KESKUSTELUT > RISTIKOT > KALEVAN RISTIKKO 47

3705. Kalevan ristikko 47

HT29.11.2007 klo 15:59
Mainittu ristikko lienee julkaistu muutamissa muissakin viikkoliitteissä. Alalaidassa on "www.sanaris.fi / Erkki Vuokila".

Hieman keskikohdasta alaspäin on vaakaan nelikirjaiminen sana, joka päättyy ristikon oikeaan laitaan. Vihjeenä on KOKTAILI. Tämä kanssa pystyyn risteää viisikirjaiminen sana, vihjeenä "RASKAANA". Mistähän saadaan sellainen kirjain, joka sopii noiden risteyskohtaan ja joka antaa kumpaankin kohtaan vihjeen mukaisen vastauksen?
2. mor29.11.2007 klo 16:26
Sama ristikko oli tämän viikon Treffi-liitteessä. Tuossa kohtaa on tullut laatijalle ilmiselvä ajatusvirhe, mutta sattuuhan noita. Kovin, kovin harvoin Ekin tuotoksissa tuollaisia on ollut, joten eiköhän anneta armoa ;-)

Voihan tosin olla, että koktaili-vihjeestä tuleva sana kuvaakin juoman nauttimisen jälkeistä oloa:-)
3. Taata29.11.2007 klo 16:43
Ihmeellistä, että sama ristikko on monessa lehdessä. Ennen oli Kalevassa oma ristikko eli Veikko Sandbergin laatima. Onkohan porilainen mennyt jo manan majoille, kun ei näy hänen ristikoitaan enää? Tiernakaupunki on myös ristikkokaupunki, mutta täällä ilmestyvissä paikallislehdissä on etelän miesten ristikoita. Kemppaisesta en tosin tiedä, että missäpäin asuu.
4. Eki29.11.2007 klo 17:28
Kerron myöhemmin tästä ja Sandbergista ja muustakin.
5. ?29.11.2007 klo 17:37
Kemppainen ei ole mistään kotoisin ja muutenkaan en ymmärrä mitä väliä laatijan kotipaikkakunnalla on. Hohhoijaa.
6. Taata29.11.2007 klo 17:53
Varmaan Kemppainenkin on jostain kotoisin. Tiernakaupungissakin on kyllä Kemppaisia. Savosta levinneet nimikirjan mukaan Kainuuseen. Nimi esiintyy myös eri muodoissa. Kaikki Kemppaiset eivät ole tulleet kuitenkaan Savosta. Pohjois-Karjalassa Kempas tiuhimpaan esiintyvä. Että silleen...
7. ?29.11.2007 klo 18:17
Kiitos tiedosta. Haukotus.
8. iso S30.11.2007 klo 08:51
Ei kai laatijan kotipaikalla muuten mitään väliä ole, mutta pikkuisen se tuppaa vaikuttamaan ristikoihin. Vai tunnetteko yhtään Suomessa asuvaa laatijaa joka kohtuullisen usein laittaa ristikoihinsa auto => Atos? Tunnetteko ketään suomalaista joka ajelee Atos-autolla?

Tilastollinen totuus on se että suuri osa laatijoista asuu siellä missä suuri osa ihmisistäkin, nimittäin ruuhka-Suomessa. Melkoinen joukko ratkojia asuu kuitenkin kaukana Pasilan tv-tornista, jopa Kehä III:n ulkopuolella.

Helsingissä asuva laatija saattaa joutua kiusaukseen laittaa ristikkoon esimerkiksi Helsinkiä => Kaarela, mutta oululainen tuntisi olonsa kotoisammaksi jos vihje olisi Oulua ja ratkaisu Iiinatti, Höyhtyä, Tuira, Raksila, Intiö, Toppila, Heinäpää, Nokela tai Kastelli (luotan siihen että Taatan lista on pätevä, minulle noista muutama on vielä oudompi kuin Kaarela).

Jos ristikko julkaistaan selkeästi paikallisessa lehdessä, paikallistietoisuudesta on etua. Muualla asuva laatija ei ehkä osaa käyttää ratkojien alueella olennaisia ratkaisusanoja eikä huomaa välttää oman alueen ulkopuolella vähän tunnettuja sanoja. Vähintäänkin jälkimmäisen pitäisi toteutua, eli täytyisi olla tuntuma siihen mitkä sanat ovat oman seudun murretta tai slangia ja mitkä paikannimet ovat tunnettuja vain lähialueella. Silloin tuloksena on paikan suhteen neutraali ristikko, mikä on parempi juttu kuin väärään paikkaan suuntautunut ristikko.

Vielä parempi minusta on se jos ristikossa on edes vähän sellaista vivahdetta että se on laadittu nimenomaan kohdejoukkoa ajatellen, olipa kohde sitten maantieteellisesti tai muuten rajattu (esimerkiksi jonkin erikoisalan lehti). Muualla asuva laatija voi pystyä tähän jos saa jostakin listan paikallisista sanoista (selityksineen) joita voi yrittää ujuttaa ristikkoonsa. Se on kuitenkin ylimääräinen ponnistus. Paikallisella kyvyllä tuo tietous on automaattisesti käytettävissä.

Voisiko sittenkin joku olla profeetta omalla maallaan?
9. Eki30.11.2007 klo 10:52
Vihjeessä KOKTAILI on tosiaan minun viimeisessä versiossani PAINA JARRUA! eli ristikossa on yksi väärä vihje ja se on varmasti saanut monen ratkojan ihmettelemään. Miten tällainen väärä vihje syntyy, siitä kirjoitan toiste toisaalla.

Moni isokin lehti lopetti oman ristikkonsa, kun Aamulehti alkoi julkaista tv-ristikkoa ja myymään sitä tv-liitteensä materiaalin mukana. Tv-ristikon ajatus lienee kuitenkin ollut tarjota lehdille niiden normaalin ristikkotarjonnan oheen myös tv-liitteeseen tv-aiheinen tehtävä, jos ne haluavat sen ostaa paketin mukana.

Kalevan aiempikin ristikko oli kuitenkin sellainen, joka julkaistiin muuallakin ja se tuli Satakunnan Kansan kautta Bulls-yhtiölle, joka sitä jakeli. Sitä teki porilainen Veikko Sandberg ja hänen kuoltuaan ruoriin astui kaupungin toinen poika Pekka Joutsi.

Kun joku taho levittää samaa ristikkoa ympäri Suomen, lehdet saavat sen luonnollisesti paljon edullisemmin kuin että jokainen tehtäisiin varta vasten heille. Levittäjä pyrkii valvomaan, ettei myy samaa ristikkoa aivan saman alueen lehtiin.

Todetaan tähän nyt vielä, että silloin, kun olen Kemppaiseen ollut yhteydessä, hän asui Rovaniemellä.
10. Eki30.11.2007 klo 20:40
Tämän virheen kanssa kävi siinä mielessä onnekkaasti, että jo viime viikon torstaina sain siitä soiton ja oikea versio ehti ainakin Aamulehden omaan Valo-liitteeseen seuraavaksi päiväksi.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *