KESKUSTELUT > RISTIKOT > JOULULAHJA RISTIKKOHARRASTAJALLE

3732. joululahja ristikkoharrastajalle

epätoivoinen18.12.2007 klo 18:14
Heippa!

Tulisiko kellään mieleen mitään sellaista YKSINPELIÄ, joka olisi samantyyppinen kuin sanaristikot (tai pasianssi), mutta tarjoaisi kuitenkin jotain uutta ja mielenkiintoista? Yritän epätoivoisesti keksiä mummilleni joululahjaa... Hän tekee paljon sanaristikoita ja pelaa myös pasianssia, ja nyt ajattelin, olisiko olemassa jotakin lauta- tai pc-peliä, johon vetreän (ja tietokonetta käyttävän) kaheksankymppisen olisi helppo päästä mukaan, mutta joka olisi kuitenkin uusi ja piristävä peli? Boggle vaikutti muuten kivalta, mutta siinä kisataan nopeudessa, eikä nopeus ole eläkeikäisten vahvuus. On tylsää ostaa vuodesta toiseen ristikkolehtiä..... (Numeroristikoista hän ei tosiaan pidä.)

Kiitos hirveästi jos joku osaisi auttaa!
2. Römpsä18.12.2007 klo 20:54
Miten olisi shakki?
3. Jaska18.12.2007 klo 21:15
Epätoivoinen, mummisi siis ratkoo ristikoita ja ilmeisesti pitää niistä? Mutta sinusta on tylsää antaa jatkuvasti lahjaksi ristikkolehden vuosikerta? Voisiko mummi pettyä, jos ei saisikaan totuttua lahjaa, vaan joutuisi uhraamaan pienestä eläkkeestään tuplahinnan irtonumero-ostoksiin? Mietipä sitä. Voit tietysti myös vinkata mummille netin runsaasta pasianssitarjonnasta, jos hän vain korttia on tähän saakka läiskinyt.
4. epätoivoinen18.12.2007 klo 22:11
Kiitos kovasti kun jaksoitte vastata!

Römpsä, mummilassa on shakkisetti, muttei hän ole siitä ikinä innostunut, vaikka me lapsenlapset ollaan aina hänet pakotettu pelaamaan. :D

Jaska, en ole siis ikinä antanut ristikkolehden vuosikertaa, vaan yksittäisiä ristikkolehtiä (lähinnä lapsena). Hän on aina itse tehnyt paljon ilmaisia ristikoita, ja ehkä joskus ristikkolehtiä itsekin ostanut. Hän tilaa kyllä muita lehtiä ja hänellä on iso eläke, joten rahasta tässä ei ole kyse. Mummi on niitä ihmisiä, joilla on jo kaikkea, mitä he haluavat. :/ Hyvä sinänsä, mutta lahjominen on äärettömän hankalaa. En pysty antamaan edes "pesen ikkunat puolestasi" -lahjakorttia, kun asun niin kaukana. Sitä paitsi mummi haluaa itse siivota kaiken. :D

Meni off topiciksi. Mutta lisää vinkkejä otetaan ilolla vastaan, kiitos!
5. JPQ18.12.2007 klo 22:44
Scrable (sitäkin voi yksin pelata) tai ristikkosanakirja tai se vuokilan ristikkokirja vielä mielummin jos hänestä vielä saatais laatija.:)
6. Römpsä19.12.2007 klo 07:43
Shakkia voi pelata yksinkin, tietokonetta vastaan, koneen voi jopa ohjelmoida pelaamaan valkoisilla, jolloin isoäitisi täytyy reagoida koneen hyökkäyksiin!
7. Matti19.12.2007 klo 12:01
epätoivoinen, isoäitisi on epäilemättä löytänyt Windowsin vapaakentän eli freecellin? Minusta se on täysin lyömätön pasianssi. Tosin se ei maksa mitään ...
8. epätoivoinen19.12.2007 klo 19:18
Kiitos kauheasti kaikille!

Onko kellään tietoa, myydäänkö noita ristikkosanakirjoja tavallisissa kirjakaupoissa? Kokeilin hakea niitä suomalaisen ja akateemisen sivuilta, mutta netistä ei ainakaan löytynyt.

Onko Scrablea tosiaan hauska pelata yksin? :o (En ole muistaakseni ikinä sitä pelannut.)

Tajusin muuten, ettei tietokonepelit välttämättä olekaan hyvä idea, koska mummilan kone on ikuisuuksia vanha ja aivan J Ä R K Y T T Ä V Ä N hidas, eli en tiedä, onnistuuko sillä edes peruspasianssi.
9. ö19.12.2007 klo 19:49
Ei sillä eikä millään, mutta onko mummisi kokeillut sudokuja?
Jos on, niin osta hänelle futoshikejä. Ne ovat sudokuja parempia.
10. Römpsä19.12.2007 klo 19:52
Kyllä niitä ristikkosanakirjoja on kaupan ihan normaaleissa kirjakaupoissa.
11. sps19.12.2007 klo 20:06
Muutama vuosi sitten ostin 80-vuotiaalle leskeksi jääneelle äidilleni pattereilla toimivan pöytäshakkipelin ( Mephisto Junior Master Chess ). Siitäpä tuli varsinainen kaveri, joka ristittiin Keijoksi ja ette usko sitä iloa äidin äänessä, kun Keijo kuulemma taas hävisi... Ja samalla tuli äidille tutuksi myös tietokone. Muistan ostaneeni pelin kirjakaupasta.
12. Römpsä19.12.2007 klo 20:35
Itselläni on saitek merkkinen shakkitietokone, toimii paristoilla tahi verkkovirralla. Koneen suunnitteluun on osallistunut itse garri kasparov. Järkyttävän hyvä laite, laita paristot sisään ja voit pelata vaikkapa kynttilän valossa. Suosittelen, ainoa haittapuoli on se että siihen jää koukkuun!
13. Johanna19.12.2007 klo 23:45
Isoäitisi on varmaan verbaalisesti lahjakas, koska ratkoo ristikoita. Ehdotukseni on jääkaappimagneetit "http://www.jaakaappirunous.com/". Tiedättekö mistä näille saisi pöydällä pidettävän leikkialustan?
14. JPQ20.12.2007 klo 00:36
Scrabblea en ole yksin kokeillut mutta mitä sääntöjä luin luulempa että kyllä sen parissa viihtyy varsinkin kun jos sanalliset pelit lähempänä sydäntä kuin minulla jolla ne jo aika lähellä koska anatomiaa en hyvin en tunne en sano minkä elimen kohdalla.:)
ps. nimenomaan tavallisissa kirjakaupoissa myydään ristikkosanakirjoja ja muistutan akateeminen/suomalainen jos tiedät tarpeeksi kirjasta pystynevät tilamaan minkä vain melkein jopa ehkä suositella teosta ja vuokilan tätä uutta kirjaa suosittelen koska kovat kannet ööh ja muutenkin. ps. Vuokila ei maksa minulle mainoseuroja.:(
15. Pekka Harne20.12.2007 klo 10:03
Vuoden käännöskirjallisuuteen kuuluu "Kuka, missä, ensin? Kaikkien aikojen ensimmäiset" (suom. Veli-Pekka Ketola, WSOY 2007). Kirja on aarreaitta kaikille tietokilpailuiden ja nippelitiedon ystäville. Siinä on oma lukunsa myös peleistä ja ristikoista. Ehkäpä jollekin viime hetken lahjavihje?
16. Matti20.12.2007 klo 10:17
epätoivoinen, ostapa mummillesi uusi tietokone. Aivan uusi mahdollisuuksien maailma avautuu, kun koneessa on riittävästi vääntöä. Antamasi profiilin perusteella kuvittelisin, että esim. Google Earth saattaisi hyvinkin viihdyttää. Autot Golden Gatella, puskuproomu Suezin kanavalla, Niagaran hevosenkenkäputous tiltattuna, ...
17. Kravattimies22.12.2007 klo 08:06
... ja uudella tietokoneella googleen, joko suomenkieliseen tai englanninkieliseen, hakusanaksi: scrabulous.

Eikä pelatessa ole kiirettä, vaan saa miettiä vaikka yön yli, kun hakee seuraavaa sanaa. En ole itse pelannut, mutta näin sen ymmärsin; oli iso juttu viikonlopun lehdessä. Pelistä on tullut erittäin suosittu; netissä on miljoonia pelaajia.

Intialaiset keksineet. Saa nähdä, kuinka kauan ennen kuin melkein saman niminen iso peliyhtiö haastaa oikeuteen.
18. Hakro22.12.2007 klo 11:13
Tietokoneella pelattavista sanaristikkopeleistä minulle tuttu on CrossCraze, ja pidän sitä varsin onnistuneena sovelluksena. Siinä on myös suomenkielinen sanasto. Pelaajia voi olla 2, 3 tai 4, tai sitten voi pelata yksin tietokonetta vastaan. Myös kaksinpelaaminen netin kautta on mahdollista, mutta se edellyttää joitain virityksiä, joista en ole ihan selvillä.

Peliä myydään parinkymmenen taalan hintaan monessakin osoitteessa, esimerkiksi:
-http://www.ortsoftware.com/cc.html
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *