KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 12.5.

3406. IS KOVIS 12.5.

RA12.5.2007 klo 18:04
No niin. Kämäräisen Karin debyytti IS-Koviksissa tuli koetuksi.

Helppo, mutta silti mukava ratkottava. Aina (onneksi!) vähän sai hakea oikeaa ratkaisusanaa niin, ettei ratkonta sentään ihan läpikirjoitusta ollut.

Vihjetyyppiä
- - H - - - - (6)
- - - - - E (5)
oli näiden kahden lisäksi pari muutakin. Itse en oikein osaa nauttia, mutta tiedän, että monet ratkojat "rakastavat" tällaista.

Muuten tosi hyvää perusvihjeitystä, josta on aika vaikea nostaa yksittäisiä helmiä. Mutta eipä mikään pläähätyttänytkään.

[No, PUOLITUTTU SODASTA! (5) ja LASTEN SUIHIN! (4) ehkä vähän.]

[No, OTETTAVIA (4) oli kyllä aika hyvä! :-)]
2. IiKoo14.5.2007 klo 12:30
Joo, onhan se aina kivaa, kun tulee välillä uusia tekijöitä, samalla myös erilaisia vihjeytyksiä. Muttei tuolla ristikolla mitään tekemistä minkään koviksen kanssa ollut. Joku keskis korkeintaan tuo oli.
3. Marianna14.5.2007 klo 15:53
Ihan kiva keskis, ja tulipa opittua uusi vanha sana. Enpä sitä ennen tuntenutkaan muuna kuin muuminpuolikkaana.
4. Libero14.5.2007 klo 23:11
Oli jämptisti kahden pallon ja plussan ristikko, joka vaati niin sanottua jakamatonta huomiota. Koetin ensin seurata samalla viisuja ja jääkiekkoa puolella teholla ja ratkoa puolella teholla, mutta mainitunlaisessa taustametakassa tehot eivät lopulta riittäneet mihinkään.

Olen miltei jäävi sanomaan Kari Kämäräisen ristikoista mitään, koska laatijan ajattelutapa, toteutustapa ja huumori ovat kolahtaneet ilmeisen peruuttamattomasti. Tässäkin ristikossa pääkuva lupaavine ratkaisulauseineen synnytti hyväntuulisen ilmapiirin, jossa kelpasi oleilla. Parhaat vihjeet olivat piirrosvihjeitä, kuten sarvipää sitaateissa, kaksi herraa alavasemmalla, heistä oikealla oleva laiva ja kahden vaakaruudun vihje alaoikealla. Muun muassa nämä olivat minusta enemmän kuin perushyvää perusvihjeitystä.

Ristikossa oli sopivasti monitulkintaisia aineksia. Helmakaistale onnistui teettämään jonkin verran puhdetöitä, kun tälläsin omia vastaussanojani niinkin moneen vihjeeseen kuin PUOLITUTTU SODASTA!, PISTEIN, LASTEN SUIHIN!, OKEI SITTEN! ja STOP!. Minulle ei ensimmäiseksi juolahtanut mieleen myöskään piirroskynttilään liittynyt sana.

Vihje VOIVAT TUNTEETKIN saattoi hieman ymmälle. Eräänlaisessa tunneilmaisussa voi kyllä tapahtua juuri sitä, mitä ratkaisusana kuvaa, mutta eivät kai tunteet sinänsä - - -? Yhtä vihjettä en ole osannut yhdistää vastaussanaan, mutta eiköhän se taas odottaessa valkene.
5. RA14.5.2007 klo 23:12
Taidanpa arvata, mitä sanaa tarkoitat, Marianna. Tuttu ja merkitykseltään selvä sana, mutta todella harvoin (ristikoissa) käytetty. Hyvä, kun nyt tässä.
6. Pena15.5.2007 klo 12:13
Hyväpä hyvä, oikein hyvä.

Mie tuota sottailin että mikä on Mariannan tarkoittama sana. Muumit kun ei mulle oo kovin tuttuja juttuja.

Onneksi "länsisuomalainen" Aikku löysi sen sanan joka "itäsuomalaisen" Penan mielestä on ihan "jokapäiväinen"!

Enemmän ihmettelin vihjettä "lukee takaapäin lehteä".

Kaiken kaikkiaan on mukavaa kun Kämy on alkant laatia Koviksiakin! d=)
7. Marianna15.5.2007 klo 12:59
Minä taas ihmettelen sanaa, joka tulee pystyyn "lukee takaapäin lehteä" viimeiseen kirjaimeen. Piilokirjainkin vielä.
8. RA15.5.2007 klo 13:50
Marianna, ei siinä ole piilokirjainta. Mitäköhän tarkoitat?
9. Jaska15.5.2007 klo 17:50
Marianna tarkoittaa sanaa, jonka kuvavihjeessä on kaksi nuolta ja yhdysviiva. Sanassa on siis piilokirjain. Marianna ehkä oudoksuu sanaa samasta syytä kuin minäkin. Vihje + ratkaisusana ei näet ole yhdyssana. Olisihan tähän ollut tarjolla korrektejakin (??) kuvavihjeitä...
10. RA15.5.2007 klo 17:58
OK. Siis pystyyn tuleva sana tuon LUKEE... -vihjeen e n s i m m ä i s e n kirjaimen kohdalla.

Ei minusta iso virhe ole, jos tuon sanan yhteen kirjoittaa (yhteenkirjoittaa). Liekö edes virhe ollenkaan. Ainakin tuon ratkaisusanan tekemä TEKO on yhdyssana.
11. Marianna15.5.2007 klo 22:05
Eikös takaapäin lukien ensimmäinen olekin viimeinen?
Itse asiassa en tajunnut kuvaa ja ajattelin ihan väärää piilokirjainta, tyyliin "löylynlyömä" tai "pakkasenpurema". On se visuaalinen hahmottaminen vähän heikkoa ...
12. RA15.5.2007 klo 22:37
Sopinee, että toimin yhteen vetäjänä (yhteenvetäjänä):

Siis kyseessä on vasemmalla ylhäällä oleva (pääkuvan vieressä) oleva ensimmäinen vihje ja siitä pystyyn tuleva ratkaisusana. Vihjeessä on kaksi nuolta vastakkain ja viiva.

Suurin piirtein näin -><- -
13. Libero16.5.2007 klo 00:06
Nuolten vieressä oleva pitkä viiva ei kaiketi ole yhdysmerkki. Vihjeessä oleva ajatusviiva ilmaisee sen, että nuolista tulevaa sanaa seuraa siihen ajatuksellisesti sopiva jatkosana, joka ei kuitenkaan ole yhdyssanan jälkiosa. Sitä vastoin oikeassa yläreunassa olevan pommin vieressä ja kahdessa muussa vihjeessä on yhdysmerkki.

Näin sen näin. Olen ehkä nähnyt väärin, mutta "näkemiseni" ainakin helpotti ratkontaa: oli vain yksi mahdollinen piilokirjain. :) Onpa jännää nähdä aikanaan oikea ratkaisu.
14. RA16.5.2007 klo 19:34
Onko se nyt ihan varmaa, että ko. vihje + ratkaisusanan yhteen kirjoittaminen (yhteenkirjoittaminen) on ehdottomasti kieliopillisesti väärin?

Siis että ollakseen oikein, tuo vihjeelle on löydyttävä joku muu tulkinta kuin sen ymmärtäminen perinteisenä yhdyssanavihjeenä, jossa viivalla osoitetaan ratkojalle, että "hae yhdyssanan loppuosa"?
15. qwer16.5.2007 klo 21:10
Meni väärään osioon edellinen. Aika kun rientää
16. Marianna16.5.2007 klo 21:38
On se yhdyssanana sen verran väärin, etteivät sanakirjat - edes Nykänen - sitä tunne.
17. RA16.5.2007 klo 22:19
Eivätpä sanakirjat tunne lukuisia muitakaan yhdyssanoja. Vieläkin tekisi mieli tingata, että minusta se on oikein.

Mutta lienee parasta odottaa lauantaita, jolloin asioista saa puhua niiden "oikeilla nimillä"? :-)

Itselleni tulee mieleen, että eri ratkojilla on nyt eri sana kuin itselläni kuvaamaan sitä nuolipiirrosta ja -siis- samalla haetun yhdyssanan alkuosaa.
18. tonimikael16.5.2007 klo 23:01
qwer tuolla toisessa säikeessä valitteli(?), että oli oikeesti kolmipallonen ja pelikaaneissa kämyn ristikot on helppoa kauraa. Samaa voisin sanoa minä. En nyt kolmipalloiseksi ole sitä tuomitsemassa, mutta selvästi hankalampaa kookoota kuin tavallisesti. Ehkä mulla olikin jo valmiiksi asennevamma, kun ajattelin, että kaksplussa karik tarjolla ja kun samalla mieleen muistuu miten (naurettavan;)) helppoja kakspuolosia hällä on ollut pelikaaneissa, niin sehän saikin pitkälän pojan äkkiä hidaskätiseksi ja nöyräksi. Mutta sehän ei ole ollenkaan huono asia. :)
19. tonimikael16.5.2007 klo 23:03
Tuohon tyttöjen yhdyssana-vaiko-ei-asiaan minä sanoisin (olen joskus tuota asiaa kysellyt kielitoimiston puhelinneidiltä), että ei ole yhdyssana. Syyn kerron myöhemmin. :)
20. RA16.5.2007 klo 23:50
Tyttöjen yhdyssana-vaiko-ei-asiaan?

Tarkoitatko, toni, Jaskan, Mariannan, Liberon ja minun pohtimaa kohtaa?
21. IiKoo18.5.2007 klo 13:38
Minusta taas ristikko oli kaukana kolmepalloisesta. Harvoin olen kovista nopeammin ratkaissut kuin tuo ratkesi. Voihan se jotain hämätä, kun ei olekaan joku tutuista laatijoista laatinut sitä. Olen tainut joskus aiemminkin mainita, että enemmän saisi vaativuutta ristikoihin, kun ilmoittaisi laatijan vasta seuraavassa lehdessä.
22. tonimikael18.5.2007 klo 15:35
Niin joo oli siinä Jaskakin. Siksi sekosin, kun Jaska ei puhunut omalla äänellään. ;)
23. tonimikael18.5.2007 klo 15:38
RA:
"Vihjetyyppiä
- - H - - - - (6)
- - - - - E (5)
oli näiden kahden lisäksi pari muutakin. Itse en oikein osaa nauttia, mutta tiedän, että monet ratkojat "rakastavat" tällaista."

No, pientä gallupia. KUKA rakastaa ja kuka ei?
Minä en ainakaan. Voisin jopa omasta puolestani sanoa, että tylsempää vihjetyyppiä saa hakea. Ehkä se "jostakin mieleen?"-vihjetyyppi pärjää tylsyydessään. Tai ehkei sittenkään. :)
24. tonimikael18.5.2007 klo 15:39
Vielä tuohon äskeiseen, että kyllä minä noista hirsipuuvihjeistä hyvin käytettyinä todellakin tykkään, mutta juuri núo kaksi esimerkkiä ovat niitä tylsiä.
25. RA18.5.2007 klo 16:33
toni,
en minä tarkkaan tiedä, kuka tuosta vihjetyypistä tykkää. Ilmoittautukoot gallupisi myötä.

Muistelen vain muutaman kertoneen ja tällä saitillakin joidenkin kirjoittaneen **hyvin myönteiseen sävyyn**, kuinka tuo vihjetyyppi on vähän kuin yhtälöä ratkaisi!

JOS vielä tylsempää vihjetyyppiä aletaan hakea, niin oma ehdotukseni on kyllä mallia: NAINEN MYÖS ILMAN TOKAA / NAINEN ILMAN TOKAAKIN. Kas, kun ei NAINEN MYÖS ILMAN KOLAA. [LEEA]
26. Jaska18.5.2007 klo 17:01
Tonin nimikeksintö hirsipuuvihje on parempi kuin useimmat niistä. Jos pitää vastata vain joko kyllä tai ei, niin en pidä. Useimmiten niihin olisi tarjolla paljon parempia (kovis)vihjeitä. Poikkeuksia on, etenkin kun (banaalille) ratkaisusanalle on vaikeaa keksiä nokkelampaakaan vihjettä. KK:n ristikossa pidin vihjeestä ---- T----!, jonka onnistuin oivaltamaan vain yhdellä apukirjaimella.
27. RA18.5.2007 klo 17:17
Tottahan sen varmaan kaikki ymmärtävät, että usein ristikkoon tulevalle (tilke)sanalle on vaikea keksiä aina vain uutta ja uutta supervihjettä.

En itsekään kirjoittele tässä siinä mielessä laatijoita moittiakseni, vaan vain siksi, että oivalluksen ja vihjearvonsa kannalta jotkut vihjetyypit nyt kerta kaikkiaan tuntuvat tylsiltä (minusta). Tuontyyppiset vihjeet eivät oikeastaan edes vaikeuta oivaltamista, vaan oman oivalluksen toivossa aina mieluummin tartun muihin vihjeisiin ensin. Nuo vain olla möllöttävät auki, kunnes jotakin saa toiseen suuntaan.
28. RA19.5.2007 klo 13:34
No, nyt on aika palata "yhdyssana vai ei" -keskusteluun;

Vihje oli siis kaksi nuolta vastakkain ja niiden kärkien kohdalla oleva viiva. Tulkitsin sanaksi VASTAANPANEVA, josta viivan vuoksi ratkaisusanaksi PANEVA.

Ainakin Pesosessa on yhdyssana VASTAANPANO, joten siitä ajattelin, ettei liene virhe tehdä siitä adjektiivi VASTAANPANEVA?
29. RA19.5.2007 klo 16:11
Korjaan: ... ettei liene virhe tehdä siitä adjektiivintapainen VASTAANPANEVA.

Selailin tuossa viime aikoina ratkomiani ristikoita ja nimenomaan sillä silmällä, että kuinka tuota VIIVAA on käytetty.

Osa vihjeistä, joissa on viiva, näyttäisi olevan yhdyssanoja. Esim. KITA - => RISAT

Osassa vihjeistä viiva näyttäisi olevan ilmaisemassa muuta sanallista yhteyttä tai "sanaliiton" toista osaa. Esim. - AHMA => TEAM. Tästä Libero yllä kirjoitti ja käyttä sanaa ajatusviiva / ajatuksellinen yhteys.

Samassakin ristikossa näyttäisi täsmälleen samanlainen viiva tarkoittavan jompaa kumpaa. Hyväkö näin?
30. Libero21.5.2007 klo 14:32
Oma ratkaisusanani oli samoin PANEVA, mutta tulkitsin vastakkaisten nuolten tarkoittavan YHTEEN-sanaa. Esimerkiksi yhteen kirjoitettavat sanat on oikein kirjoittaa juuri näin: yhteen kirjoitettavat.

Koska partisiippi ja sitä edeltävä määrite muodostavat yleensä sanaliiton (yhteen paneva, vastaan paneva), yhteenpaneva ja vastaanpaneva ovat kirjoitusasultaan virheellisiä. Kyseiset sanat eivät myöskään ole siinä määrin vakiintuneita ilmauksia, että ne vakiintuneisuuttaan muodostaisivat yhdyssanan.

Ymmärrän niin, että yhteenpaneva ja vastaanpaneva perustuisivat sellaisiin suomen kielelle vieraisiin verbeihin kuin yhteenpanna ja vastaanpanna. Vaikka erilaisia yhdysverbejä on suomeenkin ilmaantunut, niin eivät ne järjestään kovin käyttökelpoisilta kuulosta. Niinpä suomen kielen ominaislaatuun kuuluvat edelleen panna yhteen ja panna vastaan. Yhteen paneva yhdistää ja vastaan paneva vastustaa.

Ryhtyessään (15.5.2007 klo 22.37) vetämään säikeeseen kirjoitettuja ajatuksia yhteen RA toimi yhteenvetäjänä ja teki yhteenvedon, koska verbin teon- ja tekijännimijohdokset ja niitä edeltävät määritteet muodostavat yleensä yhdyssanan. Jo on kamala virke! RA siis tiivisti sanomisemme. :)

Tehostaakseni kielen kuulostelemista ja makustelemista käytin apuna muun muassa Kielosta, Pirkko Leinon kirjaa "Hyvää suomea" ja Kotuksen verkkokielioppia.

- - -

Sitten toiseen asiaan. Nuolten vieressä oleva viiva on mielestäni selvästi ajatusviiva, kun taas piirrospommin edessä ja piirrostähden jäljessä on selvästi yhdysviiva.

Myös vihjeessä, jossa viiva ja plusmerkki ovat rinnakkain, plussan edessä on yhdysviiva, koska se on selvästi lyhyempi kuin plusmerkin poikkiviiva. Sitä en tyylillisistä syistä menisi vertailemaan muihin vihjeisiin. Tähän vihjeeseen sopisi kakkosvaihtoehdoksi ajatusviivatulkinta, mutta minusta se olisi heiveröinen: vihjeestä ja ratkaisusanasta syntyisi arkikielinen yhdistelmä kaks plus eli suunnilleen 2+. Sitä vastoin yhdysviivatulkinta tuottaa hyvän yhdyssanan eli lehtinimen Kaksplus.

Tiivistän vielä. Kari K.:n ristikko on todella hyvä näin.
31. RA21.5.2007 klo 15:18
Kiitos, yhteen paneva Libero!

Yhteen kirjoittava ei siis ole oikein kirjoittava.

Nimim. Ei enää vastaan paneva. :-)
32. Jaska21.5.2007 klo 23:54
Lajissaan helppona koviksena (olisi voinut nimetä reilusti keskikseksikin ja jättää plussan pois) melkein kympin suoritus. KK:n Pelikaaneista tuttu persoonallinen tyyli virkistävine kuvituksineen sai toivottavasti ansaitsemansa huomion myös Plusin täyskolmipalloisia kaihtavilta ratkojilta. Miinus tulee vihjeestä LUKEE TAKAAPÄIN LEHTEÄ. Ethel takaapäin luettuna on kyllä 5/6 lehteä, mutta lehte on käsittääkseni epäsana. Näin ollen katson, että jopa täysin suora vihje, esim. BARRYMORE, olisi ollut parempi. Kovempiakin korrekteja olisi tietysti ollut tarjolla. Näköjään Sanaris ei tätä kuitenkaan raakattavana virheenä pitänyt, kun kerran päästi läpi.
33. iso S22.5.2007 klo 08:45
Minusta ei haittaa jos ratkaisusana on takaperin epäsana, ei edes silloin kun tätä takaperoisuutta käytetään vihjeessä. Saahan vihjeessä hyödyntää muutakin näennäisesti sääntöjenvastaista, kuten taivutusmuotoja. Esimerkiksi syyhytautina => kapina. Oleellista on että ratkaisusana ei ole epäsana.

Ihan muista syistä en tykkää tuosta vihjeestä. Se on toisaalta lässähtävä kyn ratkaisu on vihjeessä kirjain kirjaimelta näkyvissä, vaikkakin takaperin, toisaalta epämääräinen - miksi juuri Ethel lukisi lehteä takaapäin, miksei yhtä hyvin Lionel (toinen Barrymore) tai Rose (toinen Kennedy). Nuo esimerkit eivät tietenkään sovi pituuseron vuoksi mutta ymmärtänette yskän, köh köh.

Lukemisen mainitseminen on jotenkin turhaa tai väärin muotoiltu jos tarkoitus komentaa lukemaan takaperin. Visaiseen tai puolivisaiseen Barrymore olisi sikäli huono vihje että se on pelkkä tietokilpailuvihje. Helppo niille jotka tietävät ja mahdoton muille (ellei googleta, mikä on tylsää, paitsi jos tykkää sellaisesta ratkomisesta).

Miten olisi yhdistelmä: Barrymore, takaapäin lehteä? Se voisi antaa tietäjille vahvistuksen että ollaan oikeassa Barrymoressa ja jonkinlaisen mahdollisuuden arvata niille ketkä eivät tiedä. Enpä osaa sanoa olisiko tämäkään hyvä. Sen osaan sanoa että vihjeiden tekeminen ei ole helppoa. Koskaan ei voi saada kaikkia tyytyväiseksi vaikka kuinka hieroisi älynystyröitään ja sivelisi hunajaa päälle (vihjeen, ei nystyröiden).
34. Jaska22.5.2007 klo 11:58
Suht. mittavan ratkontakokemukseni ansiosta minullekin on valjennut, että useimmat ratkaisusanat ovat epäsanoja takaa luettuina. Tämä muuksi muuttumattoman tosiasian kanssa olen oppinut elämään ahdistumatta. Pieni osa ratkaisusanoista tarkoittaa jotain myös nurinkurisesti. Ne suovat mahdollisuuden näppärillekin vihjeille. Esim. KK:n ristikossa KUNNIOITETTU - ALLAH. Vihjeeseen voisi lisätä TUHOAA TAKAA. Koviksessa vihjeenä voisi olla pelkästään tämä lisäys. Minusta epäsana vesittää idean. TAISTELUSTA TUTTU - ALAMO. Jos vihje kuuluisi TAKAA OMALAATUISTA, se edustaisi samaa koulukuntaa kuin ko. Ethel-vihje. Olisi tosin vähemmän huono. Olisiko se jonkun mielestä kaikin puolin hyvä vihje?
Tietenkin kaikki henkilöiden nimet ovat sellaisenaan joko tuttuja tai vieraita. Jos nimi on outo, ei mikään kikkailu sitä tutuksi tee. Niinpä Ethelille sopiva "tietokilpailuvihje" koviksessa olisi esim. GIBB + KENNETH!
35. tonimikael22.5.2007 klo 12:35
Minun mielestäni on epäloogista sanoa, että ETHEL on TAKAAPÄIN LEHTEÄ. Ei ole, kun se on TAKAAPÄIN KOKO LEHTE.

Oikeampi vihje olisi tuota harhautustyyliä hyväksi käyttäen esim. SAADAAN LEHTEÄ KÄÄNTÄMÄLLÄ.
36. Libero22.5.2007 klo 12:48
Lehte ei ole epäsana sen enempää kuin Ethelkään. Lehte on virolainen etunimi.
37. iso S22.5.2007 klo 13:16
Takaa omalaatuista on yhdeltä kantilta katsottuna samaa koulukuntaa kuin Ethel-vihje mutta toiselta ei. Takaapäin omalaatuista olisi selkeämmin samaa tyyliä. Pelkkä "takaa" voidaan tulkita verbiksi, jolloin se lisää harhautumisen mahdollisuuksia. Minusta tämä ei ole kaikin puolin hyvä vihje enkä pidä sitä vähemmän huonona kuin Ethel-vihje.

Saattaa olla vaikea keksiä sellaista "takaapäin jotakin" -vihjettä jota pitäisin ilahduttavana, olipa ratkaisusana takaperin epäsana tai ei, jos ratkaisusana on sama kuin vihjeessä mainitun alkuosa takaperin.

Esimerkiksi takaapäin suutelevaa => etuus ei muutu hyväksi sen vuoksi että suute ei ole epäsana. Muuten tässä esimerkissä on tiettyä karua huumoria. Huono johtaja voi pitää etuutena sitä että alaisena on joku pepunnuolija. Valitettavasti tämä tulkinta ei sijamuodon vuoksi ihan toimi.

Kikkailu ei tee nimeä tutuksi, mutta kikan hoksaava voi ratkaista itselleen tuntemattoman nimen. Ethel Barrymore -tapauksessa oletin että vähintään etunimi on sellaisenaan tuttu tai ainakin tuntuu uskottavalta ja mahdolliselta vaikka ei tuntisikaan kyseistä henkilöä tai muistaisi suoralta kädeltä yhtään Ethel-nimistä. Jos vihjeessä on piilosanamaisesti suora ja kiero osa niin kumman tahansa avulla ratkaistun nimen voi sen jälkeen halutessaan tarkistaa.

Gibb + Kenneth => Ethel sisältää ilmeisesti sekä tietokilpailumaisuutta että kikkailua. Minulle tämä on korkeampaa matematiikkaa, en pääse tuosta jyvälle.

E. Gibbin 1800-luvulla maalaama "The young ferret carrier" myytiin 1992 maineikkaassa Sotheby's-huutokaupassa tuntemattomaan hintaan. Tästä saataisiin E mutta vielä pitäisi löytää Kenneth jonka sukunimi on Thel tai Thel jonka sukunimi on Kenneth.

Kennethin lopussa on Ethelin alku mutta on vaikea kuvitella sellaista Gibbiä joka yhteenlaskun tuloksena häivyttäisi alkuosan Kenn ja lisäisi loppuun puuttuvat kirjaimet el.

Tällä välin tulleissa tonimikaelin ja Liberon kommentit ovat perällisiä (perättömän vastakohta).
38. iso S22.5.2007 klo 13:19
Suomen väestötietojärjestelmään on merkitty 2 Lehteä. Molempien syntymävuosi osuu väliin 1940-59 joten kyseessä eivät todennäköisesti ole ne kuuluisat Kuolleet Lehdet.
39. RA22.5.2007 klo 16:06
Jaskan Gibb + Kenneth => Ethel ei kyllä sytytä yhtään lamppua. Ehkä Jaska paljastaa? Heti kun ehkä "Snowster II:n" vihjeitykseltään ehtii!

En älynnyt mitään vikaa tuossa Karin alkuperäisessä vihjeessä LUKEE TAKAAPÄIN LEHTEÄ; LUKEE vihjaa siihen, että jonkun sortin subjektia tai nimisanaa haetaan. TAKAAPÄIN vihjaa siihen, kuinka sen sanan löytää. Helpohko, selkeä ja yksinkertainen vihje.

Kuten mm. iso S jo kirjoitti, vihjeiden sanat voivat olla epäsanoja. Ratkaisusanat eivät. Eikähän tuossa vihjeessä edes ollut mitään epäsanoja.
40. [ra]22.5.2007 klo 16:38
[Korjaan taas:
... heti kun Snowtseri II:n vihjeitykseltään ehtii.
Tuollaisia epäsanoja on niin kauhean vaikea muistaa! ;-)]
41. Jaska22.5.2007 klo 17:00
Kiitokset Liberolle, joka herrasmiehenä tyytyi vain oikaisemaan virheeni antamatta siitä ansaittua sapiskaa. No, minä kyllä ruoskin armotta itse itseäni, Lehte Googlessa 1 480 000 osumaa! Olisi tietysti pitänyt tsekata. Lienee KK:llekin uusi tieto, muutenhan vihje olisi todennäköisestri kuulunut: LUKEE PÄEVAMEESTÄ TAKAA? Pamppailevin sydämin googletin myös OMALAn: Googlesta 71 000 raipaniskua! Lieköhän epäsanoja lainkaan olemassa, no ehkä öppröt.

BARRY Gibb on Bee Gees yhtyeen keulahahmo ja musisoi ynnä julkimoi kaiketi edelleen, Googlessa 1 020 000 osumaa. Kenneth MORE oli englantilainen elokuvanäyttelijä, jonka leffoja jokainen varttunut suomalainenkin elokuvafani on taatusti nähnyt. Moren valovoimainen tähti, joskaan ei absoluuttisesti kirkkaimpaan sankari/ensirakastajaluokkaan kuuluva, tuikki vakaasti kuutena vuosikymmenenä (1930-80). Siitä hyvästä Googlessa 45 200 000 osumaa! Barry Gibb ja Kenneth More löytyvät (tietysti) myös teoksesta MMM Sanarisitikot. RA ja iso S menkööt siis itseensä, kun eivät tsekanneet herroja sieltä, vaikka kirja epäilemättä on heidänkin hyllyssään kunniapaikalla...
42. RA22.5.2007 klo 17:22
Olen luultavasti ääliö (ja olenKIN), mutta en kyllä vieläkään ymmärrä, kuinka vihjeestä Gibb + Kenneth päästään ratkaisusanaan ETHEL.

Rautalankaa, kiitos!
43. iso S22.5.2007 klo 17:28
Nyt jaskalta lähtee viimeisetkin selkänahat, voi olla ettei piisaakaan ja pitää lainata mahapuolelta. Öppröt saattaa olla epäsana (paitsi nirepakat), ei siinä mitään aihetta ruoskan viuhuttamiseen, mutta jos väittää Liberoa herrasmieheksi niin taitaa mennä kirves oman kiveksen puolelle :-(

Aha, että sellainen Ethel. Mielestäni Gibb + Kenneth tuottaa vasta Barrymoren ja Etheliin hyppääminen on ylimääräinen askel joka pitäisi jollakin tavalla merkitä. No, olihan siellä minimivaatimukset niukasti täyttävä huutomerkki joten otan oman tyhmyyteni piikkiin kun en tajunnut. Sitaatit olisi minusta parempi. Minusta selkeää merkintätapaa olisi se että Barry + Kenneth hakisi jotain duoa jonka nämä kaksi muodostavat ja huutomerkki tarkoittaisi että nämä kaksi yllättäen yhdistetään sukunimeksi vaikka herroilla ei sellaisenaan ole mitään tekemistä keskenään.

Puhtaat paperit annettuani, mutta vauhtiin päästyäni annan kärjistetyn esimerkin. Jos sallitaan ylimääräinen merkitsemätön askel niin miksi rajoittua yhteen? Miksei voisi olla

Barry + Kenneth => peruna

Miettikääpä hetki ja jos ette keksi niin lukekaa eteenpäin. Minä selitän kun itse keksin.
Barry + Kenneth => Barrymore.
Barrymore => Ethel Barrymore
Ethel => Ethel Kennedy
Kennedy => John (F.) Kennedy
John => John Lennon
Lennon => Eeva Lennon (Lontoon kirjeenvaihtaja)
Eeva => Eeva Kilpi
Kilpi => Maana Kilpi (kääntäjä)
Maana => Peruna

Tämähän selvää pässinlihaa :-)
44. Jaska22.5.2007 klo 17:31
Ethel Barrymore. Vihje Gibb + Kenneth, pitää siis mennä etunimen ja sukunimen kautta. Epäsuora vihjaaminen on tavallista koviksissa. Siksi ehdotinkin sitä huom. KOVISvihjeeksi 11.58. Eri juttu, olisiko se liiankin kova 2+ rankattuun ristikkoon, ehkäpä.
45. RA22.5.2007 klo 17:31
Ahaa, peruutan vaatimukseni rautalangasta. Se olikin tuollainen...
46. RA22.5.2007 klo 17:37
... ihan "ufo-vihje";

Jos lähtökohta on noinkin (yleisesti) outo nimi kuin Ethel Barrymore, niin ei minusta kyllä tuollaista vihjeitystä, kuten esim. Gibb + Kenneth, pelasta edes se selitys, että "tämähän on kovis".
47. Jaska22.5.2007 klo 18:07
Niin se naisen mieli muuttuu...
48. RA22.5.2007 klo 18:12
Juu, kyllä "jaskoistakin" ihminen voi oppia.
49. Libero22.5.2007 klo 19:56
Jaska 22.5.2007 klo 17.00:

Jo ristikkoa ratkoessani uumoilin, ettei se LEHTE ihan sattumalta ole kuvioissa mukana. Pidin sanaa niin hienona, että pidin myös itsestään selvänä, että se merkitsee jotakin. Uteliaisuuttani etsin ja löysin Lehtelle yhdet kasvot, mutta en puoltatoista miljoonaa osumaa, vaikka monta virolaista Lehteä löysinkin.

Lehte Hainsalu on tarttolainen runoilija sekä proosa- ja lastenkirjailija, joka on syntynyt vuonna 1938 ja vaikuttaa edelleen Viron kulttuurielämässä. Hänestä on ollut juttua Postimees-lehdessä muun muassa vuoden 2004 joulukuussa ja Eesti Naine -lehdessä tämän vuoden maaliskuussa.

Lehte Hainsalu, kymmenen lapsenlapsen isoäiti, on kuvassa vallan hurmaava. Koetan, jos osaan liittää sen oheen. Mikäli epäonnistun, niin antakee etu- ja takakäteen anteeksi!

Tämä nyanssi ei ole maailman tärkein, mutta kun Ethel Barrymorekin on tuttu, niin miksei siinä samalla mene tällainen virolainen kulttuuripersoona. :)

http://www.luts.ee/test/index.php?option=com_conte nt&task=view&id=592&Itemid=166
50. RA22.5.2007 klo 21:13
On kyllä todella kaunista hakua Liberolta!

Jotenkin kuitenkin veikkaan, että ristikon laatija Kari ajatteli koko asian paljon yksinkertaisemmin. Ja ETHEL oli mukana ihan vain ETHELinä.
51. Jaska22.5.2007 klo 21:18
Kiitos Libero, että sain toivottavasti vakuuttavaa taustatukea "noinkin (yleisesti) oudon nimen" kuin Ethel Barrymoren (Google 297 000 osumaa) kuulumisesta varttuneemman polven tietämyksen piiriin. Täytyy alistua siihen, että nuoremmalle polvelle nimi on RAn kommentista päätellen vieras. Se ei hievauta sitä vankkumatonta käsitystäni (ja monen asiantuntijankin), että hän kuuluu maailman kaikkien aikojen näyttelijättärien top teniin. Kuuluisan näyttelijäsuvun googlettain tunnetuimman edustajan Drew Barrymoren (1 750 000) taidoista ei voi edes puhua samana päivänä (pahus, puhuinpa kuitenkin!). Minulle Ethel jäi loppuiäkseni mieleen Robert Siodmakin Kierreportaista (1946), joka on muuten kaikkien aikojen paras thrilleri. Toki Hitchcockista voi sentään puhua samana päivänä...

No niin, hyväksyn mielipiteen vihjeen Gibb + Kenneth kehnoudesta nykypäivän koviksessa. Intän kuitenkin, että vihjeistystapa on sinänsä kelvollinen kovikseen. Esim. SAKU + ANITTA! = PAULA ei tuottaisi monelle keskiksiinkään keskittyvälle vaikeuksia.
52. Marianna22.5.2007 klo 21:24
Tämä samainen nimi jo aiemmin ärsytti vastaksena vihjeeseen
53. (karkasi)22.5.2007 klo 21:25
PRESIDENTIN KÄLY
54. RA22.5.2007 klo 21:33
SAKU + ANITTA! = PAULA tuottaa parasta aikaa täällä vaikeuksia. Kovikset kyllä ratkeavat suht. nopeasti. ;-)
55. Jaska22.5.2007 klo 21:34
P.S. Filmi on vuodelta 1945, ei -46.
56. Libero22.5.2007 klo 22:04
SAKU + ANITTA! = PAULA on vaivaton, joten tsemppiä, RA! :)

Laatija itse vaikenee. Muistan eräästä Eesti-aiheisesta keskustelusta, että hänellä kuitenkin on suhteita Viron suuntaan...

Jaska: Ethel B. on tosiaan tuttu sekä joistakin elokuvistaan että vakiolukemistoon aikoinaan kuuluneesta Elokuva-Aitasta.
57. iso S22.5.2007 klo 22:20
Oon ehkä perhonen, mutta arvailen - tekniikkahan on sama kuin edellä.

Saku on Saku Sammakko.
Anitta on Anitta Kettunen, joka teki 1973 Jaskaan(kin) lähtemättömän vaikutuksen laulamalla siskonsa kanssa Punasaappaista

Paula on jaskan biologian opettaja Paula Sammakko-Kettunen (nimi on enne) :-)

Oikeampi vihje: minua taitaa nyt uhata Paulan herra :-(
58. RA22.5.2007 klo 22:34
"... sua (jaska / libbis) tarvitsen sydänystäväksi
aikuisen naisen
kaiken me jaamme
toisiamme tukekaamme... "
59. kari kämäräinen8.6.2007 klo 22:03
Kiitos kaikille kehuista ja haukuista! Liberolle ja RA:lle erityiskiitos! Ja Penalle...
60. iso S18.3.2013 klo 10:00
Nostan sattumalta käteen osuneen säikeen esiin esimerkkinä siitä että aikoinaan(kin) on keskusteltu ja osattu olla melko sopuisasti eri mieltä.

Rautalanka jäi loppuun asti taivuttamatta liittyen Jaskan esimerkkiin SAKU + ANITTA! = PAULA. Hänelle on saattanut jäädä sellainen käsitys että olisin tyhmä, hidas tai molempia, mutta jo nyt sen hokasin: Saku ei olekaan sammakko vaan Koivu, Anitta ei olekaan Kettunen vaan Niemi, Joten Paula on Puunokka. Pitäähän kaikki vielä kertaalleen vääntää (myös itku) että vihje olisi koviskelpoinen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *