KESKUSTELUT > RISTIKOT > PLUSKOVIS

3709. Pluskovis

Jaska2.12.2007 klo 14:23
Jäi tällä kertaa osakseni valmiin ristikon arviointi kommentilla "paremminkin täyskolmonen". Totta. Ne jotka eivät nähneet (tod.näk. yli 90 pros. ratkojista) Ekin kommenttia 15.11. joutuivat ainakin antamaan vähän tasoitusta niille jotka varoituksen noteerasivat. Pääkuvasanat ovat jo sinällään aina vaikeita, ja kun höysteenä on vielä 20-kirjaiminen (ennalta päätetty vai laadinnan myötä kehkeytynyt?) "tämä voi olla mitä tahansa" -sana, olisin itse ollut etenkin autoutamina ennakkotiedosta ja muutamasta helposta pehmisnelikirjaimisesta huolimatta tämän kanssa epäilemättä lievää pahemmissa vaikeuksissa.

"Kymppiin ei ole ylletty!" ei muuten päde vihjeiden osalta (vaikka se itse saakin vain ysin). Kymppejä on kaksikin, joista napasellainen riuhtaisi vuosikisan loppusuoran auetessa kärkeen ollen tuskin enää muiden ohitettavissa?
2. lp2.12.2007 klo 14:52
Toteaisin tästä ristikosta saman kuin Ekin taannoisesta "texmexjne.-ristikosta, että ei ollut tavallista ristikkomössöä.
Sain myös valmiiksi Viitamäen viheliäisen aukeaman PuPessa ja huomasin oppineeni paljon eri termejä, esim tietokone- ja autoalalta.Virkeänä pysyy vanhahkot aivot. Kiitos pojat!
3. RA2.12.2007 klo 15:50
Melkoista (kirjain)ilotulitusta oli Eki ympännyt laatimukseensa. Kun alkuun on päässyt ja "juonen" hiffannut, niin juuri tämmöistä ratkoessa iskee himo ja uteliaisuus. Ristikko on suorastaan pakko katsoa loppuun asti ja kerralla, että mitäkö kaikkea eri puolilta ristikkoa vielä löytyy.

Vihjeiden helmiä, mm.:

INTIIMI LÄHETYS? (7)
KUKA VAIN? (5)
ILTAISIN (6)
VITOSESTA MIELEEN (4); Tämä erityisesti siksi, että v e i k k a s i n ja pidin itsestään selvänä oikeana sanana erästä toista liki samanlaista sanaa.
4. Libero2.12.2007 klo 17:44
Kun näin autoaiheisen pääkuvan, arvelin pessimistisesti, ettei tämä ristikko taidakaan olla minun juttuni. Mutta oli se: hurmaava ja iskevä kuin mikä!

Pääkuvan pystysuorasta ratkaisusanasta (17) selvisi loppupuoli ensin, minkä jälkeen alkoi hyräilyttää ja hymyilyttää. Vaakasana (14) tuotti sähköiskunomaisen oivalluksen sanan ollessa aivan alkutekijöissään. Tätä iskua en unohda ikinä, niin mukavalta se tuntui. :)

Luin aamulla ääneen ristikon parhaita paloja. Niitä oli lukuisasti. Lähes koko yläosa ja paikoin keskiosakin täyttyivät hätkähdyttävän hienoista ratkaisusanoista, joihin oli napakoita vihjeitä, kuten

SILMIIN (8),
SAKSA (20) ja
MUSTIA (12).

Myös oikeanpuoleisista puhekuplista puhkesi mainio sana. Samoin vihjeestä ESITTELEE KAUPUNKIA (12) syntyi hauska ratkaisu.

Tälle ristikolle ominaisia piirteitä oli sekin, että 8 - 10-kirjaimisia kunnon sanoja oli runsaasti. Helppoja vihjeitä oli mielestäni riittävästi, koska vastaan ei tullut yhtään turhauttavaa tai jumiuttavaa kohtaa.

Ainoassa saman tien valkenemattomassa vihjeessä on Hanna-nimi kahdesti ja vähän muutakin. Ratkaisusana sinänsä ei ollut hankala.

Ristikko saa täydet pinnat myös siitä, että jaksoin ratkoa sen yhteen menoon ja yhteen mennessä.
5. ö2.12.2007 klo 18:28
Erittäin hyvä ristikko! Uskaltaako tällaisia toivoa lisää, vai ovatko liian suuritöisiä?

En ymmärrä mitään Jaskan vihjailusta koskien vihjettä "Kymppiin ei ole ylletty!" Saisiko siihen vähän valaistusta.
6. Jaska2.12.2007 klo 20:43
Tarkoitin kympillä kouluarvosanaa, johon ylti kaksi vihjettä: Intiimi lähetys? (napa- eli vielä plussa perään)) ja oik. yläkulman puhekuplat. Vihjeen hyvyys on tietenkin olennaisesti sidoksissa ratkaisusanaan.
7. Funny3.12.2007 klo 08:55
Tämän kanssa olikin ensin ihmettelemistä, kunnes huomasi, että nyt haetaankin vähän erikoisempaa sanastoa. Ratkomista helpotti, että piilokirjaimia on vähän. Ratkojalla pitää olla melkoisen laaja-alainen yleissivistys, että saa tästä selkoa. Googlesta tai kirjallisuudesta ei ole tällä kertaa mitään apua. Tykkään tällaisesta paljon enemmän kuin nykytrendin tarpeetonta kikkailua sisältävistä ristikoista.
8. Eki3.12.2007 klo 13:36
Kiitokset kaikille tähänastisesta! Tämä oli taas tämmöinen "tonimikaelillekin mieluista ratkottavaa", kun ukkeli sanoo, ettei kukaan tee hänelle hänenkaltaisiaan ristikoita.

Kun ö epäilee, että tämä olisi suuritöisempi, niin ei oikeastaan. Laadinta voi kestää vähän pitempään kuin normaalimpi ekikovis, mutta vihjeissä pääsee vähän vähemmällä. Kyse on siis siitä, että minusta kovisväelle pitää antaa myös helpommin sanoin ja kirjaimin aukeavia juttuja.
9. suomalainen5.12.2007 klo 08:13
Oikea yläkulma ei aukea millään, uudellamaalla asuvat ovat etulyöntiasemassa, kun osaavat sovitella mikä on Vantaalla.....minulla ei ole aavistustakaan, pohjoisen ihminen kun olen. Sen kun saisi selvitetyksi niin apuja tulisi runsaanlaisesti.
10. ö5.12.2007 klo 09:01
Niinpä. Minulle Vantaalla asuneelle se oli heti selvä.

Auttaisiko, jos vihje olisi vaikkapa Alastarossa, Kangasalla, Porvoossa ja Vimpelissä?
11. suomalainen5.12.2007 klo 10:18
jaaha, nyt laitetaan mietintämyssy päähän....
12. Jaska5.12.2007 klo 10:34
Suomalainen, hae apua Elfsborgista. Sieltä sitä on löytynyt Hodgsonillekin.
13. suomalainen5.12.2007 klo 11:51
no nyt alkaa jo valjeta, eikuin nurkan kimppuun! kiitosta vaan : )
14. RA5.12.2007 klo 18:26
Jos pitäisi valita tämän ristikon huonoimmat sanat, nimeäisin kaksi:

- Oikeassa yläkulmassa puhekuplavihjeet: LITMANEN TAKAISIN! + LATTIA PUTIPUHTAAKSI! => (11)

- Vasemmassa alakulmassa ESITTELEE KAUPUNKIA => (12)

... siitäkin huolimatta, että yllä näitä samoja on myös kehuttu... jopa kympin arvoisiksi.
15. Jaska5.12.2007 klo 19:26
Ja perusteena se, ettei kumpaakaan löydy sanakirjasta?
16. RA5.12.2007 klo 19:33
Ei, Jaska.

Perusteena on se, että molemmat sanat ovat pikkasen tekemällä tehtyjä. Niin kuin tietysti kaikki sanat ovat, tarkemmin kun ajattelen. Siis tekemällä tehtyjä. Perustelussani paino onkin sanassa "pikkasen".
17. EJlo5.12.2007 klo 19:39
Kyllä se Vantaan osa löytyi myös Kannakselta, tarkemmin määriteltynä Muolaasta. Suulajärven itärannalla pieni kylä, joka oltuaan päätieltä vähän syrjässä, säästyi sodan tuhoilta yllättävän hyvin. Helpottaako liikaa ratkaisua kun sanon että kylän nimi on nykyisin Avsjannoje näillä meidän pokstaaveilla.
18. Jaska6.12.2007 klo 00:05
"Pikkasen tekemällä tehtyjä" ratkaisusanoja näkee usein esim. IS-Pluskoviksissa ja HS-ristikoissa. Ne vaihtelevat laatuasteikossa pläähistä nerokkaaseen vihjeestä ja tietenkin arvostelijasta riippuen. Minä ja RA koimme siis Litmas/lattia -kaksoisvihjeestä vastakohtaisen elämyksen.

Miksi vihje oli kympin arvoinen? Nimenomaan siksi, että se ratkaisusanan jälkiosa ei ole yhtään liioilteltu, vaan täydellisen tosi molempien vihjeiden osalta! Arvelen, että RAkin tuntee Litmasen taustan (jos ei niin hyi!). Repliikki olisi varmemmaksi vakuudeksi voinut olla hollanniksi! Toinen repliikki aiheutti kiksejä siksi, että se tuntui kovin, kovin tutulta! Saattaa olla, että Ekikin on sen kuullut, mutta kyllähän se meidän kummankin osalta - - - - - - KSI on jäänyt!

Ilman vihjettä ja siitä johtuvia assosiaatioita nämä "pikkasen väkinäiset" eivät tietenkään säväytä. Esim. ratkaisusanaa PELIKAANIFANAATIKOT monet pitäisivät varmasti sinällään huonona, mutta puhekuplavihjein PUNAINEN ON VAILLA VERTAA! ja PELLE ON AIVAN MAHTAVA! siinä olisi "pikkasen" itua. Suus edellyttäen, että ratkoja tietää ristikkolehden ja sarjakuvan Rasmus Nalle, Pelle ja Pingo.
19. RA6.12.2007 klo 00:46
Sanoin, että t ä m ä n ristikon huonoimmat sanat..., millä en toki tarkoittanut, että nuo mainitut sanat (tai niiden vihjeet) ovat kaiken kaikkiaan tai yleisesti ottaen mitään plääh-juttuja.

Esim. alhaalla vasemmalla olevan sanan vihjehän on niin tarkka kuin olla voi. Myös yläoikealla olevat puhekuplat ovat (Litmasen taustoineen) täysin kirkkaita ja selkeitä suhteessa ratkaisusanaan.

(Että Jaska, eipäs laitella pläähejä toisten suuhun! ;-)
20. Jaska6.12.2007 klo 10:41
RA, en väittänytkään sinun pitäneen ko. ratkaisusanaa huonona, vaikka se mielestäsi onkin toinen juuri tämän ristikon kahdesta huonoimmasta. Et siis pitänyt sitä pläähinä etkä hyvänä, todennäköisesti siis välttävänä tai tyydyttävänä. Kun vielä kehuit selkeitä vihjeitä, eivät näkemyksemme olekaan niin totaalisen vastakkaiset kuin ensin äimistyksissäni kuvittelin!
21. suomalainen6.12.2007 klo 11:20
Ratkesipas absoluuttisesti oikein harhautusyrityksiä väistellessä ja poronpolkuja seuraillessa oikeaa ylänurkkaa myöden. Absoluuttinen tulee 'kymppiä ei ole saavutettu' perusteella :)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *