KESKUSTELUT > RISTIKOT > TARKASTAMISJUTSKIA

3471. Tarkastamisjutskia

Eki29.6.2007 klo 09:34
Liittyen iso S:n kommenttiin säikeessä HS - 6:

Tietääkö joku aikakaus- tai sanomalehden, joka itse tarkastuttaisi ristikkonsa? Kyllä kai niin tekevät vain ristikkolehdet. Muuten se on täysin laatijan tai tavarantoimittajan vastuulla.

On tosin lehtiä, jotka aiheuttavat itselleen tarkastustarvetta. Esim. Pirkka tekee sudokunsa ulkoasun mieleisekseen. Jos siinä kopioinnissa tapahtuu virhe, se pääsee lehteen asti eikä ole toimittajan vastuulla.

Takavuosina esiintyi Suomen Kuvalehden piilosanojen vihjeissä siloin tällöin virhe(itä). Piilosanavihjeissä esiintyvät oudot sanat kirjoitti latoja usein vaistomaisesti väärin. Kun aloitin Suomen Kuvalehdessä vuonna 1989, lehti halusi palstan tekstit lerpulla. Tällöin piti nopeasti opetella, miten se tehdään. Sitä ennen meiltäkään ei ollut lähtenyt mitään muuten kuin paperilla. Tämä ilahdutti minua kuitenkin, koska näin tiesin tekstien virheiden minimoituvan. Nykyhetkestä ei ole kauankaan, kun SK:n toimitussihteerinä toimi henkilö, joka ei piilosanoja tuntenut ja ensitöikseen hän oli editoinut muutamia Oskalan vihjeitä "mukavemmiksi". Siinä oli muutamasta kadonnut kokonaan piilosanamainen osa, vain tekstin ajatus oli tallella.
2. Ritu29.6.2007 klo 10:09
Nykyisinhän on käytäntö, että tuotteet, joissa on tekovika tai laatuvirhe, saa palauttaa tai vaihtaa uuteen. Ristikoihin tämä käytäntö ei ole vielä rantautunut. Vai pitäisiköhän kokeilla joskus kepillä jäätä ja lähettää selvän virheen sisältänyt ristikko tekijälleen ja vaatia hyvitystä ;)
3. HT29.6.2007 klo 11:10
Vialliset tuotteet palautetaan myyjälle, jolla lain mukaan taitaa olla ensisijainen vastuu. Sinänsä mielenkiintoinen tilanne, jos menee möykkäämään marketin neuvontaan, että ostin täältä ristikkolehden, jossa Titon kuolinvuosi on vihjeessä väärin, antakaa takaisin 30 senttiä.
4. iso S29.6.2007 klo 11:55
Moniet lehdet noudattavat ristikoiden suhteen laajennettua tuotevastuuta. Virheettömätkin saa palauttaa, parhaassa tapauksessa siitä jopa palkitaan. :-)

Joo, enpä tiedä tarkastuskäytännöistä. Puolimaallikkona voisi kuvitella että ratkojakunta toimii tarkastajalaumana ja aktiivisimmat lähettävät lehteen palautetta havaitsemistaan virheistä. Jos negatiivista palautetta tulee runsaasti niin voisi edelleen kuvitella että siihen kyllästyneenä lehden toimitus kääntyy laatijan puoleen ja ehdottaa tapojen parantamista. Laatija saattaa jopa tehdä niin.

Toisaalla olen kertonut että aikojen alussa olen narissut kahdesta Hesarin ristikossa toistuneesta virheestä tai sellaisena pitämästäni. Molemmat lakkasivat toistumasta enkä usko että kyse oli pelkästä sattumasta. Nykyään ilmeisesti palautetta ei lähetetä, se ei pääse laatijalle asti tai hanhen selkä on tullut vedenpitävämmäksi.
5. iso S29.6.2007 klo 12:14
Auliksen muinaisen kunnian palauttamiseksi tulkoon mainituksi että kummassakaan tapauksessa kyseessä ei ollut todellinen asiavirhe, vaan sellaiselta tuntuva.

Toisessa tapauksessa käytettiin Amatin vihjeenä torven (luultavasti saksofoni) kuvaa, toisessa arinan vihjeenä atraimen kuvaa. Näitä on käsitelty säikeissä

858. Miten palaute on minuun vaikuttanut?
1612. "Vaikeita" sanoja

"Virhe" syntyy siitä että useimmat ihmiset yhdistävät arinan uuniin eikä atraimeen/ahraimeen ja Amatin viuluun jos tuntevat sanaa ollenkaan.

Jos Googlelle lykkää hakusanat
Amati saksofoni
niin heti ensimmäinen linkki toteaa:

"Hän on tämän Amati-tehtaan tekninen johtaja Miloslav Dvorák: ... Me valmistamme vuodessa yli 6000 saksofonia, yli 10000 klarinettia, 800 huilua ja oboeta, ..."

Silloin 1980-luvulla kun asia oli ajankohtainen ei valitettavasti ollut Googlea jolla olisi voinut kivuttomasti löytää tietoa siitä että tuotemerkki on laajentanut valikoimaansa kielisoittimista puhaltimiin.

Asioita pitäisi osata katsoa laajasti ja uskoa että esimerkiksi viulu voi olla lyömäsoitin. Ainakin piirretyissä ja komedioissa.
6. Kasperi29.6.2007 klo 17:41
...mutta edelleenkään Christien etunimi ei ole Agata vaan Agatha, vaikka Aulis näin yritti yhdessä ristikossaan väittää.
7. Caspar29.6.2007 klo 17:45
...ei vaan Agatha ei ole Cristie.
8. nimetön28.7.2007 klo 09:21
Miten tarkistetaan ja hyväksytään palkintotehtävässä, jos vihje olisi esim. "liittää rautaa" ja vastaussanaksi sopisi "hitsaaja" ja tuo "j" olisi piilokirjain jolloin siihen sopisi myöskin "hitsaava"?
Sama koskee kaikkia muitakin "j/v" sanoja.
Käsittääkseni kuitenkin hitsaava, ravaava, kittaava yms. on ihan oikeaa suomenkieltä.
9. tonimikael28.7.2007 klo 12:42
Ehdottomasti molemmat muodot ovat hyväksyttäviä ja oikeuttavat siltä osin osattaren niin suosiessa palkintoon. Tarkastamon huolimattomuus voi tietysti tuoda muunkin laisia tuloksia. Jos jota kuta on joskus kohdeltu väärin tässä mielessä, niin kertokaa, lohdutamme sitten. :)
10. iso S28.7.2007 klo 13:25
Sikäli harmittava takaisku että ratkoja ei saa koskaan tietää tulleensa kaltoin kohdelluksi.

Oletetaan että laatija on merkannut vain j-muodon oikeaksi ja ratkoja on käyttänyt v-sanaa. Osatar nostaa juuri tämän ristikon, virallinen valvoja vertaa ratkaisua laatijan oikeaksi ilmoittamaan, huomaa eron ja hylkää ristikon. Osatar nostaa uusia kunnes vastaan tulee j. Palkinto lähtee tälle. Hylätylle ei kukaan kerro että melkein voitit.

Tätä ilmeistä epäkohtaa ei saada kuntoon ellei kaikkia ratkojia kutsuta lehden kustannuksella arvontatilaisuuteen puolustamaan oikeuksiaan :-(
11. tjn28.7.2007 klo 16:48
Tämän päivän ( 28.7.) IS:n pehmiksestä en löydä ollenkaan vastauskirjainta numero 6. Mitenkähän vastaukset tarkistetaan?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *