KESKUSTELUT > RISTIKOT > TYLSIÄ VIHJEITÄ

3543. Tylsiä vihjeitä

tonimikael16.8.2007 klo 11:01
(Sovitaan sitten, ettei tässä säikeessä käsitellä ollenkaan minun ristikoita, menee muuten liian nopeasti tappiin... ;))

....STÄMINEN -> KIRI
(Kun on samasta kantasanasta kyse, niin jotenkin vailla minkäänlaista ideaa. Vaikka onhan tosi, ettei tuohon silti kovin moni sana taida käydä...)
Toinen samaa sarjaa (vielä astetta tai kahta huonompi) olisi
NÄILLÄ ......AAN -> PIISKAT

(Sainpahan purettua ärtymystäni :))
2. tonimikael16.8.2007 klo 11:04
Tuo äskeinen kommentti ei siis ollut ärtymystä yleensä noita hirsipuuvihjeitä kohtaan, niitä on toki hienojakin olemassa, kun vaan muistais edes yhden... ;)
3. AJS16.8.2007 klo 11:29
Kerran muistan ihastelleeni Luukkalan ristikossa ollutta vihjettä, jossa puhekuplassa oli "..... on Koraani".
4. Hakro16.8.2007 klo 14:07
Minua ovat erityisesti ärsyttäneet yhdyssanavihjeet tyyppiä "-VIHJE" tai "VIHJE-", vihje joko sanana tai kuvana. Tällaisilla vihjeillä ristikon saa kyllä vaikeammaksi mutta samalla vähemmän hauskaksi - äärimmäisen harvoin ratkaisuun liittyy minkäänlaista oivaltamista. Minusta ne osoittavat lähinnä ideoiden puutetta laatijalta.

En tarkoita, ettei näitä saisi käyttää ollenkaan, mutta mielestäni on kohtuutonta, kun Mirja Pihlajamäki tunkee näitä pahimmillaan toista tusinaa samaan ristikkoon.
5. tonimikael16.8.2007 klo 14:43
Hakro, minä ainakin käytän noita -vihje-vihjeitä sen takia, kun ne on yleensä niin helppo keksiä nopeasti kun näitä vihjeittää. :) Se on aivan turha toivo, että näiden kanssa aletaan käyttämään hirveen paljoa aikaa (ainakaan minä), kun kuitenkin näitä pitää niin paljon tehdä, että perhe elää.

Ja joskus (hyvä) syy käyttää tuollaista vihjettä on se perinteinen tilanahtaus. Silloin saa (varmasti) sen vihjeen mahtumaan yhdelle riville, kun muuten vihjaamalla voisi mennä useampi rivi. Ja yksi syy vielä (ainakin itsellä) on se, että joskus kaikista HELPOIN vihje, joka tulee mieleen, on se yhdyssanavihje. Ja kun suurin osa näistä ristikoista (minulla) tulisi olla helppoja ja mielellään mahdollisimman helppoja.

Mutta pannaanpa korvan taa tuo mielipide, jospa sitä tulevaisuudessa ainakin vähän tarkkailis, että miten paljon niitä yrittää tulla. :)
6. tonimikael16.8.2007 klo 15:24
Hirsipuuhun (vai sieltä pois) joutaisivat myös ne vihjeet, joilla haetaan saman sanan lyhyempää muotoa pidemmällä:

.....E -> ASKAR

TAAS sanan voi vielä minun luvallani just ja just vihjata ....EN:lla. ;)
7. tonimikael16.8.2007 klo 15:27
Eipä saakaan. Vaan TAASille on laitettava vihje näin:

Vaikka .... tuli mieleeni se ....EN-vihje, ajattelin jättää sen sittenkin käyttämättä.
8. iso S16.8.2007 klo 15:39
Ei voi mennä sanomaan "väärin koettu" jos joku kokee tietyntyyppiset vihjeet vastenmielisenä. Kyseisen ratkojan kannalta kokemus on tosi. Laatijan ei kannata kuitenkaan panikoida muutaman yksittäisen mielipiteen takia; luultavasti mikä tahansa vihje voisi olla jonkun mielestä paremmin.

Määrä sellaisenaan on yksi ärsyttävä tekijä. Jos vaikkapa noita yhdyssanavihjeitä pesiytyy sankoin joukoin toistensa läheisyyteen niin onhan se tylsää. Sopivasti hajautettuna en itse näe niissä mitään pahaa.

Nekin tonimikaelin huomautukset pitävät paikkansa että yhdyssanavihje sopii yleensä pieneen tilaan ja helpoissa ristikoissa ei juuri ole sellaista tilannetta että vihje on "liian helppo". Täällä vakituisemmin vierailevat ovat niin kokemuksen karaisemia ja luontaisesti lahjakkaita että heidän on liki mahdoton ymmärtää aloittelevan ratkojan osaamisen rajallisuutta. Heillekin pitää tarjota ristikoita ettei orastava harrastus kuole hapenpuutteeseen.

Pitääkö joka ainoan vihjeen sitten olla keskitasoa parempi? Kyllä varmaan pitäisi, mutta sehän on mahdotonta, koska silloin keskitaso olisi korkeampi ja jotkut hyvätkin vihjeet jäisivät tavoitteesta!

Yhdyssanavihjeillä voi joskus säätää lähitienoon vaikeusastetta halutulle tasolle. Hakrokin myöntää että joskus niihin liittyy jopa oivaltamista. Yksi vihjetyypin "vika" kunnon kikkavihjeisiin verrattuna on se että vihje ja ratkaisu eivät ole yksikäsitteinen pari. Yleensä vasta poikittaiset sanat varmistavat oikean ratkaisun. Eihän tässä ole mitään sen kummempaa kuin muissakaan sumeissa vihjeissä; harmaa voi olla arki tai aasi, pihi voi olla saita, itara tai nuuka.

Mitään yksittäistä mieltäni harmittanutta vihjettä en tähän hätään muista, mutta peesaan alustusta. Yhdistelmät tyyliin vanha -> vanhus jättävät kovin onton tunteen, silloin(kin) kun ne on esitetty selväsanaisina eikä tuollaisina "puutevihjeinä".
9. iso S16.8.2007 klo 15:41
tonimikael: joo, juuri noin. Vaikkapa yhden ruudun yläosaan vaakasanan vihjeeksi ja alaosaan vastaava vihje pystysanalle. Lehden mukana kylkiäisenä suurennus.... :-)
10. ,-viilari16.8.2007 klo 21:15
Minua harmittavat erityisesti vihjeet, jotka on väärin johdettu. Siis ratkaisusana on kelvollinen, mutta kun se ei tule vihjeestä. Esim. VAIHTOEHTOJA -TAIT. Samaan kategoriaan kuuluisi PERÄSSÄ TULEVIA -TAKAT. PÄÄKAUPUNKEJA - LIMAT.
11. Hakro16.8.2007 klo 22:32
Tonimikael, olen arvostanut laatimiasi ristikoita ja erityisesti sitä, että mielestäni olet osannut tehdä sekä yhden että kolmen tähden ristikoista mielenkiintoisia. Ymmärrän myös esittämäsi perusteet yhdyssanavihjeille. Sen sijaan edellä mainitsemani laatija näyttää lisäävän yhdyssanavihjeitä sitä mukaa kuin tähtiä tarvitaan lisää. Yhdyssanavihje ei suinkaan ole "helppo" vihje, useimmiten päinvastoin.
12. tonimikael17.8.2007 klo 13:17
Hakro, paitsi että sanalle TIES ei taida olla mitään muuta HELPPOA vihjettä kuin joku yhdyssanaviritelmä. On niitä muitakin tullut vastaan noissa laadinnoissa, mie sitten kerron kun tulee mieleen... :)
13. Hakro17.8.2007 klo 13:43
Aivan niin, Tonimikael, tällaisia on, enkä mitenkään tahdo mollata luontevien yhdyssanavihjeiden käyttämistä.

Toisaalta mielestäni ei pitäisi käyttää sellaisia sanoja, jotka esiintyvät ainoastaan yhdyssanan osana, eivät koskaan yksinään (TIES ei kuulu näihin). Sellaisiakin olen nähnyt.
14. Eki17.8.2007 klo 13:59
Jos joskus sattuu tulemaan epäitsenäinen sana, pitääkö laatijan sitten jo etukäteen ruoskia itsensä?

Täälläkin kerran sain kuulla, että välttelemäni ALSIKE-sana onkin paikan nimi. Epäitsenäiseksi luultu ei aina sitä ole.

Yleisiäkin eräillä tekijöillä ovat varmaan mm. NAIS, TOIS, AVIV ja ULAN.
15. iso S17.8.2007 klo 15:03
Yhden epäitsenäiseksi väitetyn ristikkosanan itsenäisyydestä väännettiin kättä säikeessä 1836 "Kenen idea on/oli fakkisana?": Itar. Sen vihjeenähän on totuttu näkemään -Tass. Lopputulos oli suunnilleen se että nimen osat ovat lyhenteitä enemmän tai vähemmän samasta nimestä, joista ensimmäinen on englantia ja jälkimmäinen venäjää: Information Telegraph Agency of Russia ja Telegrafnoe Agentstvo Sovetskogo Soyuza (jälkimmäinen englanniksi Telegraph Agency of the Soviet Union).

Samassa yhteydessä Eki mainitsi sanan Alsike lievästä kunnianpalautuksesta. Hyväksihän sana ei muutu sillä että löytyy joku sitä nimeä kantava kyläpahanen tai sillä että Alsike on etunimenä neljällä naisella mutta sanan täyskiellolta putoaa pohja kun sille löytyy itsenäinen merkitys.

Jos sanalla on merkitys, sen vihjeenä voinee käyttää yhdyssanan toista osaa silloinkin kun kysyttävä sana yhdyssanan osana on vaikkapa taivutusmuodossa tai muusta syystä sellaisenaan ristikkokelvoton. Esimerkkinä vaikka -suomalainen -> supi tai -omainen -> Erin. Ei ensimmäisessä yhdyssanan alkuosa viittaa eläimeen, onpahan vain onomatopoeettinen vahvistus-"sana". Erin on irrallaan ollessaan etunimi, mutta ei tuossa yhdyssanan yhteydessä.
16. Jaska17.8.2007 klo 21:11
Eri mieltä Hakron kanssa MP:n yhdyssanavihjeistä, paitsi vaikeuden osalta. Joskus tosiaan joutuu miettimään pitkään sanaa, joka ratkettuaan "olisi pitänyt heti hoksata". Olenpa joskus joutunut lunttaamaankin Nykäsestä, kun ei muuten ole tahtonut ratketa. Oiva tapa testata aktiivista yhdyssanavarastoaan (siis lunttaamatta!). Ja tietenkin MP "tunkee" näitä sanoja ristikkoon mahdollisimman paljon, koska kyseessä on TEEMAristikko. Mitä enemmän teemasanoja, sitä ansiokkaampi ristikko, jos muusta sanastosta ei joudu tinkimään.
17. kari kämäräinen18.8.2007 klo 10:28
tonimikael: minä olen käyttänyt mainitsemiasi tylsiä vihjeitä (askarE/taasEN) ... yritän jatkossa välttää sellaisia.
18. Hakro18.8.2007 klo 10:56
Jaska, en missään tapauksessa tarkoittanut ns. teemaristikoita, joissa suuri määrä ratkaisusanoja muodostaa yhdyssanan pääkuvan vihjeen kanssa, vaan aivan "tavallisia" ristikoita. Tietenkin on sitten makuasia, tykkääkö yhdyssanavihjeistä vai ei.
19. RA19.8.2007 klo 14:52
Jäin oikein (- PÄINKIN) miettimään tuota yhdyssanoilla vihjeittämistä. Ja omia kokemuksia (RATKOJA-) viime ajoilta muistellen tulin kyllä siihen tulokseen, että ihan hyvä tapa (VIHJEITYS-) se on.

Tietysti liika on liikaa mitä tahansa vihjeitysmuotoa, mutta yhdyssanavihjeillä on helppo säädellä ristikon visaisuusastetta; yhdyssanojahan on vaikka kuinka paljon ja silloin vihjeittäjä pääsee valitsemaan helppoon helppoa ja visaisempaan "ei-ihan-ensimmäisenä-mieleen-tulevan" yhdyssanan osan.
20. tonimikael19.8.2007 klo 22:32
Kämy! Muista, että tuo oli (vain) minun mielipide. :)
21. ,-viilari25.8.2007 klo 10:52
Loistovihjeitä:
....n kera
....lla pärjää
....tta ikävä
.....ksi tullaan jne loputtomiin..
Ja ei kun ratkomaan!
(älkää yrittäkö liian tosissanne, en itsekään ole vielä miettinyt kaikkia miljoonaa vaihtoehtoa)
22. tonimikael4.9.2007 klo 07:05
Melkein väittäisin (vai väitänkö sittenkään), että helpoin vihje sanalle LOHI on KIRJO-. (Näitä mie täällä pähkin, kun mahdollisimman helppoa pähkinää koetan teherä.)
23. iso S4.9.2007 klo 09:02
Minulta pyydettiin turhaan apua tällaiseen vihjeeseen:

XVO-
XXX-
VA

josta pitäisi syntyä ratkaisusana AH_K

Kolmas kirjain on piilokirjain. Poikittaisten kirjaimet ovat jokseenkin satavarmasti oikein. Niiden vihjeet ja ratkaisut ovat niin selkeää peruskamaa (viimeinen on lievä fakki, uusi-seelantilaiset papukaijat) että ristikko ei ilmeisestikään ole visaiseksi tarkoitettu.

Minulle ei tullut mieleen mitään järkevää. Aika tylsää että tempaistaan tuollainen keskelle helppoa ristikkoa. Jos joku hoksaa niin torstaina saa paljastaa. Silloin on ratkaisuaika ummessa. Jossain määrin kiinnostaa moinen ihmevihje.

Lehti on Reitti (entinen Postitorvi), mikä vihjeenä mainittakoon sellaisille ketkä olisivat kiinnostuneita tarjoamaan parempia ristikoita. Tässä laatijalla on kuulemma ollut sen verran häveliäisyyttä ettei ole laittanut nimeään näkyviin.
24. Teemu Pallonen4.9.2007 klo 09:36
Onko viimeinen kirjain varmasti oikein? Jos siihen tulisikin eräät toiset papukaijat (onkohan toinen kirjain piilossa ja jos näin on, niin miksiköhän siinä on vihjeenä tuo, kun parempikin löytyisi?) ja vihjeeseen siihen x:ien paikalle saa sopimaan jotain kekseliästä.
25. iso S4.9.2007 klo 10:22
Ymmärrän yskän ja pidän teoriaa uskottavana. Papukaijojen piilokirjainmahdollisuutta en tullut kysyneeksi, vaikka nimi käväisikikin mielessä. Vihjettä en enää muista, sanoisin että se oli "papukaijoja" ja Uusi-Seelanti oli oma lisäykseni. Teemun esittämällä tavalla (jos siinä tosiaan on piilokirjain) homma hoituu siististi ja vihjeeksi olisi voinut käydä jokin lintuihin viittaamatonkin. Ratkaisusanaksikin olisi tarjoutunut useita vaihtoehtoja.

Teemun teoria on niin uskottava että ristikon oletettu laatukin parani kertaheitolla aivan radikaalisti. Vihjaamistapa vain oli hämäävä. Tavanomaiseen tapaan kirjoitettuna sen olisi pitänyt olla _ VO _ _ _ VA. Silloinkaan se ei ole puhdasoppinen esimerkki mm. Teemun ja Luukkalan käyttämästä vihjetyypistä, mutta helpohkosti ratkeava.

Mikä vika tuohon siis jää? Ratkaisusanan kirjaimilla täydennetty sana ei toimi ratkaisusanan vihjeenä ellei yhteyttä hae hyvin, hyvin kaukaa ja hataralla pohjalla. ("Mikähän ihoani kirveltää? Ai jaa, se on tuo!")
26. iso S4.9.2007 klo 11:22
Teemu, voit myöntää olevasi oikeassa. Soitin syntisäkille joka tunnusti.
27. tyntty4.9.2007 klo 14:22
Uskomaton tässä viime päiviltä:"Laura lyhyenä" - ja vastaus on Lura!On tainnut olla laatijalla paha paikka.
28. iso S4.9.2007 klo 15:10
LuRa = Luvian Ratsastajat
lura = petkuttaa, huiputtaa, väijyä, vaania, torkahtaa (ruåts.)

Laatija on voinut torkahtaa kuunnellessaan kapverdeläisen Luran fado-laulantaa.

Mahdollisesti Lura ihan oikeasti on samaa kantaa kuin Laura ja tuo Lura lienee jossain määrin tunnettu muuallakin kuin laatijan asuintienoon naapurissa, mutta eihän tuon nimen näkeminen ristikossa saanut ilosta hihkaisemaan.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *