KESKUSTELUT > RISTIKOT > PAKSU PELIKAANI 5/2007

3625. Paksu Pelikaani 5/2007

Kasperi7.10.2007 klo 00:02
En montaa sivua päässyt edistymään, kun vastaani osui kummallisuus: Vastaukseksi tuli sama sana kuin vihjesana!?! Jos vihjeen oli tarkoitus olla kiero, niin sitä se oli. Olisiko kumminkin vihjesanan pitänyt olla eri...
2. Eki7.10.2007 klo 09:51
Joskus sattuu niin, että kun tarkastuksessa huomataan, että vihje muuttuu tai puuttuu, tulee pantua väärä vihje. Jos ei ole tarkkana, voi ajatuksissaan pannakin ratkaisusanan vihjeeksi. Toisaalta joskus vihjeessä ja ratkaisusanassa on vain yhden kirjaimen ero.

Tästä en nyt vielä osaa sanoa. Tahallista tuommoinen oveluus ei ole.
3. iso S7.10.2007 klo 13:27
Jos vihje ja ratkaisusana ovat samat, kyseessä on lähes varmasti inhimillinen virhe ja sellaista sattuu, tietysti toivottavasti mahdollisimman harvoin.

Eräässä nimeltä mainitsemattomassa sanomalehdessä tuli juuri vastaan tuollainen tapaus jossa vihjeellä ja ratkaisusanalla oli vain yhden kirjaimen ero. Sellainenkin voi olla lipsaus, mutta yleensä ei ainakaan Ekin tarkoittamalla tavalla, vaan niin että laatija ei vain jostain syystä tule alunperin ajatelleeksi yhtäläisyyttä. Joskus ratkaisusanalle voi olla vaikea keksiäkään muuta tilaan mahtuvaa vihjettä. Oli syy mikä tahansa, tulos on ratkojan (ainakin minun) mielestä jotensakin lässähtävä ja harmittaa enemmän kuin saman sanan lipsauttaminen.

No, mainitun mainitsemattoman lehden puolustukseksi täytyy sanoa että vihje ja ratkaisu eivät olleet samasta sanasta johdettuja, vaikka toisiaan yhden kirjaimen erolla muistuttavatkin. Tämä lieventää suuresti "rikosta".
4. Kasperi7.10.2007 klo 14:00
Kyseessä on Malo-Vesanto-ristikko sivut 8-9. Eikä niissä ole yhden kirjaimen eroa.
5. Olkis17.10.2007 klo 09:32
Voisiko joku kertoa, olivatko lehden viimeiset visaiset tällä kertaa vähemmän visaisia, vai onko kahden vuoden ahertaminen Paksun ja Punaisen Pelikaanin parissa vihdoin tuottanut tulosta?

Sain eilen illalla ensimmäistä kertaa koko lehden täyteen!!! Tietysti haluaisin uskoa, että olen vaan vihdoin päässyt jyvälle kaikkein hankalimmistakin, mutta tyypillisenä suomalaisena se ei tietenkään ole ensimmäinen ajatus...
6. Jukkis29.10.2007 klo 18:08
Tuohon edelliseen en osaa sanoa. Samanlaista vääntämistä noissa on ollut kuin ennenkin.

Tällä hetkellä hämmentää eniten Pitkälän ristikon (s. 31) alareunassa (3. rivi alhaalta) oleva vihjekuva, joka on palloa kainalossaan kantavan pojan yläpuolella. Siitä vihjekuvasta minä saan 7-kirjaimisen vaakasanan, joka ei liity vihjekuvaan mitenkään muuten kuin että se on vihjeestä helposti mieleen tulevan sanan anagrammi. Joko minulla on ympäröivät sanat tosi pahasti väärin tai sitten on jotain jäänyt pahasti ymmärtämättä.
7. Jaska29.10.2007 klo 18:48
Sillä ressukalla näkyy olevan kuumetta 40 astetta. Kyllä itse kukin on SEKAISIN siinä tilassa.
8. Kasperi30.10.2007 klo 16:01
Viitamäen s.30 yksi vastaussana ärsyttää.. Vihjeeseen 'kotia tämäkin' vastaussanan kun googlettaa, niin muuta järjellistä linkkiä ei tule, kuin näille sivuille palstalle, jossa keskustellaan fakkisanoista, grrr! Mutta löytyipähän edes yhdeltä sivulta....
9. RistoEelis6.11.2007 klo 15:00
Eki on tehnyt kryptoja, joissa vihjesanat kulkevat diagonaalisuunnassa. Avittakaa minua aloittamaan sellainen. Olen tässä pähkäillyt, mutta ei ole sädettä tullut.
10. Jaska6.11.2007 klo 15:52
Tarkoittanet RistoEelis laadintaa. En nyt snaijaa, mikä nimenomaan aloittamisessa voisi kiikastaa. Jos kuvasta lähtee vain yksi vihjesana, niin onhan se yhtä helppo kirjoittaa diagonaalisesti kuin pysty- tai vaakasuoraan. Jatko voi tietenkin olla vaikeaa, etenkin jos haluat kryptoosi useamman vihjesanan. Eki voinee kertoa, kulkevatko hänen diagonaalisanansa vain luoteesta kaakkoon vai sen lisäksi myös koillisesta lounaaseen? Vähänlaisesti kryptoja ratkovana en ole näitä vielä tavannut.
11. iso S6.11.2007 klo 16:25
En muista minäkään nähneeni kyseisiä, mutta on näistä ollut puhetta, sekä kryptoina että kuvaristikoina. Temppu ei ole välttämättä Ekin keksimä eikä ainakaan ainoana käyttämä, suhteellisen harvinainen kyllä.

Tuskin kryptossa on useita vihjesanoja, jos vihjesana tarkoittaa sanaa jolle annetaan vihje. Krypton idea kärsii jos saa liikaa vihjeitä. Muuten vain piilotettuja viistosanoja voi tietysti olla (teoriassa) paljonkin ja silloin laatiminen menee haastavaksi, samalla tavalla kuin kuvaristikon laatiminen silloin kun teemasanoja tai -lauseita on tiheässä kuin Hesarissa parhaimmillaan tai pahimmillaan.

Yhden vihjesanan viistoon laittamisessa ei ole sen kummempaa temppua. Kirjoitat vain haluamasi sanan viistoon ja punot muita sanoja sen ympärille, kunnes reunat tulevat vastaan! Vaikeusaste nousee hieman verrattuna siihen että laittaisit vihjesanan vaakaan tai pystyyn, koska siitä ei saa kirjaintakaan muuttaa sen lisäksi että kaikkien ristikkäisten vaaka- ja pystysanojen pitää olla järjellisiä sanoja. Jos vihjesana ei ole viistossa, se on yksi noista järjellisistä sanoista eikä siten ole niin suuri ylimääräinen riesa.

Arvioni on että vaikeus on samaa luokkaa kuin silloin jos kiinnität etukäteen kaksi ristikkäistä sanaa (toinen vaakaan, toinen pystyyn) joita et saa muuttaa. Vaatimattomuuteni estää sanomasta mihin tämä arvio perustuu mutta sen verran voin vihjata että omaan kokemukseen mutta ei kryptoihin.

Tyvestä puuhun noustaan, joten ensimmäiseksi kannattaisi ehkä laatia muutama krypto ilman ylimääräisiä vaikeutuksia?
12. Pena6.11.2007 klo 16:35
Tarkoittaakohan RistoEelis esim. Sydän 5/07 -ristikkoa?
13. Jukkis29.11.2007 klo 10:25
Tässä PaPe 5/2007:ssä lopulta ainoa hiukka kaivertamaan jäänyt asia oli Kämäräisen ristikossa s. 26 oleva
RISTIKOISTA TUTTU -> KAILA
joka on kyllä jotenkin tosi kökkö, ellei siihen sitten sisälly jotain oikeaa jujua, jota en ymmärrä. Miten tuo nyt on jotenkin erityisesti "ristikoita tuttu"? Kyllähän tommoinen vihje käy melkein joka sanalle. Vai onko joku Kaila erityisen tunnettu esim. putkareissustaan?
14. Eki29.11.2007 klo 10:36
Osmo Kaila laati Suomen ensimmäisen kuvaristikon 1955 ja mm. kaikki Hesarin ristikot 70-luvun lopulle asti. Ennen Lehtoa oli välissä 1-2i epäonnistunutta yrittäjää.
15. Jukkis29.11.2007 klo 10:42
Aha. Ei sitten mitään valittamista, paitsi oma muisti. Kyllähän tuo asiana tutulta kuulostaa.
16. Eki29.11.2007 klo 10:50
Tämäntyyppisissä vihjeissä, joissa voi ajatella muutakin asiaa kuin ratkaisun tyyppistä sanaa, on puolensa. Jos vihje on vaikka "filmi", voi vastaus olla joku elokuva kuten Loma, mutta myös esim. Agfa. Jos piuuttuu tietoa, ratkaisu jää helposti mietityttämään väärästä suunnasta. Tämä vihje on siitä huono, että siihenkään aikaan Hesari ei julkaissut laatijan nimeä juuri koskaan.Ristikon ratkojan ei tietenkään voida edellyttää tuntevan ristikoiden historiaa. Toisaalta ristikoissa kysytään kaikkia asioita maan ja taivaan välillä, ja sitten on nykyisin vielä tuo Kuukkeli, missä se sitten sijaitseekaan.

Edellisessä viestissäni on kakkosen perässä turha i. Kirjoitin ensin "pari", mutta niitä saattoi olla vain yksikin.
17. Eki29.11.2007 klo 10:54
Tässä juttua lisää:

_http://www.sanaristikot.net/keskustelut/index.php ?ryhma=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1533&alku=13 5&t=k1
18. Römpsä29.11.2007 klo 12:44
Shakin harrastajana täytyy mainita, että osmo kaila oli suomalaisen shakin yksi suurimpia nimiä!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *