KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS JUHANNUS

3465. IS Juhannus

Eki21.6.2007 klo 19:07
On toimituksessa oltu vähän liian vauhdikkaalla tuulella. PS-liitteen kolmesta isosta ristikosta sen vaikeimman piti olla KESKIS. Nyt siinä lukee KOVIS. Toimitus on myös mennyt kajoamaan ALKUVUODEN VAIKEIN -brändiin. Ovat keksineet tilalle termin KESKIKESÄN KOVIN. No, se todennäköisesti pitääkin paremmin paikkansa. Minusta Alf on tehnyt parhaan ristikkonsa aikoihin, mutta ei se alkuvuoden vaikein ole. Muutenkin toimituksesta käsin tuli toive keskimäärin helpottaa kovista. Katsotaan mitä tapahtuu.
2. marjaana21.6.2007 klo 20:47
tekevälle sattuu... ;o)

Iloista Juhannusta!
3. Taata21.6.2007 klo 21:11
Täällä kannatetaan koviksien helpottamista, kun ovat niin keinotekoisesti vaikeutettuja, että niihin suotta tuhrautuu ihmisillä aikaa ja tulee vain kärttyisyyttä häiritsemään perhe-
elämää.
4. matts22.6.2007 klo 09:30
Haasteita tarvitaan, kovikset kovisina!
5. Lauri Kultti22.6.2007 klo 19:42
Alfin ristikko on valmis! Ei se tosiaan ihan vaikeinta Alfia ollut. Pari aika varmaa aloituspaikkaa löytyi nopeasti (yhden näistä varmoista jouduin tosin kumittamaan pois!). Lopullinen läpimurto tapahtui tiettyjen konsonanttien avauduttua kuin varkain. Taas kerran siitä mukava laatimus, että pystyi puutarhakeinussa ratkomaan; vain yhtä sanaa piti käydä kirjasta tarkistamassa. Ja taas kerran yksi ratkaisusana odottaa syy-yhteyden valkenemista vihjeeseen (ylhäällä piirrettynä kolme tähteä ja huutomerkki ja -t).
6. Pena23.6.2007 klo 10:51
Ja minä kun jo olin mielissäni kun sain "Koviksen" täyteen tauoilla trukin ohjaamossa! Vaan kovinpa on Heli muuttanna tyyliään kyseisessä Löylyristikossa! d=)
7. Jaska24.6.2007 klo 13:17
LK, syötkö senkin?
8. tonimikael24.6.2007 klo 15:50
J, minkä tähden tuota kysyt? ;)
9. Lauri Kultti24.6.2007 klo 16:27
Jaska:

enpä syö. Ja taisinpa tajuta yhteyden, vaikka aionkin vielä tarkistaa sanakirjasta tuon sanan muodon. (Voipa olla, että tätä Jaskan ja minun kommunikointia ei helpolla tajua, jos ei Simberg ole valmis! :) )
10. arjatuula24.6.2007 klo 20:51
Alfin ristikko täysi :-) Ja juhannus ohi:-(
Tosin minä vain viimeistelin mieheni tehtyä suurimman osan.
Ne jutut joista emme pitäneet olivat piilokirjaimelliset
"theon veljeä esittänyt" , "ex virkamiehiä" ja "makeaa" koska ne joutui tarkistamaan piilokirjaimen osalta.
Eipä ne haittaisi arvontaan osallistumista, mutta sen verran perfektionistin vikaa on ettei keskeneräistä ratkomusta voi noin vain kesken jättää.
Monet Alfin vihjeet taas kerran vetivät suuta hymyyn kun ne aukesivat.
11. Jaska24.6.2007 klo 22:56
Veljen ratkoin ristikon ensimmäisenä, aikaa meni sekunti. Tosin se meni pieleen ja pakotti siirtämään aloituksen ristikon hyvinkin pehmeään päähän. Oikeasta velimiehestä en pitänyt minäkään, mutta se ei johtunut piilokirjaimesta. Saapas aikanaan nähdä, mitä mieltä ovat asiantuntijat pitämättömyydestäni. Ratkonta-aikaa kului vain n. neljännes parin viikon takaisesta Skyttiksestä. Kolme miikka. Olihan se tietysti keskikesän kovin, jos keskikesäksi katsotaan juhannus. Pääkuvalauseet tällä kertaa suurin vaikeus liiemmin säväyttämättä. Yksi loistovihje pelasti koko ristikon arvosanan ysiin.
12. Sensuroitu25.6.2007 klo 09:45
Sensuroitu
13. Ylläpito25.6.2007 klo 09:46
Tähän oli jätetty vastaus Avussa olleeseen Dr Oetkerin mainosristikkoon.
14. iso S25.6.2007 klo 11:47
Ripeästi reagoitu!

Tänä aamuna Iskelmäradion tietokilpailuun (nykyään nimellä Jymypotti) saivat soittaa ne ketkä ovat toipuneet juhannuksen juhlinnasta. Ylläpito olisi noilla näytöillä ollut kelvollinen yrittämään 921 euron nappaamista (lähtöpotti oli 881 euroa ja jokaisesta oikeasta vastauksesta kymmeneen kysymykseen potti kasvaa 4 euroa).

Itselläni ei ollut oikeutta yrittää kun tikanheiton yliannostuksen takia heittokädestä löytyy kaksi kipupistettä, toinen olemattoman hauiksen alaosassa ja toinen olkanivelen alasyrjässä. Juuri sen kummoisempia pisteitä ei tullut tauluunkaan joten turhaa oli sekin kun sai vain vaivat palkakseen.

Keskikesän vaikein osoittautui minulle liian vaikeaksi jo lehtihyllyllä. Liitteitä olisikin ollut kaksi ja se Alfin sisältävä olisi pitänyt ymmärtää ottaa eri pinosta. Huolimattomalla mulkaisulla luulin että siinä oli tv-lehtiä ja tyydyin siihen että lehden sisällä näkyi olevan joku liite. No, tulos nolla, ei rasittunut polla. Sain itseni hillityksi enkä lähtenyt ostamaan uutta lehteä. Se vasta olisi ollut noloa kun olisin kuitenkin mokannut uudelleen :-(
15. airisto1.7.2007 klo 14:39
Kuka tunnustaa laatineensa PS-liitteen "Juhannusjätin", silmiini ei sattunut tietoa tekijästä.
16. Eki1.7.2007 klo 14:45
Mie.
17. RA1.7.2007 klo 20:31
Airisto, kiinnostaisi tietää, että mikä vika siinä ristikossa on? Jotenkin ja jostakin tuli mieleen, ettet tuota laatijanimeä ihan vain pelkästä neutraalista mielenkiinnosta kysy.

Itse en tosin onnistunut lehtipinostani löytämään nimenomaan ""PS-liitteen "Juhannusjättiä"". Mutta silti, oi kerro.
18. airisto2.7.2007 klo 21:21
RA, mistäköhän sellaisia aatoksia on mieleesi siinnyt? ;) Ristikossahan ei ole mitään vikaa, on kaikin puolin "parasta A-luokkaa". Tasapainoiluun liittyvä ratkaisusana vain toi mieleen ko. sanasta täälläkin käydyn keskustelun. Halusin vain tarkistaa ,onko laatija sama kuin sen keskustelun aikaansaanut.
19. Jaska2.7.2007 klo 21:50
Tulipa sotkeuduttua väärän säikeen pauloihin. Pinnistelin kuitenkin irti PuPe 4:stä ja toistan kysymykseni Alfin koviksesta oikealla areenalla: onko etu- ja sukunimen yhteen kirjoittamisesta ratkaisusanaksi laatijoille sääntöä / ohjetta / suositusta? Ehdotonta kieltoahan nähdäkseni ei ole, koska TIMROTH on mennyt läpi keskikesän kovimpaan.
20. Eki2.7.2007 klo 21:59
On helppo sanoa, että on tyytytätön jonkun laatijan johonkin sanaan. On helppo olla joltakin osin tyytymätön johonkin omaan sanaan tai kohtaan.

Paljon vaikeampi on määritellä ne rajat, joiden toisella puolella on hylkääminen ja lähes samalla kohdalla hyväksyntä.

Kyllähän tuo TIMROTH kävi silmääni Alfin laatimusta tutkiessa, mutta pelkästään aikataululliset seikat olisivat tehneet muuttamisen vaikeaksi ja ei tuo tosiaan ole ollut koskaan niin tiukkana ehtona, etteikö voisi käyttää.

Olen yrittänyt haalia ympärilleni laatijoita, joiden peruspäätöksiin voin luottaa tai että voin seisoa niiden takana pahemmin tutisematta. Kyllä muutoksiakin on vaadittu, mutta aika vähän on pahoja ylilyöntejä tai rimanalituksia vuosien varrella tullut vakiolaatijoilta.

Ratkojien suuri joukkohan sen tuomion lopulta langettaa.
21. IiKoo3.7.2007 klo 12:05
Minun mielestäni Timroth sopii ihan hyvin kovisristikkoon, sitäpaitsi kun sai pari risteävää sanaa oikein, se tuli siihen kohtuullisen sujuvasti. Oikeastaan se oli ihan kiva oivallus.

Muuten ihan jees ristikko, eikä tosiaankaan kaikkein pahinta Alfia. vaikka itse onnistuin siinä pari kertaa jumiin jäämäänkin. Vihjeytys jees, mutta sitten se toinen puoli: alor, aasa sekä akaa olivat selkeitä miinuksia ristikon sanastossa. Kaameita ristikkofakkeja.
22. iso S3.7.2007 klo 12:43
Akaa on nyt rehabilitoitu. Sitä ei saa enää syrjiä! Aasa kuuluu mielestäni yleissivistykseen, ainakin kovistasoiseen. Molempia voi mielestäni käyttää omantunnontuskitta, ei tietenkään ylenpalttisesti (kuten ei mitään sanaa). Alor on minustakin fakki vaikka voissa paistaisi.

Pitää olla sellainen erkkivuokila että menee päästämään ties mitä timrotheja läpi. Tähän tyyliin henkilön nimeä esimerkinomaisesti käyttäen eikä välttämättä henkilöä itseään tarkoittaen näkee yhteenkirjoitettuja nimiä muuallakin kuin ristikoissa. Miksi ei siis myös ristikoissa? No ei se minusta kivalta tunnu ja ainakin vihjeestä pitäisi jollakin tavalla näkyä että kyseessä on tällainen yleisnimellistävä käyttö. Koviksessa tämä tosin saattaa helpottaa kun tarkoitus on vaikeuttaa.

Tästä on ollut harvakseltaan puhetta pitemmän aikavälin kuluessa. Mieltäni on vaivannut se että joskus, kauan ennen tämän sivuston perustamista, joku arvovaltaisehko taho otti myönteisen kannan tähän ja muuhunkin rohkeaan sanankäyttöön. Olisikohan tämä tapahtunut Sanasepossa? Oli miten oli, jos minun olisi pitänyt arvailla henkilöä niin olisin veikannut Vuokilaa. Ilmeisesti erehdyin, ottaen huomioon nyt nähdyn kohtuullisen kielteisen kannan joka on sikäli hyvä ja oikea että se on lähellä omaani :-)

Se on mielestäni peruslähtökohta että ristikon sanojen pitää olla kelvollisia perusmuotoisia sanoja. Poikkeustilanteissa nimikin voidaan kirjoittaa yhteen, kuten edellä totesin, joten poikkeustilanteissa niin voi tehdä myös ristikossa. Enimmäkseen tätä pitäisi välttää eikä ainakaan kovin pienellä vastarinnalla saisi tehdä niin pelkästään siksi että laadinta sattuu menemään helpommin läpi sellaisen avulla. Teon täytyy olla vakaasti harkittu tai todellisen pakon sanelema.
23. Jaska3.7.2007 klo 20:24
Kun oikein pinnistän, olen muistavinani joskus nähneeni jossakin taunopalon merkityksessä naistenmies, ensirakastaja. Sen sijaan Tim Roth ei tavalliselle suomalaiselle (tuskin elokuvafriikillekään) ole profiloitunut millään argumentilla yleiskäsitteeksi, timrothiksi. Eihän se tietenkään ollut Alfinkaan peruste, TIMROTH vain sattui sopimaan risteäviin sanoihin. Kun se lisäksi täyttää hyväksyttävän ratkaisusanan kriteerit, niin pulinat pois.

Kyseinen filmi minulta on jäänyt näkemättä, eikä arvostelukaan ole sattunut silmään. Tai olen sen unohtanut. Kirk Douglasin van Goghina muistan hyvinkin, ja siksi tälläsin empimättä Akaan paikalle KIRKin. Sokeana sille käytännölle, että allekkaisista vihjeistä ylempi tarkoittaa vasemmanpuoleista ratkaisusanaa. Kun vielä SIKA (vihjehän olis hämäävästi yksikössä) tuntui sopivan, eikä mopo tullut heti (eikä kohtakaan...) mieleen, oli umpikuja valmis. Vaimo lopulta armahti vihjatessaan, että turhaan sä sitä tunturia kartoista syynäilet...

Monikossa nämä fuusiot eivät ole niinkään harvinaisia, esim. tähän tyyliin: kaiken maailman susankuroset ja muut turhat julkkikset. En kuitenkaan suosittele ristikkoon TURHAKKEITA - SUSANKUROSET, ainakaan ilman kyssäriä!
24. Eki3.7.2007 klo 20:30
Ehkä legendaarisin esimerkki on pekkajoutsin ristikko, jossa pääkuvasta lähti JUKKATAMMI KANSIKUVASSA. Pekalla oli tuolloin tapana aina kirjoittaa nimet yhteen, tämä on vain jäänyt erityisesti mieleen.

Tästä innostuneena lähetin silloin kerran Pekalle postia, jossa saajana oli PEKKAJOUTSI ja sitten osoite normaalisti. Tuo kirje ei koskaan menyt perille ja ne kaksi laadintaa jäivät toteuttamatta (se oli ennen tietokoneaikaa, eivät jääneet talteen).
25. HT3.7.2007 klo 20:51
Muistelenpa minäkin vanhoja. Taisi olla joulukuuta 1965 kun Pekka Joutsin ristikossa tuli ylhäältä alas yhteen pötköön JOHNFITZGERALDKENNEDY. Lehti ei ole jäänyt mieleen mutta sen muistan, että moinen ketjutus oli siihen aikaan normaalia.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *