KESKUSTELUT > RISTIKOT > LYPSÄJÄN KÄDESSÄ UTAREPARI

3646. Lypsäjän kädessä utarepari

Jukka S18.10.2007 klo 21:09
Ei kai. Ehkä puolet utareen vetimistä.
2. ö18.10.2007 klo 21:27
Utarepari ei varmaankaan ole yhdessä kädessä.

Tutkin tätä asiaa joskus ja päädyin siihen tulokseen, että lehmän tissit muodostuvat kahdesta tai kolmesta utareesta, joissa kussakin on kaksi nänniä.
3. Jukkis18.10.2007 klo 22:55
"Kahdesta tai kolmesta"? Ettäkö joillakin lehmillä on kaksi ja joillakin kolme? Ja nännejä on joillakin neljä ja joillakin kuusi? Ihme otuksia.
4. Hakro19.10.2007 klo 00:00
Aatelkaas jos naisillakin olis! Siinä olis kahden käden kanssa ihmeessä!
5. iso S19.10.2007 klo 11:38
Olisiko noin että lehmällä voi olla 6 nänniä? Jotenkin tuntuu tutulta mutta samalla myös uskomattomalta. Jalostuksella voidaan vaikuttaa eläinten ja elinten kokoon mutta määrän muuttaminen on vaikeampaa. Tietysti mutaatiot ja kehityshäiriöt voivat aiheuttaa kaikkea hassua, mutta perinnöllisenä ominaisuutena?

Käsitteissä tuntuu olevan kirjavuutta ja eroa "virallisen ja torellisen" puheen välillä.

Wikipedia:
"Utare (latinaksi uber) eli udar, usein käytetään monikkomuotoja utaret ja utareet, on nisäkkään ruumiinosa, joka käsittää maitorauhaset, maitotiehyet ja vetimet eli nännit.

Hevosten ja märehtijöiden utaret ovat häpyluun kohdalla parittaisina eliminä. Sioilla ja lihansyöjillä utaret ulottuvat pitkänä ja matalana elimenä häpyluusta rintalastan kohdalle. Hevosilla, lampailla ja vuohilla on utareissa kummallakin puolella yksi nänni, naudalla kaksi, kissoilla neljä, koirilla neljästä viiteen ja sioilla viidestä kuuteen."

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus:
"Nimitystä utareet on alettu käyttää myös pelkästään vetimistä. Nähtäväksi jää, lisääntyykö tällainen käyttö niin paljon, että se on pakko lopulta hyväksyä yleiskieleenkin."

Englanninkielisen wikipedian mukaan lehmällä on yksi utare (udder) ja 4 nänniä (teat, nipple). Utaret taitavatkin olla niin yhteenkasvaneet ettei parillisuus ole selvästi nähtävissä.

Jos vetimiä on kuusi niin on kolme mahdollisuutta: joko on syntynyt ylimääräinen pari maitorauhasia, toisesta maitorauhasesta lähtee kaksi vedintä tai ylimääräinen vedinpari on bluffausta, siitä ei tule maitoa. Jos kaikki tuottaisivat maitoa, lypsykoneet olisivat puutteellisia. Kuvien mukaan niissä on neljä nännikuppia.

Kuvahaulla en löytänyt nopealla selauksella parempaa vahvistusta kuuden nännin teorialle kuin tämän, mutta tämä taitaa olla etevä väärennös:

_www.dairysteelshow.com/images/cow_in_spotlight_11 n9.jpg
6. Juhani Heino19.10.2007 klo 12:10
HH:n kanssa kysyimme tätä samaa utarejuttua hänen naapuriltaan joka on maanviljelijä. Hänkin oli sitä mieltä että utare koostuu yleensä neljästä nännistä, mutta samalla hän kertoi että kuusinännisyys on yllättävän yleistä. Silloin vain tavallisesti ylimääräisten nännien maitorauhaset ovat surkastuneet (vai voiko näin sanoa kun normaalisti niitä nännejäkään ei edes erotu). Eli lypsykoneita ei tarvitse parannella ;-)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *