KESKUSTELUT > RISTIKOT > KAKSI PIILOKIRJAINTA PERÄKKÄIN

3445. Kaksi piilokirjainta peräkkäin

Eki11.6.2007 klo 11:28
Huomisen uutisristikon laatimukseen tuli epähuomiossa yhteen sanaan kaksi piilokirjainta peräkkäin.

Eihän tämä mitään, minua vanhemmallekin valtiomiehelle (60-luvulla uransa aloittaneelle) kävi kerran näin, Sanasepon kesäristikon kanssa.

Kyllä minä korjasin sen kohdan. Tuli oikeastaan parempi, kun joutui uudestaan asian äärelle.

Onko tämä niitä sääntöjä, jotka voisi heittää romukoppaan?
2. Jaska11.6.2007 klo 11:50
Ei romukoppaan. Kokonaan kiellettyjä olkoot alku- ja lopputuplapiilot. Välitupla olkoon hätätilanteessa sallittu, jos vain yksi oikea ratkaisusana on mahdollinen. Pannassa olisi esim. vihje MIES, jos ratkaisusanaksi on tarjolla O - - O, siis joko Otto, Ohto tai Otso. Sen sijaan vihje KAPELLIMESTARI KAMU olisi hyväksyttävä, koska muistaakseni muita ratkaisusanoja ei ole tarjolla kuin OKKO.
3. Jaska11.6.2007 klo 11:51
P.S. Okkokin tietysti miehenä kielletty!
4. iso S11.6.2007 klo 12:23
Kyllä ristikon idea ja viehätys on juuri siinä että sanat ovat ristissä. Piilokirjainten osuus per sana täytyy pitää kurissa eikä peräkkäisiä piiloja periaatteessa pitäisi sallia.

Toisaalta mikään sääntö ei saa olla itsetarkoitus eikä halvaannuttava. Voisi kuvitella että jossain patologisessa tilanteessa tuplapiilolla saavutettaisiin jotain kiistämättömän loistokasta ja silloin olisi hyvä nöyrtyä joustamaan.

Yleensä tuohon tilanteeseen päädytään kai juuri noin: tuplapiilo syntyy epähuomiossa ja siinä vaiheessa kun epä poistuu ja huomio jää, deadline painaa päälle. Silloin on kaksi vaihtoehtoa: tuplapiilollinen ristikko tai ei ristikkoa. Kannatan silloim julkaisemista ja häpeän nielemistä. Tekevälle sattuu ja aika parantaa haavat (populus tremula, vapaasti suomentaen värisevä poppeli).

Itselleni on sattunut vastaava lipsaus vaikka laadintamääräni ovat ekimetrisellä asteikolla siellä seitsemännessä desimaalissa. Muistaakseni virhe huomattiin vasta kalkkiviivoilla ja ristikko painettiin. Muistikuvan epävarmuus osoittaa että noinkin kolossaalisesta mokasta voi toipua muutamassa vuodessa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *