KESKUSTELUT > RISTIKOT > APU 24/07 SUURRISTIKKO

3459. APU 24/07 Suurristikko

Tapsa III18.6.2007 klo 17:14
Mitähän ihmettä oikeaan alakulmaan tulee ratkaisuksi kun vihje on "TUHERTAMISTA" itse sain "TU?TAUS", siis mikähän tuo piilokirjain on?

Mistähän osoittesta löytyy se hyvä hakukone jossa on ylhäällä aihealueet "YLEISSANAT" ja "NIMET"?
2. Eki18.6.2007 klo 18:26
Kyllä tuohon sopiva sana Nykäsestä näkyy löytyvän. Ihan suoraan ei tuhertamiseksi sanota, mutta voi sen niinkin ymmärtää.

Google ei löydä sanalle kuin pari osumaa.
3. kalkkuna19.6.2007 klo 10:30
Saako auttaa hoo moilasta, vai ei?
4. Eki19.6.2007 klo 10:48
Hoo auttanee Moilasta oikein tuhdisti.
5. iso S19.6.2007 klo 11:21
Kun Googlella hakee kyseistä ratkaisusanaa, se ehdottaa että kenties kuitenkin tarkoitit rahankäyttöön liittyvää sanaa.

Hämärästi muistan että tuollaisesta hakukoneesta on ollut keskustelua ja että itsekin olen sitä kokeillut. Olisikohan niin että se oli silloin mainosmielessä vapaasti käytettävissä ja nyt muuttunut maksulliseksi? Tällainen ainakin löytyy:

www

.

ristisanat

.

net

(osoite piti pätkiä että menee nirsosta systeemistä läpi)

Se kehuu sisältävänsä noin 330000 perusmuotoista sanaa, monikkomuodot mukaanlukien. Käyttäjätunnuksen hinta on 6.30 euroa vuosi, 85 senttiä 3 viikkoa.

Ilmaiseksi pääsee demomielessä hakemaan enintään 4-kirjaimisia sanoja. Luonnollisesti kokeilin sanaa "demo". Ei tuntenut. Sanalla "haku" se antoi nämä: etsintä, etso, hakeminen, hakemus, nouto, ratsaus.

Sikäli tämä ei vastaa tuntomerkkejä ettei jakoa yleissanoihin ja nimiin näytä olevan. Esimerkiksi hakusana suvi antaa sanat/vihjeet 7.6., Ahola, Angervo, kesä, Kiviharju, Linden, Lukkarinen, Miinala, Myllylä, Myllymäki, nuoska, Orko, vari.
6. iso S19.6.2007 klo 11:56
Löytyi! Se maksuton on muuten sama osoite mutta nimi ei ole ristisanat vaan ristikkosanat. Siellä on jako yleissanoihin ja nimiin, mutta nimet ovat otsikolla henkilöt. Siksi Google-haku
yleissanat nimet
ei löytänyt, mutta haku
yleissanat henkilöt
tarjoaa tuota heti ensimmäisenä, tosin kysyen:
Tarkoititko: ylisanat henkilöt

Hakusanoissa voi käyttää jokereita. Ne eivät ole suhteellisen yleisen standardin mukaisia sikäli että yksi tuntematon kirjain merkitään alaviivalla eikä kysärillä. Vapaavalintainen määrä tuntemattomia merkataan asteriskilla mikä onkin melko yleinen tapa.

Alkuperäiseen ongelmaan sieltä ei saa apua. Haku
tu_taus
haukkaa tyhjää.
tu__aus
antaa sanat turnaus ja tuuraus, mutta ei tunne esimerkiksi sanoja tuplaus ja tussaus.

Joissakin tietokilpailuissa tai peleissä erisnimet ovat kiellettyjä. Tämä ei kelpaa sellaiseen tuomariksi, koska vain henkilönnimet ovat erillään. Tietysti sellaiset sanat kuin suvi/Suvi löytyvät molemmilta puolilta. Esimerkiksi maantieteelliset nimet ovat yleissanojen puolella.

Vihjeissä on vähän päällekkäisyyttä: Rooma on entinen valtakunta, ikuinen kaupunki, Italian kaupunki, Italian pääkaupunki ja pääkaupunki. Kas kun ei mainita että se on lisäksi kaupunki! Italian pääkaupungista voisi päätellä ilman erikseen mainitsemista että se on Italian kaupunki ja pääkaupunki.

Ekin toisaalla esittämää väitettä tämä hakukone tukee: sanalle NOTE ei ole olemassa sellaista hyvää vaihtoehtoa jossa tarvitsisi muuttaa vain yksi kirjain. Tämä tuntee sanat Nome ja nota, mutta niitä ei voi pitää hyvinä (tavanomaisella yleissivistyksellä varustetun aloittelevan ratkojan asteikolla mitattuna).
7. iso S19.6.2007 klo 12:14
Haettavan sanan pituuden voi määritellä. Tämän toimintaperiaate yllätti ainakin minut. Mieleen tulee tietenkin että täältä voisi kerätä sanastoa omaan käyttöön asteriski-jokerilla. Kokeilin hakua A* ja rajasin pituuden neljään ettei aivan mahdotonta listaa tulisi. Sain listan

A20 Atiu
Aabel Abel
Aadam Adam
Aahab Ahab
Aahad ahab
Aahas Ahas
aaloe aloe
aaloe mehu
aalto kare
aalto vire
aalto viri
aalto väre
aaltoileva koski juva

Ilmeisesti on niin että vasen puoli on tulkittava vihjeeksi ja oikea puoli ratkaisusanaksi. Hakuehto puree vasempaan puoleen ja pituuden rajaus oikeaan. Ei siis ole keinoa hakea nelikirjaimisia a:lla alkavia sanoja, vaan nelikirjaimisia sanoja joiden vihje alkaa a:lla! Mitähän hyötyä siitä on?

Sanaston vohkimisen tekee työlääksi se että kerralla paljastettavien sana/vihje-parien määrä on rajattu sataan. Haku B* ilman pituusrajausta antaa sata paria, B/basso - Balavat/Assyrian kaupunki.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *