KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > KRYPTOKYSSÄRI

3477. Kryptokyssäri

Kysyn vaan2.7.2007 klo 19:42
Onkos koskaan kokeiltu semmoista kryptoa missä jokaista (tai ainakin jokusta) kirjainta kohden olisi kaksi tai useampia numeroita? Aika kivasti voisi tulla vaikeusastetta lisää.
2. Eki2.7.2007 klo 22:00
Kysyn vaan ei tarkoitane valintakryptoa, jossa annetaan valmiiksi jokaiselle numerolle 2-3 vaihtoehtoa.

Kun kryptot enimmäkseen tehdään suurelle yleisölle, ei vaikeusasteen lisääminen ole koskaan ollut tavoite tai ongelma.
3. Eki2.7.2007 klo 22:28
Joitakin tällaisia yksittäisiä kokeiluja on tainnut olla Sanaseppo-lehdessä. Kaupallisissa lehdissä en muista nähneeni. Vaikea sanoa, pitäisikö kokeilla.

Tämä sillä edellytyksellä, että Kysyn vaan ei puhu valintakryptosta.
4. Kysyn vaan vastaa2.7.2007 klo 23:17
En tarkoittanut valintakryptoja. Tarkoitin, että esim. a-kirjainta voisi ristikossa edustaa kaksi eri numeroa, mielivaltaisessa suhteessa. Silloin ei voisi päätellä että "a on se numero, jota on eniten". En minä mitään tappovaikeita tehtäviä kaipaa, mutta toisihan tuo vähän uutta ulottuvuutta. Kryptohan on siitä ikävä, että se alkuun päästyä muuttuu usein pelkäksi mekaaniseksi täyttämiseksi.
5. Eki2.7.2007 klo 23:42
Pannaan harkintaan.
6. iso S3.7.2007 klo 13:17
Jos tuollaisen tekee niin miten jaetaan kirjaimen esiintymät kahdelle tai useammalle mahdolliselle koodinumerolleen? Satunnaisuus on tietysti yksi vaihtoehto, mutta minusta olisi kauniimpaa jos siinä olisi jokin peruste.

Esimerkiksi italiassa c:n lausuminen riippuu siitä mikä kirjain sitä seuraa. Siksi italiankielisessä kryptossa olisi loogista että c:llä olisi kaksi eri numeroa, lausumisen mukaan. Vastaavasti suomalaisessa moninumerokryptossa kirjaimen koodi voisi riippua siitä mikä kirjain sitä seuraa (tai edeltää), vaikka tätä ei voikaan perustella lausumisella.

Näitä "hajontarasteja" voisi kai olla sangen rajallinen määrä normaalikokoisessa kryptossa tai muuten ratkominen menisi liian vaikeaksi. Tuollaisen lisäsäännön olemassaolo rajaisi jonkin verran vaikeuden kasvua. Edeltäjään tai seuraajaan perustuvan koodauksen voisi ehkä rakentaa riippumaan siitä onko parina käytetty naapuri vokaali vai konsonantti? Esimerkiksi 12 olisi konsonantin jälkeinen A ja vaikkapa 7 vokaalin jälkeinen A. Sanan alkavan kirjaimen voisi koodata kirjaimen itsensä perusteella koska edeltäjää ei ole, jolloin äskeisellä koodauksella sanan alkava A olisi 7. Toinen vaihtoehto olisi käyttää sanan toista kirjainta alkukirjaimen koodausperusteena.

Jos jokaiselle kirjaimelle annetaan vähintään kaksi vaihtoehtoista numeroa ja yleisimmille useampia, aletaan olla lähellä sitä tilannetta että ratkojan pitää laatia ristikko valmiiseen pohjaan jossa on jostain syystä numeroidut ruudut!
7. JPQ8.7.2007 klo 02:53
iso S: mielenkiintoisia ajatuksia. Ja satunnaisjaollinenkin vois olla ihan kiintoisa nähdä.
8. Ritu7.5.2008 klo 13:24
Ratkoin tuossa hetki sitten uuden Taloustaito 5 krypton ihan lehtiversiona. Sama on täällä netissäkin ratkottavana. Ratkaisuaikaa on siis vielä jäljellä.
Mutta noin yleisesti ko. kryptosta sen verran, että tuo krypto alkaa mielestäni liikkua siinä rajamailla, että onko siihen ympätty liikaa näitä vähemmän käytettyjä kirjaimia. Kryptossa on vielä se merkittävä puoli, ettei ratkojalla ole sitä vihjettä ja tässäkin kryptossa ainakin minulle jäi muutama täysin hebrealta kuulostava sana.
Tokihan jos riittäisi tuota ahkeruutta, niin tutkisi sanat vaikka googlettamalla, mutta aina ei into siihen riitä.
Helpotusta toki tuo se, että sama kirjain esiintyy jossain tutummassa sanassa ja sen voi sitä kautta varmistaa. Netissä kryptossa näitä erikoisempia sanoja ei välttämätä edes huomaa, jos on kryptorenki päällä. Lehdestä kun sen täyttelee, niin sellainen no joo-olo jää.....
Tämä oli vain tämänkertaisesta kryptosta, on niitä ihan kivojakin ratkottu.
En tiedä päteekö kryptojen laadintaan samat kriteerit kuin kuvaristikoihin vai onko kryptoissa oleellista, että siellä esiintyy mahdollisimman monta kirjainta aakkosista?
Ekiltä olisi voinutkin kysyä, että koeratkotaanko kryptoja? Ja jos ratkotaan, niin kumpana, netti- vai paperiversiona?
9. Eki7.5.2008 klo 13:40
Mielenkiintoinen kommentti. Kävin tuon krypton sanaton läpi, ja aika perinteistä 27-kirjaimisen sanastoa se on (yleisin kirjainmäärä on 24-25, tällä kertaa enemmän), yksikään sana ei jäänyt erityisesti kaduttamaan. Ehkä tuo 70-luvun japanilaispoliitikon etunimi voi olla vaikea nuorille ihan tiedettäväksi asti. Totta kai on niin, että jos sanaa ei tiedä, niin sitä ei tiedä. Sitten voi vain googlella pällistellen kummastella, mitä laatija on hakenut, mosambikilaista kylää, ambomaalaista laulajatarta vai linnun latinankielistä sukua (ihan hatusta heitetty esimerkki). Mitään tuollaista kovin spesifistä tietoa ei minusta tuossa kryptossa tarvita.

Kryptot koeratkotaan paperiversioina.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *