KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > VISAILU VIRHEINEEN

3693. Visailu virheineen

ö23.11.2007 klo 19:24
Siippa sai Avun tilaajalahjana visailukirjan Äly & Ilo.
Jo lyhyellä tutustumisella kirjasta löytyi karseita virheitä:

K: Mikä oli Ansa Ikosen ja Tauno Palon viimeinen yhteinen elokuva?
V: Isän vanha ja uusi

K: Mikä tai mitkä olympialaiset on järjestetty eteläisellä pallonpuoliskolla?
V: Melbourne 1956 ja Soul 1988

K: Mitkä etunimet ovat myös televisioon elokuvatulla Juhani Ahon Rautatie-romaanin pääpariskunnalla?
V: Matti ja Maija

Kirjan tekijä on Hannu Koskela, joka alkupuheessa kehuskelee kaksikymmenvuotisella kokemuksellaan Avun viikottaisten tietokilpailujen tekijänä.
2. iso S23.11.2007 klo 19:41
Mitkä ovat oikeat vastaukset? Arvaan

1. Ratkaisun päivät (1956, Isän vanha ja uusi 1955)
2. Melbourne 1956 ja Sydney 2000
2. Matti ja Mervi :-)

Elokuvakysymyksessä saattaisi teoriassa, vaikkakaan ilmeisesti ei käytännössä, olla sellainen jekku että toinen olisi kuvattu aikaisemmin mutta syystä tai toisesta julkaistu myöhemmin. Esimerkiksi Elonet-kannassa on julkaisuvuosi, mutta näyttelijöiden kannalta viimeinen on tietysti viimeksi kuvattu.

Mannerlaattojen liikkumisen vuoksi Soul on voinut joskus olla eteläisellä pallonpuoliskolla ja Sydney pohjoisella, mutta eivät sentään olympiakisojen aikana.
3. Juhani Heino23.11.2007 klo 22:46
En ole Rautatietä lukenut, mutta jostain on mieleen jäänyt Matti ja Liisa.
Tekijänoikeus on rauennut, joten teoksen voi ladata vaikkapa:
-http://manybooks.net/titles/ahojuhan1048104811048 1-8.html
4. iso S23.11.2007 klo 23:59
Entäpä jos Koskelan pojalla on tietoa jota ei löydy kirjasta, vaan kirkonkirjoista? Jospa Liisan oikea nimi onkin Maija Liisa ja hän on käyttänyt Aholle haastattelua antaessaan toista nimeään, ettei kuuluisuuden kirous lankeaisi hänen päällensä ja ilkeät toimittajat ja valokuvaajat alkaisi ahdistella kaiken hienotunteisuuden narikkaan jättäen?
5. Hannu Koskela26.11.2007 klo 10:57
Äly & Ilo -visailu-ja vitsikirjani on kolmas lajissaan, ja kahdessa edellisessäkin on tasan kolme virheellistä vastausta. Olen tehnyt kysymyksiä yli 20 vuotta aikauslehtiin ja muuallekin, ja tietysti virheitä ei saisi olla, mutta pari kolme kertaa vuodessa jokin virhe tai epätarkkuus vääjäämättä iskee, vaikka sihteeritkin jutut lukevat ennen julkaisua.

Tauno Palon ja Ansa Ikosen elokuvista on lähteissä kahta eri tietoa, Isän vanha ja uusi on jossakin viimeinen, mutta soitin juuri tamperelaiselle tietovisaexpertille, joka heti sanoi, että kyseessä on vähälle huomiolle jäänyt Hanno Lemisen kuva Ratkaisun päivät.

Soul on huolimattomuuttani tekemäni moka, mutta Sydneyn unohtaminen täydellinen floppi.

Tuoreimmassa kirjassani lienee vain yksi virhe, mutta sekin typerä juttu, kysyin kirjallisuuden Finlandia-palkinnon kahdesti saanutta kirjailijaa, ja vastaan Kari Hotakainen, vaikka oikea vastaus on Bo Carpelan.

Yksi lukija kirjoitti sähköpostiini, että kannattaisi katsoa tälle palstalle.
Katsoin, ja anteeksi pyynnöt eivät auta, ja mitä minä sitten vielä sekoilujani selittelemään...

Koskelan Hannu
kaikesta huolimatta kyselijä edelleen...

P.S. Jatkan lainarattailla: Reijo "Retsi" Salminen kysyi viimeksi minulta yhtä suomenkielistä sanaa, johon sisältyy viisi eri miehen etunimeä?

laitan vastauksen tähän muutaman tyhjän lyönnin jälkeen:Sakaristo/ Sakari, Risto, Kari, Ari, Isto.
6. iso S26.11.2007 klo 11:43
Kysymysten tekeminen on vaikeaa ja kohtalo on kova jos ne joutuvat täältä löytyvien koiranleukojen ja pilkunnuuskijoiden (sekä leikkimielisten että totisten torvensoittajien) hampaisiin.

Aika rohkea väite että kirjassa on vain ne kolme virhettä jotka ö löysi lyhyellä tutustumisella! No, ehkä ö:llä on käsittämättömän hyvä virhevainu. Osa kysymyksistä on joka tapauksessa varmaan sellaisia että ne muuttuvat ajan myötä virheelliseksi. Esimerkiksi Tauno ja Ansa eivät tee enää elokuvia mutta olympialaisia voidaan järjestää lisää eteläisellä palonpuoliskolla.

Sivumennen sanoen, virallinen ja rekisteröity termi lienee olympiakisat. Olympiakomitean hermostumatta voidaan järjestää esimerkiksi shakkiolympialaisia ja työläisolympialaisia mutta asianajajat ottaisivat yhteyttä jos joku yrittäisi järjestää vaikkapa visailuolympiakisat.

Yleensä tai ainakin toivottavasti kysyjä ja vastaaja ovat samalla aaltopituudella ja/tai homma on niin leikkimielistä että pienet epätarkkuudet suvaitaan. Jos tarkoiksi heittäydytään niin viattomastakin kysymyksestä voi löytyä narisemista. Otetaanpa esimerkiksi tuo viisi eri miehen etunimeä.

Pitääkö sanan sisältää tasan 5 miehen etunimeä vai saako sisältää enemmän? Miten määritellään miehen etunimi? Pitääkö olla suomalainen, allakassa oleva, saako esiintyä naisen nimenä? Mihin viittaa "eri", mieheen vai nimeen? Ari Vatanen ja Ari Klem ovat eri miehiä, tuleeko näistä siis kaksi nimeä?

Maailmalla monta on ihmeellistä asiaa, moni miehen nimi hämmästyttää suomalaista kulkijaa. Oletetaan että kriteerinä on Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu ja lisäksi oletetaan ettei siellä ole virheitä (väärin oletettu, mutta silti). Mainituista nimistä ainoastaan Isto on puhtaasti miehen nimi:

Sakari 78068+2
Kari 56701+32
Ari 34479+2
Risto 30554+1
Isto 1178

Kysyjän mielestä siis nimi voi olla miehen nimi vaikka se esiintyy myös naisen nimenä. Jos kysyjä tarkoitti että sanan pitää sisältää täsmälleen 5 miehen nimeä niin millä perusteella on hylätty nämä:

Sa 4+3
Saka 2+1
Sakaris 1
Akar 4
Ka 20+19
Kar 2+1
Karis 1+1
Ar 1
Aris 15+1
Aristo 2
Ri 1+4
St 6+2
S 12+6
A 58+22
K 12+10
R 21+5
I 12+1
T 5+1
O 3+5

Ri ja O voitaisiin tulkita naisen nimiksi jotka saattavat esiintyä miehelläkin. Selitettävää jää silti runsaasti. Sitä ei tarvitse sen kummemmin selitellä että haetussa sanassa on naisen nimiä, jopa puhtaasti naisten käytössä olevia, kuten Akari (0+2). Sellaistahan ei kysymyksessä kielletty.

Erehtyminen on inhimilistä ja kysymysten tekijöiden pitää vain pyrkiä mahdollisimman suureen epäinhimillisyyteen :-)
7. Jaska26.11.2007 klo 12:58
Eihän Salmisen kysymyksessä (jos HK sen tänne sanatarkasti toisti) ole rajattu nimiä peräkkäisistä kirjaimista vasemmalta oikealle muodostuviksi. Oikealta vasemmalle peräkkäisistä löytyy Ira. Ilman peräkkäisjärjestystä kirjaimia poimimalla löytyvät esim. Kristo, Kosti ja Arsi. Näin ollen oikeita vastauksia em. muodossa esitettyyn kysymykseen on paljon, pelkästään mainitsemienii neljän nimen kanssa 140 kombinaatiota. Jos visailukysymyksellä on tarkoitus olla vain yksi oikea vastaus, niin kysymyksen muotoilulla on eliminoitava useammat vaihtoehdot.
8. iso S26.11.2007 klo 13:37
Niin, kysymysten tekijän vastuu on suuri, etenkin sellaisessa tapauksessa että vastaukset tarkistetaan jotenkin koneellisesti. Henkilökohtaisessa kontaktissa kysyjän täytyy olla valmis myöntämään virheellinen muotoilunsa ja hyväksymään muutkin kysymyksen sallimat vastauset kuin se jota kysyjä oli ajatellut. Muussa tapauksessa vastaaja saattaa ryhtyä henkilökohtaiseen kontaaktiin ja muotoilla kysyjän uudelleen.

Anagrammien mahdollisuutta en tullut ajatelleeksi, mutta kysymyksen löyhyys tuli kai ilman niitäkin osoitetuksi. Yksi lisäys tuli tuosta laajennuksesta mieleen. Tyhjä joukko on minkä tahansa joukon osajoukko, joten jos jollain miehellä ei ole nimeä niin hänen etunimensä on "tyhjä" ja se täytyy ilman muuta laskea mukaan.

Ainakin uudessa tv-sarjassa "Sarah and No Name After Dark" (2007) näyttäisi olevan tällainen tapaus. Siinä on kysyjän kiusaksi henkilö NoName jota näyttelee Mike Nelson. Aiemmalta ajalta melko sopivia kiusankappaleita olisivat Terence Hillin esittämä Nobody ja Kreikan mytologiasta tuttu Ei-kukaan, mutta sehän ei ollut oikea nimi vaan Odysseuksen kykloopille valehtelema nimi.
9. airisto26.11.2007 klo 15:18
Nyt kun edellämainitun Reijo "Retsi" Salmisen kolmansille osapuolille entäneen kysymyksen löyhyys on ilmeisesti tullut osoitetuksi, voinee joku "pilkunnuuskijoista" ehken esittää ko. trivian siinä muodossa, jossa kaikki tyhjänpäiväinen saivartelu ei saa sijaansa.
10. tonimikael26.11.2007 klo 15:31
Juu ei voi kuin todeta, että voi Hannu Koskela -parkaa, voi rouva Jaska -parkaa, voi rouva Iso S -parkaa. Ainiin ja voi voi rouva Pitkälä -parkaa! :)
11. iso S26.11.2007 klo 16:06
Voi airisto parkaa, olet ymmärtänyt nuuskijoiden roolin aivan väärin. Nuuskijat ovat irvijöiden kanssa samaa lahkoa: virheitä kyllä löydetään mutta ei osata tai haluta niitä oikaista, se kun veisi koko vekuttamisesta ilon pois ja altistaisi vastavekutukselle.

26.11.2007 klo 11:43 mielestäni osoitin sympatiaa ja empatiaa kysymysten laatijoita kohtaan. Nasevien ja täsmällisten kysymysten tekeminen ei varmasti ole helppoa, kuten ei hyvien ristikkovihjeidenkään.

Kyseinen kysymys paranisi minusta oleellisesti jos jätettäisiin hämäävä ja tarpeeton "eri" pois ja lisättäisiin sana "yleistä" tai vähintään".
12. tonimikael26.11.2007 klo 16:16
iso S :)
13. ö26.11.2007 klo 19:03
Entäs sitten tämä kysymys Äly & Ilosta:

K: Kenen tunnetun satuhahmon isä on merirosvokapteeni?
V: Peppi Pitkätossun

PP:n isä oli merikapteeni ja neekerikuningas, mutta oliko hän myös rosvo? En löydä vahvistusta Googlella.

Edelleen:

K: Montako tsaaria hallitsi Venäjällä 1800-luvun aikana?
V: Kuusi

Oikeampi vastaus taitaisi olla nolla, sillä Pietari Suuresta lähtien Venäjän hallitsijat olivat keisareita. Tsaari-nimitystä käytettiin kyllä puhekielessä.

Sitten ihmettelen, mikä kumma assosiaatio on saanut kirjan laatijan sijoittamaan kysymyksen "Mistä vuodesta lähtien Suomessa on nimetty vuoden nainen?" viihdekysymyksiin?

Lopuksi haluan mainita, että Äly & Ilossa on myös paljon hienoja kysymyksiä, joihin on ihan oikeat vastaukset.
14. ö26.11.2007 klo 20:12
Minulla ei ole mitään Hannu Koskelaa vastaan. Olen aina pitänyt Avun visailua hyvätasoisena.

Nyt olen päässyt 100-sivuisessa Äly & Ilossa sivulle 34.

K: Mikä kullan kemiallinen merkki?
V: Ag
15. Matti27.11.2007 klo 17:50
Argh!
16. Jaska27.11.2007 klo 19:27
Oikean kysymyksen yleisöltä kysyttiin tänään, mikä on ensimmäinen itsenäinen mustan väestön valtio. Vastaus Haiti, joka itsenäistyi v. 1804. Olkoon menneeksi, mutta sen verran väljästi kysymys on muotoiltu, että säälimätön tuomari voisi tuomita vastauksen vääräksikin. Onhan Afrikassa ollut kaiketi useitakin itsenäisen valtion kriteerit täyttäviä yhteisöjä jo "ammoisina aikoina", esim. ristikkoväellekin tuttu AKSUM (myös kaupunki Etiopiassa), joka syntyi 100-luvulla jKR.
17. jarrumies27.11.2007 klo 19:40
Kirjoitan tähän. Vindows Vista ei toimi tässäkään ikkunassa. Olen joutunut päivittämään aikoinani paljon ohjelmia, mutta ei näin huonoja. Muuten toimii, mutta Copy + Paste ei. Oli kyllä vika ostos siirtyä vistan käyttäjäksi, tai olihan se pakko, kun muuta ei näköjään ole tarjolla eksperteillä ja mustassapörssissä
18. ö27.11.2007 klo 20:12
Äly & Ilo:

K: Minkä niminen on Uuno Turhapuron appiukko?
V: Vuoristoneuvos Tuurna
19. eläkeläinen27.11.2007 klo 20:31
Mietin tässä, miten iso S :n päivät kuluu. Ikää on luultavasti 60 ja vähän päälle. Nyt kun on noususuhdanne, menee kaikilla hyvin. Ei potkuja. iso S Laatii ja keksii. Ihmiselle ei anneta potkuja, kun on joskus ollut hyvä. Kuskaa vaan siippaasi sieltä Otaniemen kautta.
20. Matti27.11.2007 klo 21:15
"Ihmiselle ei anneta potkuja, kun on joskus ollut hyvä." eläkeläinen, ymmärrän huumoriasi.
21. uraputkimies27.11.2007 klo 21:58
Matti, saitpa kunnolla qwerille luun kurkkuun ;-)
22. ö7.12.2007 klo 19:49
Äly & Ilo:

K: Mikä Suomen kunta on saamen kielellä nimeltään Gáregasnjárga?
V: Karigasniemi
23. airisto7.12.2007 klo 20:28
Ilo & (Äly):

K: Mikä Suomen kunta on ruotsin kielellä nimeltään Tölö?
V: Töölö
24. ö10.12.2007 klo 20:15
Äly & Ilo:

K: Kuka oli Englannin Tony Blairia edeltänyt pääministeri?
V: John Mayor
25. ö15.12.2007 klo 19:25
Äly & Ilo:

K: Kuka suomalainen artisti sai vuonna 1969 ensimmäisen maassamme jaetun kultalevyn?
V: Tapani Kansa
26. Jukkis15.12.2007 klo 20:24
No mikä sitten mahtaa olla oikea vastaus?
27. Seppo15.12.2007 klo 22:13
Kultalevyjä ruvettiin jakamaan virallisesti 1971, mutta jo 50-luvulla levy-yhtiöt jakoivat omia epävirallisia kultalevyjään, eka lienee ollut Annikki Tähti 1955. Kysymyksen mainitsema vuosi 1969 sopisi ajankohtaan, jolloin Tapani Kansa sai ensimmäisen kultalevyn LP-levystä, olisikohan Koskelalta unohtunut mainita tuo LP kysymyksessään.
28. Jukkis15.12.2007 klo 22:49
Luulisi ÄKT:n tietävän jotain tästä asiasta, ja sen luetteloissa ensimmäiset kultalevyt on myönnetty 1967 Katri-Helenalla ja Mari Laurilalle.

No, tämä lienee esimerkki asiasta, josta on eri lähteissä vaikka kuinka monta eri tietoa, ja kysymyksen tekijän silmiin on sattunut tuommoinen tieto. Pitäisi kyllä osata hiukka paremmin valikoida kysymyksiä tuollaiseen kirjaan.
29. JTak18.12.2007 klo 11:48
testi..
30. JTak18.12.2007 klo 11:52
Ahaa, nettiosoitteita ei voi näemmä viestiin laittaa.

Tuplassa tai kuitissa tullut virhe maksoi kilpailijalle rahapalkinnon menettämisen:
iltalehti.fi/uutiset/200712186993181_uu.shtml

Kysymysten teko on vaikeaa puuhaa, sillä kysymysten tarkkuus on ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi kysymykseen "Kuka toimi Suomen presidenttinä ennen Tarja Halosta?" on 10 yhtä oikeaa vastausta, joista mikään ei ole toistaan parempi vastaus.

Kuitenkin virheet ainoastaan huomataan. Harvemmin kuulee kenenkään kehuvan erinomaisia kysymyksiä, joihin kuitenkin silloin tällöin voi törmätä.
31. Jaska18.12.2007 klo 20:20
Iltalehden mukaan ohjelman nauhoitushetkellä Bondit olivat tienanneet enemmän kuin Tähtien sota. Kilpailija vastasi siis oikein, joten hänelle kuuluu palkinto 4000 euroa. Tuotantoyhtiö ei kuulemma ole reagoinut kilpailijan oikaisupyyntöön.

Jenkeissähän kiilusilmäjuristit olisivat jo jonossa Glanzin ovella tarjouksineen, ja Broadcastersin tappio olisikin varma. Yhtiö joutuisi pulittamaan pääpalkinnon lisäksi (tietenkin G. olisi jatkanut ja vastannut kaikkiin kysymyksiin oikein) moninkertaisen summan kipurahoja G:n maineen ym. menetyksestä.

Toinen juttu on se, että Bond-kysymysten laatija ei joskus viime keväänä tullut ajatelleeksi, että leffojen tuottotilanne voi muuttua ohjelman ulostuloon mennessä. Antaisin hänelle kuitenkin synninpäästön, mutta Broadcasters ei voi tässäkään välttää vastuutaan. Tottahan myös B:lla on parhaitten sarjojen tuottonumerot tiedossaan. Pakkohan yhtiön oli huomata, että Bondien ja Potterien tuottovauhti oli silloin (ja nyt) ylivoimainen vanhoihin avaruuspieruihin verrattuna, ja kärjen tilanne elää koko ajan.

Vanha opetus visailukysymysten laatijalle: jos oikea vastaus voi olla myöhemmin muu kuin nyt, liitä kysymykseen aikamääritys. Esim. Millä sijalla Bond oli elokuvasarjojen tuottotilastossa 1.1. 2007?
32. Tsööts20.12.2007 klo 18:34
Oikea kysymys 20.12: kotikysymyksessä kysyttiin sanaa, joka kuvaa kiihtymystä ja/tai järkytystä - kysymyksen muotoa en enää tarkemmin muista - mutta voin kertoa, että vastaukseksi annettu sana tarkoittaa kylläkin tunteita noin yleensä, synonyyminään esim. emootio.
33. ?20.12.2007 klo 18:37
... Ja mikähän tuo vastaussana oli?
34. Tsööts20.12.2007 klo 18:50
Liekö vastausaikaa jäljellä? No, olkoon: affekti.
35. iso S21.12.2007 klo 08:31
Iskelmäradiossa oli tänä aamuna Jymypotti-kisan ensimmäinen kysymys: kumpi on korkea-arvoisempi, eversti vai majuri? Vastaaja paukautti epäröimättä: majuri. Juontaja opasti että everstin huomaa suuremmaksi herraksi siitä että hänellä on kauluksessa kaksi ruusuketta ja majurilla yksi.

Jonkin ajan kuluttua juontaja oikaisi ruusukkeiden määrän kolmeksi ja myönsi että aika monta puhelua oli ehtinyt tulla.

Kun virhe on tuohon suuntaan, pääsee tietysti saivartelemaan. Onhan everstillä kaksi ruusuketta, onhan? Ainakin jos verrataan vastaavaan kuviteltuun tilanteeseen. Vaimon silmä osuu johonkin kaupallisesti saatavilla olevaan esineeseen joka maksaa X euroa. Hän kysyy, onko minulla X euroa lompakossa. Vastaan täsmälliseen kysymykseen täsmällisesti ei, koska lompakossa sattuu olemaan X+Y euroa (ja mahdollisesti taskussa lompakon ulkopuolella tasan X euroa!). Poistumme paikalta ja jonkin ajan kulutua ostan käteisellä jotain kalliimpaa kuin X euroa. Ei minua silloin tarkkuudesta kiitellä.

Edellä oleva esimerkki on tietysti täysin mielikuvituksen tuotetta. Todellisuudessa vaimo ei erehtyisi tekemään tuollaista väärinymmärrykseen johtavaa kysymystä ja lisäksi maksaisin pankkikortilla.
36. näkee kahtena21.12.2007 klo 17:43
iso S. Pitäisin sinua erittäin pahana alkoholistina ja siippasi sieltä tuomana työnantajan tietsikkaa väärin käyttämään. Henki haisee. Mutta mutta. Näinhän asiat eivät ole, vaan päinvastoin. Teet erittäin arvokasta työtä tälle monikotimaiselle yritykselle. Et käytä ollenkaan aikaasi roskapostien selailuun, kuten esimerkiksi, että nämä sivut voisivat olla sitä. Et kirjoittele tänne työajalla ollenkaan. Työt vaikeentuu ja näkö huonontuu. Lähde eläkkeelle!
37. ---21.12.2007 klo 20:20
Jaaha, qwer on jälleen herännyt...ja näkee kahtena...
38. näkee kahdesti21.12.2007 klo 20:46
Tiedonantajalle terkkuja
39. iso S22.12.2007 klo 15:21
Meillä jokaisella on omat vikamme ja ongelmamme. Kenties emme niitä itse tiedostaisi, mutta onneksi löytyy huomaavaisia ihmisiä jotka niitä julkisesti arvailevat. Joskus osuvat lähellekin, usein jää vain ihmettelemään että lähelle mitä.

Useilla nimimerkeillä minua nälvivän, minulle tuntemattoman henkilön oletettavaksi murheeksi en ole jäämässä eläkkeelle. Sen sijaan hänelle ja yleisesti tiedoksi, vaikka mitäpä se meille kaikille kuuluu: kyseiseen firmaan en ole mennyt omasta aloitteestani, vaan minut on sinne ulkoistettu. Sen sijaan olen omasta aloitteestani sieltä poistumassa. Kolme työpäivää jäljellä ja sen jälkeen palkkani maksaa toinen yhtiö.

Mihinkään ei kannata liikaa luottaa, ei edes ikärasismiin. Tässäkään iässä ei ole turvassa työpaikan saamiselta.
40. näkee kahdesti23.12.2007 klo 23:02
Olemme kai näitä yhteikunnan tukipylväitä. Mutta suosittelen vahvasti, että siirtyisit reppuhommista (?)oikeasti eläkkeelle. Sitten on aikaa kirjoittaa
41. Jaska17.1.2008 klo 19:27
Oikea kysymys -visassa ilmoitettiin maailman kolmanneksi suurimmaksi sisämaavaltioksi Niger. Pinta-alasta siis kyse. Uuden Tietosanakirjan mukaan (60-luvulta) Kazakstanin ja Mongolian jälkeen tulee Tsad, sitten Mali ja vasta viidentenä Niger. Nuo Afrikan maat ovat kuitenkin aika lähellä toisiaan mantujensa alan puolesta, joten olisiko mahdollisesti jokin myöhempi mittaus nostanut Nigerin pronssille?

Minkä maalainen jalkapalloilija on Hernan Crespo? Tässä Anu sai minut ansaan. Julistin kirjaimia katsomatta heti: argentiinalainen. Anun tieto oli italialainen, ja sitten vasta muistui mieleen HC:n saama Italian kansalaisuus. Kovin pitkä aika siitä ei muistaakseni ole, olisiko tapahtunut viime tai toissa vuonna. Netin mukaan miehellä on kuitenkin säilynyt myös Argentiinan passi, joten toki vastasin oikein...

Toissapäivänä kysyttiin, minkä yhtiön aikaisempi nimi oli Oy Tippaus Ab. Anun mukaan Veikkaus. Saako se siunauksen myös Sepolta ja iso S:ltä?
42. iso S17.1.2008 klo 22:22
Minulta on nyt päässyt siunaukset loppumaan, ehkä Sepolla on muutama hihassa. Lonkalta heitettynä ei ihan vieraalta kuulosta tuollainen nimi, mutta

_http://www.ray.fi/raytietoa/medianurkka/pdf_jasso /2005_2/JASSO205.pdf

kertoo että "Vuonna 1938 perustetulle RAY:lle teki seuraa pari vuotta myöhemmin toimintansa aloittanut toinen suomalaiskansallinen pelifirma, Oy Tippaustoimisto Ab, sittemmin Veikkaus Oy."
43. Seppo17.1.2008 klo 22:31
Asia sen verran kiinnosti, että piti kaivella tiedostoja, näissä tiedoissa ei muistilokeroilla ole mitään käyttöä. Valtioiden kokoja silmäilin Tietojätistä sekä CIA:n sivuilta netissä ja hieman on eroa Jaskan tietoon verraten, koska molemmissa järjestys sijoilla 3-5 on Tsad ( 1,284 milj. neliökm), Niger (1,267) ja Mali (1,248). Kuitenkin Niger tarvitsisi kolmoseksi noustakseen lähes 20 000 neliökm, joten enpä jaksa tuohon Anun antamaan tietoon uskoa.

Nykyinen Veikkaushan oli kuten muistamme aiemmin Oy Veikkaustoimisto Ab ja sitä ennen alunperin Oy Tippaustoimisto. Nimeä Tippaus (oy/ab:n kera tai ilman) ei tietääkseni ole koskaan ollut käytössä.

Tässä kysymyksien teossa haiskahtaa selkeä hutilointi, kun huomaa kuinka helppoa asiat on tarkistaa useammasta lähteestä. Mikäli yksiselitteistä tietoa ei löydy, voisi kysymyksen jättää pois. Tässä OK:ssahan vastaus löytyy tuosta anagrammista, joten siitä tulee yleensä vain tarkistettua, onko oma muistikuva kohdallaan ja tällainen nopea rytmi ei jätä kauheasti aikaa jälkipohdinnoille. Mutta vanha viisaushan sanoo, että yksi hullu kysyy enemmän, kuin kymmenen viisasta ehtii vastata!
44. Jaska17.1.2008 klo 23:45
Juu, toimisto oli tipahtanut Anun porukan Tippauksen kyydistä. Tänään oli muuten kisaamassa kaksi hyvinkin tietäväistä ja hahmotuskykyistä nuorta naista verrattuna tavanomaisiin puolidementoituneisiin ukkeleihin (a la Jaska). Oikein kävi sääliksi finalistia, joka sai lauseen ratkottua, mutta ei tiennyt Äiteen nimeä. Oli tainnut olla neidillä muita menoja Linnan juhlien aikaan ja jäädä juhlien kuvakavalkadi katsomatta lehdistä?
45. Jaska24.1.2008 klo 23:18
Tänään OK:n viimeinen kysymys ennen finaalia kuului muistaakseni, kuka suomalainen olympiavoittaja tunnettiin lempinimellä Röyttän karhu: Ville Pörhölä. Molemmat kilpailijat lukivat Röytän karhu, minkä Anu hyväksyi. Ensin vastannut johtanut kisaaja diskattiin luettuaan Porhola, ja toinen ajoi muutamalla pinnalla ohi finaaliin. Omituinen juttu, kilpailijoita on ennen hylätty yhden tavun änkkäyksestä, vaikka se on heti korjattu ja lause luettu oikein. Nyt selvä ääntämisvirhe hyväksyttiin, ja väärä mies sai 300 euroa. Ah, kuinka häilyvä onkaan tuo nainen!

Googlessa Röytän karhu antoi 707 ja Röyttän karhu 214 osumaa. Itse opin kyynärän korkuisena Martti Jukolan Olympiakirjasta Röytän karhun. Totta mooses siihen astevaihtelu kuuluu. Vai kuuluuko? Mistähän tuo Röyttän on peräisin, Torniostako? Taivuttavatko paikalliset Röyttän? Kumpi on oikein, vai kumpikinko? Tarttis saada arvovaltaisen tahon lausunto. Mitä sanoo kielitoimisto? Tai joku sivustomme kielihenkilö?
46. AVi25.1.2008 klo 07:49
Samaan kiinnitin huomiota. Kyllähän "Röytän" tuntuisi oikeammalta, vaikka olen puhekielessä kuullut myös ilmaisun "Röyttäsä". En ole asiantuntija sanomaan viimeistä sanaa...
47. Seppo25.1.2008 klo 09:24
Jostakin on itselleni jäänyt sellainen käsitys, että erisnimien taivutus ei välttämättä noudata astevaihtelua, varsinkaan silloin, jos tuolla erisnimellä ei ole kielessä muuta merkitystä kuten tässäkin tapauksessa. Siis esimerkiksi Röyttä- Röyttän ja Turkki- Turkin. Joku paremmin kieliopin hallitseva voi kertoa, onko nyrkkisääntöni sinne päinkään...
48. AVi25.1.2008 klo 12:17
Kuuklailun perusteella vaikuttaa siltä, että Iin edustalla on Röytän saari kun taas Tornion Röyttässä on satama ja teollisuusalue.
49. kudos25.1.2008 klo 15:36
Taivutus "Röyttän" voi tulla siitä, että nimi on murteellinen, "kirjakielessä" se olisi Röytsä.

vrt.
Ruotsi - Ruotsin - ruotsalainen
Ruotti - Ruottin - ruottalainen

Mutta "Röytän" ei kuitenkaan ole väärä taivutusmuoto.
50. HT28.1.2008 klo 10:24
Kysäisin Röyt(t)ästä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen nimitoimistosta. Nimen lähtökohtana on röyttä, 'kivikko, louhikko', ja murre aiheuttaa, ettei astevaihtelua tapahdu. Mänttä-Mänttän- taivutuksessa saattaa vaikuttaa se, että pohjana on Mäntsä, tavattu eka kerran 1500-luvulla.

Paikallinen taivutus on mitä on, yleiskielessä noudatetaan normaalikäytäntöä eli Röytän, Mäntässä.
51. Virkku28.1.2008 klo 11:09
Röyttän satamasta muistan aikoinani lukeneeni oululaisista lehdistä, en koskaan Röytän. Pohjoisessa on myös yleinen sukunimi Autti, joka ei sekään ole astevaihtelussa (muistanette Auttin neidit ikkunalla -nimisen tv-dokumentin).

Yleensäkin erisnimien astevaihtelussa on - no, vaihtelua. Tapana on noudattaa asianosaisten käyttämää muotoa: Jotkut tuntevat Sadun ja toiset taas Satun. Esimerkiksi Jouko~Jouon tai Virve ~ Virpeen lienevät kuitenkin mahdottomia.
52. HT28.1.2008 klo 11:59
Erisnimistä paikannimet ja henkilöiden nimet ovat pikkuisen eri asemassa sikäli, että edellisten suhteen pyritään noudattamaan yleiskielen käytäntöä, jälkimmisen kanssa sitten voi kuulostella nimen kantajan käsitystä. Joskus vain on vaikea tietää, mitä kukin on nimestään mieltä. (Risto) Rytin nimi esiintyy verrattomasti useammin tuossa muodossa, ei astevaihtelun läpikäyneenä, mutta hänen tiedettiin taivuttavan nimeään noin, ja käytäntö on aika lailla vakiintunut. Monesti sitä tietoa ei ole, ja silloin on tietysti turvallisinta mennä yleisen säännön mukaan.
53. Arskis28.1.2008 klo 12:53
Pappa yleisnimenä kokee astevaihtelun (isäpapan), mutta tarkoittaessa isoisää on usein vailla astevaihtelua (Mamman ja Pappan kullanmurulle synttärionnittelut).
54. Hakro28.1.2008 klo 14:53
Satun tuntemaan sekä Satun että Sadun.
55. Matti28.1.2008 klo 17:07
Lennart Meren muisto
Louhoksen Merin soitto
Giovannin Velin ristikot
56. Arskis28.1.2008 klo 17:13
Meri sukunimenä Meren, etunimenä Merin.
57. Tuomas L.1.2.2008 klo 10:49
Oikean kysymyksen helmiä tällä viikolla:

"Kuka Jukolan veljeksistä ei esiinny pilkkalaulussa Seitsemän miehen voima?" Kuulemma Aapo...

"Montako kertaa minuutissa valo kiertää maapallon päiväntasaajalla?" Minulle ainakin opetettiin jo koulussa, että oikea vastaus on 0 kertaa, koska valo ei kierrä yhtään mihinkään, vaan etenee suoraviivaisesti. (Eri asia olisi, jos olisi kysytty, kuinka monta kertaa maapallon kiertäisi minuutissa, jos etenisi valon nopeudella.)
58. Arskis1.2.2008 klo 11:03
Kaikki Jukolan veljekset esiintyvät. Myös Aapo eli Aaprahammi.
Valo ei Einsteinin teorian mukaan etene suoraviivaisesti, vaan taipuu voimakkaassa painovoimakentässä.
59. Eki1.2.2008 klo 11:07
Tänään OK:ssa seppo-Seppo Rosenberg.
60. matts1.2.2008 klo 15:21
.. mutta ei siis kierrä maapalloa kuitenkaan!
Pitäisikö siis katsoa toisen kerran OK, kerran katsoin silloin julkisuuden valokeilassa patsasteli EJlo.
61. Matti1.2.2008 klo 17:42
Eihän se valo siis (ilman peilejä) maapalloa kierrä, mutta kyllä kai hyvällä tahdolla voi ymmärtää, että kysymys oli valon nopeudesta. Siis yksi valominuutti per 40 000 km.

Ja kuka sitä tietää, vaikka päiväntasaajalle olisi joskus vedetty valokaapeli ...
62. Marco Poloinen1.2.2008 klo 18:09
.. sen kiekan jälkeen taitaa se valo ehtiä minuutissa vielä 1/8 osan matkaa takaisin aurinkoon päin (18 milj.km.) - jos pääsee pois sieltä kaapelista..
63. Matti1.2.2008 klo 18:26
Vorssan Seppo oli aika cool. "Mikä Afrikan maa on kokonaan yli kilometrin korkeudessa (7). Mäkin veikkasin Etiopiaa, mutta oikea vastaus oli Lesotho. Minusta oli aika kohtuuttoman vaikea - vai oliko?
64. RA1.2.2008 klo 18:27
Kyllä tuo Seppo on pelkkää rautaa!
Onnitteluni! Hienoa katsottavaa! :-)
65. Jaska1.2.2008 klo 21:26
Kyllä olisi joku ekstrapalkinto Sepolle kuulunut piste-ennätyksestä. Lesotho oli tosi vaikea. Etiopiaa minäkin veikkasin. Vasta jälkeenpäin karttaa katsellessa muistui mieleen, että perhana, tuo Danakil (syvänne) on ollut Pitkälän ristikossakin! (Tuo oli helppo heittää, eihän mies muista omia vihjeitään/ratkaisusanojaan, vaikka tuskin on vielä tuhattakaan kovista laatinut.)
66. Matti1.2.2008 klo 22:14
Jotenkin koin tuon OK:n vormaatin vinoksi. Ensin oli peijakkaanmoista verbaali-ilottelua, jossa Seppo todella oli haka, mutta sitten kun palkinnoista päätettiin, niin kysyttiin jotain pirun detaljia, jolla ei ole yhtään mitään tekemistä ohjelman substanssin (vihaan tuota sanaa!) kanssa.

No, Jungnerilta säästyi tonni. Kai se sitten halventaa meidän lupamaksuja.
67. JTak1.2.2008 klo 22:23
Vähän kävi sitä Sepon vastustajaa sääliksi, kun tuskin olisi paljon vaikeampaan paikkaan voinut joutua. Finaalikysymys oli kieltämättä vaikea. 7-kirjaimisia Afrikan maita ei muuten kovin monta taida Etiopian ja Lesothon lisäksi olla?
68. mor1.2.2008 klo 23:50
Tuo finaalikysymys ja -vastaus ei olisi kohtuuttoman vaikea, jos olisi enemmän aikaa miettiä ja sulkea vaihtoehtoja pois. Kun kysytään kokonaan yli kilometrin korkeudessa olevaa valtiota, voi varmaan mitä suurimmalla todennäköisyydellä jättää pois kaikki rannikkovaltiot. Samoin voisi päätellä, että kyseessä tuskin on kovin suuri maa. Avainsananana molemmissa siis KOKONAAN.

En halua tällä mitenkään mollata Sepon hienoa suoritusta. Kiireessä studiossa Anun katseen alla tilanne on aivan toinen, kuin kotona sohvalla!
69. Seppo2.2.2008 klo 00:19
Kiitos palautteista, hommahan oli 24 minuutin ajan melko hyvin hallussa, se ohjelman viimeinen minuutti olisi voinut mennä paremminkin, mutta hyvä näinkin. Ehdin siinä lopussa kelata, että Marokko, Algeria ja Tunisia eivät sovi eivätkä myöskään Nigeria, Liberia eikä Somaliakaan, joten päädyin sinne Etiopiaan. Vaihtoehtoja olisi 7-kirjaimisissa vielä ainakin Burundi, Senegal, Kamerun ja Namibia tuon Lesothon lisäksi. Huomasin jälkeenpäin saman kuin mor, että olisi pitänyt karsia pois rannikkovaltiot.

Tämä nauhoitus on tehty 3. tammikuuta ja osa kevään jaksoja on vielä tekemättä. Sen verran tarttui Tohlopista korviini kuulopuhetta, että uusia pätkiä alettaisiin tehdä kesällä heinäkuulla, joten ohjelma jatkunee ensi syksynäkin. Sinne vaan rohkeasti ilmoittautumaan nettisivujen kautta! :-)
70. Tuomas L.3.2.2008 klo 14:33
Lisätään vielä Eritrea noihin 7-kirjaimisiin.

Minusta OK:n formaattia voisi kyllä muuttaa niin, että tehtävän ratkaisemisesta saisi enemmän pisteitä. Jos vaikka pelaaja oikein ratkaistuaan saisi yhden pisteen JOKAISESTA puuttuvasta kirjaimesta (ja vielä vaikka viisi bonuspistettä päälle), se ehkä houkuttelisi ratkaisemaan paljon aikaisemmin ja tehtäviä ehdittäisiin ottaa enemmän. Nythän tuolla saa sitä vähemmän pisteitä, mitä aikaisemmin tehtävän ratkaisee, eli verbaalisesta lahjakkuudesta ei ole paljoakaan hyötyä.
71. Jaska5.2.2008 klo 19:10
Tänään anniskeli OK taas uutta hätkähdyttävää tietoa perinteisen sijaan. Anun lipsahdus vai kysymysten laatijan sydänyöllisyyttä?
72. Jukkis5.2.2008 klo 20:20
Upea keskustelunavaus. Jatketaan vaikka niin, että oli kyllä tosi hauska se yksi kohta yhdessä ohjelmassa, joka joskus tuli joltakin kanavalta.
73. Jaska6.2.2008 klo 00:36
Kas, jokin outo katkos pudottanut asian ytimen viestistä. Anteeksi. Kyseinen kysymys (ehkä ei sanatarkasti): montako päivää kesti raamatun mukaan Israelin kansan vaellus autiomaassa. Anun vastaus: 40. Jukkis matematiikan paremmin hallitsevana suorittakoon tarkistuslaskelmat, jos huvittaa.
74. AVi6.2.2008 klo 07:48
Toinen hämmästyttävä asia eilisessä OK:ssa oli, kun väitettiin Raja-Joosepin sijaitsevan Sodankylässä...
75. JTak6.2.2008 klo 12:55
Missä se sitten sijaitsee?
76. Jukkis6.2.2008 klo 12:58
Näköjään esim. Wikipedian mukaan sekä Inarissa että Sodankylässä. Sodankylän nettisivujen kartan mukaan tie kyllä näyttäis menevän rajan yli just ja just Inarin puolella, joten ehkä se raja-asema on sitten Inarissa.
77. ?6.2.2008 klo 13:01
Sodankylässä?
78. Jaska6.2.2008 klo 13:05
Minäkin muistelin R-K:n olevan Inarissa, koska se on Saariselän taajamasta katsoen lievästi itäkoilliseen. Tsekkaus kartasta vahvisti kuitenkin, että se on naftisti Sodankylän puolella. Nelostien yli kuntien raja kulkee itä-länsisuunnassa n. 10 km Saariselältä etelään Kakslauttasen pohjoispuolella. Kiilopään tunturikeskus jää Inarin puolelle. OK:n "yllätyksellisesti" oikean tiedon pohjustaa rajan kääntyminen Kiilopään pohjoisrinteellä koilliseen, mistä se jatkuu suorana valtakunnanrajaan saakka.
79. Jukkis6.2.2008 klo 13:19
No kyllä se nyt vaan ainakin kansalaisen.karttapaikka.fi :stä katsomalla on ihan selvästi Inarin puolella. Mistä kartasta sen naftisti Sodankylänpuolelle saa katsottua?
80. Jukkis6.2.2008 klo 13:28
Niin vielä, tuo israelilaisten "harhailu aavikolla" (kuten kysymyksen sanamuoto kuului).

Tämmöinen löytyy 2. Mooseksen kirjasta liittyen erämaavaellukseen: "Israelilaiset söivät mannaa neljäkymmentä vuotta, siihen saakka, kun he tulivat asutuille seuduille".

Ja sitten löytyy vähän matkan päästä: "Niin Mooses astui pilven peittoon ja nousi vuoren huipulle. Hän viipyi siellä neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä."

Ja sitten uudesta testamentista löytyy kanssa neljäkymmentä päivää autiomaassa: "Sitten Henki vei Jeesuksen autiomaahan Paholaisen kiusattavaksi. Kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, hänen vihdoin tuli nälkä."

Kysymyksen laatija vissiin ulkomuistista yhdistelee tiedonmurusia eikä pahemmin välitä tarkistaa asioita. Sitä, mikä on ihan oikea vastaus esitettyyn kysymykseen, en jaksanut kaivella. Mahtaako selvää vastausta löytyäkään?
81. Jaska6.2.2008 klo 13:34
Uuden Tietosanakirjan (1963) Lapin Läänin kartasta, johon kuntien rajat on merkitty erittäin selvästi. Kyseinen opus vahvistaa myös R-J:n sijaitsevan Sodankylässä. Olisiko kuntarajaa myöhemmin siirretty. Täytyy tehdä jatkotutkimuksia.
82. Jukkis6.2.2008 klo 13:38
Ihan vaan pakko huomauttaa, että onpas mahtava paikka tuo kansalaisen.karttapaikka.fi. Eipäs johonkin aikaan olekaan tullut netin karttapalveluita tutkittua, ja ihan yllätti, miten hyvän systeemin ja tarkat kartat tuo tarjoaa. Ihan ilmaiseksi.
83. Jukkis6.2.2008 klo 17:15
No tässäpä on Raja-Jooseppi:
kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?scale=16000&y=7 598769&x=3560369&lang=FI

Kuntaraja on vaalean vihreä. Eli Raja-Jooseppi -niminen paikka on Sodankylän puolella Luttojoen rannalla, mutta rajanylityspaikka on Inarin puolella.
84. Jaska6.2.2008 klo 17:44
OK:n kysymys koski muistaakseni nimenomaan rajanylityspaikkaa, joten pieleen meni sekin. Kysymykseen kuinka monta päivää jne laskin osapuilleen oikeaksi vastaukseksi 14610!
85. AVi7.2.2008 klo 09:32
Minusta kyllä näyttää että kunnanraja (viiva-piste-viiva) seuraa Luttojokea eli Inarissa olisi R-J.
86. div7.2.2008 klo 10:30
Apu-lehden nettikysymys 3/08 : Missä urheilulajissa on viinin käyttö sallittua?
Pahat aavistukset kävivät toteen, kun Apu 5/08 antaa vastauksen: Jousiammunnassa, viini on nuolikotelo.
87. airisto7.2.2008 klo 10:33
.http://www.retkikartta.fi/
Oikealta karttatasot>kunnat
88. airisto7.2.2008 klo 10:39
Kuntaraja näyttää kulkevan Lutto-joen etelärantaa rajalle.
89. Jukkis7.2.2008 klo 11:27
Näinpä taitaa ollakin. Tulkitsin näköjään väärän viivan kuntarajaksi. Eli yksikäsitteinen vastaus lienee: Raja-Jooseppi on Inarissa ihan siitä riippumatta, mitä Raja-Joosepilla tarkoitetaan.
90. JTak7.2.2008 klo 11:37
Viinin käyttö muuten lienee sallittua jokaisessa urheilulajissa, kunhan ei juo liikaa.
91. div7.2.2008 klo 20:47
nuoletkin voi marinoida viinissä
92. Hakro7.2.2008 klo 22:03
Nuolet voi marinoida viinissä viinessä, jos viini on viininpitävä.
93. Hakro8.2.2008 klo 00:03
Kun olet aikasi niitä marinoinut viinissä viinessä, sitten vain nuolet nuolet.
94. Tomi Tyttöläinen8.2.2008 klo 00:06
Ja sitten hiprakassa ammut ammut, jolloin tyrmään sut tyrmään.
95. Matti8.2.2008 klo 16:39
Tyrmässä hyttynen tapettiin tapettiin (joo, on ikivanha).
96. Jyrki8.2.2008 klo 20:17
... ja sitä meni kärpäset kattoon kattoon (-"-).
97. Seppo6.3.2008 klo 12:48
Palataan taas samoille lähteille, josta alettiinkin. Tämän päivän Apu-lehdessä oli taas Hannu Koskelan kyssäreitä, joista yhdessä tiedusteltiin leipuri Hiivan osoitetta. Oikean vastauksen kerrottiin olevan Uunitie, mutta itselleni tuli kyllä ensiksi mieleen Kumputie, ehkäpä nuoremmilla voi tuo laulu olla hieman tuoreempana mielessä.
98. Jaska6.3.2008 klo 13:01
Hiiva hiihti hiivatisti
suihki sukset sutjakasti!
99. eikka6.3.2008 klo 19:08
Leipuri Hiiva asuu kumputiellä ja kakut kauniit leipoo siellä , ja näin piipusta kun savu kohoaa....
100. Jaska14.3.2008 klo 22:47
Tänään päättyneessä Kansallistietäjä-visassa kysyttiin Suomen läntisintä rautatieasemaa, ja oikeaksi vastaukseksi ilmoitettiin Vaasa. Kartan mukaan läntisin on Kaskinen, toiseksi läntisin Uusikaupunki. Vaasan kanssa suunnilleen tasoissa ovat Rauma ja Mäntyluoto.

Tekisi mieli uskoa, että kysymysten laatija, toimittaja Sakari Nupponen, oli näinkin arvokkaaseen kisaan varmistanut kaikki faktat. Silti en tajua, miksi Vaasa olisi läntisin. Ellei sitten Kaskisen ja Uudenkaupungin liikennettä ole äskettäin lopetettu ja/tai niiden rautatieasemia tai peräti itse rautatietä purettu minulle mitään ilmoittamatta! Siis: onko minun päivitettävä vanhentuneet tietoni, vai sattuiko kysymysten laatijalle sittenkin virhe?
101. HT14.3.2008 klo 23:39
Liekö tarkoitettu sellaisia asemia, joita käytetään henkilöliikenteeseen. Ihmisten kuskaaminen kiskoilla Kaskisiin taidettiin lopettaa vuonna 1965 ja Uuteenkaupunkiin 1992.

Käytöstä poistettuja asemiahan kyllä piisaa. Viime vuoden lopulla pantiin myyntiin 90 ja kaiken kaikkiaan niitä on tulossa kaupan kohteeksi puolen tuhatta.
102. airisto15.3.2008 klo 13:06
"Liekö tarkoitettu sellaisia asemia, joita käytetään henkilöliikenteeseen."

Mikä on maailman korkein vuori? - Mount Everest?
Ei, vaan oikea vastaus on Mauna Loa.
Tässä tarkoitettiin tulivuoria.
103. Arskis15.3.2008 klo 13:24
Kaskisten ja Uudenkaupungin LIIKENNEPAIKKA,
Vaasan ASEMA.
104. JTak15.3.2008 klo 21:36
Kansallistietäjässä on ollut muitakin epämääräisyyksiä. Kerran kysyttiin suunnilleen näin: "Paljonko YLE lähetti ohjelmaa vuonna 2007?" Kilpailijoiden piti itse arvata tarkoitetaanko ohjelmalla öisin pyöriviä tv-pelejä ja uutisikkunoita. Muistaakseni niitä ei olisi saanut laskea vastaukseen mukaan, koska "oikea" vastaus oli yllättävän pieni. Pienemmän tuntimäärän veikannut kilpailija sai pisteen.
105. Jaska16.3.2008 klo 11:47
Arskis, eikö asemakin ole liikennepaikka? Henkilöliikenneasemaa Nupponen siis lienee tarkoittanut, mikä ei kuitenkaan ilmennyt kysymyksen muotoilusta (vai enkö vain tajunnut?). Tosin silläkään ei olisi ollut merkitystä lopulta voittajaksi selviytyneelle kilpailijalle. Hänelle sattui paha oikosulku, joka käänsi vaihteen etelään (Hanko).
106. Eki16.3.2008 klo 11:53
Kysymys kuului muistaakseni "Mikä on läntisin asema, johon Suomessa voi matkustaa junalla?" Tässä ei siis lasketa veeärräläisten matkustamista vaan pitää olla mukana asiakas, joka matkustaa.
107. Arskis16.3.2008 klo 12:06
Tietysti asema (eli henkilöliikennepaikka) on myös liikennepaikka.
Kysymys oli selvä, jos se esitettiin Ekin muistamalla taalla. Toivottavasti parin vuoden kuluttua vastaus kysymykseen on jälleen Uusikaupunki.
108. Jaska16.3.2008 klo 14:13
Arskis, toivottavasti seuraavan kisan kysymysten laatija olet sinä. Voisit toteuttaa toiveesi ja päättää oikeaksi vastauksen Uudenkaupungin. Miten aiot painostaa VRää aloittamaan sinne uudelleen henkilöliikenteen?

Ekin siteeraama kysymys oli selvänlainen. En muistanut muotoilua kunnolla. Pyydän anteeksi mahdollisesti aiheuttamaani mielipahaa Sanasepoilta, Sanarisilta ja kaikilta niiltä jotka pitävät tärkeänä työtäni kuudennella liian tarkkana Pitkälän eilisessä koviksessa.

Oikea vastaus olisi kuitenkin edellyttänyt yleiseen elämänkokemukseen perustuvaa tulkintaa kysyjän tarkoituksesta. "Voi matkustaa junalla" ei näet ole niin eksakti ilmaus, etteikö absoluuttisesti läntisintä VR:n liikennepaikkaa voi tulkita myös oikeaksi vastaukseksi. Esim. muotoilu "mikä oli vuonna 2007 läntisin Valtionrautateiden henkilöliikenteessä käytössä oleva liikennepaikka?" ei olisi antanut kuudennella liian tarkalle aihetta puuttua asiaan eikä olisi ollut jättämättä tämän keskustelun hedelmiä makustelemattomiksi.
109. Arskis16.3.2008 klo 14:46
Henkilöliikenteen palauttaminen Ukiin on kaikkien tutkimusten mukaan taloudellisesti, kaavoituksellisesti ja ympäristöpoliittisesti kannattavaa. Hanke toteutuu varmimmin, jos myös henkilöliikeene vapautetaan kilpailulle tuntien VR:n kalkkeutuneen asenteen paikallisliikenteeseen.

Esim. junaharrastajaporukka "voi matkustaa junalla", tilausjunalla, Ukiin, ja rataverkon läntisimpään pisteeseen Kaskisten sataman topparille.
110. V-R16.3.2008 klo 14:56
(http://www.resiinalehti.fi/
111. JTak16.3.2008 klo 16:55
Perjantain Ilta-Sanomien kysymyksissä: Minkä kahden maan raja kulkee Mount Everestin yli? Oikeaksi vastaukseksi tarjotaan Intian ja Nepalin.
112. Jaska16.3.2008 klo 22:33
Eilisessä lehdessä korjaus pahoittelun kera.
113. Matti18.3.2008 klo 06:11
Hiljan oli IL:ssä: Missä osassa Islantia Reykjavik sijaitsee?

a) koillis
b) kaakkois
c) luoteis

En muista, mitä tarjottiin "oikeaksi" vastaukseksi.
114. Jaska18.3.2008 klo 19:32
Anu: Mikä oli filosofi Kantin etunimi? Kilpailija: Minna.

Oikean kysymyksen vuoden herkullisin toistaiseksi!
115. Hakro18.3.2008 klo 19:58
Taannoin teekkarit kertoivat, että Immanuel ja Minna Kantin poika Mahatma Kantti toimi Intiassa.
116. timo haimila21.3.2008 klo 19:20
Olin kansallistietäjässä se joka vastasi hanko,vieläkin nolottaa,minäkin olen ihmetellyt vaasaa että oliko henkilöliikenteestä vai ei?
117. timo haimila21.3.2008 klo 19:41
Muutakin hassua oli kun kysyttiin norjan myydyimpia tuotteita vaikka piti olla suomi visa mutta sattuuhan niitä
118. MM21.3.2008 klo 22:08
Tuommosia pikkumokia (Hanko) kukaan enää muista kk:n kuluttua. Voittaja muistetaan... ja Led Zeppelin.
119. Hakro21.3.2008 klo 23:12
Kuka / mikä oli Led Zeppelin? En muista kuin Ferdinand von Zeppelinin.
120. Roope Planttu21.3.2008 klo 23:46
Hey, hey, mama,
said the way you move,
gonna make you sweat,
gonna make you groove.
121. ~22.3.2008 klo 23:31
Whole lotta love
122. kaunispoika23.3.2008 klo 06:15
Älä välitä timo. Tänne kirjoittelee yksi forssalainen. Nyt sillä on menossa joku lellinimikisa itsensä kanssa.
123. Jaska7.4.2008 klo 18:42
Tänään Oikea kysymys vaihtoi Raja-Joosepin sijainnin Sodankylästä (5.2.) Inariin. Päätelmä: tämänpäiväinen ohjelma on nauhoitettu em. päivämäärän ja protestien jälkeen.
124. Haloo!7.4.2008 klo 18:45
Ollaan kovin tarkkoja, että sanat lausutaan oikein, mutta valtionvarainministeri kelpasi Anulle ja tuomarille kuin vettä vaan.
125. iso S10.4.2008 klo 21:51
Aamulla Iskelmäradion Jymypotissa kilpailija kompastui heti ensimmäiseen kysymykseen: kumpia suomen kielessä on enemmän, vokaaleita vai konsonantteja. Aikailematta tuli vastaus: vokaaleja. Meriselityksenä oli: luulin että tarkoitat puhekieltä.

Vastaaja oli useimpiin tilanteisiin sovellettuna väärässä tulkittiinpa asiaa miten tahansa, mutta vain niukasti jos otetaan huomioon että kysymys oli huonosti muotoiltu.

Hylkäyksen perusteluna oli että vokaaleja on vain 8. Oletettavasti tarkoitus oli siis kysyä, kumpia on enemmän suomalaisissa aakkosissa. Niissä vokaalien osuus on 8/29 eli 27.59%. Selvä vähemmistö.

Entäpä jos "suomen kielen" määritellään tarkoittavan "suomen kielen sanoja". Niitä edustakoon tämä säie, jossa on 2517 erilaista sanaa (tutkittu koneellisesti, jolloin taivutusmuodot on laskettu eri sanoiksi). Niissä vokaalien osuus on 47.74%. Vain niukka tappio ja tulos vaihtelee sen mukaan mitä sanastoa käytetään pohjana.

Sanojn käyttötiheys vaihtelee. Jos tästä säikeestä lasketaan kaikki kirjaimet (15111 vokaalia ja 16197 konsonanttia), vokaalien osuus on 48.27%. Lähes tasapeli!

Jossakin aineistossa tai jonkun yksittäisen henkilön puheessa vokaalit voivat olla enemmistönä.
126. Eki10.4.2008 klo 22:13
Myös sanoissa "suomen kieli" on enemmän vokaaleja 6-5!
127. Hakro10.4.2008 klo 22:53
Tai "suomen kielessä" tasapeli 7-7.
128. HT10.4.2008 klo 23:15
"Niissä vokaalien osuus on 47.74%. Vain niukka tappio ja tulos vaihtelee sen mukaan mitä sanastoa käytetään pohjana."

Niinhän se vaihtelee, ja tästä kertoo mm. Lauri Hakulinen suomen kielen rakennetta ja kehitystä käsittelevässä kirjassaan. Hän oli johonkin maailman aikaan esitellyt tutkimustulostaan, jossa suomen kielen vokaalien ja konsonanttien suhde oli 100:96. Sen jälkeen oli ilmestynyt Vilho Setälän tulos, jossa suhde oli 100:109, eli konsonantit olivat voitolla, sekä Matti Pääkkösen huomattavan runsaaseen aineistoon perustuva tulos 100:108,58.

Hakulinen pohdiskelee: "Aikaisemmin esittämäni suomen vokaalien ja konsonanttien taajuussuhde 100:96 selittynee osaksi paitsi ehkä aineistoni niukemmuudesta myös siitä, että tätä suhdelukua laskiessani aineistona oli tekstejä, joista oli eliminoitu kaikki vierasperäiset proprit sekä lisäksi kaikki suomen perinnäiseen äännesysteemiin mukautumattomat nuoret lainasanat, sellaiset kuin bussi, dynamiitti, flanelli, gramma, kruunu, prinssi, sprii, traktori jne. Mielestäni tällaiseen ainekseen pohjautuva taajuusindeksi luonnehtii paremmin suomen kielen omaa aitoa äänirakennetta kuin sellaisesta kielenkäytöstä saatu, jossa mainitunlaatuiset nuoret sanastolliset vierasperäisyydet ovat mukana." Hakulinen heittää vielä esiin tilaston itäsuomalaisen Lemin pitäjän murteesta, jossa taajuussuhteeksi on saatu vokaalivoittoisuus 100:91,2.
129. iso S10.4.2008 klo 23:40
Lemiä älköön käytettäkö esimerkkinä puhuttaessa suomen kielestä. Asterix ja kumppanit pelkäävät vain yhtä asiaa, eli sitä että taivas putoaa niskaan. Lappeenrantalaiset voivat pelätä sitä sun tätä mutta eniten sitä että lemiläiset hyökkäävät Suomeen :-)

Ainakin Hakulisen tulos oli ilmeisesti sanastopohjainen eikä tekstistä laskettu. Kaksi muuta voivat olla kumpaa tahansa. Niiden valossa tämä säie on hyvinkin lähellä suomen kieltä: Setälän jakauman vokaalipitoisuudeksi tulee 47.85 ja Pääkkösen 47.94. Tässä säikeessä tulos oli sanoista 47.74 ja tekstistä 48.27.

Uutterampi voisi katsoa miten tulos muuttuu jos sanat muuttaisi perusmuotoon. Itseäni ei vaivaa se että laiskuus vaivaa.
130. ö20.11.2008 klo 17:36
Avun Apuvisassa on kysymys: Minkä niminen on ensimmäinen Alkoon päässyt suomalaisviski?

Oikea vastaus on lehden mukaan: Karaokebaarissa.

Toisaalla lehdessä on juttu Teerenpeli-viskistä, jota väitetään ensimmäiseksi Alkon valikoimiin päässeeksi suomalaiseksi viskiksi.

Mahtaako kumpikaan tieto olla oikea, sillä muistelen, että Alko jo 1970-luvulla aloitti oman viskin valmistuksen. Viskin nimi taisi olla 88.
131. 8820.11.2008 klo 17:57
Teernpeli-viski on oikea vastaus.
"Tupla kasi" oli viskin ja viinan sekotius, ei aito viski.
132. 8820.11.2008 klo 17:58
sorry, sekotius po. sekoitus.
133. PP20.11.2008 klo 18:41
Tulipahan minullekin ihan ennenkuulumatonta tietoa tässä säikeessä! 

Lähettäjä: ö 26.11.2007 klo 19:03

PP:n isä oli merikapteeni ja neekerikuningas, mutta oliko hän myös rosvo? En löydä vahvistusta Googlesta.

Minä voin vahvistaa: Ei ollut rosvo! :-D
134. Seppo21.11.2008 klo 00:39
Mieleeni tuli myös tuo 88-viski, jota aikanaan suomalaiseksi mainostettiin, mutta kuten nimimerkki 88 edellä kertoikin, se oli vain osaksi suomalaista. Teerenpeli on siis nähtävästi Alkon ensimmäinen kokonaan suomalainen viski.
135. ö27.11.2008 klo 16:36
Varmaan joku jo ajattelee, ett minä vainoan Avun kysymystoimittajaa, mutta tässä taas uutta ihmeteltävää uunituoreesta Avusta.

K: Millä toisella nimellä tunnetaan eniro-virus?

V: Suu- ja sorkkatauti
136. Seppo28.11.2008 klo 09:51
Eikös tuon eniro-virustartunnan oireena ilmene ainakin TV-mainoksissa: "Eniro 0 100 100, miten voin auttaa."

Tietyn sortin sorkkatautia oli sekin, kun kaverilla oli koipi kipsissä. Moottoripyöräilyn harrastajana hän kertoi sen aiheutuvan enduro-viruksesta :-)
137. no jaa10.3.2010 klo 17:50
K: Mikä Suomen kunta on saamen kielellä nimeltään Gáregasnjárga?

V: Sellaista kuntaa EI Suomesta löydy, pienen kylän nimi Utsjoen kunnassa on Karigasniemi, saameksi Gáregasnjárga.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *