KESKUSTELUT > RISTIKOT > JELPPIÄ TARVITAAN?

3607. Jelppiä tarvitaan?

ratkoja...24.9.2007 klo 16:11
Vihje sanana on KASVIKUITU? (5 kirjainta) NI??I
En ole löytänyt mistään tuollaista, tulee vain mieleen sisal, mutta se ei käy.

Toisena vihjeenä on PULLOTTAVA? (5 kirjainta) EVIA?
Olisikohan kyseessä kenties jokin yritys/tehdas?!

Ratkaistuksi saaduista kirjaimista saattaa kyllä löytyä myös virheitä!
2. Juhani Heino24.9.2007 klo 16:17
Kirjaimet näyttäisivät olevan oikein. En anna suoraa vastausta, koska ratkonta-aika saattaa olla vielä meneillään, mutta:
Edelliseen liittyy lehmuksen toinen nimi.
Jälkimmäinen on muistaakseni Ranskasta tuotavaa turhaketta.
3. ratkoja...24.9.2007 klo 16:24
hmmm... enpä tiedä auttoivatko vihjeet yhtään, mutta kiitos kuitenkin :)
4. Taata24.9.2007 klo 16:29
Kansakoulussa askartelutunnilla käytettiin tuota ensimmäistä. Noita puita kasvoi puistossa koulun edessä.
5. apuva24.9.2007 klo 16:33
Huomasitko tuolla etusivulla Ekin mainoksen Ristikkorengistä, avaapa ja kokeile, siitä voi olla apua vastedeskin tällaisissa kysymyksissä. Tosin en aivan vanno löytyykö sieltä jälkimmäistä kysymääsi, mutta sitä voisit etsiä Googlella arvaamalla tuon viimeisen kirjaimen.
6. airisto24.9.2007 klo 16:38
KASVIKUITU= NIINI
EVIA pullottaa "turhaketta", eli pullovettä.
Jos ristikon ratkonta on näistä kiinni, niin onnea arvontaan.
7. ratkoja...24.9.2007 klo 18:00
Jos kysyn apua johonkin sanaan, jota en löydä taikka tiedä,niin EI se tarkoita sitä, että pitäisi kertoa suoraan vastaus!! Vihjeetkin kelpaavat :)

En ole lähettämässä ristikkoa mihinkään arvontaan. Teen näitä vain aikanikuluksi ja ihan yleissivistystä keräten...
8. airisto24.9.2007 klo 18:10
"Vihje sanana on KASVIKUITU? (5 kirjainta) NI??I
En ole löytänyt mistään tuollaista, tulee vain mieleen sisal, mutta se ei käy.

Toisena vihjeenä on PULLOTTAVA? (5 kirjainta) EVIA?
Olisikohan kyseessä kenties jokin yritys/tehdas?!"

Ja vielä pitäisi lisävihjeitä ehdotella???

"...ja ihan yleissivistystä keräten...)

Tästä on hyvä alkaa. ;)
9. iso S24.9.2007 klo 23:25
Kyllä, ristikkorenki tuntee sanan joka on mitä ilmeisimmin oikea ratkaisu kuiduksi kun valmiina on NI??I. Renki antaa 12 vaihtoehtoa joista useimmat voi hylätä suoralta kädeltä. No, tietysti sanoilla on joskus yllättäviä sivumerkityksiä joten esimerkiksi Niili saattaa jotakin kautta merkitä kuitua mutta vahvistusta uskolle (jos ei jo sanan nähdessään saa ahaa-elämystä) kannattaa hakea ensin todennäköisemmistä.

Tässä tapauksessa yksi niistä on niisi. Siis Googlelle hakusanoiksi
niisi kuitu
ja toden totta, löytyy useita sivuja joissa nämä tuntuvat kytkeytyvän yhteen. Tarkempi tarkastelu tosin osoittaa luulon harhaksi. Nykäsen ja mummon matonkudonnasta saadun opin mukaan niidet ovat "langat joiden silmukoihin loimilangat pujotetaan ja joita liikuttamalla aikaansaadaan loimien väliin vire kudetta varten."

Ei kai ole mitään estettä miksei niisiä voisi tehdä kuiduista mutta kyllä ne käytännössä yleensä lienevät lankaa. Haettu ratkaisusana on melkoisen varmasti se lehmuksen toinen nimi.

Airisto, jos haluaa vinoilla ja esittää viisasta (kuten minä...) niin kannattaa olla tarkkana (kuten en useinkaan minä). Muuten ampuu omaan nilkkaansa. Pullottava oli viisikirjaiminen. Evia on mainontaan, viestintään ja uusmediaan erikoistunut yritys. Pullottava eli pullotettua vettä myyvä firma löytyy melko kohtuullisella vaivalla nimimerkin apuva ehdottamalla tavalla. Siinäkin voi käyttää sanavaistoa eli kokeilla eri kirjaimia siinä järjestyksessä joka tuntuu todennäköisimmältä, tai mennä kylmästi aakkosjärjestyksessä. Kun yhtä kirjainta haetaan niin ei niitä vaihtoehtoja ole kuin 29 (joskus 30 jos pitää varautua vaihtoehtoon ü).

Jos tarkkoja ollaan niin Evia? ei välttämättä ole yhtiö vaan tuotemerkki, varsinkin nykyään kun sen omistaa Danone group.
10. Römpsä25.9.2007 klo 08:25
Evian mineraalivettä on joskus tullut nautittua , merkki on niin tuttu että kuulunee yleissivistykseen .
11. suomalainen25.9.2007 klo 08:42
kerran erehdyin itsekin pyytämään pientä vihjettä, mutta sain melkein halolla päähäni... eipä tule enää mieleen pyytää vihjeitä, sisäpiiri on poikaa tälläkin palstalla.
12. apuva25.9.2007 klo 09:06
Enpä oikein usko tuohon nimimerkki suomalaisen sisäpiiriväitteeseen, minusta on aivan kohdallaan, ettei ratkaisusanoja julkisteta ennen ristikon palautusajan päättymistä. Monikaan ei kysy jotakin sanaa voiton toivossa vaan oppiakseen ja juuri siksi viestissäni 24.9. annoin vinkkejä siitä, miten ja mistä jotakin sanaa tai asiaa kannattaa hakea. Olen joskus nämä samat asiat opetellut "kantapään kautta" ja ennen tietokoneaikaa tehnyt monta reissua kirjastoonkin varta vasten jotakin sanaa etsimään. Uskoisin ratkojan mieluummin haluavankin vinkkiä siitä, mistä kannattaa hakea eikä suinkaan valmista vastaussanaa. Täällä kävijöillä on käytössään pelit ja vehkeet ja siksipä minusta tuo Ristikkorenki on tähän tarkoitukseen hyvä keino. Tuossa edellä iso S neuvoi, miten Googlea kannattaa käyttää, joten eiköhän näillä opeilla löydy aika paljon apua. Mielestäni täällä ei ole koskaan "lyöty halolla" vaan aina on jonkinlaisen vinkin kysymykseen saanut.
13. iso S25.9.2007 klo 09:13
Melkeistä puuttuu puolet ja meinaamisesta ei oteta!

Sisäpiiri on siitä kiva mystinen käsite että sen syyksi voi laittaa monenlaista. Voi olla että jossakin siisteissä sisätiloissa joku piiri pieni pyöriikin mutta jos sillä tarkoitetaan esimerkiksi pariakymmentä täällä eniten kirjoittavaa niin ollaan pikemminkin metsässä kuin sisällä. Nämä eivät ole mikään yhtenäinen salaliitto vaan joukko ihmisiä joita yhdistää kiinnostus ristikoihin.

Juhani Heinon ja nimimerkin apuva vastaukset olivat mielestäni linjassa sivuston periaatteen kanssa, hyväntahtoisen opastavia ja kaikkea muuta kuin halolla päähän hutkivia.

Meitä on moneen junaan. Jotkut töksäyttävät sanottavansa ilman sokerikuorrutusta ilman mitään loukkaamisen tarkoitusta. Joillakin voi olla itsetunnon puutetta tai ties mitä syitä olla katkeria, jolloin teksti on tahallisen häijyä. Silloin vika on lähettävässä päässä, ei vastaanottavassa.

On myös otettava huomioon vastaava asia kuin helppojen ristikoiden laatimisen ongelma. Laatijan on vaikea asennoitua sellaisen ihmisen asemaan joka vasta aloittelee ristikoiden ratkontaa. Sellaiselle monet "itsestäänselvät" jutut ovat outoja. Täällä ponnahtelee joskus satunnaisilta kävijöiltä sellaisia kysymyksiä joihin on vastattu moneen kertaan. Silloin joltakin vakiokävijältä saattaa heikkona hetkenä lipsahtaa sellainen "ettekö te pöljät koskaan opi" -kommentti. Monet näistäkin katuvat sitä heti kun ovat painaneet Lähetä-nappia mutta myöhäistähän se on silloin rypistellä kun on jo housuissa. Tuoreena esimerkkinä kommenttini 24.9.2007 klo 23:25 - siinä on osia jotka olisivat saaneet jäädä pois (parempi vaikka niinkin että ne osat olisivat alku, loppu ja niiden välissä oleva).

Yksi ja ehkäpä yleisin näistä vakioaiheista on näiden sivujen periaate että ei kerrota ratkaisusanoja jos ristikossa on vielä vastausaikaa jäljellä. Tähän on hyviä syitä ja hyvillä syillä esiintyviä poikkeuksia, mutta niitä on käsitelty muualla. Kysyjien pitäisi osata kertoa että ratkaisuaika on ummessa ja ärähtäjien pitäisi muistaa että kysyjät eivät luultavasti tiedä etteivät kysyjät ole tietoisia tuosta periaatteesta.

Ratkaisuajan mentyä umpeen sana on vapaa. Jos silloin kyselee (ja tekee selväksi että palautuspäivä on ohi) niin vastauksia tulee varmasti auliimmin kuin silloin kun vastaaja tunnistaa ristikon ja tietää että se on tuore tapaus. Sellaisesta keskustelusta voi saada oppia moni muukin, laatijat mukaanlukien (saa lisää käytännön tuntumaa siihen mitkä kohdat tuottavat vaikeuksia).
14. Jukkis25.9.2007 klo 10:41
Päinvastoin kuin Römpsä, minä en ole koskaan nauttinut Evian mineraalivettä. Mm. siksi, kun Evia ei tee mineraalivettä.

Täällä näköjään on menossa omaan nilkkaan (tai jalkaan) ampumiskisa. Ensin osui airisto, sitten Römpsä.
15. suomalainen25.9.2007 klo 11:09
kuka nyt ymmärtää tahallaan väärin? minähän sanoin, että halusin VIHJETTÄ, en valmista ratkaisusanaa!! valmiin sanan pyytäminenhän on itsensä pettämistä. menneestä kyllä löytyy se "halolla päähän" annettu vastaus.....
16. iso S25.9.2007 klo 11:50
Niin, kuka, ja tahallaan vai vahingossa?

Nimimerkki suomalainen, jos ymmärsit että olin ymmärtävinäni että olet pyytänyt valmista ratkaisusanaa, olet ymmärtänyt väärin, mikä on täysin ymmärrettävää.

Kaksi ensimmäistä kappalettani olivat pääasiassa vastausta sinun mielipiteeseesi, kaikki muu oli yleistä pohdiskelua. Jos sinä tai kuka tahansa muu sai siitä sen käsityksen että olet mielestäni joskus kysynyt ratkaisusanaa niin se ei ollut tarkoitukseni enkä omasta mielestäni niin väittänytkään.

Nimimerkki suomalaisen viestissä 25.9.2007 klo 08:42 puhutaan kahteen kertaan vihjeen pyytämisestä eikä kertaakaan ratkaisusanasta. Toivottavasti tämä on riittävän selvää puhetta: suomalainen ei kysynyt ratkaisusanaa eikä aio jatkossa kysyä vihjettäkään.

Sen verran jatkossakin oli sinun tapaukseesi soveltuvaa, vaikkakaan ei erityisesti sinulle tarkoitettua, että kenties teoriani selittää miksi sinua melkein lyötiin halolla johonkin päähän. Tuota melkein lyömistä ei silti tarvitse yleistää koko oletettuun sisäpiiriin. Monessa vastaavassa tapauksessa on tullut erisävyisiä kannanottoja. Tästä nimenomaisesta en osaa sanoa; näillä tuntomerkeillä on turhan työlästä lähteä etsimään.

Voisit olla niin ystävällinen että kertoisit missä säikeessä henkilöösi kohdistuva väkivallan uhka on ollut, niin jokainen sisäpiirin ja ulkorenkaan jäsen voisi muodostaa oman mielipiteensä sysijöistä ja sepistä.
17. suomalainen25.9.2007 klo 12:16
hyvä iso S, vastauksesi oli NIIN hauska, että unohdetaan koko juttu. sovitaan, että ketään ei ole halolla lyöty, vaikka se menneestä löytyykin ja sovitaan vaikka niinkin, että voinpa jälleen joskus taas kysäistä sitä vihjettäkin....vastaus sai minut tosi hyvälle tuulelle : )
18. satur25.9.2007 klo 13:35
kasvikuitu on tietenkin NIINI
19. tyntty25.9.2007 klo 13:37
suomalainen,minuakin naurattaa aina,kun tykillä ampua täräytetään hyttystä.
20. Römpsä25.9.2007 klo 13:40
En todellakaan ampunut itseäni jalkaan , evian , sana siis taivuttamatta perusmuodossaan , toistan Evian on erittäin tunnettu mineraalivesi . Täytyy todeta , että yleissivistys on heikoissa kantimissa ja pilkka osuu omaan nilkkaan . Teidän pilkunviilaajien kannattaisi päivittää tietonne ennenkuin kirjoitatte tänne .
21. iso S25.9.2007 klo 13:42
Tämä on hienoa, hyvä loppujen lopuksi mieli molemmilla ja vieläpä ilman parempaa ruokaa - ainakin minun lounaani oli hirveä (plus kantarellikastiketta).

Juu, kysyä voi, omalla vastuulla - täällä piilovihjailijoiden paratiisissa voi käydä niin ettei kysyjä tielle eksy vaan etnistä kauemmas metsään!
22. Jukkis25.9.2007 klo 13:53
No harva asia on hauskempaa kuin pilkunviilaaminen silloin kun joku viilaamista kaipaava Römpsä rupeaa moittimaan muita yleissivistyksen puutteesta. Evian mineraalivettä ei ole olemassakaan. Sen sijaan Evianin mineraalivettä eli Evian-mineraalivettä on. Ja yleissivistykseen voisi laskea kuuluvan myös sen tietäminen, että virkkeen lopettavan pisteen eteen ei tule välilyöntiä. Kuten ei myöskään pilkun eteen. Eikä minkään muunkaan välimerkin eteen.
23. Römpsä25.9.2007 klo 14:02
Antaudun , luulin palstalla keskusteltavan ristikoista , mutta tämähän onkin äidinkielenopettajien ikioma foorumi .
24. Jukkis25.9.2007 klo 14:27
Minäkin luulin että täällä puhutaan ristikoista, mutta tämä onkin omatoimisten yleissivistäjien ikioma foorumi.
25. IiKoo26.9.2007 klo 09:59
Römpsä: ilman äidinkieltä ei olisi ristikoitakaan.
26. iso S26.9.2007 klo 10:11
Simberg tekee ristikoita (myös) ilman äidinkieltään?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *