KESKUSTELUT > RISTIKOT > OULUN KÄRPÄT JA SENTENCED

354. Oulun Kärpät ja Sentenced

Pena3.10.2003 klo 18:41
Voi harmi kun hyvä biisi hyllytetään! Niin ne vain natsijutut tänäkin päivänä vaikuttavat mitä ihmeellisimmissä yhteyksissä.

YleX:

"SENTENCED JOUTUI SYYTTÄ SUOTTA SENSUURIIN.
Sentencedin vastikään Oulun Kärpille tekemä Routasydän-kannatuslaulu on joutunut hyllylle. Syynä tähän on sanoituksista noussut kohu.

Kappaleessa lauletaan "Sisu, veri ja kunnia, Perämeri ja Pohjanmaa." Sanat veri ja kunnia, blut und ehre olivat Natsi-Saksan teinipoikajärjestön tunnuslause. Sanapari oli kirjoitettu mm. järjestön jäsenien tikariin. Samaiset sanat olivat myös Hitlerin SS-panssaridivisioonan iskulause.

Asia on herättänyt polemiikkia Oulussa. Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno ilmoittikin torstaina, ettei biisiä enää soiteta joukkueen otteluissa. Se on edelleen mukana Kärppien tulevalla levyllä. Kärpät oli pyytänyt sanojen muuttamista kyseisestä kohdasta tekstin kirjoittaneelta kitaristi Sami Lopakalta, mutta mies ei ollut tähän suostunut.

Lopakka kertoi, ettei sanoilla eikä koko yhtyeellä ole mitään tekemistä natsismin kanssa. Junnokin korosti, että joukkueen saama palaute kappaleesta on ollut 99 %:sti positiivista. Toimitusjohtaja sanoi myös, että biisin soitto loppuu vain syntyneen polemiikin takia, ei siksi että Kärpät pitäisi sitä rasistisena tai natsimyönteisenä. Joukkue pyysi alkujaan itse Sentencediä tekemään heille kappaleen."
2. Pena7.10.2003 klo 11:43

Ja tietenkin tuomiorovastinkin pitää puuttua "peliin", kuulematta kyseistä laulua! Ilta- Sanomat 7.10.2003:

"Tuomiorovasti haukkui Kärppä-laulun saarnassa.

Oulun Kärppien Routasydän-kannustustuslaulu on saanut kirkonkin takajaloilleen.

Oulun tuomiorovasti Heikki Karvosenoja totesi sunnuntaina saarnassaan, että Kärpät teki aivan oikein luopuessaan Sami Lopakan sanoittamasta tunnuslaulusta.

Karvosenoja totesi saarnassaan, että Kärppien päätöksessä hyvä voitti pahan. Tuomiorovasti ei itse ole kuullut heviyhtye Sentencedin laulua, mutta hän piti Kärppien hallituksen päätöstä oikeana.

Kappaleessa esiintyy sanapari veri ja kunnia, joka saksaksi oli Hitler Jugend -järjestön tunnus.

Routasydän-kappaleen tekijä, Sentenced-yhtyeen kitaristi Sami Lopakka opiskelee muusikontöiden ohessa suomen kieltä. Hänen mielestään tekstiä on tulkittu kuin piru raamattua."
3. Kravattimies7.10.2003 klo 12:37
Sellainen oli siis tuomiorovastin tuomio.

Kiikkustuolista kerron nyt omiani.

Vuosia sitten kävimme säännöllisesti katolisessa kirkossa, johon olimme liittyneet saadaksemme poikamme lähikouluun ja olihan meikäläiselläkin syytä saada synnit anteeksi.

Pappikin tuli tutuksi. Hänen onnistui aina saada kaikki kirkkoon tulleet seurakuntalaiset hereille sopivasti juuri ennen kolehdin keräämistä. mikä tapahtui joskus kolmekin kertaa tilaisuuden aikana.

Hän käytti sopivia herätesanoja. Mieleen on jäänyt, kun hän varoitti miehiä ostamasta tulevaksi äitienpäivälahjaksi silloin juuri markkinoille tulleita erittäin seksikkäitä naisten alusvaatteita, joita myytiin Elle Macphersonin nimellä.

Ellen vielä herännyt, niin kyllä sitten, kun pappi heilutti joka kotiin jaettua värikuvastoa.
4. Maiju7.10.2003 klo 12:48
Miksi kannustuslaulussa pitäisi puhua verestä? Kyseessä on kai jääkiekko eikä nuijasota.
5. Pena7.10.2003 klo 12:51
En osaa sanoa pitääkö siellä laulaa verestä mutta mun mielestä on turhaa nipotusta kieltää.

Ei ollenkaan verestä ajattelua!

d:-/
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *