosmaalivahtina ja pääsi pelaamaan kun ykkönen oli loukkaantunut. Joukkue hävisi jotain 0-8. Paikallislehden uutisen mukaan valmentaja totesi ettei syy ollut maalivahdin joka teki parhaansa.

Minäkin tein parhaani kun aloitin lehden kimpussa uusintakierroksen. Lehtosen sikavaikee täyttyi. Osittain jäi täyttä ymmärrystä vaille tiedonpuutteen tai muun syyn takia. Pääkuvan tulkinta ja kohdistaminen sen ratkaisusanoihin, etenkin vaakasanaan, ei oikein suju. Osittain tilannetta vaikeuttaa kahdenkokoisilla kirjaimilla tekstattujen sanojen viestin ymmärtäminen. "Kyllä tää" on pienemmillä kuin sen vieressä oleva kahdelle riville jaettu "Pitkälä ratkee". Onko hikoileva sika Pitkälä, jota rohkaistaan: "kyllä tää ratkee!"? Vai pitääkö lukea "Pitkälä kyllä tää ratkee!"? Vai erikseen, "Pitkälä ratkee!" ja irrallisuudessaan käsitämätön tynkä "kyllä tää"? Ei ole helppoa kun on vaikeeta.

Himbergin ristikosta ratkesi uudella yrityksellä noin 40% ja Vaalamo jumittaa edelleen yhtä tiukasti.

Hyvösen puuttuvaan kahteen kirjaimeen minulla on kaninaivoinen teoria joka johtaa vaakasuunnassa epäsanaan ja vihjeen ihmettelyyn sekä pystysanan vihjeen tulkintaan jossa "ympärillä" pitää käyttää kahdesti ja ruoka on kerran käytettyä. En usko että olen oikealla hajulla (tilanteessa jossa ollaan usein lähellä sydäntä).
39. Jaska9.1.2008 klo 17:27
Se nelikirjaiminenhan on 4/9 sanasta, johon olen törmännyt ainakin kahdesti (Skyttä ja Pitkälä, ellen erehdy). Kyllä asia näin on, tuliko selväksi.
40. Olavi Kivalo11.1.2008 klo 10:49
Toisen henkilön hengentuotoksen lainaaminen ja julkaiseminen on delikaaatti juttu, kuten Liberonkin yli 600-sanainen moraliteetti aiheesta osoittaa. Jäin miettimään, mikä rooli tässä oli viittauksella Douglas Adamsiin, tuohon arvostettuun ateistiin.
41. Libero11.1.2008 klo 16:59
Olavi Kivalo:

Viittasin Adamsiin vastauksena RA:n esittämiin kysymyksiin (5.1.2008 kello 18.05):

1) "Ja?"

2) "Mikä on oikea lähestymistapa?"

Tarkoitin viittauksella yksinkertaisesti sitä, etten halunnut ryhtyä tarjoilemaan niin kutsuttuja oikeita vastauksia kyseisiin kysymyksiin.

Toinen mielivastaukseni kysymyksiin, joihin jätän mieluiten vastaamatta mielenkiinnon, tiedon tai henkisen laiskuuden puutteessa, on seuraavanlainen:

"Ei, juu, kaksi, neljä, kuusi."

Tämä syvämiete ei tietääkseni ole mistään kotoisin, mikä tarkoittaa, etten tietääkseni ole lainannut sitä keneltäkään. :) Olisin Adamsin nelikakkosen sijaan voinut yhtä hyvin turvautua tähän toiseen vastausvaihtoehtoon.

Kaikki tämä seurasi siitä, kun annoin palautetta yhdestä jutusta. En arvannut, että se vasta arkaluonteinen juttu olikin!
42. RA11.1.2008 klo 18:21
Libero,

ei se ollut lainkaan arkaluonteinen juttu (mielestäni). Päinvastoin! Ainakin itse olen kiitollinen asiallisesta palautteestasi! Se sai ajattelemaan asioita tavalla, mitä en ollut itse harjoittanut aikaisemmin.

Tai ehkä olinkin, mutta en - näköjään - tarpeeksi huolellisesti. :-)
43. TAM13.1.2008 klo 10:45
"EI varista" on jumiutunut totaalisesti vihjeeseen luvatta ja kateus. Olisin ikikiitollinen pienestäkin vihjeestä.
44. Jaska13.1.2008 klo 12:33
LUVATTA - siitä seuraa pk
45. Jaska13.1.2008 klo 12:38
Taas osui sormi johonkin väärään nappulaan, ei kuitenkaan lähetä -painikkeeseen. Kumma juttu. Siis lause jatkuu: jos käry käy.

KATEUS ratkaisusanan toinen merkitys on "ensimmäisen laatuluokan naaraspuolista siipikarjan edustaja".
46. Jaska13.1.2008 klo 12:40
- naaraspuolinen -
47. RA13.1.2008 klo 12:44
LUVATTA: Ratkaisusana kytkee itselläni ensimmäisenä armeijaan - tai jos ratkaisusanan tyylissä pysytään, tulisi varmaan sanoa, että inttiin.

KATEUS: Vastaussana on toisaalta suora kateuden synonyymi, toisaalta kateuden seurauskin.
48. RA13.1.2008 klo 13:27
Jaska, anna lisävihje tuosta lisävihjeestäsi:

KATEUS ratkaisusanan toinen merkitys on "ensimmäisen laatuluokan naaraspuolinen siipikarjan edustaja".

;-)
49. RA13.1.2008 klo 15:11
Jaska, peruutan lisävihjepyynnön. Ihan pikkasella douppauksella yhteys jo löytyikin.
50. TAM14.1.2008 klo 19:26
kiitos kiitos, luvatta selvisi, olensitä kateuden synonyymiä kokeillut, mutta se viimeinen harmaa pysytysuora sana jää selvittämättömäksi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *