KESKUSTELUT > RISTIKOT > NYKYKOVIKSET

3582. Nykykovikset

Eki9.9.2007 klo 09:46
Lähettäjä: Taata 9.9.2007 klo 01:14

Koviksiakin voidaan laatia monella tapaa. Nykyinen valtasuuntaus taitaa olla ohimenevä ilmiö, koska se on kertakaikkiaan ja kaikki kerralla niin tökeröltä ja keinotekoiselta vaikuttava, että se ei voi olla pitemmän päälle kestävä linja. Jos tattia ja kalaa ei enää tunnisteta vaan aletaan miettiä ratkaisuksi ensiksi jotain aivan utopistista kirjainpelleilyä eri vaiheineen ja jujutuksineen, niin ollaan rajaamassa voimakkaasti ratkojajoukkoa, mikä ei varsinaisesti ole niin pahasta kuin se, että tuommoiseen
jonninjoutavaan pelleilyyn haaskataan runsaasti luovaa ajattelukykyä, joka on pois monestä tärkeämmästä asiasta.
En jaksa uskoa, että tulee niin kovia ahaa-elämyksiä ja fiiliksiä, että se riittää korvaamaan käytetyn ajan ja energian.

Miksei koviksia voida laatia tietoon perustuviin suoriin vihjeisiin, jolloin oltaisiin mukana käytännön elämässä ja asioissa, joilla olisi todellista merkitystä ja voisi itsekukin jopa lisätä tietämystään. Tietenkin tässäkin olisi oltava kohtuus mukana, jotta hauskuus ristikoiden ratkaisemisessa säilyisi, mikä nyt kuitenkin aina tulisi muistaa laadinnassa.

No, trendejä tulee ja menee ja aina voi toivoa, että uusi
ratkojapolvi antaa joskus laatijoille selkeät vinkit muutoksen välttämättömyydestä tähän nykytilanteeseen.

Toivon keskustelua asiasta. Tietenkin leimaajat todennäköisesti vain sättivät entiseen malliin minua, mutta haitanneeko tuo mitään, sillä kehitys saattaa hyvinkin pian osoittaa, että olin kenties sittenkin oikeassa?

Jos taas olin väärässä ja puhuin paskaa ja potaskaa, niin voi sitä riemua, minkä olen tuottanut ainakin joillekin ihmisille. Silloin tälläkin jauhamisella on ollut funktionsa ja merkityksensä. Taata taata!
2. kovisfani9.9.2007 klo 10:11
Tulee mieleen Antti Viitamäen vihje OHJANNUT RANIN. Siinä yhdistyy nykykovisten ja tietokilpailuristikoiden parhaat puolet.
3. jepsjuu9.9.2007 klo 11:33
Kyllä kai koviksetkin täyttävät paikkansa siinä missä helpotkin. On myös hyvä asia, että koviksia tuotetaan ja niitä ratkojille tarjotaan sopivissa määrin, koska helppojenkin ristikoiden ratkojista jonain päivänä tulee kenties (ainakin he, jotka haluavat kehittää ratkomistaitoaan) kovisten ratkojia. Ja onhan niitä kaiketi melko paljon, koska noissa lehtien palkintoluetteloissa vilahtavat lähes aina eri nimet.

Missä menee kovisten ulottuvuudet, on sitten se ydinkysymys. Totta kai, jos koviksenkin vihje alkaa olla seitsemän voltin kieputuksessa kuin taitolentäjän kone, niin mielekkyys alkaa kadota luultavammin ratkojankin mielestä, vaikka vihjeen näytös olisi kuinka hieno sarja tahansa.

Kieputtaakin voi, jos loogisuus säilyy - eli mitä enemmän kieputusta vihjeessä, sitä suorasukaisempi sen pitäisi olla. Itse mieluummin ratkoisin vaikeammasta päästä, jos vihje on suora, mutta vihjeessä on etsittävissä ja löydettävissä suora juju, mutta varsin vaikeiden pohdintojen jälkeen. Tietopohjaan perustava vaikea vihje ei ole paras mahdollinen, koska tietomäärä on jokaisella rajallinen kuitenkin.

Noiden vihjeiden teko on varmaan myös se kaikista haastavin, ja luulen, että noihin useimmat laatijatkin tahtovat kyllä pyrkiä.
Mutta jos sellaista ei hevin löydy voi laatija tietenkin turvautua vaikeuden säästämiseksi ristikossa 'hyppäytysvihjeeseen' ja miten se sitten aina onnistuu.

En usko, että nykyiset kovikset nykymuodossaankaan olisivat vain tämän ajan ilmiö. Ne ovat suurimmaltaan osaltaan hyviä (tosin itse en ole kaikkia kommerenkkejä jaksanut pohtia tarpeeksi pitkälle).
Uskon myös siihen, että kovisten kiinnostus on lisääntymässä. Nykyihminen on kehityshaluinen ja lyhytpinnaisempi, joten hän myös haluaa ratkoa yhä nopeammin vaikeampaa ja vaikeampaa ristikkoa. Siksi koviksia halutaan.

Mutta sehän on hyvä vaan, että koviksissa olisi kehittämisen varaa, että siinä mielessä Taatan kirjoitus on paikallaan. Ja aivan hyvä varmaan olisikin käydä jutustelua, mikä olisi haluttu kovisvihejeiden suunta.
4. Koviksiakin kokeillut9.9.2007 klo 11:58
Kyllä parta krahisee!
5. Taata9.9.2007 klo 14:40
Jepsjuun kirjoitus oli kiinnostava ja mielestäni positiivinen kannanotto teemastani. Itse näkisin, että nykyihminen on yleistäen aika lyhytpinnainen eli kuten nuorison tapauksessa varsinkin puhutaan usein julkisuudessa, että heti pitää saada kaikki tässä ja nyt.

Tämä ei tietenkään ristikkotiellä ole mahdollista eli että heti voisi siirtyä koviksiin ja moniko sitten jaksaa kulkea tätä tietä pitkin? Onko peräti niin, että tulevaisuudessa entistä pienempi joukko jaksaa kiinnostua ja ratkoa ristikoita olivatpa ne sitten helppoja, keskivaikeita, vaikeita tai peräti koviksia?

Tämä kysymys nousee väkisinkin mieleen ja vastausta siihen olisi mielestäni syytä pohtia ajatuksella. Helppoja nyt kärsimättömämpi ja lyhtypinnaisempikin sairaasta ihmisestä puhumattakaan jaksaa ainakin paremmin ratkoa joten niille riittää kysyntää varmaan tulevaisuudessakin ainakin jossain määrin. Niillä on oma rentouttava ja viihteellinen arvonsa ja funktionsa kilpailussa ihmisten ajankäytön niukkuudesta kaikkinaisen massaviihteen lisääntyessä tänä digiaikana.

Mutta mikä on kovisten kohtalo onkin jo vaikeampi selvittää.
Tutuistanikin murto-osa ratkoo ristikoita ja hekin helppoja.

Suorittamissani laatikkotesteissä en ole vuosien varrella löytänyt iltapäivälehdistä juuri yhtään kovista, jota olisi edes yritetty ratkoa, mutta helppoja kyllä. Luonnollisesti suurin osa ristikoista on ollut neitseellisen koskemattomia.

Tämä empiirinen aineistoni vaikka onkin aika suuri ja monen vuoden ajalta ei mielestäni ole kuitenkaan vielä tilastollisesti ajatellen tarpeeksi kattava eli otos ei ole tarpeeksi edustava. Aineistoa olen kerännyt täältä Tiernakaupungista pääasiassa kolmesta eri kaupunginosasta ydinkeskustan tuntumasta kerrostaloalueilta.

Millaisia tuloksia saataisiin, jos siirryttäisiin hiukan syrjemmälle vanhoille ja uusille omakotialueille? Helppo olisi tietenkin väittää, että ei se siitä muuksi muuttuisi, että siellä sitä vasta kiireisiä ja meneviä ihmisiä asuu, joilla on tuhat rautaa tulessa koko ajan ja antavat piut paut ristikkojen kanssa tuhertelulle.

Siksi heitänkin kysymyksen nyt muidenkin pähkäiltäväksi, että miten oikein on asianlaita ja pitäisikö asiaa tutkia laajemmin?
6. JTak9.9.2007 klo 15:44
Oletko Taata koskaan miettinyt kuinka suuri osa julkaistuista ristikoista on vaikeita eli ns. koviksia? Olisiko edes joka sadas?
7. Taata9.9.2007 klo 16:22
Eihän noita kovin monissa lehdissä julkaista niin, että tuskin edes joka sadas on kovis. Täällä palstoilla ovat sitten niin yliedustettuina, ettei juuri muista puhutakaan. En minä nyt
Apteekkiristikkoa oikeasti koviksena pidä Kari Päivärinnan ristikoista puhumattakaan. Auliskin on siinä rajoilla joskin joskus on oikeinkin visaisia.

Kyllä helpommistakin toki juttua saisi, koska muutamissa esimerkkitapauksissa täällä on helpommistakin löytynyt visaisiakin kohtia, jotka ovat aikaan saaneet keskustelua.

Nyt näyttää siltä, että kovistenkin vaikeustasoa pyritään laskemaan eli että olisi menty jo rajan yli. Ei varmaankaan kannata perustaa uusia lehtiä yksinomaan kovisväelle.
Ei ainakaan jos jatketaan nykyisenkaltaisella vihjeytystyylillä, jota olen tässä edellä arvostellut.

Sitten jos kovikset pystyvät uudistumaan, niin tilanne voi olla jo toinen. Ehkä tulevaisuudessa remmiin astuvat uudistettujen uusien "aitojen kovisten" laatijat.

Kyllä sanoilla voi minun puolesta seppoilla, mutta joku tolkku olisi kuitenkin oltava siinäkin touhussa. Tässä ollaan jo nyt
eri puolilla maata asuvat eri lähtöasemassa.
8. Antti Skyttä9.9.2007 klo 17:21
Taata!

"Tässä ollaan jo nyt eri puolilla maata asuvat eri lähtöasemassa."

En ymmärrä, miten. Selventäisitkö hiukan?
9. RA9.9.2007 klo 17:58
[KUN kirjoitin Laadintaennätyksiä -säikeeseen epäilyni, että jos laadinnalle asetetaan kovin vaativia RAKENTEELLISIA ehtoja, sanasto helposti huononee, ei omassa mielessäni edes käynyt, että asia liittyisi mitenkään erityisesti ns. koviksiin. Epäilin vain, että laadintaan tulee väkisin mukaan huonoja sanoja.]

Minusta nykykovikset ovat sanastoltaan ristikkojen parhaimmistoa siinä missä hyvin laaditut helpotkin. EIHÄN tutkimalla pelkkää sanastoa (useinkaan) pysty edes päättelemään, minkä vaikeustason ristikosta on kyse, vai?

- Sopiiko Taata, että leikkelen sulle erilaisia valmiita ratkaisuja / sanastoja ja kokeillaan? Saat päätellä pelkästään vastaussanat näkemällä, mikä ristikko on helppo ja mikä kovis!

Minusta hyvät nykykovikset perustuvat pääasiassa taitavaan kielenkäyttöön vihjeityksessä, harvemmin mitenkään erikoisiin tai vaikeisiin vastaussanoihin tai jotenkin erityisiin tietovaatimuksiin.

- Ja mitä tulee tuohon Taatan alituiseen huoleen TOISTEN ihmisten ajankäytöstä ja kyvystä valita itselleen sopivia ajankäyttömuotoja...

[Pakko lopettaa, kun formulat alkaa]
10. Taata9.9.2007 klo 18:34
Antakaa anteeksi, jos olen astunut taas varpaillenne.
Oppikaa sietämään mielipide-eroavaisuuksia ja antakaa arvo niillekin, jotka ajattelevat toisin, vaikka ilmaisisivat asiansa kenties epätäydellisesti. Meillä kullakin on oma murre ja kieli sekä ilmaisutapa. Niin täällä pohjoisessa periferiassa kuin siellä etelän rintamailla.

Olen yrittänyt opiskella jonkin verran Helsingin slangia, mutta en kybällä kuitenkaan, valitettavasti.
11. Taata9.9.2007 klo 18:39
Peli ei RA mene noin, sillä pelkän koviksen ratkaisun nähtyään ei voi useinkaan päätellä, että onko kyseessä kovis vai pehmis. Tatti ja kala ja muuta simppeliä voi olla kummassakin vaikka useimmiten toisin vihjeytettynä. Paino sanalla useimmiten.

Olisi RA enemmän hyötyä varmaan matonkuteiden leikkaamisesta?
12. RA9.9.2007 klo 19:20
Taata, pistäpä pari esimerkkiä, millainen sinusta on hyvä vaikeahko / vaikea vihje- ja vastaussanayhdistelmä.

Ethän kai ole sitä mieltä, että maailmassa saisi olla ainoastaan TATIN KUVA => TATTI -ristikoita?
13. RA9.9.2007 klo 19:21
Taata: "Olisi RA enemmän hyötyä varmaan matonkuteiden leikkaamisesta?"

- Ja mitä tulee tuohon Taatan alituiseen huoleen TOISTEN ihmisten ajankäytöstä ja kyvystä valita itselleen sopivia ajankäyttömuotoja...

[Pakko lopettaa, kun on romaani kesken...]
14. teimu10.9.2007 klo 09:54
"Miksei koviksia voida laatia tietoon perustuviin suoriin vihjeisiin, jolloin oltaisiin mukana käytännön elämässä ja asioissa, joilla olisi todellista merkitystä ja voisi itsekukin jopa lisätä tietämystään." Taata 9.9.2007

Minä puolestani en vilkaisekaan ristikoihin, joiden vihjeytys muodostuu pääosin esim. maantieteellisistä /julkkisten nimistä tai muusta ns. faktatiedosta vaan tykkään vihjeytyksessä nimenomaan taitavasta sanoilla leikittelystä. Tällöin tavanomaisella ratkaisusanalla voikin olla juuri se harvinaisempi merkitys. Parhaat ratkontaelämykset koen, kun huomaan, että olen koko ajan ajatellut aivan "väärin" ja risteävien sanojen avulla saan lopulta selville oikean ratkaisusanan, joka on jokin tälläinen monimerkityksinen, tavallinen suomen kielen sana.

Ja rajallisen vapaa-ajan suhteen olen tehnyt sen päätöksen, että ristikoissa keskityn pääasiassa Punaiseen Pelikaaniin, joka on ainakin tähän asti tarjonnut haastetta viikoiksi kerrallaan! Ajankäytöstä ristikoiden lisäksi kun taistelee niin moni muukin mukava asia.
15. jepsjuu10.9.2007 klo 11:21
Kun otin alkuun kantaa kovis-vihjeiden tyylistä, niin selvennykseksi, että nimen omaan tuohon suuntaan kuin edellä teimukin sanoo - saisi kovisten painotukset olla.

Sanoilla ja sanonnoihin liittyen sanojen erimerkityksellisyyttä korostaen.
16. IiKoo11.9.2007 klo 11:09
Ja minkä ihmeen takia jokin kirjatieto luettaisiin ainoaksi älykkyyden muodoksi? Joku ihminen on verbaalisesti älykäs ja oivaltaa helposti erilaisia sanaleikkejä ym. Siitä huolimatta hän ei välttämättä osaa luetella vaikkapa Pohjanmaan jokia ylhäältä alas ja takaperin. Onko hän sitten tästä jälkimmäisestä syystä tyhmä?
17. Taata11.9.2007 klo 16:54
Siika pyhä kala...
Ei varmaan ole tyhmä, jos ei näitä osaa tai tiedä. Kuka täällä nyt tuollaista on mennyt väittämään?
18. IiKoo14.9.2007 klo 10:49
Ei ole varmaan tyhmä, jos nuo osaa. Mutta kun henkilö ei ole välttämättä tyhmä silloinkaan, jos ei osaa noita. Kuten sanoin, verbaalisesti lahjakas ihminen on myös älykäs. Mikä tekee "tietokirjaälykkyydestä" jotenkin parempaa?

Sitäpaitsi erilaisten ulkoa opittujen taitojen toistaminen ei tuota älykkyyttä, vaan se, että osaa soveltaa opittua tietoa, esimerkiksi hahmottamaan Suomen maantiedettä/karttaa paremmin noiden jokien opettelun myötä.
19. jepsjuu14.9.2007 klo 11:34
Ulko-oppimisen taito on yksi osa-alue tietämyksen alueella ja saanut aivan liian suuren osan kulttuurissamme. Koulut ja opetusalueet painottavat ulkoa oppimisen tehokkuutta, mutta eivät omilla aivoillaan tai omien aivojen kehittämistä juuri lainkaan. Niinpä hyvinkin koulutetut henkilöt voivat (korostan voivat - ei missään nimessä välttämättä) olla sangen kömpelöitä käsistään että avuttomia ajatuksiltaan.

Ikäluokissamme on onneksi vielä paljon henkilöitä, jotka taitavat vanhoja periminä kulkeneita tietämyksiä että älyllä rakennettuja tekotapoja, että osaavat kehitttää uusia, mutta kasvava joukko on koko ajan se, mikä seisoo uuden asian edessä sormi suussa ja toisessa kädessä peukalo keskellä kämmentä. Tietoa voi olla päässä ulkoa opittuna valtavia määriä, mutta aivot eivät osaa lähettää tietoa taitona eri toimivuuden suuntiin.

Vanhemmassa ajassa monessa työssä piti olla älykkyyttä, että selvisi työstään eteen päin. Nyt sarjavalmistamisen aikana riittää tottelemisen oppi, mikä kerran on opetettu, niin sillä selviää. Nippeli siihen ja hitsillä kiinni, niin kännykkä syntyy. Koulutuksen pohjalla ihmiset on luokiteltu tiettyihin töihin ja muut osa-alueet jäävät koko heikoille. Se tietenkin on toimiva järjestelmänä ja tehokas, mutta jos tämän ihmisten rakentaman muurahaispesän joskus joku muu voima rikkoo, niin monenmoista hätää syntyy. Avuttomuutta olisi paljon joka kertaantuisi tyhmyytenä eli taitamattomuutena. Ihminen on toki oppivainen ominkin neuvoin, joten asia on korjaantuva joka tilanteessa, mutta aikaa se veisi. Mutta minusta tämä aika ei tällä hetkellä painota älykkyyden ja nerokkuuden aluetta vaan opetetun tiedon ja taidon osaamista. Onhan tässä ajassa esim. keksijät ja niiden keksinnöt melko matalissa puitteissa, joita toimiva ja eteen päin pyrkivä yhteiskunta nimen omaan suosisi ja palkitsisi.

Tietokilpailut ovat asia erikseen. Ne ovat oma lajinsa harrastuksena siinä missä sanaristikotkin. Pitääkö ne sekoittaa? Osinhan ne ovat aina sekoittuneet, koska sanarsitikot pitävät usein sisällään tietoa, jopa ns. faktatietoa, jota tietokilpailuissakin käytetään. Voivathan ristikot olla puhtaasti tietokilpailutyyppisiä, mutta ne voisi kaiketi silti pitää omana osa-alueena. Sanaristikot painottuvat paremmin sanoilla leikkimiseen ja niiden oivaltavuuteen - noin olettaisin.
20. MM14.9.2007 klo 13:29
Olis jupejussin ehkä pikkasen syytä päivittää tietojaan nykypäivän koulutuslaitosten opetussysteemeistä ja suunnitelmista.
Ovat joltiseenkin muuttuneet siitä kuin tuo, lähinnä 60-luvulta peräisin oleva kannanotto antaa ymmärtää.
21. jepsjuu14.9.2007 klo 14:03
Heh ; ) joo, olihan kannanottoni (vuosikymmenistä ei niin tarkkaa) ehkä hivenen raflaava ja onhan tosiasia, että Suomihan on noussut maailman maineeseen kehittyneenä, keksivänä kansana. On huipputeknologian kärkimaita maailmassa, ja koulutus on ollut jokaiselle tasokasta ja oikeutettua. Maailmassa on paljon heikomassa olevia maita, että unohtakaamme äskeinen kirjoitus ; )
22. Taata14.9.2007 klo 16:01
Ei tuossa ole minusta ainakaan paljon takaisinvetämistä jupejussilla. Jos on seurannut viimeaikaista kehitystä ja kirjoituksia julkisuudessa, niin Suomessa on osaaminen vähentymässä kovaa vauhtia ja Suomi on jäämässä kelkasta, mikä ei välttämättä aina ole huono asia. Joku voi tykätä, että on hyvä, että suomalaiset eivät osaa rakentaa esim. ydinvoimalaa kuten aamun uutisissa kuulimme projektinvetäjän suusta eli homma Olkiluoto kolmosen kanssa takkuaa ja on ulkolaisten varassa. Vasta sotatilanne näyttää, kuinka meidän käy eli onko osaamista ja pelaavatko hienot systeemit tositilanteessa? No, näkeehän tuon päivittäin muutenkin ja kuka nyt sotaa kaipaisi.

Tässähän päästään tietokilpailuristikoista laajoihin ja kohta aivan yleismaailmallisiin ja universaaleihin sfääreihin, mutta haitanneeko tuo mittään?
23. Taata14.9.2007 klo 16:10
IiKoolle sanoisin, että olen opetellut paljon Suomen karttaa muutenkin kuin tuon varmaan jo kansakoulussa opitun lorun avulla. Ja pyrkinyt jopa dokumentoimaan, mutta ei kai IiKoo varmaan minua henkilökohtaisesti tarkoittanutkaan.

En nyt saarnaa tästä pitempään, mutta palaan aiheeseen, jos syytä ilmaantuu.
24. RA14.9.2007 klo 17:14
Saiskos Taatalta sellaisen tietoon perustuvilla suorilla vihjeillä laaditun ristikon vaikkapa seuraavaan Syysseppoon tai Jouluseppoon? Olisi se hienoa. Niin.

Eikä tarvitse olla edes ns. kovis.
25. qwer14.9.2007 klo 18:35
Onko tekokaljupäisyys oire haluta kuulua tosi koviksiin?
Palstan ylläpitäjä, Aulis ja moni muukin laatija ovat skinimuodin omaksuneet, tai heillä on täitä päässä.
26.  14.9.2007 klo 20:44
Kalju oot itekin
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *