KESKUSTELUT > RISTIKOT > SYYSSEPPO SAAPUNUT ON

362. Syysseppo saapunut on

ile6.10.2003 klo 11:41
Eli postiljoonille kiitoksia!

Sen verran olen ehtinyt lehteä selailla, että osaan jo nimetä ehdottoman katseenvangitsijan. Sen löytää sivulta 24. Saa nähdä, onko tämän pesäpalloilusukua olevan laatijan 10x10 alakulma sanoitukseltaan edellisessä numerossa olleen Leinosen vastaavankokoisen tasoa. Leinosellahan sanat olivat melko täydellisiä. Ainoa päätä raavituttanut sana oli 'kivikkorastas'. Jokin ulkomaiden siivekäs varmaan, ainakaan omista lintuatlaksistani en ole sitä löytänyt. Tai sitten se on vaan ihan tavallinen jäyhä paskarastas, joka jököttää Kivikossa tuossa Kurkimäen kupeessa.

Leinosen 'Asian ytimeen' -ristikkoa lukuun ottamatta Kesäsepon tehtävät tuli lähes tulkoon ratkottua. Pari aukkoa jäi, ja niistä seuraavaa:

Ensinnäkin Jari Ahlgrenin 'Rasvainen juttu'.

Ratkaisusana 'ANITTAT'. Olen melko varma, että Anitta kirjoitetaan monikossa vain ja ainoastaan muodossa Anitat. Siis ei tuplateetä. Vertaa: Pentti, Pentit.

Toinen 'outous' löytyy samalta alueelta ristikon oikeasta alakulmasta. Vihjeenä on puhekupla, jonka sisältä löytyy teksti 'YÄK'. Ratkaisusana on LEAT. Ilmeisesti tässä tarkoitetaan sitä, että tael käy (maksuvälineenä). Käsittääkseni kuitenkin kiinalainen raha tael ei ole enää käypää valuuttaa jokapäiväisessä kaupanteossa. Saatan olla toki väärässä - jopa vihje- kautta ratkaisusanan selityksessänikin. Kommentteja?

Pasi Haaviston 'Rehevään' liittyen sirottelen vielä yhden kymysyksen lisää: Mitä on 'pinksuola'?
2. iso S6.10.2003 klo 12:07
Yestas sentään, että ehdin pelästyä, kunnes luin hitaammin ja huolellisemmin. Luulin, että olet jo ehtinyt ratkaista kaikki uuden lehden ristikot (Leinosta ei lasketa, se olisi jo ollut liikaa!) ja nyt menet vielä itse paljastelemaan ratkaisuja. Onneksi kyse olikin kesäseposta. Kello on 12 ja ristikkokunnassa kaikki hyvin! Toivon mukaan meilläkin on posti kulkenut.
3. Pena6.10.2003 klo 12:32
No johan se Pentti on tällekin palstalle höyrynnyt, ja lisäksi monikossa!

On ystävällistä, että vastausten postimaksu on hoidettu vastaanottajan taholta, kiitos.
Mutta kun en halua repiä lehteä. Kelpaakohan se niinkin että otan kopion ja taittelen sen (kopioitujen) ratkaisujen ympärille? Kelpaako kysely kopioituna eri paperille?

Kop kop-hymiö!
4. ile6.10.2003 klo 13:05
No en sentään ole vielä ratkennut ratkomaan uutta lehteä, kun on vanhojakin ratkeamattomia ristikoita jäljellä. Ne ensin.

Kivikkorastas voisi olla myös lempinimi, jollainen on annettu Titalle tämän pitkään jatkuneen räkätyksen johdosta. Hymiö tähän.
5. ile6.10.2003 klo 13:32
Onhan toki mahdollista, että Ahlgren ei vaan pidä Lea Lavenin musiikista, ja tästä saavat kaikki Leat kärsiä.

Itse jakelisin kärsiä toisaalle. Pääkuvaan laittaisin vihjeeksi YÄK, josta lähtisi pystysuoraan ratkaisulause 'neljän Koon kopla' ja vaakasuoraan 'Kirka ja Koko Kansan Katri-Helena'. Tässä ei tarvita hymiötä.
6. J Takala6.10.2003 klo 13:51
Palautepalstalla Tuomas ihmetteli, mikä on Leinosen Kesäsepon ristikosta löytynyt Alkmaar. Taitaa olla ainakin kaupunki Belgiassa ja kyseisen paikan jalkapallojoukkueen nimi.
7. J Takala6.10.2003 klo 13:54
Ja jos oikein tarkkoja ollaan, niin ei sitä Tuomas ihmetellyt, vaan joku palautetta kirjoittanut Sanaseppo.
8. Timppa6.10.2003 klo 14:10
Kiitokset täkäläisellekin posteljoonille! Lehti tuli, ja kiitos Ekillekin terveisistä...

Miten lienee muualla Suomessa, jos on hankaluuksia ratkonnoissa, onko paikalliskerhojen kokoontumisesta apua? Saimaanmainiot ainakin tekee tehokasta yhteistyötä...
9. Rafflesia6.10.2003 klo 14:25
Paikalliskerhoista olisi varmaankin apua, oikein harmittaa, kun lähin paikalliskerho toimii Kuopiossa. Ja kun välimatkaa on parisataa kilometriä, paikalliskerho-sana menettää merkityksensä.

Olisiko nyt oikea aika peräänkuuluttaa KAINUULAISIA ristikkoharrastajia? Onko heitä? Täällä? Siis muitakin kuin allekirjoittanut?
10. Titta6.10.2003 klo 15:00
Kiitos kommentista, Ile! Lupaan räkättää jatkossakin.
11. iso S6.10.2003 klo 15:23
Tällä palstalla on epäsuotavaa paljastaa ratkaisuja sellaisista ristikoista, joiden palautusaika on kesken. Vanhoista taas ei monikaan jaksa olla kiinnostunut. Mikä neuvoksi, kun omat eväät eivät riitä?

Onko epäeettistä ratkoa porukassa? Ei mielestäni, ei ainakaan silloin, jos se tehdään puhtaasti harrastusmielessä eikä muutaman euron palkinnon eikä osittain katteettoman henkilökohtaisen kunnian toivossa. Siis silloin ryhmätyö ei voine olla syntiä, kun vastauksia ei lähetetä lehtiin.

Jos on sallittua ratkoa parvena, niin voinee myös kilauttaa kaverille tai perustaa ratkontarinkejä, missä samanhenkiset asiasta kiinnostuneet lähettävät sähköpostilla toisilleen visaisia kohtia koskevia kysymyksiä. Tämä ei tietenkään ole samanlaista ryhmätyötä kuin yhteen kokoontuessa, mutta saattaa pelastaa yöunet, eikä kohtalainen maantieteellinen etäisyys ole esteenä. Joku toisinsijoittuva Kravattimies tietysti kukkuu kun muut nukkuvat. Ääritapauksissa vastausaika saattaa siis venyä.

Näitä rinkejä voisi perustaa vaikka Sanaseppojen kesäpäivillä, jos siellä sattuu tapaamaan ratkojia, joiden kanssa synkkaa. Yhteisellä suostumuksella (ettei tulisi synkkää) kukin voisi liittää joukkoon muuta kautta tuntemiaan jäseniä. Hoo, olen keksinyt virtuaalipaikalliskerhon! Keksijänä olen tietysti jäävi osallistumaan, mutta luovutan idean halullisten sielujen käyttöön.

Näkeekö kukaan mitään tuomittavaa yhteistyössä? Entä siinä, että ryhmätyön hedelmä lähetetään lehteen?
12. Titta6.10.2003 klo 15:30
Ile, iloksesi voin kertoa, että innostit minut juuri laatimaan uutta piilosanaa. Sen ääriviivat ovat jo paperilla. Olet upouusi muusani!
13. J Takala6.10.2003 klo 15:31
Virtuaalipaikalliskerho kuulostaa sekin hyvältä idealta. Nykyäänhän monilla on netti ja netti täynnä mahdollisia kokoontumispaikkoja. Enää tarvitse sopia vain aika. :)

10x10 tuli ratkottua. En pitänyt, mutta kunnioitustahan se silti herätti laatijaa kohtaan, että yleensä tuollaisen aukion voi saada aikaan.
14. ile6.10.2003 klo 15:40
Olen kyllä kuullut, että vaikeita ristikoita on ratkottu isommissakin porukoissa, ja jopa puhelinneuvotteluja on käyty, jotta jumiutunut ratkonta on saatu uudelleen liikkeelle. Eihän siinä mitään, suotakoon tällainen tiimityöskentely niille, jotka sitä halajavat.

Taannoin Sanaseppo -lehdessä oli Juha Leinosen mielettömän vaikea (ei se mielettömimmän vaikea) ristikko, jonka ratkaistuani minun oli pakko palauttaa se ja osallistua arvontaan. Ajattelin, että nyt tulee mammonaa mutta huonosti kävi - tuli vain mainetta kunniamaininnan muodossa. Kymmenkunta muutakin oli onnistunut mahdottomassa, ja palkintosija jäi meikäläiseltä haaveeksi. Sitkeä huhu kertoo, että oikeiden ratkomusten määrää lisäsi tuntuvasti tuo Alexander Graham Bellin keksintö, jota puhelimeksikin kutsutaan.
15. Timppa6.10.2003 klo 16:00
Yhteistyön tuomittavuus juuri mieltäni vaivasi, mutta pidän kuitenkin sitä varsin hedelmällisenä. Oma pää kun ei mitenkään riitä jokaiseen Leinoseen, mutta voi sitä oivalluksen autuutta, kun ystäväpiiri on samojen ongelmien kanssa pähkäillyt ja sen jälkeen yhdessä saadaan tulosta. Puhelinneuvontakin on mielestäni hyväksyttävää, koska unettomat yöt ratkomattomien ristikkojen kanssa käyvät terveyden päälle. Raharistikoiden ratkaisujen julkituominen ei tietysti ole suotavaa näillä palstoilla. Yrittäjiähän on kyllä välillä ollut...
16. ile6.10.2003 klo 16:18
Kiitos, Titta!

Muusana en ole ennestään ollutkaan. Sanakirjan mukaan muusa on runotar, taiteilijan naispuolinen innoittaja, mutta vähät...ei vaan nyt pitää kiskoa essu ylle ja ruveta survomaan muusia, muuten eukko tekee minusta muusia! Siitä on runous kaukana.
17. Pena6.10.2003 klo 18:02
Kyllähän niitä tekstiviestejä lähetellään kavereiden kesken ja kysellään vaikeilta tuntuvia vihjeitä.
Arvontoihinkin lähetetään, koska "pitkässä juoksussa" kukaan ei nettoa toista enempää. Tai sanotaan
niin että kukaan ei jää häviölle toisia enempää.

Hymiö tässä pilaisi koko palstan.
18. jupejus7.10.2003 klo 00:48
Kivikkorastas (Monticola Saxatilus) esiintyy Suomessa.
19. Titta7.10.2003 klo 02:10
Tarkkasilmäiset bongasivat 27.9. sellaisen Forssassa oluella ihan siinä sternidaen vieressä...

;)
20. ile7.10.2003 klo 07:45
Jupejus, mistä kirjasta tuollaista tietoa löytää? Itselläni on Lasse J. Laineen 'Suomalainen lintuopas', kolmikon Gidstam - Sten - Wahlin 'Pohjolan lintukirja' sekä WSOY:n 'Värikäs laulava lintukuvasto', joissa kivikkorastasta ei mainita.

Titta, voisitko kuvailla tyyliä, jota rastas käytti ryystäessään olutta? Oliko paikalla paljonkin bongareita tapahtumaa todistamassa? Ihmettelen, ettei Lasse J. Laine ole kommentoinut asiaa Hesarin palstallaan.
21. J Takala7.10.2003 klo 08:50
Kivikkorastas:
http://members.surfeu.fi/pily/monsax.html
22. Pena7.10.2003 klo 09:16
Sehän on söötti:

ristikko kasva
kovasti kirkas
sorkkivat sika
kivasti sorkka
vrt sikaa koski

taikka ossi vrk

d:)
23. Urpo7.10.2003 klo 09:20
Ei kai siinä porukkaratkomisessa mitään suurta syntiä ole. Sitähän on varmaan tapahtunut aina ja tulee tapahtumaankin.
Itse olen sellainen yksinäinen puurtaja, enkä halua kenenkään apua, vaan saan suurimman nautinnon siitä, että pystyn ITSE ratkomaan visaisetkin pulmat.
En lähettele vastauksia kovinkaan usein(paitsi vuoden vaikeimmat), joten mahdolliset palkintoeurot ei minulta ole pois, eikä missään(paitsi Sanasepossa) julkaista oikeiden vastausten määrää, joten onnistumisen vertailukin on hankalaa.
Niitä kohtaan, jotka yksin taistelevat visaiset valmiiksi ja havittelevat palkintoa ja nimensä saamista lehtiin, on porukkaratkonta kyseenalaista, mutta mitenkäs sitä voisi kieltää?
24. iso S7.10.2003 klo 09:58
Kieltäminen on helppoa, valvominen vaikeaa! Ei näissä hommissa isot rahat liiku - usein taitaa palkintojen arvo olla sitä luokkaa, että vastaajat laittavat postimuksuihin enemmä rahaa kuin lehti jakaa ulos. Jokainen tulkoon toimeen omantuntonsa kanssa ja toimikoon sen sallimissa rajoissa.

Itse asiassa, onko kaverilta kysyminen sen kummempaa kuin tietokirjasta katsominen? Puhtautta vaalivat lukekoot kaikki lähdeteokset ennen ratkomaan ryhtymistä!

Minäkin ratkon mieluiten yksin ja turvaudun hakuteoksiinkin vastahakoisesti. Se johtuu kyllä laiskuudesta, ei eettisistä syistä!
25. Eki7.10.2003 klo 10:03
Kivikkorastas: Isak Tarkovski kovasti karski takki korvissa, Katri-vossikka, rokkivaskitsa, kasvistroikka
26. Titta7.10.2003 klo 11:13
Ei se ryystänyt, ihan sivistyneesti joi janoonsa. Bongareita oli parisenkymmentä sanaseppoa + Henna + henkilökunta. Välillä hätäisesti hörppäsi olutta pistekirjoituksen opettelun lomassa. Fiksu lintu oppi vokaalit sekä T:n ja K:n sinä iltana, ja muistaa ne vieläkin. Samalla reissulla tipunen pistäytyi Tampereelle ostamaan tuhman veistoksen, sielläpäin kun oli.
27. J Takala10.10.2003 klo 09:46
Katastrofaalisen virheeni korjaan. Alkmaar on tietenkin Alankomaissa eikä Belgiassa.
28. Timppa18.10.2003 klo 23:09
10 x 10 on ratkottu, mutta hiukan jotkut sanat epäilyttää... Munakas levityttää edelleen hilsettä olkapäille, eikä se raapiminen edes tunnu auttavan.
29. Timppa19.10.2003 klo 00:35
Yötä myöten kun täällä Etelä-Karjalassa pähkäiltiin, niin saatiin sentään Ylä-Savon Piänvaevoojat selätettyä. T. Saimaanmainiot
30. Kravattimies19.10.2003 klo 00:51
Toista viikkoa olen täällä pähkäillyt sitä, mihin se lehti on matkalla joutunut, kun ei vieläkään ole tullut. Toivottavasti se ei tule postin kuoressa pahoittelujen kera, kuten Oulusta viimeksi lähetetyt ristikot.
31. Timppa19.10.2003 klo 01:26
Harmittava juttu, jos et Kravattimies ole vielä saanut lehteä. Pelkästään Suomen p(P)ostia ei kai ole syyttäminen, ainakaan Oulun paikalliskonttoria. Tai oikeastaan Helsingin. Kun joskus julkaisun saat käsiisi, niin odotan mielenkiinnolla kommenttejasi. Tai oikeastaan muutkin taitaa odotella. 4. marraskuuta voidaan sitten puida riiiiipiiiiiviiiiäää sanoja.
32. Kravattimies19.10.2003 klo 03:32
Timppa, kiitos kommentistasi. Suomen Posti Oyj ei suinkaan ollut syytettynä, vaikka siltä saattoi näyttääkin. Sivulla 336 "Idiootit asialla" on kopio postin pahoittelukirjeestä.
33. Titta19.10.2003 klo 15:24
Miten monta paikallista pitää olla kasassa, että voi puhua "Saimaanmainioiden" puolesta? Tänään meitä oli paikallisessa ilmaisjakelulehdessä 4! Minä, Arska, Marja-Liisa ja Annukka. Tosin jutun kirjoittamisen aikaan olimme vielä nimettömiä...
34. Timppa19.10.2003 klo 16:13
Anteeksi nimimerkin kyseenalainen väärinkäyttö. Mr. Jonezin kanssa viännettiin. Luulin/uskoin muidenkin olevan hengessä mukana...
35. Titta19.10.2003 klo 16:21
Kaksi seppoa on aika pieni osa Saimaanmainioista. Monella Piänvaevoojien selättäminen on vielä edessä päin.
36. Kravattimies20.10.2003 klo 23:48
Lehti on nyt minullakin, kauniit lintumerkit kuoressa. Ensin luin tekstiosuudet ja sen jälkeen kokeilin, onnistuisiko Sepon Kuuhullu. Menihän se. Sitten vaan ratkomaan sen viereltä Timpan pyynnöstä Ekin riiiimipiilosanaaaa! Arvioitu tiedon tarve nolla! Vai niin. Aikaisemmin en tuntenut eri yhteydessä edes Uosukaisia. Nyt tässä ovat Lepistö, Nevalainen, Kallio ja Nuotio. Ketähän he ovat? Ekillä on niin hyvät vihjeet, että ratkaisusanat suorastaan hyppäävät esiin.Valmis! Laajakulma. En ole koskaan vielä onnistunut saamaan tuollaisia aukioita täyteen, mutta tässä on poikkeus. Mukavan helppo. Toisessa alakulmassa yksi ruutu vaivaa, se missä lentoyhtiö ja Andersen kohtaavat. En tunne kumpaakaan. Muuten on valmis. Piilokenno. Kiitos Titta, mukava oli. Riston eläimen sain, mutta en ymmärrä Ristoa. Siinäpä kaikki ensilukemalta.
37. Titta21.10.2003 klo 11:55
Kiva kun kelpasi!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *