KESKUSTELUT > RISTIKOT > LAATIJARANKING

3631. Laatijaranking

ö10.10.2007 klo 19:50
Mielipidekyselyssä on ollut sama kysymys jo aika kauan. Vastanneita näyttää olleen 1593.

Voisiko seuraava kysymys olla: Kenen laatijan ristikoita ratkot mieluiten?

Sitten olisi vaihtoehtoina tunnetuimpien laatijoiden nimet ja viimeisenä "joku muu".

Ymmärrän hyvin, että joku laatija kokisi kiusallisena tällaisen kyselyn ja joku taas väittäisi sitä puolueelliseksi, koska tämä on Sanarisin sivusto.

Olisi kuitenkin mielenkiintoista nähdä tulos.
2. Eki10.10.2007 klo 19:52
Kysymys on kyllä tosi vanha ja saisi tulla uusituksi, mutta ehdottakaa parempi kysymys! Kyllä tämä on väärä paikka kysellä parhaita laatijoita.
3. RA10.10.2007 klo 20:36
SANA + KUVA = RISTIKKO -näyttelyssä (10.2.- 22.4.2007, Hki) kävijät saivat halutessaan täyttää kyselyn, jonka yksi kysymys kuului "Kuka on suosikkilaatijasi?" Valmiita nimivaihtoehtoja ei ollut, vaan vastaaja sai vapaasti laittaa yhden tai useamman suosikkilaatijansa nimen.

Kyselyyn vastasi 145, joista peräti 55 jätti vastaamatta tähän kysymykseen. Joku mainitsi, että "niitä on niin monta". Joku sanoi, että "en ole kiinnittänyt huomiota laatijanimeen".

90 nimesi jonkun. Näistä 45 nimesi suosikkilaatijakseen Erkki Vuokilan. Kaiken kaikkiaan suosikkilaatijaksi tuli nimetyksi yli 20 laatijaa: Ekin lisäksi Aulis Lehto, Pekka Joutsi, Antti Viitamäki, Antti Skyttä, Juha Hyvönen, Toni Pitkälä, Alf Simberg, Teemu Pallonen, Mirja Pihlajamäki, Kimmo Sillankorva, Heikki Luukkala, Aulikki Nenonen, Pertti Oskala, Seppo I. Lahti, Martti Räikkönen, Ruusa Nenonen, Eva Alm, Kurt Husman, Jari Lehtimäki ja Juhani Peltonen.

[Lähde: Sanaseppo 2/2007]
4. JTak10.10.2007 klo 21:57
Missä lehdissä vaikuttavat Eva Alm, Kurt Husman ja Juhani Peltonen? Muut nimet olivatkin tuttuja.
5. RA10.10.2007 klo 22:17
En tiedä varmaksi, mutta Eva Alm ja Kurt Husman ilmeisesti laativat ruotsinkielisiä ristikoita. Juhani Peltosen nimennyt oli laittanut sulkuihin, että "joskus ammoin HS:ssa!"
6. gallup11.10.2007 klo 00:00
Joku sylvin helpot kyseli aikoinaan samaa. Aikaakin kyselyyn oli laitetu puoli vuotta. Omathan siellä olivat ekoina. Joku vuokila oli ihan outo. Rstikkolaatijoiden sisäpiiri on enemmistöratkojille samantekevää.
7. RA11.10.2007 klo 12:32
Eikös tuo nyt ole aika arkijärkistä, että ratkojat - jos ylipäätään laatijanimiin huomiota kiinnittävät - sanovat suosikkilaatijoikseen ratkomiensa ristikoiden laatijoita?

Harva ratkoja ratkoo läpi KOKO suomalaisen ristikkotuotannon niin, että voisi vastata näin kattavalta pohjalta.

Tuohon ristikkonäyttelyn kyselyyn vastanneet olivat satunnaisia näyttelyssä kävijöitä, eivät siis minkään tietyn lehden tilaajakuntaa. - Yksi kysymys koskikin mieluisinta ristikkolehteä ja nimetyiksi tulivat lähes kaikki Suomessa ilmestyvät ristikkolehdet.
8. matti11.10.2007 klo 13:24
Täytyy sanoa, että raudottajana olen alkanut karsastaa hieman ristikoita.
9. T.Avis11.10.2007 klo 14:26
Juhani Peltosen muinoin Helsingin Sanomiin (ja muualle) laatimia sanaristikoita ja -kaltereita on ilmestynyt tänä vuonna julk. kirjassa (toim. Harri Haanpää), jonka koko nimi alanimekkeineen kuuluu suraavasti:

Lähes täydellisiä käsityksiä kaikesta : evankeliumin jakeita, ylivertaisia viisauksia sekä J.U. Malan sanaa, aatosten soihtuja, sanakaltereita, sietokilpailuja, tekstissä esiintymättömiä sanoja, todellisen onnen ja kuuluisuuden tuokioita, sekä perinteisiä että 15 sek. novelleja jne. jne.

Nuo ristikot ja kalterit ovat täysin poskettomia & parodisia höyryristikoita, joissa ns. ristikkosäännöistä ei piitata pätkääkään; pääasia on sanaseppoilu ym. -vääntely sekä sanoilla iloittelu (&suruttelu?). Jos ken kaipaa hymyä huuleensa, niin suosittelen lämpimästi.
10. Taata11.10.2007 klo 15:46
Vasta tapasin raudoittajan, jota päinvastoin ristikot kiinnostivat ja aloimme kohta tehdä yhteistyötä, jonka hedelmistä kenties saamme vielä nauttia tulevaisuudessa.
11. interruption10.11.2008 klo 12:23
Mikäs onkaan päivitetty tilanne rankingissa?
12. harto hakonen13.1.2009 klo 17:06
Säikeessä Punainen Pelikaani1/9 tuli puheeksi että kertoisin teille jonkinlaisen laatijarankingin. Joku halusi sitä, niin saamansa pitää.

Yhden mielipiteen varaan sitä en viitsisi laittaa. Lähettäkää siis mielipiteenne kysymykseen ketkä ovat mielestänne parhaat laatijat TOP 3. Siis paras, toiseksi paras ja kolmanneksi paras. Osoitteeseen

laatijaranking09@suomi24.fi

Vastausaikaa yksi kuukausi.

Voi myös nimetä vain yhden tai kaksi jos ei muita suosikkeja ole. Tämä ei ole luultavasti kaikille tasapuolinen foorumi, mutta tämä onkin "hakosen lista" josta oli puhe toisessa säikeessä. Sovitaan että jos on itse laatija, niin ei saa äänestää itseään. Minua tuskin moni äänestää, joten en kärkisijoilla tule kuitenkaan roikkumaan.
13. Marco Poloinen13.1.2009 klo 18:36
Kun Harto Hakosella näyttää olevan runsaasti vaikeuksia luetun ymmärtämisessä, haluan selvyyden vuoksi todeta, että en ole Punainen Pelikaani "1/9"- säikeessä halunnut mitään tämäntapaista laatijarankingia, minkä myös selvästi ko. säikeessä kerroin. Harton esityksen hyvyyteen, huonouteen tai tarpeellisuuteen en ota minkäänlaista kantaa.

" Joku "
14. harto hakonen13.1.2009 klo 18:47
Joka tapauksessa kuukauden päästä loppuu pölinät, ja silloin isketään nimet pöytään, olkoon äänestäjiä vain minä tai 200.
15. kp13.1.2009 klo 20:24
äänestän kp:tä :)
16. si-tee-raaja13.1.2009 klo 21:34
Äiti sanoi: "Lapseni. Jotta sinusta tulee isona laatijakonkari, minulla on sivulle vain yksi neuvo, jota sinun pitää noudattaa. Älä ikinä työnnä kieltäsi pakkasella metallitolppaan!"

Viiden minuutin päästä äiti löysi poikansa kieli metallitolpassa kiinni.

Pojasta tuli silti laatijakonkari, mutta mitään hän ei ikinä oppinut siitä, että hyvästä neuvosta pitäisi ottaa vaari.
17. 013.1.2009 klo 21:37
harto hakonen. Mielestäni ihan hyvä ajatus ja äänet
annettu.
18.  14.1.2009 klo 04:51
Äänet?
19. PP14.1.2009 klo 09:50
Kukaan ei kaipaa mielipidettäni, mutta kerronpa sen silti.

Otetaan yksi tavallinen tasapaksu törppö. Siinä voi olla hernesoppaa, ananasrenkaita, hapansilakoita, tomaattimurskaa, ihan mitä vain. Muotoillaan vähän tai paljon, tasoitellaan pakkelilla, maalataan ja värjäillään ja asetetaan riviin toisten törppöjen kanssa. Valitaan törpöistä törpöin, ensimmäinen perintötörppö ja toinen perintötörppö. Sisällöstä viis! Se käy selville jälkikäteen, kun parhaalta kysytään: Mitä toivot? ”Täh?” Kysyin, mitä toivot eniten. ”Ääh, mitä se nyt oli...rauhaa. Rauhaa tietenkin, khi hi hi.” Hapansilakkaa taisi olla siinä purkissa? Mutta rankatuksi tulivat.

Missukat sentään ovat jollakin tapaa yhteismitallisia. Mutta että valittaisiin laatijoista paras tekijä, ensimmäinen perintötekijä ja toinen perintötekijä! Hehän ovat luojan kiitos kaikki erilaisia ja luoja varjelkoon meitä tasapaksuisuudelta. Valinta on mieltymyskysymys ja jopa mielialakysymys. Jonakin päivänä esim. Simberg on aivan hehkutettava ja taas toisena päivänä hän on se samperin Simperi. Ratkoessaan voi ajatella, että ristikko on ihan tyhmä ja laatijakin on tyhmä ja vihjeet ovat aivan p:stä. Mutta kun ristikko on valmis, niin olipa taas ovela ja nautittava ja tätä pitää saada lisää ja kukas se tyhmä olikaan. Ja sitä rataa.

Kysymykseen, kuka on paras laatija, ei voi vastata. Jos joku vastaa, että Aulis on paras, ei ota tosiasioita huomioon. Hänellä on verrattomia oivalluksia, joita kuitenkin harhaanjohtavasti sanotaan aulismeiksi, vaikka ovat ihan yleisiä ristikkojippoja. Vrt. skyttismit, niitä ei ole muilla. Mutta Lehto on huolimaton, liikaa virheellisyyksiä pääsee läpi. Kuvahausta löytyi kuva tai vaakuna (viime HS:ssä molemmat) eikä hän edes viitsinyt etsiä sivua, johon kuvahaku viittaa, koska ei virhettään huomannut. Tämä on selvää ratkojan aliarvioimista. Ei kai sellainen voi olla paras? Jonkun mielestä taas Kari Päivärinta on paras. Onhan hän varma nakki, kaikkien ratkottavissa fakkisanoineen. Usein on kysymys siitä, että muiden laatijoiden ristikoita ei edes ratkota. Tulos vääristyy, jos heitä äänestetään. 'Pitää parhaana' on eri asia kuin 'olla paras'.

Itse en edes pysty sanomaan, kuka on paras, niin kuin en sitäkään, kenestä pidän eniten. Lista on pitkä, mutta ei rankattavissa. Väärä kysymys ja sitäpaitsi ihan väärä foorumi ko. kysymykselle. Sanaris ja Lehto ovat täällä, mutta suurin osa laatijoista on muualla. Sanaris-rinkiinkin kuuluu myös muita kuin täällä usein esiintyvät. Missä ovat mielipiteet esim. laatijoista Auri Saari, Hannu Salokangas, Seppo I. Lahti ym. Henri Haapalaisellakin Kirppuineen on oma vannoutunut fanijoukkonsa, joka löytyy toisaalla netistä.

Ystävättäreni kertoi olevansa ihan hepulissa kuun vaihteessa, kun saa Apu-Ristikot postiluukustaan. Parhaat laatijat hänen mielestään ja muutenkin paras. Eräs toinen sanoi ratkovansa piilosanoja. Uskalsin kysyä Vuokilasta, Nenosesta, Oskalasta. Hän ei ollut heistä kuullutkaan, vain Helga Piirainen oli tuttu ja hänen mielestään ehdottomasti paras. Paras, vaikka ei ollut edes vertailukohdetta.

Uskon muidenkin kuin minun jättävän typerän ranking-listan omaa arvoonsa! Tai mitäpä se minulle kuuluu.
20. TJV14.1.2009 klo 10:01
Yhdyn edelliseen PP:n mielipiteeseen, rasti sulkeisiin:

a) Jokseenkin täysin ( x )
b) hiukan ( )
c) en paljonkaan ( )
21. jepsjuu14.1.2009 klo 10:15
Yhdyn edelliseen PP:n mielipiteeseen, rasti sulkeisiin:

a) Jokseenkin täysin ( x )
b) hiukan ( )
c) en paljonkaan ( )
22. 014.1.2009 klo 12:12
Kysymys oli kuka on "mielestäsi" paras. En miettinyt mitä
tuttavani pitää Apuleden laatijoista tai kuka on huolimaton.
Paljon olen ristikoita täytellyt 20 vuoden ajan.
Pelkästään ristikkolehtiä Iisakki, Pelikaani ja Sanasepot.
Lehtiä lisäksi vaikka kuinka paljon.
Vastasin ainoastaan siihen, että kuka on MINUN mielestäni
paras
toiseksi paras
kolmanneksi paras.
23. matts14.1.2009 klo 15:01
Kauneimpien ristikoiden tekijä on mielestäni hämähämähäkki! Lienevätkö silti parhaita?
24. 014.1.2009 klo 16:40
Varmuudella myös hämähäkin mielestä. Tuskin seitteihin
päätyvien mielestä.
25. PP14.1.2009 klo 18:29
Tottakai jokainen vastaa vain, kuka on juuri hänen mielestään paras ja sitähän kysyttiin. Minä raukka en vain pysty sellaista valitsemaan. Ihan hyvä kun sinä nimim 0, ilmeisesti jo äänestäneenä, pystyit.

Itsekullakin meillä on omat kriteerimme, joiden perusteella teemme arviomme. Kaijan mielestä Apu-ristikon laatijat ovat parhaita, Ilonan mielestä taas Helga Piirainen on paras laatija, vaikka hän tekee ainoastaan piilosanoja. Minun mielestäni Pelikaani-laatijat ovat parhaita. Pallosella on hyvä sanavarasto, Pitkälällä kierot vihjeet jne. jne.. Näitä hyviä riittää. Hakoteillä ollaan, jos heistä tehdään äänestyksen perusteella absoluuttinen 'Paras laatija' -lista, jonne äänensä ovat antaneet nuo kaikki kaijat, ilonat ym. meikäläiset. Kun kilpaillaan, pitäisi edes kilpailla samassa sarjassa ja lähteä samalta lähtöviivalta.

En myös hevin usko, että laatijatkaan ilahtuvat moisesta listauksesta. Jokaisella heistä on aivan oma tyylinsä, joka ei aina välttämättä ole vertailukelpoinen toisen laatijan tyylin kanssa. On turha asettaa liikoja paineita. Varmaan tuo mattsin hämähäkkikin uskoo oman verkkonsa olevan paras, kunnes huomaa naapurin seitin toimivan paremmin. Ehkä se parantaa omaa verkkoaan tai sitten ei. Mutta huom. se huomasi itse, ei sitä kukaan sille kertonut.

Laadittakoon vaan lista. Nimenä olkoon vaikka 'kymmenen suosituinta laatijaa aakkosjärjestyksessä', siihen minäkin olisin valmis nimeämään lemppareitani.

Olen sanonut mielipiteeni lyhyesti :-) eikä sen tarvitse lainkaan olla yhteneväinen kenenkään muun mielipiteen kanssa. Nyt aion kuitenkin riemuksenne olla vähän aikaa hiljaa.
26. Matti14.1.2009 klo 19:10
Lähtökohtahan on, että lista syntyy subjektiivisten mielikuvien pohjalta, eikä todellakaan paljasta "parasta" laatijaa. Eihän sellaista olekaan, kuten yllä ymmärtääkseni PP:kin toteaa. Mutta ei se mitään. Valitaanhan vaikkapa Finlandia-palkinnon saava kirjailija ja teos myös kokolailla subjektiivisin perustein. Ja kaikilla on hauskaa - myös Jari Tervolla :-)
27. Lauri Kultti14.1.2009 klo 19:42
Peesaan jo monia esitettyjä näkemyksiä vetoamalla analogiaan. Usein kysytään, mikä on lempiruokasi (= mielestäsi paras ruoka?). Jos sellaisen edes osaisin sanoa, en todellakaan haluaisi syödä sitä joka päivä jokaisella aterialla. Ainakin minun kohdallani ristikoiden suhteen tilanne on samanlainen. On tietysti joitakin, joista en yhtään tykkää, mutta niitäkin silloin tällöin maistelen!!
28. 014.1.2009 klo 19:44
Ihan hyvä se kymmenenkin lista olisi PP.
Eihän tätä listaa kukaan varmasti vakavissaan ottanut.
Ehkä olisi ollut parepi kysyä MIELUISIMMAT laatijat :-)
29. 014.1.2009 klo 20:46
po parempi.
30. harto hakonen13.2.2009 klo 00:39
On ollut mieluisaa nähdä että löytyy huumorintajuisiakin ristikoiden ystäviä:) nyt on aika kertoa kuukausi sitten alkaneen äänestyksen tulos. Lahjomaton tuomari on laskenut äänet ja niiden perusteella TOP 3 on seuraava:

1. Luukkala
2. Pallonen
3. Kämäräinen

Kiitän kaikkia äänestykseen osallistuneita.
31. turutar13.2.2009 klo 01:25
Paljonko äänestäjiä oli?
32. Eki13.2.2009 klo 01:26
Jos ja kun voittaja, Luukkalan Heikki, vielä lukee tätä saittia, hän uskoo aivan varmasti, että tämä oli vain ilkeä juoni saada hänet aloittamaan laatiminen uudestaan. Mieshän lopetti (ja tämän tarkastin meileistäni) 8.7.2008 "ainakin toistaiseksi", kun "ei ole enää motivaatiota". Hessu, tervetuloa takaisin, mutta äänestystulos on ainakin minun tietämäni mukaan aito.
33. ihmettelijä13.2.2009 klo 10:43
ei ollu kp mukana tuossa äänestykssä?
34. si-tee-raaja13.2.2009 klo 10:48
Lähettäjä: kp 13.1.2009 klo 20:24

äänestän kp:tä :)
35. Sonja13.2.2009 klo 16:05
Listalle hyväksytty vain tämän firman laatijat.
36. ihmettelijä13.2.2009 klo 16:38
sitä pelkasin
37. Q13.2.2009 klo 21:08
Kyllä se siitä ylläpito. Kirpasee.
-http://www.narsistienuhrientuki.info/
38. Henry14.2.2009 klo 01:33
Äänestystulos on kovasti ristiriitainen aiempien tutkimusten kanssa. Raijan ristikkosivuilla yritettiin tehdä tutkimus, jossa myös kysyttiin mieleisintä laatijaa. Erkki Vuokila Voitti yli sadalla äänellä, kun seuraavaksi tulleet ylsivät korkeintaan kymmenesosaan siitä.

Silloin kirjoitin, että tuommoinen äänestys ei toimi. Varmaan valtaosa laatijoista on rehellistä porukkaa, mutta eivät valitettavasti kaikki.
39. Matti14.2.2009 klo 11:59
Paitsi laatijan työn jälki tulokseen varmasti vaikuttaa myös hänen tunnettuutensa.

(Vihaan sanoja tunnettuus, hillittyys ym., onko vielä muita? Kai ne ihan oikeaa suomea ovat, enkä näille käsitteille oikein muitakaan sanoja keksi. Mkä lie noissa ärsyttää. Tuntuvat joenkin keinotekoisesti rakennetuilta, aitoon kiieleen kuulumattomilta.)
40. ihmettelijä14.2.2009 klo 12:53
kaikki keinotekoinen on paha
41. harto hakonen14.2.2009 klo 13:27
Mainitsen vielä, että kaksi seuraavaa sijaa menevät Vuokilalle ja Pitkälälle.

Kuitenkaan kourallisesta ääniä ei saada kovin luotettavaa tulosta, joten tähän äänestykseen voi suhtautua suurella varauksella.
42. -)14.2.2009 klo 13:32
"On ollut mieluisaa nähdä että löytyy huumorintajuisiakin ristikoiden ystäviä:)"
43. Eki14.2.2009 klo 16:13
Pitihän tämä käydä katsomassa, ja ihan hauskaa oli lukea.
44. harto hakonen14.2.2009 klo 17:56
Tänne säikeisiin piilotettuna tällaiset äänestykset saavat ilmeisestikin vähän osanottajia.

Parempi varmaan olisi laittaa äänestys etusivulle että kaikki kävijät, jotka käyvät ratkomassa pelkästään ristikkoarkistoa, tajuaisivat että tällainenkin on (arkistoon myös linkki), vaikkakin tämä paikka on hieman Sanarikseen painottunutta. Tämä kuitenkin edellyttäisi luultavasti taas sitä kirjautumisjärjestelmää. Yksi mahdollisuus olisi myös sisäinen äänestys Sanasepoissa.

Jos alkaisi kysellä kaikenmaailman torimummoilta, niin siitä ei luultavasti tulisi mitään, koska ei he kuitenkaan muistaisi yhtään laatijaa (paitsi ehkä Ekin).
45. Henry14.2.2009 klo 23:23
Se miten hyvin laatijoita nimeltä tunnetaan, on testattu ainakin TV 1:n Tricolor-visailussa, johon Kirppu Ristikot laati kysymykset. Nelihenkiseltä joukkueelta kysyttiin, minkä alan miehiä ovat Aulis Lehto ja Erkki Vuokila. Eivät tienneet.
46. ö14.2.2009 klo 23:28
Ekiltä vähän ylimielinen kommentti tuossa yllä?
47. Eki14.2.2009 klo 23:48
Vuokilalle taas uusi adjektiivi. Johan niitä onkin lakkarissa kotitarpeiksi. Tuo lauseeni oli muuten sitaatti takavuosilta. Tuli vaan mieleen tuosta "ihmettelijän" ja "Sonjan" keskinäisen kehumisen ja toisten maahanpolkemisen kerhosta.
48. 015.2.2009 klo 00:04
harto hakonen. Torimummoja ei ole mielestani vähätteleminen. Moni heistä on varmaankin varteenotettavia
ja hyvämuistisia ratkojia.
49. RA15.2.2009 klo 00:04
Mitä tämä jupina nyt on?

Eikö ole tutkimattakin selvää, että iso osa ratkojista ei tiedä tai muista laatijoiden nimiä?

Eikö ole myös ihan selvää, että tutkimusväline ja -tapa vaikuttavat? Eli se, missä ja miten / millä sanoilla asiaa kysytään, vaikuttaa tulokseen.

Eikö ole myös ihan arkijärjellä pääteltävissä oleva asia, että ratkojat äänestävät niitä laatijoita, joiden ristikoita ovat tehneet? Ja joiden nimen sattuvat muistamaan. Hyvin harva ratkoja käy läpi kaikki Suomessa ilmestyvät ristikkolehdet ja yksittäiset ristikot ja suostuu vastaamaan vasta sitten, jos kysytään.

- Hakro halusi järjestää tällaisen äänestyksen. Ääniä tuli kourallinen ja TÄMÄN äänestyksen tulos on yllä. Ei yhtään enempää. Niin kuin ei aikaisemmissakaan äänestyksissä, miten sitten mikäkin on toteutettu.

14.3. klo 01:33 Henry taitaa vihjata lauseellaan "Varmaan valtaosa laatijoista on rehellistä porukkaa, mutta eivät valitettavasti kaikki." siihen, että joku laatija näkisi vaivan manipuloida näitä satunnaisia äänestyksia? Voittajako? Eki tuossa Henryn mainitsemassa äänestyksessä?

- Minulla on tallessa vielä SANA+KUVA=RISTIKKO-näyttelyn 145 vastauslomaketta. Niissä on vastaajien nimet ja osoitteet. Ei ole ollut mitään syytä epäillä, että joku laatija olisi ne täytellyt.
50. harto hakonen15.2.2009 klo 00:33

Tarkoitin tuolla torimummojutulla ettei mistä tahansa paikasta löydy ristikkoalan ja laatijoiden tuntemusta, niitä paikkoja taitaa olla loppujen lopuksi vähän.

(Kenestä Hakrosta täällä puhutaan?)
51. RA15.2.2009 klo 00:43
Anteeksi Harto! Sinua tarkoitin, en Hakroa. Lipsahti vain.
52. 015.2.2009 klo 00:45
harto hakonen. En tiedä Hakrosta mitään.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *