KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKONTEON KÄSIKIRJASTO KAIKILLA?

3537. RISTIKONTEON KÄSIKIRJASTO KAIKILLA?

AIKKU13.8.2007 klo 17:16
Viimeisin Pirkanmaan Sanomat tuottaa melkoisesti päänvaivaa (co. Jorma Kemppainen 2007). Enää ei yleiskielen sanastolla pitkälle pärjää. Tarvitaan nykysuomen sanakirja, sivistyssanakirja, Wirenin maineikkaat ristikkokirjat eikä sittenkään pärjää. Syynä usein suttuiset kuvat, joista ei selviä, mitä kuva esittää. Kuvakieli on myös melkoisen käsittämätöntä. Esimerkkejä ko. lehdestä:
utakat, itaalit, atesti, ikra, kalmi, kasain, ymppäys,"sekava Toni", cosimo, iivi, lipu. Jälkimmäisen tarkistin = luisto.

Olen tehnyt ristikoita vuosia ja tämä näytti olleen tähänastisista haastavin. Olisi mukava, jos tavoittaisin ristikon laatijan tällä palstalla.
2. airisto13.8.2007 klo 17:50
Haastavaksi ko. laatijan ristikot tekee sujuva 2-kirjaimisten sanojen käyttö. Mahtaneeko sellaisia löytyä maineikkaista ristikkokirjoista. ;)
3. Taata13.8.2007 klo 18:03
Ei Kemppaisen ristikot ainakaan täällä paikallislehdessä ole olleet kovin vaikeita. En nyt kovin paljon ole kuitenkaan viitsinyt ratkoa. Lähinnä ihmettelen, kun alkupiilot pakkaavat tulemaan samoihin kohtiin. Vasta oli kaksikirjaiminen sana eli Gaussin lyhenne Gs piilossa pystyyn eli ei silloin piilokirjaimia, kun oli annettu vihjekin tuolle. Muistelen, että muualla on moitittu ulkoasua suttuiseksi aiemminkin.
4. Ritu13.8.2007 klo 18:32
Eilen täyttelin kyseistä ristikkoa ja mielessä kävi sama kuin Aikulla. Ristikosta ei kyllä päässyt nauttimaan. Sanoja etsiessä alkoi maistua koko homma puulta. Minua nuo kaksi-ja kolmikirjaimeset sanat ristikossa eivät haitanneet, enemmänkin yhteen ristikkoon ahdettujen oudompien sanojen paljous. Ylimmän pääkuvalauseen piilokirjaimeksikin kävi mielestäni kaksi vaihtoehtoa.
Huomautettakoon tässä kuitenkin, että kyseisessä ristikossa on vielä palautusaikaa jäljellä 15.8. saakka.
5. ö13.8.2007 klo 19:30
Kemppaisen ristikoita julkaistaan meidänkin paikallislehdessämme. Ihmetyttää, ettei joidenkin lehtien päätoimittajilla ole minkäänlaisia laatuvaatimuksia ristikoiden suhteen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *